Recensie

Jack Reacher (2012)

Tom Cruise luidt het Nederlandse bioscoopjaar uit, maar niet met een daverende knal.

door Thierry Verhoeven om 10:12 in RECENSIES
Jack Reacher poster
Regie: Christopher McQuarrie | Cast: Tom Cruise (Jack Reacher), Rosamund Pike (Helen Rodin), Richard Jenkins (Alex Rodin), David Oyelowo (Emerson), Jai Courtney (Charlie), Werner Herzog (The Zec), e.a.| Speelduur: 130 minuten | Jaar: 2012

Wat is er toch aan de hand met de Hollywoodverfilmingen van boeken uit langlopende reeksen? Kregen deze voorheen nog de klinkende titels van hun papieren voorgangers, daar lijkt tegenwoordig de voor- en achternaam van de hoofdfiguur te volstaan. Zo verloor John Carter zijn definiërende ‘of Mars’ en gaat de nieuwe Jack Ryan-film gewoon Jack Ryan heten. Met een dergelijke trend is het haast bijzonder dat The Girl with the Dragon Tattoo niet is uitgebracht als Lisbeth Salander. Het nieuwste Tom Cruise-vehikel zet deze trend voort: de verfilming van het negende Jack Reacher-boek ‘One Shot’ heet simpelweg Jack Reacher. Aangezien de titel in hetzelfde lettertype voorbijkomt als de namen van de acteurs, kan deze de slecht geïnformeerde kijker makkelijk ontgaan. Misschien is dat de reden dat de naam in de volgende twee uur zodanig vaak wordt genoemd dat hierover geen enkele twijfel kan bestaan.

Jack Reacher is namelijk een flink bewierookt personage. Een man met een militair verleden, een flinke lijst heldendaden en bijpassende onderscheidingen, indrukwekkende vechtcapaciteiten en speurderskunsten waar Sherlock Holmes jaloers op kan zijn. Kortom: een kolfje naar de hand van de al jaren onmiskenbaar zich in ijdelheid drenkende Tom Cruise. Zonder vaste verblijfplaats is Reacher voor anderen onmogelijk te vinden, wat niet goed uitkomt wanneer de hoofdverdachte in een halszaak om zijn hulp vraagt. Gelukkig blijkt Reacher wel het type dat anderen kan vinden, dus duikt hij al snel op. Echter niet om de verdachte bij te staan, maar omdat hij nog een appeltje met de man te schillen heeft. De beschuldiging dat hij op klaarlichte dag vijf willekeurige mensen zou hebben neergeschoten, klinkt immers precies als de actie die hij jaren eerder in het leger pleegde. Een misdaad waar Reacher hem destijds als militair politieagent niet voor veroordeeld kreeg.

Aangezien de verdachte een enkeltje richting de dodencel op zak heeft, lijkt Reacher niets in de weg te staan de eerste bus de stad uit te pakken, maar het loopt iets anders: hij schaart zich aan de zijde van de verdedigend advocate en stort zich op het voorbereidend onderzoek voor de strafzaak. Een tamelijk opvallende situatie (het is alsof Peter R. de Vries in Peru de advocaat van Joran van der Sloot een helpende hand zou bieden), maar het scheelt dat Reachers nieuwe collega gespeeld wordt door de immer charmante Rosamund Pike, met wie Tom Cruise een aangename chemie blijkt te hebben. Na een goed uur ontdekt het tweetal dat de vijf slachtoffers niet geheel willekeurig de dood vonden. Voor de kijker geen verrassing: die heeft immers al in de eerste tien minuten gezien dat de schutter niet hetzelfde gezicht heeft als de man die is opgepakt.

Hoewel Cruise zijn rol zeer solide neerzet, beleeft de film zijn hoogtepunt voordat hij als titelfiguur zijn intrede doet. In de uiterst strak gefilmde openingsscène blijkt regisseur Christopher McQuarrie de kunst voor suspense zeer goed bij Alfred Hitchcock te hebben afgekeken. Door met een professioneel uitgevoerde ‘act of random violence’ te openen, plaatst hij de film bovendien zeer stevig in het heden (al doet de onthulling van een maskerade dat later wel enigszins teniet). Na te zijn begonnen als een lijvige thriller, wordt Jack Reacher al snel een tamelijk luchtig moordmysterie met de verplichte samenzwering. Daar is op zich niets mis mee, maar tegen de tijd dat de derde akte zich aandient (niet lang na een opvallend duister intermezzo) wordt alsnog alles overboord gegooid om te eindigen als een conventionele actiefilm. De actiescènes zijn prima uitgevoerd, maar dienen nauwelijks een doel en vallen behoorlijk uit de toon.

En dat geldt helaas voor veel zaken in Jack Reacher. De individuele elementen werken allemaal naar behoren, maar het is allemaal net te losjes met elkaar verbonden om te beklijven. Daarnaast zijn er net iets te veel onnatuurlijk aandoende scènes die er louter lijken te zijn om de superheldenstatus van het titelpersonage nog wat meer te benadrukken. Zo bezoekt Reacher in het kader van zijn onderzoek een schietbaaneigenaar die best bereid is hem van informatie te voorzien, maar alleen als Reacher op zijn schietbaan van een grote afstand driemaal in de roos schiet. Dergelijke opzetjes zijn in videogames niet ongebruikelijk, maar in films werken ze zelden. De uitdaging blijkt voor Reacher geen probleem, maar omdat op dit punt al enige tijd duidelijk is dat hij niet terugdeinst voor geweld, is het raadselachtig dat hij dit vreemde spelletje zo gewillig meespeelt. Met een goedgeplaatst dreigement zou hij waarschijnlijk sneller klaar zijn.

14 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

jaime91

Avatar

Ach mij lijkt het een prima film voor op DVD. Ik vind Tom Cruise een fantastische acteur, en zijn films weten mij keer op keer te vermaken en dat zal nu vast niet anders zijn. Ik heb ook uit andere recensies vernomen dat hij ongeveer een soortgelijke badass rol neerzet als in Collateral en zo zie ik hem ook het liefst! Hopelijk zet hij in de toekomst nog eens zo'n wrede badguy neer wat dat deed hij echt verrassend goed maar dat terzijde.

Jack Reacher zet ik hoe dan ook op mijn must buy lijstje.

Frietgezicht

Avatar

Dat lekkere vrouwtje naast hem zie ik continu in films maar weet nog d'r naam niet,best slecht(ja zie de naam onder de foto staan maar ben ik morgen weer vergeten)

Banned

Avatar

Frietgezicht "Dat lekkere vrouwtje naast hem zie ik continu in films "


Onee dat is die dwaze koe uit Wrath of the Titans. Zo slecht zag ik nog nooit iemand acteren. Bloedirritant.

Steve-O

Avatar

Weer zo'n film waarin Tom Cruise weer Tom Cruise speelt. Dit leek me vanaf de eerste trailer al niks en dat gaat het ook niet worden.

Banned

Avatar

Steve-O "Weer zo'n film waarin Tom Cruise weer Tom Cruise speelt. Dit leek me vanaf de eerste trailer al niks en dat gaat het ook niet worden."


:Y

JamesBond

Avatar

Lijkt me verder een prima film.

JamesBond

Avatar

Steve-O "Weer zo'n film waarin Tom Cruise weer Tom Cruise speelt. Dit leek me vanaf de eerste trailer al niks en dat gaat het ook niet worden."


Een film van Tom Cruise met Tom Cruise over Tom Cruise ;)

Zwendelaar

Avatar

Dit is gewoon popcornvermaak. Niet nadenken en genieten van wat er op je afkomt. Niks mis mee. En waarom Jack er niet voor kiest om simpel een dreigement te uiten maar het spelletje mee te spelen met de schietbaaneigenaar. Dude (Robert Duvall) daar moet je respect voor hebben en geen spelletjes mee spelen. Mr. I love the smell of napalm in the morning zet een prima typetje neer die ogenschijnlijk het spelletje net zo kan spelen als Jack.

Angelater

Avatar

Wil deze film ook graag zien, maar zal tot 2013 moeten wachten. Ellende.

FilmMaster

Avatar

Schijnt een hele goeie film te zijn.

remigiusz

Avatar

Het was ook een goede film waar een goed verhaal in aanwezig was.

Steve Harwin

Avatar

Banned "Onee dat is die dwaze koe uit Wrath of the Titans. Zo slecht zag ik nog nooit iemand acteren. Bloedirritant."

Echt niet? Moet je Zwartboek maar eens herzien en dan de lachwekkend slechte acteerprestaties van Johnny de Mol bekijken. Ik heb begrepen dat het acteerwerk van Jan Smitje in het Bombardement ook pijn doet aan de ogen.

Goov25

Avatar

Meer dan 3 sterren zou ik Jack Reacher inderdaad ook niet geven, toch heb ik me erg met deze film vermaakt. Leuke actie, mooi verhaal, een (as he says) opvallend duister gedeelte, en nog best wat humor! Smiley face
Als je niet van Tom Cruise houdt kun je hier beter niet naar toe gaan, maar dat lijkt me logisch ;)
Die Rosamund Pike ziet er goed uit, maar acteert niet bepaald geweldig. Ze kan volgens mij alleen verschrikt en verliefd kijken..

marcof

Avatar

Ik heb hem gisteren in de bios gezien, en ik vond het best een vermakelijke film hoor. Ja, geen supertopper, maar dat boek is ook maar WC lees materiaal Smiley face
Cruise speelt een beetje zijn standaard "ik ben klein maar toch stoer" rol. En diepgang qua karakters is er inderdaad niet. Maar lekker achterover zitten en genieten van humor en geweld. Ach, het kan erger.

Enige echt idiote is aan het einde:

als Reacher die sluipschutter eindelijk heeft. Op de korrel, kan niet missen. Nee, meneer gooit het wapen weg en start met macho bullshit knokken.. zucht.

Jack Reacher

acties