Recensie

Lawless (2012)

De nieuwste film van John Hillcoat heeft een prachtige aankleding en een cast vol aansprekende namen maar mist focus.

door Thierry Verhoeven om 20:20 in RECENSIES
Lawless poster
Regie: John Hillcoat | Cast: Shia LaBeouf (Jack Bondurant), Tom Hardy (Forrest Bondurant), Jason Clarke (Howard Bondurant), Guy Pearce (Charlie Rakes), Mia Wasikowska (Bertha Minnix), e.a.| Speelduur: 115 minuten | Jaar: 2012

Vrijwel geen enkele regisseur kan voorkomen dat bepaalde thema’s en plotelementen in meerdere van zijn films zullen opduiken, maar zo nu en dan komt er een titel voorbij waarvan de opzet wel zo bekend voorkomt dat je je gaat afvragen of de regisseur het erom doet. John Hillcoats vijfde film Lawless gaat namelijk net als zijn derde, The Proposition, over drie criminele broers die in conflict raken met de wet, waarvan de voornaamste handhaver niet veel schonere handen heeft dan het drietal. Dat The Proposition eind negentiende eeuw gesitueerd is en Lawless begin twintigste eeuw is slechts een marginaal verschil. De setting is gelukkig wel heel anders; in plaats van de Australische outback zien we dit keer het bos- en heuvelrijke Franklin County, Virginia.

In die regio runnen de gebroeders Bondurant tijdens de hoogtijdagen van de drooglegging een succesvolle dranksmokkel. Met de komst van een nieuwe lokale ordehandhaver genaamd Charley Rakes (Guy Pearce op zijn meest cartoonesk) komt die activiteit onder druk te staan. Rakes is namelijk graag bereid een oogje toe te knijpen in ruil voor een maandelijks aandeel in de opbrengst, maar wanneer de Bondurants weigeren zijn spelletje mee te spelen wordt snel duidelijk dat Rakes niet terugdeinst voor geweld en intimidatie bij het ‘naleven van de wet’. De gebroeders Bondurant hebben echt bestaan en hun verhaal is door een van hun kleinzoons opgetekend in het boek The Wettest County in the World. Dat in beschouwing nemend hoeven we niet verrast zijn dat de film zich overduidelijk aan hun kant schaart en ze een Robin Hood-rol toedicht.

Lawless wekt de indruk dat hij oorspronkelijk drie uur duurde, maar om de gebruikelijke redenen een uur is teruggesnoeid. In plaats van het vet lijken echter de vitale organen te zijn weggesneden, wat een verklaring zou kunnen zijn voor het gebrek aan focus in het plot. Elk personage krijgt weliswaar aandacht, maar geen van allen genoeg om echt interessant te worden. Dat de cast bestaat uit een reeks aansprekende acteurs wordt op die manier haast een handicap: praktisch iedereen moet het stellen met een bijrol en niemand krijgt de ruimte om zijn personage boven het stereotype uit te ontwikkelen. Vooral Gary Oldman en Jessica Chastain zijn hiervan slachtoffers; de twee komen even in beeld als excentrieke gangster en klassieke schoonheid, maar hun acteertalent blijft vreselijk onderbenut en hun personages hebben al met al maar weinig impact op het verhaal.

Wat de broers Bondurant betreft is er gelukkig een aardige dynamiek gaande tussen Jack, de jongste, en Forrest, de oudste. De acteerstijlen van hun vertolkers Shia LaBeouf en Tom Hardy botsen behoorlijk met elkaar, maar interessant genoeg past dat wel bij het gegeven dat Jack uit alle macht probeert op te leven naar het voorbeeld van zijn twee broers. In zijn voice-over laat hij immers weten dat over de Bondurants plaatselijk het verhaal gaat dat ze onschendbaar zijn. Een enkele keer schemert door dat ze zelf misschien in deze legende zijn gaan geloven, maar echt tastbaar wordt dit nooit; daarvoor zijn de confrontaties met de wet toch wat te spaarzaam. Een strakkere opvolging van gebeurtenissen of misschien gewoon een uur extra speelduur hadden de film absoluut goed gedaan, maar nu resteert slechts een halfzacht werkje dat enkel visueel interessant is.

34 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

batmaster

Avatar

Heb me erg vermaakt deze film. Vond deze goed! Van mij 3 en een halve ster!

eppy

Avatar

Als jouw versie 115 minuten duurt dan zijn er inderdaad 40 minuten weggelaten.
Ik heb 'm net gepindakaast en bij mij duurt ie 155 minuten (I shit you not).
Als dit het geval is moet de ditributeur zich diep schamen en is dit een hele goedkope marktings stunt. Ik zeg boycotten die hap...

JamesBond

Avatar

Heb nu even puur naar de sterren gekeken, en dat valt me vies tegen!

Ik had de enthousiaste reacties op de film gelezen, en de trailer zag er ook goed uit.. Dan maar een keertje huren.

benjamin

Avatar

Oei, dit is wel een heel lauwe recensie. Wat mij betreft is deze prent nochtans één van de absolute toppers van 2012. Staat er trouwens wel genoeg benadrukt hoe magistraal Hardy wel niet (wederom) is, wat mij betreft mag die man zeker aan een Oscar beginnen denken.

benjamin

Avatar

JamesBond "Heb nu even puur naar de sterren gekeken, en dat valt me vies tegen!

Ik had de enthousiaste reacties op de film gelezen, en de trailer zag er ook goed uit.. Dan maar een keertje huren."


Ga jij nu eerlijk het feit of je hem gaat zien laten afhangen van deze ene recensie (en dan nog alleen het sterrenaantal). Zoals je zelf zegt zijn er meer dan genoeg positieve reacties, dus geef hem toch maar een kans.

DeMuizenkoning

Avatar

JamesBond "Heb nu even puur naar de sterren gekeken, en dat valt me vies tegen!

Ik had de enthousiaste reacties op de film gelezen, en de trailer zag er ook goed uit.. Dan maar een keertje huren."


Inderdaad, had ook echt wel wat meer ervan verwacht, maja, moet hem nog zien, oordeel dan wel.

(Maar een half sterretje meer dan Twilight :})

JamesBond

Avatar

benjamin "Ga jij nu eerlijk het feit of je hem gaat zien laten afhangen van deze ene recensie (en dan nog alleen het sterrenaantal). Zoals je zelf zegt zijn er meer dan genoeg positieve reacties, dus geef hem toch maar een kans."


Ik ben eigenlijk in tweestrijd met mezelf ;) Aan de ene kant lijkt het me een hele goede film, maar aan de andere kant lijkt het me geen film voor de bioscoop.. Dus denk uiteindelijk toch, en dat laat ik echt niet afhangen van deze recensie, dat ik hem gewoon een keer huur en thuis ga bekijken..

En ik weet dat vooral jij erg enthousiast over de film was Smiley face

JamesBond

Avatar

DeMuizenkoning "Inderdaad, had ook echt wel wat meer ervan verwacht, maja, moet hem nog zien, oordeel dan wel.

(Maar een half sterretje meer dan Twilight :})"


Ja, maar 'Twilight' verdiend gewoon 0 sterren ;) En dat mag ik zeggen zonder de film gezien te hebben..

jochemb

Avatar

Ik heb pathe unlimited dus ik zal deze zeker nog wel een keertje gaan kijken.

Baron Von Marlon

Avatar

Had potentieel, maar al bij al een teleurstelling.

B@chelor

Avatar

eppy "Ik heb 'm net gepindakaast en bij mij duurt ie 155 minuten (I shit you not)...."

Gepindakaast? Wat is dat? Een ander woord voor gedownload? Haha; nooit van gehoord!
On topic: dvd'tje.

Thiver

Avatar

eppy "Als jouw versie 115 minuten duurt dan zijn er inderdaad 40 minuten weggelaten.
Ik heb 'm net gepindakaast en bij mij duurt ie 155 minuten (I shit you not)."

Interessant. Ik heb er nog een uitgebreide Googlesearch op losgelaten maar ik kon niets vinden over een langere versie. De film is in première gegaan op het filmfestival van Cannes en het komt nog wel eens voor dat daarna wat geknipt wordt zodat de bioscoopversie korter is, maar ook in de Cannes-verslagen zie ik consequent 115 minuten als speelduur staan. Heb je niet per ongeluk een andere Lawless 'gepindakaasd'?

JamesBond "Ik ben eigenlijk in tweestrijd met mezelf ;) Aan de ene kant lijkt het me een hele goede film, maar aan de andere kant lijkt het me geen film voor de bioscoop.. Dus denk uiteindelijk toch, en dat laat ik echt niet afhangen van deze recensie, dat ik hem gewoon een keer huur en thuis ga bekijken.."

Misschien moeten we op FilmTotaal dan ook maar eens werk gaan maken vanbeoordelingen zoals die op Spill worden toegekend: 'full price', 'rental' etc.

Decepticon

Avatar

Thiver "Misschien moeten we op FilmTotaal dan ook maar eens werk gaan maken vanbeoordelingen zoals die op Spill worden toegekend: 'full price', 'rental' etc."
Heb nog nooit van die site gehoord, maar ik vind die beoordeling wel een leuk idee.

Recensie is volgens mij wel objectief, ik wil deze nog wel in de bios zien.

eppy

Avatar

Ik heb 'm net afgekeken, en het is de goede versie en oorspronkelijk duurt ie 155 minuten en zit ie erg goed in elkaar.
4 out of 5...

FilmMaster

Avatar

Ben het helemaal eens met de recensie.

eppy

Avatar

@Thiver
Nope ik heb de goeie te pakken en hij duurt echt 155 minuten.

KeesjeNL

Avatar

80% - Rotten Tomatoes
3,5 sterren - Moviemeter
6,9 - Metacritic
7.6 - IMDB
8.0 - KUTsite
.
.
.
2,5 sterren - Filmtotaal
afbeelding

R2D2

Avatar

eppy "@Thiver
Nope ik heb de goeie te pakken en hij duurt echt 155 minuten."


Je zult wel 1 uur en 55 minuten bedoelen, dit is 115 minuten.

Nergens op internet staat dat er een versie is van 155 minuten, kom maar met een link als je het zo zeker weet.

Thiver

Avatar

Decepticon "Heb nog nooit van die site gehoord, maar ik vind die beoordeling wel een leuk idee."

Hier te vinden. Het heeft een erg hoog 'jongens onder elkaar'-gehalte maar zo nu en dan wordt er wel iets zinnigs gezegd. De beoordelingen van hoog naar laag zijn: 'better than sex', 'full price', 'matinee', 'rental', 'some old bullshit' en 'fuck you'. Uiteraard kun je dit vertalen naar sterren, maar op deze manier krijg je wel een concreter beeld wat de recensenten de film waard vinden; moet je direct naar de bioscoop of kun je gerust wachten tot de dvd uit is?

KeesjeNL "8.0 - KUTsite"

Een 8? Ik zie toch echt maar twee van de vier sterren staan.

SKREAN

Avatar

Gelukkig is er altijd IMDB voor een goede recencie.

Bane1

Avatar

Ik kan niet wachten todat ik hem kan zien. Wel jammer vind dat hij op Pac is en dat heb je niet in Schouwburg. moet ik helemaal reizen naar Kuip om hem te zien. Maar dat gaat mij zeker niet stoppen om deze film te zien.

pringles

Avatar

Bane1 "Ik kan niet wachten todat ik hem kan zien. Wel jammer vind dat hij op Pac is en dat heb je niet in Schouwburg. moet ik helemaal reizen naar Kuip om hem te zien. Maar dat gaat mij zeker niet stoppen om deze film te zien."


haha, helemaal reizen naar de kuip, dat is een paar meter verderop. Maar idd wel jammer voor de mensen in de stad dat daar geen pac is

blijfaandegang

Avatar

Ik heb hem net naar beneden geladen. Lijkt me een mooie film. Maar niet voor in de bios. Ik kijk eem vanavond wel in .mkv bestand. En als hij me bevalt word het een legale aanschaf. Is financieel niet meer op te brengen anders :P
En de film is gewoon 2 uur. Iemand moet hier leren tellen :P

Hogader

Avatar

Ik wilde een opmerking maken omtrent het lage sterren gehalte, maar gelukkig hoef ik dat niet nu ik de naam van de Recensent gelezen heb.

Blijf me raar vinden dat het raten van films op Filmtotaal zoveel van elkaar scheelt. Hierdoor lijkt het regelmatig dat een slappe film bijna net zo goed is als een ijzersterke film. Puur om de reden dat 2 verschillende recensenten ieder een eigen sterren niveau geven. Bij de ene is dat dus 3 sterren, waar de ander wel 5 sterren zou geven.

KeesjeNL

Avatar

Thiver "Een 8? Ik zie toch echt maar twee van de vier sterren staan."
Ze hanteren daar net een andere systematiek, 2 sterren staat zo'n beetje voor een 8Smiley face. 2 sterren wordt niet zo vaak gegeven, KUTsite recenseert vrij streng.

Banned

Avatar

Welke versie was hier in België te zien ? Heb de film gemist in de bioscoop.

Thiver

Avatar

KeesjeNL "Ze hanteren daar net een andere systematiek, 2 sterren staat zo'n beetje voor een 8Smiley face."

Met die 'logica' staan drie sterren dus voor een 9 en vier sterren voor een 10... een of geen ster voor alles daaronder. :}

PKP

Avatar

Leuke film, met een geniale Guy Pearce. Shia LaBeouf paste er niet echt bij, naar mijn mening. Wederom ook weer een rol die lijkt op zijn andere rollen (de huilie).

Een 7/10.

KeesD

Avatar

Gisteren gezien en ik vond het een heerlijke film.
Vooral pearce en hardy zijn geweldig in hun rollen en ik heb me zeer vermaakt!

SunChaser

Avatar

Zag m 2 weken geleden op het leids filmfestival. Vond de film niet goed, vol cliches en onngeloofwardige momenten. Verder onsymphatieke karakters allemaal

SunChaser

Avatar

R2D2 "Je zult wel 1 uur en 55 minuten bedoelen, dit is 115 minuten.

Nergens op internet staat dat er een versie is van 155 minuten, kom maar met een link als je het zo zeker weet."


Idd, als er een 40 min langer cut was had dat zeker op t imdb forum gestaan, lijkt klassieke fout 1.55 min te verwarren met 155

Benjamin1989

Avatar

Vind dat de film wel meer verdiend. Vond Hardy en Pearce echt te gek acteren, en de sets zagen er ook heel goed uit. Voor mij een dikke 7.5!

PRIME

Avatar

Ben het hier ontzettend niet mee eens. Focus en zo, die argumenten.

Vond het een spannende film, met een goeie balans en mooie acteerprestaties. Tom Hardy mag een oscar krijgen, echt. Zit ook genoeg humor in. Voelde totaal niet aan als een lange zit en leek ook niet alsof je scenes miste. En ik zag ze ook niet echt als Robin Hood want het zijn natuurlijk gewoon outlaws....


4/5

Planethugo

Avatar

Helemaal met de recensie eens. Voelt aan alsof er een hoop scenes missen, en de (zacht uitgedrukt) zeer vreemde shoot out sloeg nergens op

acties