Recensie

The Watch (2012)

Sciencefictionkomedie die profiteert van de aanwezigheid van Ben Stiller en Vince Vaughn, maar te vaak vervalt in banale grappen.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Frank Stol om 22:20 in RECENSIES
The Watch poster
Regie: Akiva Schaffer | Cast: Ben Stiller (Evan), Vince Vaughn (Bob), Jonah Hill (Franklin), Richard Ayoade (Jamarcus), Rosemarie DeWitt (Abby), e.a. | Speelduur: 102 minuten | Jaar: 2012

Het is niet ingewikkeld om te zien hoe het marketingmachientje van The Watch in elkaar steekt. Met veel aplomb schermt de productie met de namen Ben Stiller en Vince Vaughn. Beide heren hebben hun komisch talent over een jarenlange periode verworven, resulterend in wisselende kassuccessen. De voorspelbaarheid (en de continuïteit) die aan hun persona kleeft, is dat zij telkens de o-zo-bekende typetjes spelen: Stiller is de neurotische streber en Vaughn de man die nooit zijn puberteit is ontgroeid. In hoeverre je The Watch kunt waarderen, hangt voor een groot deel af van je bereidheid om te accepteren dat deze sciencefictionkomedie vooral een puberaal feestje van de hoofdpersonen zelf is.

Hoofdpersonage Evan stort zich vol enthousiasme op de organisatie van talloze vrijwilligersverenigingen en sportclubs, want buiten deze activiteiten gebeurt er maar bar weinig in het dorpje Glenview. Daar komt verandering in op het moment dat een collega bij de plaatselijke supermarkt op mysterieuze wijze om het leven komt. Evan besluit een burgerwacht in het leven te roepen om zo te achterhalen wie de moord heeft gepleegd. Het initiatief trekt de aandacht van drie buitenbeentjes die zo hun eigen redenen hebben om zich aan te sluiten bij het onnozele clubje. Zo worstelt Bob met zijn verantwoordelijkheidsgevoel over zijn puberende dochter, is Franklin afgekeurd bij het plaatselijke politiecorps vanwege gedragsproblemen en ziet Jamarcus een wip met een Aziatisch vrouwtje wel zitten. Het moge duidelijk zijn dat de prioriteiten in eerste instantie niet bij het oplossen van de moord liggen.

Volwassen mannen die weglopen voor hun verantwoordelijkheden en hun plichtsbesef, en zich in plaats daarvan onvolwassen gedragen (lees: in bierblikjes pissen) in clubverband - waar hebben we dat eerder gezien? Er zijn hele waslijsten op te sommen met komedies die spelen met een vergelijkbaar uitgangspunt. Helemaal niets mis mee. Maar je mag wel verwachten dat er enige moeite wordt gedaan om het geheel in elk geval origineel te presenteren. In The Watch van regisseur Akiva Schaffer is daar nauwelijks sprake van. Veel te vaak bestaat de grappenmakerij uit platgetreden paden en inkoppertjes. Ter illustratie: wanneer het viertal voor het eerst hun entree maakt op het politiebureau, gebeurt dat in slowmotion en op rapmuziek (The Next Episode van Dr. Dre). Een groter denkbaar cliché bij het introduceren van komediehelden is er niet.

Daarbij begeeft The Watch zich ook nog eens op glad ijs door aan de haal te gaan met het sciencefictiongenre. De vondst van een soort stalen bowlingbal doet het vermoeden aanwakkeren dat een buitenaardse invasie op handen is. Dat biedt genoeg ruimte voor knipogen of verwijzingen naar genreklassiekers, maar die gelegenheid laten de scriptschrijvers onbenut. Het team hanteert de pen zoals een lasser een soldeerbout gebruikt: komedie en sciencefiction vloeien niet in elkaar over, maar worden geforceerd aan elkaar gesmolten. Zelfs de inmenging van Seth Rogen heeft geen positief effect gehad op de kwaliteit van het script. Alsof een wietrokende alien (Paul) en een depressieve robot (The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy) de afgelopen jaren nog niet genoeg sciencefictiongekheid voor het subgenre hebben opgeleverd, steekt The Watch de draak met nog veel platvloersere zaken. Wat er dan overblijft? Grappen over aliensperma, buitenaardse genitaliën en vruchtbaarheidsklinieken.

5 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Kilian

Avatar

Lijkt mij eerlijk gezegd wel leuk.
Zie niet waarom dit zo slecht zo moeten zijn.

B0ris

Avatar

Deze film komt voor ieder youtube filmpje, om gek van te worden. DEZE GA IK ZEKER NIET ZIEN.

Planethugo

Avatar

Na het zien van het spotje op tv had ik niet verwacht dat dit een sci-fi komedie zou zijn...

Carnage

Avatar

Deze film is zeker wel vermakelijk,niks mis mee gewoon lekkere popcorn film!
Voor de rest is er niks mis mee!

Expendable

Avatar

De meningen over deze film is duidelijk verschillend van de recensenten. Heb namelijk ook positieve recensies gelezen waar ze zelfs 4 sterren ervoor hebben gegeven.

The Watch

acties