‘Best aardig, voor een Nederlandse film’ [column]

[header]Het is een veelgehoorde reactie op producties van eigen bodem. Het lijkt wel of Nederlanders last hebben van een vreemd soort minderwaardigheidscomplex als het gaat om films uit ons eigen kikkerlandje.[/header]‘Best aardig, voor een Nederlandse film’ – een veelgehoorde reactie op producties van eigen bodem, ook op FilmTotaal. Het lijkt wel of Nederlanders last hebben van een vreemd soort minderwaardigheidscomplex als het gaat om films uit ons eigen kikkerlandje. Vooral jongeren laten zich nogal eens negatief uit over de Nederlandse cinema. Elke keer als er een wat grotere Nederlandse film in de bioscopen draait, begint het gezeur weer. Nederlandse films zouden uitblinken in middelmatige acteerprestaties, zouden een hoge mate van knulligheid tentoonspreiden, zouden saai en langdradig zijn, et cetera. Maar zijn deze kritieken terecht? Zijn Nederlandse producties inderdaad zo belabberd? Nee, natuurlijk niet. Het gezeik op Nederlandse films komt namelijk meestal van mensen die over dit onderwerp maar beter hun grote mond kunnen houden.

Wat zijn dan die veelgehoorde kritieken op Nederlandse films? Drie voorbeelden, mét weerlegging:

· In Nederlandse films wordt slecht geacteerd. Een kritiek die vooral te horen is bij mensen van wie het referentiekader bestaat uit de films die de commerciële omroepen uitzenden en de Nederlandse producties die het (wonder boven wonder) wél redden tot in de bioscoop. Hierbij kun je denken aan titels als Flodder, Costa, Floris en Snowfever. Het acteerwerk in deze veredelde soaps is inderdaad van een bedroevend niveau. Maar dit is niet representatief voor de Nederlandse film als geheel. Dit feit zal helaas onopgemerkt blijven door mensen die niet verder kijken dan de Pathé-neus lang is.

· Nederlandse films zijn saai en missen actie. Er zit ongetwijfeld minder spetterende actie in films van eigen bodem (Vet Hard is een uitzondering), en flitsende special effects komen we hier al helemaal niet tegen (wat niet vreemd is, als je het budget van de gemiddelde Nederlandse film vergelijkt met die van een Hollywoodproductie). Maar maakt dat Nederlandse films per definitie minder goed? Maak het hen minder boeiend? Wél als je kijkervaring uit niet meer bestaat dan schreeuwerige action-blockbusters met Vin Diesel in de hoofdrol. Maar er is meer! Weet je wat, ontgroei eerst je filmpuberteit, en probeer het dan nog eens. Ga bijvoorbeeld eens naar een filmhuis, of huur eens níet de laatste van Bruckheimer of Sommers. Filmhuisfilms vragen over het algemeen een iets grotere investering van de kijker, maar zijn uiteindelijk vaak de moeite waard. De filmhuisfilm is geen voorgekauwde lauwe prak, maar een stevige maaltijd; het is even dooreten, maar je zult je zoveel meer verzadigd voelen.

· Er zit te veel seks in Nederlandse films. Onzin natuurlijk. Vergeleken met Amerikaanse films zal er in Nederlandse producties misschien iets meer bloot en expliciete seks te zien zijn, maar dit zou eigenlijk heel normaal gevonden moeten worden. Iedereen doet 'het', dus waarom zou je het dan ineens in films moeten censureren? Wat pas vreemd is, is het excessieve geweld waarmee we overspoeld worden uit Hollywood. Maar daar hoor je niemand over. Er moet dus maar eens afgerekend worden met de filmpreutsheid van de gemiddelde bioscoopbezoeker (zie ook: Meer seks in films!).

Het valt dus allemaal wel mee met de Nederlandse film. Mag je dan helemaal geen kritiek hebben? Natuurlijk wel! Er zijn genoeg slechte films in Nederland gemaakt. Je hebt alleen geen recht van spreken zolang je niet weet waar je nu precies op moppert. Stap over je filmhuisangst heen en schud de vooroordelen over films in je moerstaal van je af. Probeer eens een Van Warmerdam, een Verhoeven of een Haanstra. Of laaf je aan de eindexamenfilms van filmstudenten die regelmatig op Nederland 3 worden uitgezonden – Nederland bulkt van het talent. Geen interesse? Even goeie vrienden, maar loop dan ook niet te zeiken op Nederlandse films. Je weet niet waar je het over hebt.

Mensen die geen interesse hebben, maar ook niet zeiken, mogen deze column als ongelezen beschouwen.



NieuwsFilm

meest populair