Recensie

Red Riding Hood (2011)

De gebroeders Grimm zouden zich omdraaien in hun graf als ze konden zien wat er met hun sprookje is gebeurd.

door Fabian Melchers om 00:43 in RECENSIES
Red Riding Hood poster
Regie: Catherine Hardwicke | Cast: Amanda Seyfried (Valerie), Shiloh Fernandez (Peter), Max Irons (Henry), Gary Oldman (Father Solomon), Billy Burke (Cesaire), e.a. | Speelduur: 100 minuten | Jaar: 2011

Toen Catherine Hardwicke haar regiecarrière begon met Thirteen en Lords of Dogtown leek het erop dat ze aardige films over jongeren kon maken. Helaas is dat omgeslagen naar films die vooral vóór jongeren zijn gemaakt. Niet dat dat direct problemen hoeft op te leveren, maar de manier waarop zij het aanpakt is zo fantasieloos en slap dat zelfs de doelgroep zich achter de oren zal krabben. Na de verfilming van het eerste deel uit de Twilight-serie, heeft ze nu het eeuwenoude verhaal van Roodkapje in een ander jasje gestoken.

Ook Red Riding Hood zal vooral interessant zijn voor meiden in de vroege puberteit. De film - kuis, maar boordevol romantiek - lijkt er op afgestemd te zijn. De hoofdpersoon is een jonge, vrome vrouw wier hoofd op hol wordt gebracht door twee knappe jongemannen, die onderling ruzie maken. Ze weet niet voor wie ze moet kiezen en dat wordt niet makkelijker als ze beseft dat een van hen wel eens een weerwolf zou kunnen zijn. Komt dit alles u bekend voor? Dat kan kloppen: deze Roodkapjeverfilming lijkt meer op films uit de Twilight-serie dan op het klassieke sprookje.

Het idee om het beroemde verhaal in een donkerdere context te plaatsen kan een leuke film opleveren, maar als het wordt aangepakt als een invuloefening van een eerdere hit wordt het al snel vervelend. Bovendien is de film eigenlijk helemaal niet volwassener of spannender dan het kinderboek. Hardwicke is daar - in een poging een breder publiek te bereiken - te voorzichtig voor. Ze houdt bloed en wonden op een bijna neurotische manier buiten beeld. In plaats van een spannende en vlotte vertelling van een oud sprookje, lijkt Red Riding Hood zo meer op een oubollige soap; te braaf voor een weerwolvenfilm en te afgezaagd en suf voor een romantisch drama.

De dialogen zijn beroerd, het acteerwerk is ver ondermaats (zelfs Gary Oldman komt niet goed tot zijn recht), de voice-over is storend overbodig, de momenten van spanning zijn niet serieus te nemen en het plot is zouteloos. Dat het geheel in een prima art direction met goede special effects zit verpakt, is eerder zonde dan dat het iets toevoegt.

11 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Infje

Avatar

Precies zoals ik al had verwacht Smiley face

11qqaazz

Avatar

Dat valt dan nog mee....1 ster.

filmjunky

Avatar

Hier hoef ik zeker niet heen!

Pete_027

Avatar

Een goede bezuiniging zou zijn om deze regisseuse te ontslaan. Ze zal vast en zeker beter functioneren achter het aanrecht:E

Frietgezicht

Avatar

Pete_027 "Een goede bezuiniging zou zijn om deze regisseuse te ontslaan. Ze zal vast en zeker beter functioneren achter het aanrecht:E"


hahaha indeed

marcjeb

Avatar

Pete_027 "Een goede bezuiniging zou zijn om deze regisseuse te ontslaan. Ze zal vast en zeker beter functioneren achter het aanrecht:E"

Alsof jouw mening telt.
Ha

Acer

Avatar

Red Riding Hood is een film voor de twilight saga fans (directed by Catherine Hardwicke) Dus dit valt wederom in haar straatje, de film is niet echt slecht. Alleen komt er maar een klein stukje van het bekende verhaal naar voren in de film. Namelijk het stukje nachtmerrie en het einde heel even. Ik vond het leuk dat Gary Oldman erin speelde, verder vond ik de film eigenlijk zwak en ook niet mijn genre. Had al in gedachte dat deze film een matige zes waardig was, maar tot me verbazing was het einde verrassend. Omdat het anders eindigde dan ik kon vermoeden, vond ik het opeens wel een stuk beter. Dus krijgt deze film dan ook een waardige 7 ! Verder niks bijzonders, gewoon een leuke allrounder.

LaurensVDC

Avatar

Gisteren toch eens gaan kijken naar deze film en hij was echt wel nog redelijk goed. Iedereen zijn eigen smaak natuurlijk. Ik zou hem 3 sterren hebben gegeven.

Dorien922

Avatar

Ik vind dit persoonlijk een zeer mooie film. En ik ben niet akkoord met wat de recensie zegt. Ik vond deze film wel degelijk spannend, maar toch niet zó eng dat ik er niet meer van kan slapen (ja ik ben nogal een bangerik op dat vlak :p). En nee, ik ben ABSOLUUT geen Twilight fan!
Maar hey, iedereen zijn mening Smiley face

Zandv00rt

Avatar

Opzich een goede film
regisseuse heeft goed der best gedaan although ze het beter had kunnen doen
film was niet echt hel spannend maar het was wel vasthoudend tot de laatste minuten

@dorien922 einde was bar slecht ze had er meer van kunnen maken ze heeft een beetje twilight verhaal gepakt (niks ergs mee) dan had ze ook wel kunnen zeggen bijt me maar

en ja ik verklap gewoon het plot

verder goede film
goed gespeeld door amanda al was ze in andere films wat beter o.a Dear John

gary oldman deed het ook wel lache
er is neit zo heel veel op aan te merken aan deze film
cinematic gezien is hij gewoon te kijken en zal je neit snel zeggen wat is dit slecht gedaan al vond ik dat de colorcorrection wat beter kon maar verder is het een goede film en is het geen must see maar als je niks te ode heb en je wil een film downloaden waar je gewoon lekker naar kan kijken zeg ik download hem

Red Riding Hood

acties