Recensie

The A-Team (2010)

Onevenwichtige actiefilm, gebaseerd op de iconische tv-serie, moet het vooral hebben van spectaculaire actiescènes en een volstrekt gebrek aan logica.

door Arman Avsaroglu om 22:32 in RECENSIES
The A-Team poster
Regie: Joe Carnahan | Cast: Liam Neeson (Hannibal), Bradley Cooper (Face), Rampage (B.A. Baracus), Sharlto Copley (Murdoch), Jessica Biel (Sosa), Patrick Wilson (Lynch) e.a| Speelduur: 105 minuten | Jaar: 2010

Weinig tv-series hebben door de jaren heen zo’n cultstatus weten te bereiken als het immens succesvolle The A-Team. De stevig in de jaren tachtig gewortelde serie rondom vier Vietnamveteranen die zich, nadat ze onterecht worden beschuldigd van een misdaad, inzetten als huurlingen heeft nog steeds een grote schare fans en is nog elke werkdag op de Nederlandse televisie te zien. Een film kon, zeker met de recente herwaardering van de jaren tachtig in het achterhoofd, dan ook niet lang op zich laten wachten.

De film van Joe Carnahan (Smokin’ Aces) begint zorgwekkend houterig met een wat plichtmatige introductie van de vier hoofdrolspelers. Hoofdpersoon is natuurlijk kolonel Hannibal Smith, in de serie gespeeld door George Peppard, maar in de film vertolkt door de bloedserieuze Liam Neeson. De film laat zien hoe hij de andere leden van zijn team, B.A. Baracus, Face en Murdock samenbrengt en probeert in het eerste kwartier zoveel mogelijk verwijzingen naar de serie te proppen. Nadat Hannibal het voor de zoveelste keer heeft gehad over zijn geweldige plannen, is de boodschap echter wel duidelijk.

Vervolgens springen we tien jaar in de tijd en bevinden we ons plotseling in Bagdad, waar The A-Team meevecht tijdens de oorlog in Irak. Dan gaat er echter iets gruwelijk fout en worden de vier gevangen genomen. Met behulp van de mysterieuze FBI-agent Lynch slagen ze er in te ontsnappen en stellen ze alles in het werk om hun onschuld te bewijzen.

The A-Team is een wat onevenwichtige actiefilm die een aantal sterke scènes afwisselt met enorm amateuristische momenten. Grootste probleem van de film is het enorm wisselende acteerwerk. Liam Neeson is niet goed gecast als Hannibal, vooral omdat de tongue-in-cheekhumor die van de originele Hannibal zo’n geliefd en ondeugend personage maakte bij Neeson grotendeels ontbreekt. Nog vervelender is echter dat cultfiguur B.A, in de serie op onnavolgbare wijze neergezet door Mr. T, in de film enorm tegenvalt. De invulling van freefighter Quentin ‘Rampage’ Jackson, die geen enkele acteerervaring had, is bedroevend slecht. Geen enkele zin komt geloofwaardig uit zijn mond en je zou toch denken dat ook de makers wel hebben zouden inzien dat alleen uiterlijke gelijkenis met Mr. T niet voldoende is voor een goede acteerprestatie.

Daar staat dan wel weer tegenover dat Bradley Cooper als Face en met name de verrassende Sharlto Copley (District 9) als Murdoch wel goed op dreef zijn en regelmatig voor hilarische momenten zorgen. Met leuke plaagstootjes richting de 3D-hype en een onvergetelijke imitatie van Mel Gibsons Braveheart zit het met de humor dan ook wel goed in The A-Team.

Waar de film ook opvallend sterk in is, zijn de talloze spectaculaire actiescènes. Het is moeilijk om in tijden dat er zo ongeveer elke week wel een nieuwe actiefilm in de bioscopen verschijnt nog te verrassen met grootschalige actie, maar het is Carnahan gelukt door elke realiteitszin compleet los te laten. Hoe gekker, hoe beter was het devies tijdens het filmen van The A-Team en dat levert heerlijk overdreven cinema op, met als absolute hoogtepunt de scène waarin de vier in een oorlogstank door de lucht vliegen.

Niemand zal zich dan ook een moment hoeven te vervelen bij The A-Team, die nog meer dan de meeste recente actiefilms een echte ‘jongensfilm’ is geworden. Het enige significante vrouwelijke personage in de film, gespeeld door Jessica Biel, fungeert slechts als eye candy voor de mannelijke doelgroep en heeft dan ook consequent een extra knoopje van haar blouse losgemaakt. Maar al deze simplificeringen en minpunten die de film zeker heeft, worden weggepoetst door het zichtbare plezier dat cast en crew hebben gehad bij het maken van The A-Team. Zij slagen erin hun enthousiasme op de kijker over te brengen en staan zo garant voor een heerlijk ongecompliceerde, vermakelijke popcornfilm die ongetwijfeld de start zal zijn van een succesvolle franchise.

30 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Tako

Avatar

Klinkt goed. Misschien is dit deel van mijn jeugd dan toch nog gered.

wars140

Avatar

Misschien ga ik hem ook nog wel in de bios zien...deze, of robin hood.

ThomasG

Avatar

wars140 "Misschien ga ik hem ook nog wel in de bios zien...deze, of robin hood."


Ondanks dat ik the A-Team niet heb gezien...ga maar voor deze! Robin Hood is 1 grote anti-climax...

Breug

Avatar

"worstelaar Quentin ‘Rampage’ Jackson"
Is meer een free fighter.

B@chelor

Avatar

Breug ""worstelaar Quentin ‘Rampage’ Jackson"
Is meer een free fighter."


Inderdaad!! Schande!!

benjamin

Avatar

ThomasG "Ondanks dat ik the A-Team niet heb gezien...ga maar voor deze! Robin Hood is 1 grote anti-climax..."


En The A-Team is één debiele actieprent, ga toch maar voor Robin Hood, daar heb je tenminste nog goede acteerprestaties en vakwerk.

Rorschach

Avatar

De invulling van worstelaar Quentin ‘Rampage’ Jackson, die geen enkele acteerervaring had, is bedroevend slecht. Geen enkele zin komt geloofwaardig uit zijn mond en je zou toch denken dat ook de makers wel hebben zouden inzien dat alleen uiterlijke gelijkenis met Mr. T niet voldoende is voor een goede acteerprestatie.


Door iemand te casten die niet kan acteren hebben ze juist verder gekeken dan alleen uiterlijke gelijkenis. ;)

e_washington

Avatar

Zeer slechte recensie dit normaal ben ik het altijd eens met filmtotaal
maar zit vindt ik zeer onterecht
ten eerste Ba oftewl rampage is geen worstelaar
en ten 2e hij heef best al wat ervaring achter de rug Kijk maar op IMDB.nl
de telegraaf geeft deze film 4,5 ster en die zijn normaal altijd critis
ik vindt dat jullie gewoon een beetje te intresant willen doen van zo kijk is ik heb verstand van films die dat ik dat zo erg heb maar
verkeerde recencie doe er maar snel 1 ster bij

conspiracyofone

Avatar

e_washington "Zeer slechte recensie dit normaal ben ik het altijd eens met filmtotaal
maar zit vindt ik zeer onterecht
ten eerste Ba oftewl rampage is geen worstelaar
en ten 2e hij heef best al wat ervaring achter de rug Kijk maar op IMDB.nl
de telegraaf geeft deze film 4,5 ster en die zijn normaal altijd critis
ik vindt dat jullie gewoon een beetje te intresant willen doen van zo kijk is ik heb verstand van films die dat ik dat zo erg heb maar
verkeerde recencie doe er maar snel 1 ster bij"


En ze zullen vast wel luisteren naar een haantje uit groep 3, die nog nooit van punten, hoofdletters of maar enige vorm van zinsopbouw heeft gehoord. (En dan zullen we het maar niet hebben over je schrijffouten)

rep_robert

Avatar

LOL@hierboven

Denk overigens wel dat ik me wel ga ergeren aan de over de top scenes! Dat je in een tank aan een parachute midden in de de lucht hangt en op vliegtuigen gaat knallen gaat er bij mij echt niet in. Dat is wel TE overdreven.

Masterbrain

Avatar

Vanavond om 23.55 de uitgebreide recensie te lezen van mijn perspectief

Nijhuus

Avatar

Leuke recensie.
Quinton "Rampage" Jackson is misschien nu een UFC fighter maar zijn roots liggen toch echt in het worstelen dus zo vreemd is het niet dat Filmtotaal hem als worstelaar bestempeld.

Masterbrain

Avatar

The A-Team
Geplaatst door Aadil Chaudry op 10-06-2010 22:55- Bron: FilmTotaal


Regie: Joe Carnahan | Cast: Liam Neeson (Hannibal), Bradley Cooper (Face), Rampage (B.A. Baracus), Sharlto Copley (Murdoch), Jessica Biel (Sosa), Patrick Wilson (Lynch) e.a| Speelduur: 105 minuten | Jaar: 2010

De nieuwe A team is Hotter , Moderner , Gespierder en actievoller maar het geeft je wel een gevoel van dat de oude [ORIGENELE] THE A TEAM zonder twijfel wel meer sfeervoller en ook wel leuker was.

THE A TEAM begint met het introduceren van de hoofdpersonages en we zien gelijk snelle harde actie in Mexico en een stijgende adrenaline in het begin van de film , maar ergens in de helft van de film zakt de tempo weg en scoort de film wat achteruit.Tijdens de rit besef je wel dat je niet naar het oude A team aan het kijken bent wat toch wel even wennen is en je de personages niet zo goed vind ingevuld zoals de fouten die Quinton 'Rampage' Jackson maakt en niet goed uit de verf komt , maar zich later toch nog herstelt.
Het neerzetten van De Karakter BA kon veel beter maar dan ook veel beter
zoals om te beginnen de kleding en De sieraden die waren vergeten om BA wat meer glamour te geven en de passende gezichtsuiting , Hetzelfde geldt voor Murdock , want de oude Murdock is toch wel de beste.De rol van Murdock kon beter gaan dan niemand minder dan Jim Carry die Murdock wel perfectioneert had neergezet en misschien de oude Murdock wel zou doen vergeten.Over de Face en Hannibal Hoef je niks te klagen ze doen het not Bad.

het is afterall een aardig gelukte film met hier en daar wat hilarische momenten met wat iets te overdreven grappen en het allebelangrijkste redelijke tot goede ateerprestaties met een passende
verhaal.

Kortom een vermakelijke popcornfilm met een mogelijke vervolg.

***

7.2 OUT OF 10

13204

Avatar

Wat een heerlijke film was dit!

Ondanks alle kritiek op Rampage vond ik dat hij een erg bij de film passende B.A. neerzette. Heb me geen moment geïrriteerd aan zijn vertolking. Hij is geen Denzel Washington of Will Smith maar hij doet zeker niet onder voor Mr. T. Ik denk dat het dan ook meer aan de verheerlijking van Mr T´s B.A. ligt dat men Rampage slecht vindt dan dat het aan Rampage zelf ligt.

Verder vond ik de opbouw van de film ook erg prettig, vooral omdat je bij de serie eigenlijk de karakter introductie een beetje mist. In zn geheel was de introductie misschien wat on-orthodox maar zeker niet op een vervelende manier.

Heb van elke minuut van de film genoten, het lange wachten is in mijn ogen meer dan beloond. Heerlijk over the top, alleen de 'eindbaas'... mweh okeeee.

Mocht er een deel 2 komen, dan zal ik ook op deze met smart wachten.

Al met al een waardige eigentijdse vertolking hoewel de, volgens mij heet het zo, easter egg echt een GROF schandaal is.

JBT

Avatar

Gisteravond ben ik naar de film geweest. Ik moet eerlijk toegeven dat die best wel leuk was hoor.
Lekker veel actie, hier en daar natuurlijk wat minpunten. Maar dat heeft iedere film.
2 actie scene's met B.A. vond ik wat onduidelijk en ging te snel.
Teveel ga ik niet zeggen, anders verklap ik teveel voor de rest die de film nog graag willen zien. Smiley face

marcjeb

Avatar

Lol die foto hierboven... wie is die grijze vent voorin ?:P

BTW. het personage FAce komt totaal niet in ze recht... hij heeft een baard hier.. gebruikt wapens ?...

Gewoon een simpele aktiefilm

13204

Avatar

marcjeb "

BTW. het personage FAce komt totaal niet in ze recht... hij heeft een baard hier.. gebruikt wapens ?...

Gewoon een simpele aktiefilm"


Uhm ik weet niet of je de serie ooit gezien hebt, maar in de serie schiet hij aardig wat keren zn Mauser en aanverwant wapentuig leeg.

Verder is het een eigentijdse verfilming. Anders had je een jaren '80 sessie gehad. Je weet wel met van die oude Wrangler jeeps, rechthoekige chevrolets, foute strakke jeans shitjes en kapsels EN ,hold the presses, natuurlijk de onmisbare onetrickdoesitall car flip.

Sjaak_Polak

Avatar

Ik heb hem gisteravond gezien. De voorgaande weken verwachte ik dat de film echt heel erg slecht ontvangen zou worden, dit bleek echter mee te vallen, dus ik was extra benieuwd.

Ik vond de film echt leuk, niet bijzonder mooi gefilmd ofzo maar gewoon echt zeer vermakelijk, alleen houd ik persoonlijk niet zo van de snel geknipte actiescenes. Ik vond de acteurs allemaal gewoon goed, BA zei alleen wel erg veel 'fool'.

De film is volledig over de top, als je daar niet tegen kan moet je er absoluut niet heen gaan. De humor in de film vond ik zeer sterk, die maakte echt het verschil tussen een gewone actiefilm en deze. Ook laat het einde nog ruimte over voor een vervolg!

Kortom: Geslaagde remake als je het mij vraagt, vond de film bijvoorbeeld vermakelijker dan Sherlock Holmes, een ander soort film maar die was ook vooral bedoeld als vermaak.

Cijfer 7,5/10

xLvk

Avatar

Erg vermakelijke popcornfilm Smiley face vond vooral het acteerwerk van Sharlto Copley erg geslaagd :E

laragabriel

Avatar

Tja, meestal kan ik me prima vinden in de recensies hier, maar nu toch net wat minder :D. Man wat heb ik me ontzettend vermaakt tijdens deze film! Acteerprestaties vond ik niet tegenvallen, humor is heerlijk, actie is nog heerlijker ;).
Het was een keileuk avondje uit!

Theo Wissen

Avatar

Gisteren gezien en ik kan me alleen maar aansluiten bij de eerdere posts. Meer dan prima popcorn film die geen moment verveelde. Lekker simpel en leuk plot.

Rampage als BA vond ik vooraf helemaal niks maar na het zien van de film moet ik ook toegeven dat hij een prima vervangere is van mr T. Hij acteert op dezelfde wijze, lekker onbehouwen en lomp. Face en Murdock zijn ook goed geweldig gecast.

Mijn conclusie als je lol wilt hebben met vrienden op een zaterdagavond: gewoon zien deze film! Krijg je geen spijt van.

Decepticon

Avatar

Ben gisteravond geweest en wat veleb zeiden, een erg gave actiefilm, veel en lompe actie en erg veel gelachen, ook characters zijn goed gecast. Ook origineel bedacht hoe de leden bij elkaar komen. Alleen jammer B.A.'s busje maar zo kort in de film zit
Aanrader voor iedere actie liefhebber. Als er een 2e film, wacht ik er met smart op.

timbo75

Avatar

Gisteren gezien en zoals de meeste mensen al zeggen is dit een lekkere actiefilm. Er zijn wel een aantal dingen in het verhaal die niet kloppen maar ach, daar kom je dan ook eigenlijk niet voor. Het is niet te vergelijken met de serie uit de jaren 80 dus daar moet je ook niet teveel naar terug kijken. Gewoon zitten en enjoy!

leidenaar

Avatar

@ Arman,in je recensie klaag je over Rampage als B.A.,maar alsof Mr T zo goed kon acteren,wat een onzin.

Decepticon

Avatar

leidenaar "@ Arman,in je recensie klaag je over Rampage als B.A.,maar alsof Mr T zo goed kon acteren,wat een onzin."
Helemaal mee eens, Rampage zet juist een goeie B.A. neer.

Stalminch

Avatar

Ik vond dit een zeer vermakelijke film, goed gecast en een goede combinatie tussen actie en komedie.

SunChaser

Avatar

Sjonge wat slecht.

rich en san

Avatar

Ik ben 39 en was vroeger een super grote fan van het A-team,dat geld nu nog steeds,ik heb de hele serie op een toffe dvd box staan (27 dvd's zitten in het A-team busje 4500 uur film),ik kijk nu nog steeds op RTL7 naar de serie.Nu heb ik dan eindelijk de nieuwe A-team film gezien die eigenlijk al voor de negentiger jaren met de originele cast gepland was,maar toen overleed George Peppard (Hannibal) helaas en de film ging de koelkast in,voor de nieuwe A-team film hebben ze echt de perfecte cast bij elkaar gevonden,alleen B.A had een heel stuk beter gekund,in de 80 jaren was B.A de liefhebber van het team en dat val in deze film geheel niet op zijn plaats,het goud mis ik,dat die niet wil vechten is het tegenovergestelde en nog een aantal dingen,Liam Neelson zet Hannibal perfect neer,al met al heb ik toch weer met volle teugen genoten en ik hoop dat er nog meer films of series gaan volgen,dus deze film krijgt van mij een dikke 8,en dat is dan omdat ik de special effect's in de haven wat minder vond anders had hij een 9 gekregen...

KIJKEN DUS,EN ZEKER VOOR DE ECHTE A-TEAM FANS....

rich en san

Avatar

marcjeb "Lol die foto hierboven... wie is die grijze vent voorin ?:P

BTW. het personage FAce komt totaal niet in ze recht... hij heeft een baard hier.. gebruikt wapens ?...

Gewoon een simpele aktiefilm"


face gebruikt in de oude A-team ook wapens!!!

B@chelor

Avatar

Ik heb me vermaakt en vooral gelachen om die Murdock. Ik geef 'm een 7.5

The A-Team

acties