Recensie

Triangle (2009)

Christopher Smith speelt een oneindig intelligent spelletje waarbij de kijker in een gekmakende nachtmerrie belandt. Keer. Op keer. Op keer.

door Frank Stol om 23:55 in RECENSIES
Triangle poster
Regie: Christopher Smith | Cast: Melissa George (Jess), Michael Dorman (Greg), Liam Hemsworth (Victor), Emma Lung (Heather), Rachael Carpani (Sally), Henry Nixon (Downey), Joshua McIvor (Tommy) e.a. | Speelduur: 99 minuten | Jaar: 2009

Vorig jaar bewees de horrorthriller dat een boottripje in combinatie met alcohol en drugs de nodige problemen kan veroorzaken. Met lijkt regisseur Christopher Smith (, ) in eerste instantie dezelfde kant op te varen. Ook hier vertrekt een stel jonge mensen om een boottochtje te maken, dat minder voorspoedig verloopt dan ze zouden willen. Een vergelijking tussen beide films kan echter al snel overboord worden gekieperd als blijkt dat Smith de wind compleet anders in zijn zeilen heeft staan. Waar in nauwelijks pogingen werden gedaan om het verwachtingspatroon te doorbreken, wordt in een oneindig intelligent spelletje met de kijker gespeeld.

Voor Jess en haar vrienden slaat het noodlot toe wanneer tijdens een zeiltocht plotsklaps de wind wegvalt. In de verte pakken donkere wolken zich samen en korte tijd later bevinden ze zich in een elektrische storm. Het schip kapseist, maar op redding hoeven de overlevenden gelukkig niet lang te wachten. Ze zoeken hun toevlucht op een gigantisch cruiseschip dat uit het niets lijkt op te doemen. Eenmaal aan boord bekruipt Jess een onbehaaglijk gevoel; het schip is verlaten. Of toch niet?

Meer moet je niet weten. Bij een film zoals is eigenlijk ieder woord over het plot er één te veel. Juist omdat de film zo gedegen geconstrueerd is, zou dat de kijkervaring alleen maar kunnen schaden. Christopher Smith stelt namelijk (bijna) alles wat je te zien krijgt in dienst van het creëren van een verhaal dat een sluitend geheel vormt. En ook al heb je op een gegeven moment echt wel door welke kant het op zal gaan, Smith weet er toch een paar smakelijke troeven tegenaan te gooien.

De verstikkende angst die de regisseur opwekt, vloeit voor de verandering eens niet voort uit het filmen van schaduwen en donkere gangen. In plaats daarvan zien we een leeg theater met op de achterwand een schip dat reddeloos in een storm gevangen zit. Of een rij kettingen zonder reddingsboten. Constant met het bulderende geluid van het cruiseschip op de achtergrond. De oogverblindende daglichtbeelden voegen daar bovendien een ongemakkelijk surrealistisch tintje aan toe, waardoor op een vreemde manier haaks staat op de wetten van de horrorfilm. Wie voor bloedvergieten komt, is bij aan het verkeerde adres. Smith’ film is opgezet als een psychologische horrorthriller die het accent overduidelijk op het psychologische vlak heeft liggen.

Aan introductie of enige verdieping van de personages wordt met opzet nauwelijks tijd besteed. Melissa George is als Jess eigenlijk de enige belangrijke spil, maar ook haar personage is duidelijk ondergeschikt aan het grotere geheel. Terwijl de vreemde gebeurtenissen zich blijven opstapelen, vormt zij voor de kijker de enige leidraad. Melissa George weet daarin geloofwaardig te blijven. Haar neutrale voorkomen in combinatie met haar onwetendheid maakt dat je weinig moeite hoeft te doen om je met Jess te identificeren.

zal na de aftiteling nog enige tijd in je hoofd blijven borrelen, al was het maar om alle stukjes op z’n plaats te leggen. En door de interessante verhaalconstructie is een herhaalde kijkbeurt niet onwenselijk. Het is vooral bewonderenswaardig dat de makers zo hun best hebben gedaan om het verhaal als een waterdichte cyclus te schrijven (die kleine plotgaatjes nemen we dan maar voor lief). is een geslaagde constructie van een gekmakende nachtmerrie. Keer. Op keer. Op keer.

11 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

debart

Avatar

Lees ik er nou over heen?Wanneer kunnen we die film gaan zien?

superjip

Avatar

Ik vond hem anders kapotje onboeiend

transp

Avatar

debart "Lees ik er nou over heen?Wanneer kunnen we die film gaan zien?"

De eerst volgende voorstelling is in Pathé Arena over 10 uur en 50 minuten. ;)

Film draait vanaf morgen in 21 bioscopen.

Swordfish

Avatar

4 sterren...???
Wordt eens wakker joh!
In vergelijking hoe er wordt omgegaan met de sterrenbeoordeling ten opzichte van andere films die volgens mijn inzien vele malen beter zijn,werkt dit toch wel een beetje op mijn lachspieren...en ja ik heb de film ook gezien,in eerste instantie moest ik meteen denken aan The Strangers ripoff,maarja ieder zijn smaak...laten we maar zeggen.
Maar sluit me volig aan bij de reactie van Superjip!!!

SJRSVLDT

Avatar

Swordfish "4 sterren...???
Wordt eens wakker joh!
In vergelijking hoe er wordt omgegaan met de sterrenbeoordeling ten opzichte van andere films die volgens mijn inzien vele malen beter zijn,werkt dit toch wel een beetje op mijn lachspieren..."


Het sterrensysteem werkt hier meer per genre denk ik. Een voorbeeldje: WALL-E krijgt 5 sterren, omdat het 1 van de beste films in de categorie animatie is, maar er zijn betere films met 4 sterren, maar omdat er in die categorie ook NOG betere films zitten.. ik denk dat je het zo een beetje moet zien.

In dit geval is deze film over het algemeen beter dan andere horro/mysteries(en dat kan wat mij betreft al snel;))

Aston

Avatar

SJRSVLDT "Het sterrensysteem werkt hier meer per genre denk ik. Een voorbeeldje: WALL-E krijgt 5 sterren, omdat het 1 van de beste films in de categorie animatie is, maar er zijn betere films met 4 sterren, maar omdat er in die categorie ook NOG betere films zitten.. ik denk dat je het zo een beetje moet zien.

In dit geval is deze film over het algemeen beter dan andere horro/mysteries(en dat kan wat mij betreft al snel;))"

Dat is niet helemaal waar. WALL-E hoort gewoon bij de top 100 beste films uit de filmgeschiedenis als je kijkt naar IMDB.com. Eigenlijk is iedere film uit die top 100 vijf sterren waard aangezien het toch de beste zijn volgens et publiek.
Uiteindelijk is de Recensist ook maar een mens en hij houdt er gewoon een mening op na. Dus dat hij 4 sterren geeft kan prima. Er zijn veel mensen die Transformers 2 een 10 geven maar ook mensen die hem een 3 geven. Hoe kan je nou beide mensen tevreden stellen?

Overigens ben ik het met je eens dat in het Horror-genre weinig films zitten die echt hoog gewaardeerd worden bij groot publiek. Maar dat komt ook omdat het wel een beetje een apart genre blijft...

TonyT

Avatar

Zeer gewaagde maar vooral geslaagde B-film van een regiseur waar we sowieso nog meer van gaan horen. Krijgt niet de lof die hij verdient.
Severance was erg tof en ook creep was gaaf, iet wat standaard maar absoluut niet slecht. Ook dit is weer een erg lekker sfeervol en interessant werkje gebleken en heeft mij zeker weten te verassen.

Aanrader voor de liefhebbers

-Billy

Avatar

Goede recensie! Mooi geschreven. Ik ben benieuwd naar de film (kan hem vergelijken met Donkey Punch ;)).

akketa

Avatar

De film een aantal maanden geleden in de sneak gezien en hij sloeg zeker aan! Een verhaal dat zo uit de Twilight Zone had kunnen komen en lekker in elkaar steekt. Alleen die laatste scene had niet gehoeven. Als ze zegt: Breng me naar de haven." Daarna credits. Dat was een goed einde geweest. De volgende scene sluit natuurlijk wel aan, maar dat kan de kijker ook zelf invullen.

Zeker een 8 voor een onverwacht, interessante film.

ruben

Avatar

Groundhog Day meets Back to the Future 2 meets Timecrimes. Film die blijft steken in het conceptuele en mij op geen enkel moment raakte. Weet nog niet precies waarom. Misschien omdat het vooral gaat om de 'gimmick' (die verre van origineel is) en de personages totaal niet boeiend zijn.

Nergens wordt het echt eng, tamelijk voorspelbaar & een hoofdrolspeelster die constant met haar mond open loopt.

Kom op, dit hebben we al talloze malen eerder gezien. En beter.

SunChaser

Avatar

Eens met de recensie. Leuk uitgewerkt verhaaltje en beklemmend in beeld gebracht.

acties