Recensie

The Kingdom (2007)

Zeer vakkundig gemaakte, intense promotiefilm, dat dan weer wel.

door Ruben Heijloo om 01:03 in RECENSIES
The Kingdom poster
Regie: Peter Berg | Cast: Jamie Foxx (Ronald Fleury), Chris Cooper (Grant Sykes), Jennifer Garner (Janet Mayes), e.a. | Speelduur: 110 minuten | Jaar: 2007

Zes jaar. Zes jaar blijkt de tijd die nodig is om een van de meest aangrijpende gebeurtenissen uit de moderne geschiedenis te ontdoen van haar aura van eerbied en waardigheid, om haar vervolgens te exploiteren voor het grote geld. In The Kingdom speelt Peter Berg heel geraffineerd in op ons collectieve 9/11-trauma en het besef dat er gedonder is in het Midden-Oosten. En waar films eerder nog een poging deden genuanceerd te zijn, is Berg alleen maar uit op effectbejag. Beelden die heel direct de herinnering van 9/11 oproepen worden ingezet voor wat uiteindelijk nog het best omschreven kan worden als een promotiefilm voor de FBI en voor de Verenigde Staten in het algemeen. Een zeer vakkundig gemaakte, intense promotiefilm, dat dan weer wel.

Het gelazer begint wanneer in een militair kampement in Saudi-Arabië een groep terroristen dood en verderf zaait onder Amerikaanse families. In slowmotion worden mannen, vrouwen én kinderen - die net in het zonnetje aan het genieten waren van een barbecue en een potje honkbal - zonder genade neergemaaid. Dat laten de Amerikanen natuurlijk niet op zich zitten. Onder leiding van stoere man Jamie Foxx wordt een team van FBI-agenten naar het Midden-Oosten gestuurd om de Saudi’s te helpen met hun onderzoek naar de aanslag. Als snel komen ze op het spoor van Abu Hamza (vernoemd naar een beruchte imam uit Groot-Brittannië), de meest gezochte en gevreesde terrorist uit Saudi-Arabië.

The Kingdom wordt als een politieke thriller op de markt gezet. Laten we duidelijk zijn: dat is het niet, de korte geschiedenis Amerikaans-Saudische betrekkingen aan het begin van de film ten spijt. The Kingdom is een ouderwetse actiefilm, met helden aan de ene kant en babyopblazende schurken aan de andere kant. En zou The Kingdom een film zonder pretenties zijn, dan zou dat prima zijn geweest. Maar we leven in een wereld waarin we dagelijks geconfronteerd worden met beelden van aanslagen in het Midden-Oosten en de herinnering van 9/11 nog vers in het geheugen ligt. Het zou dus naïef zijn om een film die zo duidelijk teruggrijpt op dergelijke schokkende gebeurtenissen als onschuldig vermaak te zien. The Kingdom is een verbeelding van hoe de gemiddelde FOX-kijkende Amerikaan tegen de situatie in het Midden-Oosten aankijkt: zwart-wit, simpel en op te lossen met stoere blikken, snappy oneliners en grote pistolen. Met andere woorden: The Kingdom is de jip-en-jannekeversie van Syriana.

Er zit nóg een boodschap in de film, namelijk dat de geweldsspiraal waar we momenteel in zitten, onontkoombaar is. Berg wil ons dit duidelijk maken door veelvuldig in te zoomen op angstige of betraande kindergezichtjes. Geweld creëert geweld, lijkt hij te willen zeggen. Het is een beetje een obligate moraal; eentje die hol klinkt na het exploitatieve geweld, en bovendien al talloze malen eerder en beter is gebracht. Nee, integer is The Kingdom op geen enkel moment. Maar als actiefilm scoort hij punten. Door op een documentaireachtige manier te schieten, plaatst Berg je direct tussen de rondvliegende kogels en ontploffende auto's. Je kan het bloed haast ruiken, het stof in je ogen voelen prikken. Feit is dat je halverwege de film zit mee te schreeuwen met onze helden, en je eigenhandig de terroristen te grazen wilt nemen. En dat is het doel van propaganda toch?

15 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

geertvdheide

Avatar

Ik heb de film nog niet gezien, maar volgens mij is dit een erg goede recensie. De conclusie dat de film als een actieprent best geslaagd is, maar verder nogal pretentieus en propagandisch is, past in elk geval bij mijn verwachting van de film. Ik heb er nogal een hekel aan als een film mij een mening of een bepaald gedachtegoed opdringt. Daarom staat The Kingdom niet echt hoog op mijn verlanglijstje.

::DFC::Nohands[NL]

Avatar

Nette recensie, ik ben zeker benieuwd naar deze film!! T+)

Angelater

Avatar

Documentaire-gefilmd?
Houdt dit Miami Vice en Collateral in?
Want dan moet ik er even over nadenken om hem wel in de bioscoop te zien.

Ravaged

Avatar

Had hem vorige week gezien in sneak preview en vond hem matig, inderdaad om eerder genoemde redenen. Heel cliche en patriotistisch. Wel vond ik de Arabier, die hun helpt, een goed neergezette rol.

Vond hem jammer dat juist hij doodging. Vond het zowieso onrealistisch dat de 'leider' van terroristen zo makkelijk te vinden is... Meestal staat die niet in direct contact met de verschillende cellen. Maar stel je voor dat er een Amerikaan was neergeschoten. En nog een FBI agent ook! *shock*

Thiver

Avatar

Een soort speelfilm-versie van Team America dus? :D

seppe

Avatar

Documentaire-achtig betekent gewoon veel getril met de camera en beetje rauw beeld. Alsof ze rechtstreeks uit het nieuws komen. Dus niet echt collatarel of miami vice.

mr. cinema2

Avatar

Naar mijn mening een slechte recensie. Vooral het eerste stukje.. We worden weer is geconfronteerd met 9/11 ? Niet echt.. et kwam fftjes voor in die preview, en dat was echt 0,5 seconden.

Een politieke thriller is het idd niet. Politiek heeft er niets mee te maken maar ik vind het ook niet dat de gemiddelde FOX kijker zo naar midden oosten kijkt..

Ik zat zelfs een paar keer figuurlijk met de handen in het haar omdat ik de drama zo voelde.. hij knalt je er midden in en dat doet ie zo goed. Vooral de laatste 2 zinnen die gezegt worden..

ik vond het een goeie film en zeker goed om een avondje voor uit te trekken.. maarja.. ik ben geen recensent van FT.. so why listen to me eh

Angelater

Avatar

Thx seppe, ook al houd ik ook niet van trillig camera werk, dan ga ik er toch maar voor.

Jumpmaster

Avatar

Promotiefilm??? Propaganda?????
Echt B.llshit !
De film geeft duidelijk aan dat het hele conflict oliegerelateerd is, dat de Geheime dienst van Amerika allerlei 'onfrisse' beslissingen neemt, dat geweld en oorlog niet helhaftig en mooi is, maar simpleweg vreselijk. En zo kan ik nog even doorgaan.
Natuurlijk, het is een Hollywood film. Dat is ook duidelijk te merken. Ik stoor me echter aan het politiek correcte geneuzel van de recencent. Duidelijk weer iemand die met een rode bril naar de film gekeken heeft.
Ik heb een gave sensationele film gezien die ondanks de normale Hollywood-heraldiek enorm weet te boeien en toch ook de vinger op de zere plekken weet te leggen. Inderdaad zijn de laatste woorden uit de film een simpele doch indrukwekkende samenvatting van de ernst en misschien wel de oneindigheid van de problematiek. Zonder daarbij onderscheid te maken tussen de 'goeden' en de 'slechten .

major malfunction

Avatar

Hey mensen, los van alle politieke pooha, is dit nou een goeie film of niet???????

Mr. Pink

Avatar

major malfunction "Hey mensen, los van alle politieke pooha, is dit nou een goeie film of niet???????"


idd. Is het net zo als met Black Hawk Down, dat ook vaak word omschreven als popaganda etc?
Want dat is in mijn ogen gewoon een über vette actiefilm is, met een prima verhaal. Als The Kingdom daarmee te vergelijken valt ga ik hem zeker kijken.

smakkie

Avatar

Nette opmerking

BHD, is een mega strakke film, GRIMES owned. :P

ik heb BHD gemist in de bios, maar ik zal deze dan zeker niet missen. Smiley face

filmd0p

Avatar

Hoi,

Leuke poging recensie, sterker nog, hij komt aardig in de richting. De enige die écht overdreven inspeelt 9/11 is de recennet.

De vegelijking met met ene promo voor de FBI is zoinmiddels is jatwerk, of eigenlijk bijna vakjargon inmiddels. SWe hebben 'm iig al veel varianten (promo leger, promo CIA, promo marine, promo etc etc).

De laatste4 keer dat ik zo door gilm werd 'opgezogen' was door [url=http://www.moviemeter.nl/?film=x16228]Collateral, toevallig ook met Jamie Foxx.

Duck-Twacy

Avatar

Best wel een slordige recentie. Het is geen militair kampement , maar een een enclave voor personeel van de olie bedrijven. En er wordt geen team van de FBI gestuurd, maar ze gaan er min of meer tegen de wil van de overheid er heen.Verder is de actie wel holywood style. 4 FBI agenten in een voor hen vreemde omgeving tegen een overmacht van vijanden die van superieure (hogere) posities aangevallen worden en ook met meer wapens en toch de baddies uitschakelen etc. (sorry ben even vergeten wat de spoilertags zijn)Ik heb er op zich wel geboeid naar gekeken. Redelijke film dus, zeg 6.5.

The Kingdom

acties