Recensie

Transformers (2007)

Niet te volgen actie, helemaal volgens Michael Bay recept.

door Kenji Stamet om 23:41 in RECENSIES
Transformers poster
Regie: Michael Bay | Cast: Shia LaBeouf (Sam Witwicky), Megan Fox (Mikaela Banes), Josh Duhamel (Sergeant Lennox), Peter Cullen (Optimus Prime), Hugo Weaving (Megatron) e.a. | Speelduur: 144 minuten | Jaar: 2007

Als regisseur Michael Bay en de Transformers in de loop der jaren iets hebben bewezen, is het wel dat je met één beproefde truc een hele carrière lang brood op de plank kunt toveren. Bay vaart al sinds Bad Boys uit 1995 wel bij zijn oververzadigde mix van wellustig gefilmde ontploffingen, bombastische filmmuziek en stoere soldaten- en politiepraat. Wat de Transformers doen is nog simpeler én briljanter: er gaat namelijk niks boven een vrachtwagen die binnen enkele seconden in een huizenhoge vechtrobot kan veranderen, en weer terug. Dat blijft gewoon een mooie truc om te zien, of het nou bij een stuk speelgoed is of in een ietwat lomp geanimeerde tekenfilmserie uit de jaren tachtig.

Ook in het half geslaagde Transformers stelt het oude kunstje van de ‘goeie’ Autobots en de ‘slechte’ Decepticons niet teleur. De buitenaardse robots die op onze planeet hun oorlog komen uitvechten zijn deze keer uitgewerkt in vlekkeloze computeranimaties – het grootste pluspunt van de hele film – en het transformeren ziet er nog steeds strak uit. Nee, aan de Transformers zal het niet liggen, die doen lekker hun ding. Bay echter vergaloppeert zich aan iets dat totaal niet zijn ding is: een fikse dosis familiehumor.

Daar had uitvoerend producent Steven Spielberg ongetwijfeld wel raad mee geweten, maar zijn invloed is slechts rudimentair zichtbaar in de plot. Hoofdpersoon Sam is een outsider op school, die vriendschap sluit met een buitenaards wezen – een ‘Non-Biological Extra-Terrestrial’ deze keer. Geen verschrompeld bruin mannetje met grote ogen dus, maar de Autobot Bumblebee vermomd als Sams gele Chevrolet Camaro. Sam blijkt de sleutel te bezitten tot de locatie van de Allspark, een gigantische kubus die de inzet is van de oorlog tussen de Autobots en de Decepticons. Terwijl de Decepticons in hun zoektocht naar de Allspark het Amerikaanse leger een kopje kleiner maken, is Autobot-leider Optimus Prime (godzijdank met dezelfde stem als vroeger) zo beleefd om Sam en zijn sexy klasgenootje Mikaela om hulp te vragen. Jon Voight als minister van Defensie schakelt op zijn beurt een ander minderjarig fotomodel in om ultrageheime computerbestanden te beschermen tegen de Decepticons. De jeugd heeft tenslotte de toekomst, nietwaar?

Vastbesloten zich op Spielbergiaanse wijze te verplaatsen in de belevingswereld van deze pubers, verspilt Bay vervolgens te veel tijd aan een reeks hopeloze pogingen tot ontwapenende humor. Zo moeten de Autobots zich in Sams achtertuin verstoppen voor diens ouders (“Pas op mijn moeders rozenperkje!” “Oeps!”) en krijgen de kids het een tijd lang aan de stok met John Turturro als een cartooneske commando die Hawaii-onderbroeken draagt. Bays onbeholpenheid in deze scènes is pijnlijk genoeg om James Camerons gestuntel met ‘romantiek’ in Titanic te evenaren. Je voelt dan ook een zekere dankbaarheid als met het verschijnen van Decepticon-opperhoofd Megatron de laatste akte wordt ingezet en alle Transformers het op een matten zetten in een overvalst Michael Bay-slotakkoord, met explosies in iedere hoek van het scherm en de volumeknop op twaalf. Alleen blijkt dan weer dat Bays trucje na al die jaren ook nog steeds dezelfde makke vertoont: spectaculaire shots te over, maar door de bijna spastische montage registreer je ze nauwelijks. Alleen het luchtgevecht tussen Decepticon Starscream en een stel straaljagers heeft een paar seconden lang een aardig ritme, net genoeg om de scène op je te laten inwerken, maar dat lijkt een toevalstreffer.

De rest van de finale is in je beleving al een onontwarbare brij terwijl je ernaar zit te kijken, laat staan dat je er achteraf nog iets van snapt. Wie wat zei tijdens het laatste, allesbeslissende duel tussen aartsvijanden Megatron en Optimus Prime? Al sla je me dood. Jammer, maar wel helemaal volgens vertrouwd Michael Bay-recept.

103 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Destructo

Avatar

Nou zo'n recensie had ik nou niet verwacht. 2,5 ster maar. Dat gedoe in de achtertuin leek mij ook een tegenvaller maarja. Ik ga hem morgen zien en ik hoop dat deze recensie geen gelijk krijgt want ik heb er onzettend lang opgewacht. haha

Breug

Avatar

Ik sluit me aan bij de recensie. De film begon nog aardig maar zakt heel erg in in het midden. Dat was dan ook het moment op weg te lopen.
Ik geef Michael Bay elke keer weer een kans maar ik denk dat het gewoon tevergeefs is.
[rating 1.5]

CoolRunner

Avatar

Ik heb net de film gezien, en ik moet zeggen dat het een spektakel was. Overal vliegen je de explosies om je oren. Typisch Michael Bay. Wat niet typisch Michael Bay was, is inderdaad de humor. En die hoort niet thuis in deze film. Het slotstuk was super, ook al kon je soms inderdaad niet meer volgen wie nu wie was en wie er aan welke kant stond.

Maar deze minpunten worden zwaar teniet gedaan bij de geweldige visuele effecten en digitale animatie.
Daarom:

[rating 4]

13204

Avatar

Wat een zoutloze recensie.

Transformers is een lekkere snelle actie film met simpele humor en flitsende actie.

Waar jij om vraagt is een stukje hitchcock meets polanski meets cameron.
Ik heb aan de hele televisie serie nog nooit een stukje diepgang ontdekt.

Gewoon het oude goed versus het kwaad. Precies wat hier ook gebeurt. Hoeveel diepgang verwacht je van een serie die gaat over robots en hun ruzie om energie, om het even kort door de bocht te zeggen.

Met jou missen veel mensen het doel van deze film, zoals bij zoveel actie films, is vermaak gewoon lekker weg kijken en niet hoeven nadenken vanwege moeilijke plotwendingen en ingewikkelde complotten.

Jou hele stukje is een verbloemt stukje Bay bashen en dat vind ik jammer. Aangezien Bay de regisseur was voor deze film. Samen met Spielberg heeft hij de Transformers prima naar het witte scherm gebracht. Zowel verhaal technisch als grafisch.

En het feit dat er gebruik word gemaakt van jeugdige analisten maakt het geheel juist verfrissend. De eeuwige professor in stoffige laboratorium jas gaat ook vervelen. Deze jeugdige toevoeging past prima in het moderne straatje dat Transformers is ingeslagen.

Ik hoop dat Spielberg en Bay weer samen komen voor Transformers 2.

zinkstar

Avatar

Kijk ik wou dat ik deze recensie serieus kon nemen, maar als iemand het verhaal in titanic (de film met de hoogste bioscoop bezoekersaantallen waar films in de toekomst nog steeds niet aan zullen kunnen tippen, en alle verzilverde oscars ervan, kortom de beste film ooit door de massa gemaakt) romantisch gestuntel noemt, tja dan moet je ff achter je oren krabben.
iedereen z'n mening

Tip: kijk jij maar naar Mr. and Mrs. Smith of The Break-up, luchtig gedoe bevalt jou beter denk ik zo. Serieus gedoe is nog niet voor jou en Gone with the wind is al helemaal niet jouw ding, geeft niks

Bay's humor is iig leuker en gedurfder, dus wat puberaler (met pubers in de hoofdrol?jawel!) dan spielberg's kindvriendelijke humor.Uiteindelijk is Transformers idd minder grappig dan de film wil zijn, maar het is gewoon dezelfde verrassing als Pirates was in 2003, avontuur, humor en actie met het transformers-concept ipv pirates-concept.

Verstand op nul en Have fun :+

jasper_vos

Avatar

Ik ben het er niet mee eens. Het is een lange tijd geleden dat ik mijn verstand heb vergaapt aan de special effects én dat ik me zo vermaakt heb tijdens een film. Het zal een kwestie van humor zijn, maar persoonlijk kwam ik niet meer bij toen de autobots zich moesten 'verstoppen' in de achtertuin. Weliswaar zit de film vol Amerikaans patriottisme (ik werd soms moe van het gezanik van Optimus Prime), maar de humor, de special effects, de paar mooie vrouwen, de nostalgie én de actie staan garant voor een heerlijke avond genieten. Een meer dan vermakelijke hollywood-blockbuster. Alleen daarom al verdient hij meer dan drie-en-een-halve-ster.

akketa

Avatar

Deze recensie had ik al helemaal verwacht!

Deze film is niet gemaakt voor recensisten, maar voor het publiek. De mensen die een avondje lol willen hebben zonder teveel na te denken. Het is niet voor niets een popcornfilm.
Recensisten moeten altijd teveel puntjes afwerken om een film te keuren.
Bijv.:

Verhaal: te weinig -
Acteeerwerk: niet bijzonder -
Effecten: erg goed +

Bij elkaar opgeteld: -, -, + = geen goede film.

Beoordeel deze film waarvoor hij is gemaakt! Een avondje pure entertainment! Is dat doel bereikt: ja/nee. Dat is de belangrijkste maatstaf. Het belangrijkste van elke film, in elk genre, is of ie z'n doel bereikt. Daarom is Michael Bay een succes in de bios, omdat hij levert waarvoor je zijn films ziet: Pure entertainment. Daarom is Hitchcock een grote regisseur in zijn genre, omdat je voor de suspense komt en hij dat waar maakt.

Minder verhaal, aardig acteerwerk, enz zijn allemaal bijzaken. Zit het er wel in, dan is dat mooi meegenomen.

Deze films komen niet door de recensie keuring, omdat ze niet op hun doel en waarde worden aangehaald.

Groundhog

Avatar

Wat een belachelijke recensie. De humor vond ik juist geniaal gevonden en ik was niet de enige in de zaal. Verder was de actie geweldig en door de mooie slomotions was het prima te zien allemaal. De special effects zagen er echt briljant uit. Deze film is echt een heerlijke mix van komedie en actie en het verbaasde me juist dat het zo'n beetje elke grap wél grappig was. Damn, ik kom net terug, maar ik ben nog compleet overdonderd. Dat verstoppen in de tuin vond ik juist erg grappig. Ik snap niet wat je daar zo erg aan zou kunnen vinden. Tot nu toe de beste blockbuster van dit jaar.

Moories

Avatar

Ik sluit me helemaal aan bij "akketa".
Het is een lange tijd geleden dat ik me bijna een hele film gewoon heb vermaakt. Hij past in het rijtje van ID4 gewoon een zomerfilm die alles in zich heeft om een zomerhit te worden!

Special effects vond ik helemaal niet onduidelijk of onoverzichtelijk, en als je oplet tijdens de film weet je ook wel wie bij wie hoort (zelfs zonder voorkennis van de oude tv serie). De humor vond ik niet storend, en met vlage erg grappig.

Het enige minpuntje aan de film vond ik dat uiteindelijk, meneer de president iets te actief gaat worden. Ik heb toch op de een of andere manier problemen met presidenten die mee gaan doen in de actie. Die mensen moeten gewoon in een kantoor blijven en beslissingen nemen, niks meer...

In totaal geef ik de film afbeelding

therealalexander

Avatar

Ben het helemaal eens met de recensie.

Het is een vermakelijke film maar het had veel beter kunnen zijn, maar ach ik had er ook niet veel van verwacht. Misschien was het daarom ook wel dat de film erg mee viel.

Grootste dompers waren inderdaad de humor en de rommelige beelden in de "belangrijke scenes". Bij vlagen heeft de film meer weg van een "tiener highschool-movie". Hoe krijg ik een vriendin, zeurende ouders en andere puber problemen houden de kijker ruim de helft van de tijd bezig. Grappig is het helaas niet echt.

De hoogtepunten blijven beperkt tot de prachtige beelden van de reusachtige robots die stilstaan. Want zodra ze in beweging komen zit de camera er zo dicht op dat je niet ziet wie wie is en wie wat doet. Erg frustrerend als kijker, voor je ogen vind het grootste gevecht ooit plaats (althans in de film), echter je ziet er weinig van.

De "humor" scenes die te lang doorslepen (10 minuten verstoppertje spelen) en de vage actie scenes (op een enkele na) zorgen ervoor dat de film helaas niet boven de gemiddelde big budget film uit komt...

Waar ik niet voor naar deze film ging was lang en duidelijk in beeld, wat ik wel wilde zien moest ik naar gissen want dat zag ik niet. 2.5* voor hier en daar mooie plaatjes en een niet al te beroerd verhaal is dan wel terecht. Voor een echte blockbuster die z'n verwachtingen wel nakomt? Die Hard 4.0 (ook zeker niet de beste uit de reeks, maar beter te pruimen dan dit tussendoortje)

Darthmar

Avatar

Natuurlijk is dit een film die je niet te serieus moet nemen en dat doet deze recensie wel.
Het gaat om robotten die elkaar tot puin slaan en schieten. Alle scenes daarom heen zijn bedoeld als comic-relief of om een relatie te laten zien tussen de robots en de mensen.
Ja de humor is soms puberaal maar gelukking niet van het bedroevende nivo van Dumb And Dumber of welke zogenaamde komedies van tegenwoordig.De gehele zaal moest lachen om die humor dus lijkt mij de film geslaagd voor de doelgroep.

ash_

Avatar

Sorry hoor maar ik moest wel even lachen om sommige reacties:

"13204" "Waar jij om vraagt is een stukje hitchcock meets polanski meets cameron. Ik heb aan de hele televisie serie nog nooit een stukje diepgang ontdekt.
[...]
Met jou missen veel mensen het doel van deze film, zoals bij zoveel actie films, is vermaak gewoon lekker weg kijken en niet hoeven nadenken vanwege moeilijke plotwendingen en ingewikkelde complotten."


"akketa" "Beoordeel deze film waarvoor hij is gemaakt! Een avondje pure entertainment!"
Hebben jullie de recensie uberhaupt gelezen? Kenji doet precies waar jullie om vragen: de film beoordelen op zijn entertainment waarde. Als je de recensie wel goed leest, zie je dat hij de film beoordeelt op actie en humor. Vooral die laatste vind hij hopeloos, dat kan toch? Ik word een beetje moe van mensen die een recensie belachelijk en niet serieus te nemen vinden alleen omdat de recensent een andere mening heeft dan de hunne. Een recensie is nooit objectief, het is per definitie de mening van een persoon over een film. Het enige wat je kunt vragen is dat de recensent de film beoordeelt op wat voor die film belangrijk is en dat is nu precies wat Kenji doet. Als je het verder niet met zijn oordeel eens bent, mag je dat natuurlijk zeggen maar kom alstublieft niet met woorden als "belachelijk", "zouteloos" en "niet serieus te nemen" aan.

"zinkstar" "Tip: kijk jij maar naar Mr. and Mrs. Smith of The Break-up, luchtig gedoe bevalt jou beter denk ik zo. Serieus gedoe is nog niet voor jou en Gone with the wind is al helemaal niet jouw ding, geeft niks"
Hoe kom je in 's hemelsnaam hierop? En sinds wanneer is Transformers serieus gedoe?

tukkerstein

Avatar

Deze recensie was te verwachten. Blijkbaar tel je als filmwebsite niet mee wanneer je een mainstream actieblockbuster een ruime voldoende geeft. Bad Boys II kreeg hier dacht ik 1 ster, dus dat zegt wel genoeg.

spacey

Avatar

1 ster voor Bad Boys 2 vind ik nog te veel, maar 2,5 ster voor Transformers is wel erg aan de magere kant.

Transformers is gewoon de film waar we deze zomer op hebben zitten wachten! Prachtige humor met prachtige aktie zorgen voor 2,5 uur topvermaak. Als je dat niet ziet, dan mag je mij uitleggen wat een zomerblockbuster is :?

En als je niet precies wist wat er allemaal gaande was, dan ligt dat toch echt aan jou, want ook zonder de voorkennis wist ik precies wie wie was en wat er allemaal speelde.

Nee, dit is niet de recensie die ik verwacht had, want dit is gewoon een film die uniek is in zijn soort. Helaas weet je niet waar je een film als dit op hoort te beoordelen en dat zie je dan ook terug in je recensie en beoordeling.

Top vermaak, dat is het!

[rating 4,5]

Peter

Avatar

Achja, het jonge grut he. geeft ze wat flitsende computergraphics en grote ontploffingen en je hoort ze niet meer. wel handig voor de filmmaatschappijen.

spacey

Avatar

Peter "achja, het jonge grut he. geeft ze wat flitsende computergraphics en grote ontploffingen en je hoort ze niet meer. wel handig voor de filmmaatschappijen."


En een zomerblockbuster hoort dit niet te hebben omdat...?

13204

Avatar

ash_ "Sorry hoor maar ik moest wel even lachen om sommige reacties:

Hoe kom je in 's hemelsnaam hierop? En sinds wanneer is Transformers serieus gedoe?"


Het enige wat er uit deze recensie valt te halen is de hekel die de recessent heeft aan Bay films. Voor het onderwerp van de film is hij er heen gegaan met de gedachte in het achterhoofd dat het wel weer een standaart Bay film zou zijn.

En zeggen dat een recensie puur en alleen de mening van een recensent is neemt nog niet weg dat wat hij verteld van tevoren eigenlijk al op papier hoort te staan. Ook mist de balans tussen goede en slechte punten.

Het enige goede punt, waar de recensent ook onmogelijk omheen kan, is de visuele kwaliteit van de Transformers. Na dit plus punt is het enige wat je leest een verbloemde klaagzang over hoe slecht het allemaal wel niet in elkaar steekt. Dat is hoe het went of keert een onzin verhaal bij deze film. Het is een pure zomerblockbuster en levert precies wat je daar van verwacht

Een mening heeft iedereen en gelukkig heeft iedereen er recht op maar het uitwerken en en gefundeert brengen daarvan dat mist hier.

Mr. Cinema

Avatar

Akketa is de enige hier die het begrijpt. Micheal Bay maakt geen films voor recensenten maar voor het publiek. Hij zei zelf in een interview wat ik laatst zag: I've i wouldve made movies for the critics, i wouldve never won so many prices!

Ik bedoel, waar zeuren jullie nou eigenlijk om. de 4 hoofdargumenten die ik hier vind zijn:

Geen diepgang
De Humor
de jeugd
Je ziet niet wie wie is.


Geen diepgang:

Je kijkt naar een film waarin robots tegen elkaar vechten. Robots tonen al geen emotie. Voor de rest heb je 4 of 5 hoofdrolspelers, die niet eens allemaal meer dan half uur screentijd hebben, behalve shia en megan natuurlijk.
Hoeveel diepgang wil je hierin hebben? NIETS


De humor:

Ik weet niet wat voor zure humor jullie hebben, maar ik lag toch wel in een deuk bij die stukjes. Maar voor sommige dingen moet je inderdaad wel een beetje voorkennis hebben anders snap je ze niet. Maar zo tergend dat het het punt was om weg te lopen? Ga bambi kijken ofzo.. heb je meteen ook wat diepgang.

De Jeugd:

Wat een gezeik. Maar ik snap het wel... iedereen die hier wat op heeft aan te merken is zo oud dat als ze op straat Megan achterna zouden kijken, ze meteen gearresteerd worden voor pedofilie. Ga dus maar weer gewoon naar de 50+ bios ;)

Je ziet niet wie wie is:

Dat ligt toch echt aan jou manier van kijken, als je daar moeite mee hebt kan ik wel ff wat brillenwinkels voor je googlen.

aspers

Avatar

Peter "achja, het jonge grut he. geeft ze wat flitsende computergraphics en grote ontploffingen en je hoort ze niet meer. wel handig voor de filmmaatschappijen."


Jonge grut...? Ik ben GDVDMME 31, niet echt 'jong grut', en zelfs mij lijkt het een ge-wel-di-ge film! Wat is er mis met een avond verstand op nul, en genieten van een spectaculaire film?

Ik heg genoten van Armageddon, the rock, bad boys... en ja... zelfs Pearl Harbor. Ik ga 'm zien... en denk dat ik 'm echt wel meer dan 2,5 ster geef! Laat maar komen...

Mr. Cinema

Avatar

Oh en nog wat meneertjes 50+ die allemaal klagen over die fotomodellen en knallende explosies en '' het grut '' hoor je niet meer.

Toen ik er heen ging, zat 75% van de zaal vol met transformer geeks van in de 40 met t-shirtjes en maskers en weet ik veel wat.. die de hele tijd gingen gillen als een transformer in beeld komt. Dus een beetje meer respect voor '' het grut '' van tegenwoordig, want wij zijn meestal professionelere filmkijkers dan jullie.

ash_

Avatar

13204 "Voor het onderwerp van de film is hij er heen gegaan met de gedachte in het achterhoofd dat het wel weer een standaart Bay film zou zijn."
En dat maak jij op uit?

13204 "Na dit plus punt is het enige wat je leest een verbloemde klaagzang over hoe slecht het allemaal wel niet in elkaar steekt. Dat is hoe het went of keert een onzin verhaal bij deze film. Het is een pure zomerblockbuster en levert precies wat je daar van verwacht"
Nee. Het levert precies wat jij verwacht. Prima, dan vind jij de film uitstekend, dat mag toch? Waarom mag Kenji de film dan niet gemiddeld vinden? Want, ondanks het feit dat jij zegt dat hij dat niet doet, hij geeft echt redenen voor zijn mening: hij vindt de humor niks en de actie matig in beeld gebracht. Hij geeft in de recensie gewoon een gefundeerde mening. Sterker nog, hij zegt zelfs wat er wel goed aan is: de Transformers en de strijd tussen Autobots en Decepticons stellen niet teleur.

Ik zie overigens nog steeds niet waar Kenji iets zegt over de diepgang van het verhaal. Het enige wat hij (impliciet) zegt, is dat hij het ongeloofwaardig vindt dat een ministerie van Defensie een minderjarig fotomodel inhuurt om ultrageheime computerbestanden te beschermen. Dat is het toch ook? En het argument dat je bij zomerblockbusters niet op dit soort onlogischheden moet letten is natuurlijk volslagen kul: ook in onwaarschijnlijke verhalen kun je te ver gaan (ik weet niet of iemand hier Die Hard 4.0 gezien heeft: dat vliegtuig aan het einde ging mij bijvoorbeeld te ver terwijl ik de rest van het toch ook tamelijk ongeloofwaardige verhaal prima accepteer).

Echt, de recensie is prima geschreven: er komt precies uit naar voren wat de recensent wel en niet goed vindt. Dat je het verder niet eens bent met zijn mening (wat gewoon mag) is geen reden om de recensie als slecht te bestempelen.

"Mr. Cinema" "Dus een beetje meer respect voor '' het grut '' van tegenwoordig, want wij zijn meestal professionelere filmkijkers dan jullie."

:E

Mook

Avatar

Peter "achja, het jonge grut he. geeft ze wat flitsende computergraphics en grote ontploffingen en je hoort ze niet meer. wel handig voor de filmmaatschappijen."


Oh, wat verschrikkelijk flauw.

zinkstar

Avatar

Echt, de recensie is prima geschreven: er komt precies uit naar voren wat de recensent wel en niet goed vindt. Dat je het verder niet eens bent met zijn mening (wat gewoon mag) is geen reden om de recensie als slecht te bestempelen.

Ash_ dit punt is precies wat ik bij films vind.

Laat ik het zo schrijven:

Echt, de film is prima gemaakt: er komt precies uit naar voren wat de regisseur in zijn hoofd had: humor en actie. Dat je het verder niet eens bent met zijn manier van uitbeelding: "oops, my bad"/actie wild gefilmd (wat gewoon mag) is geheel en helemaal jouw probleem!!!
Je hoeft em dan nog steeds niet voor de massa als slecht te bestempelen!
savvie?

tomac

Avatar

Ik heb zo'n ZIN in deze film !

ash_

Avatar

zinkstar "Echt, de film is prima gemaakt: er komt precies uit naar voren wat de regisseur in zijn hoofd had: humor en actie. Dat je het verder niet eens bent met zijn manier van uitbeelding: "oops, my bad"/actie wild gefilmd (wat gewoon mag) is geheel en helemaal jouw probleem!!!
Je hoeft em dan nog steeds niet voor de massa als slecht te bestempelen!"
Ik snap wel wat je bedoelt maar wat Kenji doet, is een beargumenteerde kritische bespreking van de film leveren. Dat is precies wat een recensie is en omdat je als recensent een mening levert kun je dus nooit objectief zijn. Het is een wijdverbreid misverstand dat een recensie dat zou moeten zijn of zelfs maar aan een bepaalde vorm zou moeten voldoen.

Het enige wat je als recensent kunt en naar mening zou moeten doen is een film beoordelen als de film die hij is. Dus bij een blockbuster kijk je inderdaad naar zaken als actie en humor en let je misschien wat minder op het verhaal (al mag je zaken die je echt opvallen best bespreken). Maar dat is precies wat Kenji doet! Hij heeft alleen een andere mening over die zaken als jij. Dat is echt het enige, voor de rest doet hij eigenlijk precies wat jij van hem als recensent vraagt.

Ik snap best dat je het vervelend vindt dat een recensent een film kraakt (al doet Kenji dat niet eens echt) die jij erg goed vindt. Ik kan me ook enorm opvreten als een recensent dat doet. Maar zolang hij of zij zijn mening beargumenteerd dan kan ik daar helemaal niets van zeggen. Dat betekent echter niet dat ik het niet met hem of haar eens moet zijn Smiley face Daarom is het ook altijd een goed idee om recensenten te zoeken met wie je de smaak deelt. Als zo iemand een film als goed beoordeelt, dan is de kans groot dat jij de film ook goed vindt (zelfs als de rest van de critici de film kraakt).

WoUtoMatiC

Avatar

Alsof een blockbuster geen verhaal en of diepgang zou kunnen hebben?? (Raiders, Terminator, Alien, Die Hard1) Het kan dus wel.

Dus mag een film daar best op beoordeeld worden. Als je dat niet leuk vind, lees dan geen recensies van blockbusters.

ash_

Avatar

WoUtoMatiC "Alsof een blockbuster geen verhaal en of diepgang zou kunnen hebben?? (Raiders, Terminator, Alien, Die Hard1) Het kan dus wel.

Dus mag een film daar best op beoordeeld worden. Als je dat niet leuk vind, lees dan geen recensies van blockbusters."
Wat ik dus probeerde te zeggen is dat het verhaal bij een blockbuster niet per se het belangrijkste is. Dat wil niet zeggen dat je dat niet mag beoordelen.

Kenji

Avatar

Het is lang, voor mijn gevoel al heel lang geleden dat ik heb gereageerd op een recensiethread, in een poging begrip te kweken voor de mening die in de recensie besloten ligt. De ervaring leert dat dat geen enkele zin heeft; da's geen verbitterde sneer richting mijn critici, alleen een constatering.
Ash legt hierboven een aantal zaken veel helderder en geduldiger uit dan ik zou kunnen - waarvoor mijn respect - maar ik ben er vrij zeker van dat ook hij geen enkel misverstand uit de weg zal kunnen ruimen.

Aan de andere kant: soms moet je gewoon een tegengeluid laten horen. Daarom in het kort nog enkele zaken die ik wil benadrukken.

Nergens, maar dan ook nergens in mijn stuk klaag ik over een gebrek aan diepgang in deze film. Als ik ergens geen behoefte aan heb in een Transformers-film is het wel diepgang (of feilloze logica, of een luchtdichte plot, wat dat aangaat). Als fan van het allereerste uur weet ik al jaren dat het Transformers-universum geen diepgang of logica nodig heeft om mij op superieure wijze te vermaken. Ook klaag ik niet over acteerwerk en al helemaal niet over de special effects, want die vond ik fantastisch.

Er zijn TWEE zaken waar ik in deze film over struikel, en die noem ik allebei expliciet:

EEN - De pogingen tot relativerende, ontwapenende familiehumor die m.i. teveel tijd in beslag nemen en vrijwel allemaal de plank misslaan (nogmaals, dat is mijn mening als verslaggevend filmkijker). Volgens mij voelt Bay zich helemaal niet op zijn gemak met dit soort scènes. Ik denk dan: blijf het niet proberen, maar doe wat je het liefste doet en waar je goed in bent. Zijn vorige film The Island vond ik wat dat betreft veel beter te pruimen; daarin verbeeldt Bay op grimmige wijze een cynische wereld, zonder gezinshumor en met des te meer vaart en actie. Dat vond ik een veel betere verhouding.

(Dat de humor juist wél geslaagd is en mijn recensie daarom belachelijk, is natuurlijk een belachelijke opmerking. Ik mag toch hopen dat de meeste lezers het hiermee eens zijn.)

TWEE - Het ontregelende ritme van de montage in de belangrijkste actiescènes, dat mij heeft belet te genieten van een reeks hele vette shots - en die heb ik wel degelijk voorbij zien flitsen. Ik zou willen dat Bay de tijd nam om die shots op je te laten inwerken, dan zou de actie veel meer indruk maken. Nu voelde ik alsmaar dat ik er alleen even aan mocht ruiken, terwijl ik me er het liefst aan had willen laven. Ook dit deed hij m.i. iets beter in The Island (en nog weer slechter in Bad Boys 2). Ik voelde me minder bij de actie betrokken dan ik had gewild, en zoiets stoort me dan.

Verder heb ik misschien met een geamuseerd opgetrokken wenkbrauw zitten kijken hoe een stel FHM-modellen de wereld redt en is dat terug te lezen in mijn stuk, maar ik kan iedereen verzekeren dat ik de film daarom nog geen kwart ster minder heb gegeven. Zo'n ouwe zeur ben ik nou ook weer niet.

Tenslotte blijf ik me verbazen over het idee dat je iets tegen simpel vermaak hebt als je kritiek levert op een film als deze, en dat mensen die oprecht vermaakt willen worden zo wijs moeten zijn om hun 'verstand op nul' te zetten.

Het is andersom: hoe doller je bent op goede popcornfilms, des te vervelender vind je het als zo'n film niet het pure plezier biedt waar je je op verheugde. Het feit dat een film mikt op pretentieloos vermaak betekent niet dat je er geen kritiek meer op kunt leveren; simpel vermaak bieden is allebehalve eenvoudig en zelfs een supertalent als Spielberg lukt het niet altijd even goed. Je kunt dan wel degelijk kritiek hebben op de amusementswaarde.
Wie onverschillig genoeg is om iedere poging tot entertainment bij voorbaat geslaagd te vinden, geeft volgens mij geen reet om goeie popcornfilms en had zijn verstand net zo goed op nul kunnen zetten bij een thuiswinkelprogramma.

Dat was mijn zegje. Tot ziens!

Illuvatar

Avatar

Nette reactie/recensie Kenji. Het zal zoals je zelf al aangeeft echter weinig uitmaken. Mensen zoals Mr. Cinema zullen elke negatieve recensie over een blockbuster aangrijpen om 'aan te tonen' dat critici oud en saai zijn en dat ze de essentie van dat soort films niet zouden begrijpen.

Ik zou er gewoon niet meer op in gaan. Laat ze hun zegje doen en ga vrolijk op dezelfde voet verder. Als ik lofzang over de heilige Michael Bay wil lezen dan browse ik wel door de ingezonden reviews op AICN.

ntt

Avatar

Ben het met Kenji die deze 2 punten aanhaalt wel eens!! kwa humor vond ik het enige grappige dat Megatron een mens door de straat slingert,
Het meest iritante vind ik het zoeken naar een oud brilletje wat veel te lang duurde.
Iedereen heeft het maar over de humor van Bay,
Ik denk eerlijk gezegd als Bay alleen had gewerkt zonder S.Spielberg Dat de film wat minder soft geweest was.De film is meer gericht op de kids dan op de Fans uit de'80er jaren.Ik heb me wel vermaakt en vond de TF's vet !! maar als ik naar het hele plaatje kijk de muziek bv. gaf me dat het gevoel dat Ben Affleck met z'n Drillteam uit het heelal komt ( Armageddon) Ik had meer op een Indepence day look gehoopt.
Hoop dat deze Film alleen maar een kennis making was en dat er nog meer TF's volgen.

Inquisitor

Avatar

tomac "Ik heb zo'n ZIN in deze film !"


Hij heeft het begrepen;)

Mirel

Avatar

Eens

Cee van Lleef

Avatar

Nog voor ik de recensie opende wist ik al dat deze discussie er aan zat te komen. Wanneer begrijpen mensen eens dat er een verschil is tussen een slechte recensie en het niet eens zijn met de inhoud van een recensie? En het zijn ook telkens weer dezelfde mensen die deze fout maken. Kijk dan niet meer op deze site. Lees de recensie in Metro: daar krijgt iedere film standaard 4 sterren. Maar dat is natuurlijk minder leuk want dan kun je niets neerhalen, afzeiken en afbreken. Het is toch eigenlijk van de zotte dat Kenji zijn recensie moet verdedigen.

AlwaysACritic

Avatar

Mr. Cinema "Akketa is de enige hier die het begrijpt. Micheal Bay maakt geen films voor recensenten maar voor het publiek. Hij zei zelf in een interview wat ik laatst zag: I've i wouldve made movies for the critics, i wouldve never won so many prices!

Ik bedoel, waar zeuren jullie nou eigenlijk om. de 4 hoofdargumenten die ik hier vind zijn:

Geen diepgang
De Humor
de jeugd
Je ziet niet wie wie is.


Geen diepgang:

Je kijkt naar een film waarin robots tegen elkaar vechten. Robots tonen al geen emotie. Voor de rest heb je 4 of 5 hoofdrolspelers, die niet eens allemaal meer dan half uur screentijd hebben, behalve shia en megan natuurlijk.
Hoeveel diepgang wil je hierin hebben? NIETS


De humor:

Ik weet niet wat voor zure humor jullie hebben, maar ik lag toch wel in een deuk bij die stukjes. Maar voor sommige dingen moet je inderdaad wel een beetje voorkennis hebben anders snap je ze niet. Maar zo tergend dat het het punt was om weg te lopen? Ga bambi kijken ofzo.. heb je meteen ook wat diepgang.

De Jeugd:

Wat een gezeik. Maar ik snap het wel... iedereen die hier wat op heeft aan te merken is zo oud dat als ze op straat Megan achterna zouden kijken, ze meteen gearresteerd worden voor pedofilie. Ga dus maar weer gewoon naar de 50+ bios ;)

Je ziet niet wie wie is:

Dat ligt toch echt aan jou manier van kijken, als je daar moeite mee hebt kan ik wel ff wat brillenwinkels voor je googlen."


Chapeau kerel, echt perfect gereageerd. Heb hem zelf nog niet gezien, dus helaas geen gevat commentaar van mijn zijde. Maar ben de volgende keer hopelijk wel weer van de partij :Y

Darthmar

Avatar

Misschien was Kenji niet de aangewezen persoon om deze filmrecensie te schrijven? Ik kreeg het idee dat hij bij voorbaat elke Bay film slecht vindt.
Ten tweede is humor en filmsmaak zeer persoonlijk.
Bij Dumb en Dumber vond iedere kennis die ik destijds had de film geweldig ik vond totaal humorloos. Bij Titanic viel ik onderhand in slaap en lette ik meer op de bezoekers dan op de film, tijdens silence of the lambs val ik constant in slaap zo saai vindt ik die film. The Excorist, Nightmere On Elmstreet vond ik lachwekkend ipv eng.
Daarom moet een recent voorzichtig zijn om haar/zijn persoonlijke voorkeur de recensie te laten kleuren.

Cee van Lleef

Avatar

AlwaysACritic "Chapeau kerel, echt perfect gereageerd. Heb hem zelf nog niet gezien, dus helaas geen gevat commentaar van mijn zijde. Maar ben de volgende keer hopelijk wel weer van de partij :Y"


Hoe weet je nou of hij perfect gereageerd heeft als je zelf de film niet gezien hebt? Zeg dan niets.

Destructo

Avatar

Nou ik ben er net naartoe geweest maar na al die tijd dat ik heb gewacht vond ik hem toch tegenvallen. Ik wacht er al op sinds de eerste teaser en na de andere trailers werd ik alleen maar meer fan. Ik geloofde er echt in dat dit de beste film van de zomer zou worden. Maar de humor die Bay erin heeft gezet heeft het voor mij een beetje verpest. Opzich krijgt de recensie naar mijn idee bijna gelijk. Verbluffende special effects maar ik nam het niet meer serieus. Zonder die ongein tussendoor en zeker zonder die Decepticon die heel dom de computers van defensie hackt had het verhaal veel stoerder en spannender kunnen zijn. Helaas is het niet geworden wat ik ervan had gehoopt al die tijd. Maar de transformaties blijven wel erg vet om naar te kijken. Het draait bij deze film ook echt alleen om de CGI en dat vind ik toch wel jammer.

Pres

Avatar

Ik zie dat de aloude discussie weer eens is opgelaaid...Ik ga niet teveel zeggen want het is al laat. Grotendeels ben ik het met de recensie eens. Alleen verbaasd het me dat mijn grootste struikelpunt niet eens wordt genoemd: de hele film is doorspekt met patriotisme, zelfs alle maar dan ook alle autobots zijn Amerikaanse wagens en dan het leger, het leger wordt op zo een manier neergezet alsof...ach laat maar zitten ook, ik ga naar bed.

Deddiekoel

Avatar

Ik ben het eigenlijk volledig met Kenji eens op de eindscore na. Van mij mag de film 3,5 sterren hebben.
De punten die Kenji aanhaalt kloppen in mijn beleving ook. Hoewel ik de grappen op zich wel grappig vond, pastte ze mijns inziens niet in het geheel. Met als persoonlijke dieptepunt Optimus Prime die te tekst "My bad" bezigt. Dat de grap er in zit so be it, maar laat Jazz dat dan zeggen en niet Optimus. Ook Bumblebee die die vent onder "plast" vond ik gewoon te ver gaan en onnodig.
Ook de, zoals Kenji het verwoord, spastische editing is iets waar ik me helemaal in kan vinden. Hierdoor ben ik er nooit echt lekker in gekomen, wat ik met name miste pas wat meer aandacht voor het gevecht tussen Megatron en Prime. Hoewel ze wel een directe quote uit de tekenfilm film overnemen. De aandacht die dat gevecht daar kreeg wilde ik ook graag hier zien, helemaal omdat dit wellicht de enige kans ervoor was.
Verder heeft de film mij uitermate vermaakt en de schaamteloosheid van de vrouwelijke casting kan ik alleen maar waarderen. Maar toch ben ik het met "preview review" (zie bericht in nieuwssectie) eens dat James Cameron echt de perfecte regisseur was geweest. Neemt niet weg dat het een erg vermakelijke film is, maar dat er voor de sequel genoeg ruimte is om er overheen te gaan!

[rating 3.5]

Om even een indicatie te geven van mijn smaak. Ik vond independence day vreselijk, alleen overtroffen door Pearl Harbor. Bad Boys 1 vond ik erg leuk maar deel 2 was een ramp. The Island is me niet bij gebleven.

Mr. Cinema

Avatar

Illuvatar "Nette reactie/recensie Kenji. Het zal zoals je zelf al aangeeft echter weinig uitmaken. Mensen zoals Mr. Cinema zullen elke negatieve recensie over een blockbuster aangrijpen om 'aan te tonen' dat critici oud en saai zijn en dat ze de essentie van dat soort films niet zouden begrijpen.
"


Als je goed leest wat ik te zeggen heb zal je
a. ontdekken dat mijn antwoord niet alleen voor Kenji geld.
b. ontdekken dat ik helemaal nergens zeg dat critici oud en saai zijn.

Verder is mijn antwoord eigelijk helemaal niet alleen op kenji gericht maar op meerdere argumenten die ik van meerdere mensen hoor. Voortaan dus beter lezen voor je leuk komt doen. Verder mag ik toch ook mijn mening geven? Aangezien dat een agrument is wat hier zo vaak word aangevoerd. Dus niet zo stressen als je je aangevallen voelt mannetje.


@ Cee van Lleef:

Het is een antwoord gericht aan MIJ, en ik snap hem wel.

Dus zeg maar niets.

ruben

Avatar

Darthmar "Misschien was Kenji niet de aangewezen persoon om deze filmrecensie te schrijven? Ik kreeg het idee dat hij bij voorbaat elke Bay film slecht vindt. (...)
Daarom moet een recent voorzichtig zijn om haar/zijn persoonlijke voorkeur de recensie te laten kleuren."
flikker toch op zeg...

Kenji is een prima recensent (hij zou meer moeten schrijven Smiley face), en de aangewezen figuur voor deze film. Je gaat toch niet een bepaalde recensent naar een bepaalde film sturen, alleen maar omdat hij 'm dan misschien positiever zou beoordelen? Recesenten zijn ervaren filmkijkers, en weten een film prima naar waarde te schatten. Dat jij 't er nou niet mee eens bent, da's prima. Maar dat doet niks af van de kwalitiet van de recensie.

En zoals voor veel van de mensen die nu reageren geldt, zou je misschien beter je grote mond kunnen houden, voordat je dit soort onzin uitkraamt - iets wat ik hier al probeerde uit te leggen:

http://www.filmtotaal.nl/module.php?section=newsDetails&newsID=8428

Mr. Cinema

Avatar

@ Deddiekoel:


HOE VOND JE INDEPENDENCE DAY VRESELIJK :O

ash_

Avatar

Ik zag de film gisteren, hier mijn reactie:

Laat ik voorop stellen dat de Transformers en hun transformaties er geweldig uitzien. Heel erg CGI maar toch geloofwaardige (voor zover dat kan natuurlijk) karakters. Maar de rest...

Op enkele actiescenes na draait het eerste uur van de film alleen maar om het verhaal. Dat is een behoorlijke gok als je een blockbuster wil maken maar de makers hebben het toch aangedurft. En hadden ze dat nou maar niet gedaan want dat verhaal is zo vreselijk slecht dat ik met kromme tenen in de bioscoop zat. Belangrijkste probleem: Shia LaBeoufs karakter, op de robots na het belangrijkste karakter in de film, is irritant en niet zo'n beetje ook. Meeleven zit er niet in want het knulletje is zo'n sukkel dat je hem al zijn miserie gunt. Miserie? Ja, hij is de cliche nerd die flink gepest wordt, heimelijk verliefd is op het mooiste meisje van de klas (die hij aan het einde van de film uiteraard krijgt. O shit, is dat een spoiler?) en die op sociaal vlak alles fout doet wat je maar fout kunt doen. De makers hebben geprobeerd dit stuk wat aangenamer te maken door er humor in te stoppen maar om die humor kon ik niet lachen, net zoals ik dat om de meeste humor niet kon (hoogte-/dieptepunt: Bumblebee die over een geheim agent heen urineert. Met olie ja.). Waarschijnlijk is die humor erin gestopt als een soort knipoog, "wij weten ook wel dat dit verhaal nergens op slaat". Als dat soort humor goed gedaan wordt, dan is het een dik pluspunt maar als het, zoals hier, slecht gedaan wordt, dan gaat het meteen ook goed mis.

Als in de tweede helft van de film de Autobots ten tonele verschijnen wordt er gelukkig meer geconcentreerd op de actie en minder op het verhaal wat de film goed doet. De actie is intens maar echt memorabel wordt het zelden (de fraaiste shots zitten eigenlijk al in de trailers), daarvoor zit Michael Bays fucking the frame stijl teveel in de weg. Neemt niet weg dat die scenes onderhoudend en gewoon a whole lotta fun zijn. Helaas hebben de schrijvers gemeend dit deel te voorzien van verschrikkelijke Amerikaanse uitspraken die geregeld aan de oorlogen in Irak en Afghanistan lijken te refereren. Het deed een vriend van mij achteraf verzuchten dat de makers gewoon alle dialoog hadden moet skippen en zich op de actie concentreren. Right on.

Al met al een behoorlijk afknapper. Het enige waarmee de film punten scoort zijn de robots en de actie. Waarom hebben de makers zich dan ook in 's hemelsnaam niet alleen op die zaken geconcentreerd?

[rating 2]

En voordat mensen daarover beginnen: ik ben niet anti Michael Bay, ik vind The Rock en zelfs Armageddon zeer vermakelijke films.

Darthmar

Avatar

ruben "flikker toch op zeg...

Kenji is een prima recensent (hij zou meer moeten schrijven Smiley face), en de aangewezen figuur voor deze film. Je gaat toch niet een bepaalde recensent naar een bepaalde film sturen, alleen maar omdat hij 'm dan misschien positiever zou beoordelen? Recesenten zijn ervaren filmkijkers, en weten een film prima naar waarde te schatten. Dat jij 't er nou niet mee eens bent, da's prima. Maar dat doet niks af van de kwalitiet van de recensie.

En zoals voor veel van de mensen die nu reageren geldt, zou je misschien beter je grote mond kunnen houden, voordat je dit soort onzin uitkraamt - iets wat ik hier al probeerde uit te leggen:

http://www.filmtotaal.nl/module.php?section=newsDetails&newsID=8428"


Het gaat mij niet over positief of negatieve beoordeling maar om een neutrale analyse van een film. Te vaak ben ik het totaal oneens met de recesenten. Films die ze 4 of meer sterren geven vindt ik meestal afknappers en films die soms slecht scoren vallen soms zeer mee.
Ik krijg het idee vaak dat recesenten vaak eerst kijken naar de naam van de regiseur / producent en dan pas gaan kijken naar de film. Soms wordt een film te veel gehypt zoals Sin City waardoor blijkbaar iedereen hem bij voorbaat goed vindt.Tarentino bv kan geen fout doen terwijl ik vindt dat hij sinds Pulp Fiction geen goeie film meer heeft gemaakt.
Ik kijk zelf veel films van allerlei pluimage maar Transformers heeft mij aangenaam verrast, tuurlijk wordt het geen klassieker zoals Citizen Kane of Easy Rider maar het deed wat het moest doen namelijk mij vermaken.

Oh ja en van mij mag Kenji gewoon zijn recensies blijven schrijven hoor. Graag zelfs.Want uiteindelijk beslist iedereen voor zichzelf of hij/zij een film goed vindt.

Wosko Jagora

Avatar

Naar mijn smaak toch een wat lage waardering. Zoals ik al schreef in mijn recensie van Transformers, vind ik het als komische actiefilm best een aardige film. Ik ben het met een aantal tekortkomingen zeker eens, maar als je geen torenhoge verwachtingen hebt van het verhaal (wat je bij Bay ook niet echt moet verwachten), krijg je toch wel waar voor je geld. Mijn oordeel valt dus iets positiever uit dan 2,5 ster.

13204

Avatar

ruben "

http://www.filmtotaal.nl/module.php?section=newsDetails&newsID=8428"


Wat een but-verhaal Ruben, niet te zuinig. Als ik vind dat de recensie slecht is en ik mij totaal niet kan vinden in de argumenten die een recensent aandraagt is dat, zoals velen al stellen voor zowel de recensent als ik als lezer, een goed recht.

Daarnaast kun je wel stellen dat iemand be-filmt moet zijn voordat hij een oordeel mag publiceren en serieus genomen mag worden. Maar dat neemt nog niet weg dat wat en hoe hij het op papier zet klopt. Het is ook heel opvallend hoe het vaak bij de kranten die zich inschalen op een lezer-technisch hoger niveau simpele vermakelijke actiefilms/blockbusters worden afgekraakt terwijl ziel tergende drama's uit Frankrijk de hemel in worden geprezen om hun verhaal, acteerwerk etc.

Wanneer iemand zijn mening over iets, wat dan ook, publiceert naar een wijder publiek dan moet die gene ook bereidt zijn het commentaar op zijn publicatie kunnen ontvangen. Net als de mensen die in het zelfde schuitje zitten.

En nee je zal inderdaad niet een actie liefhebber alleen maar naar actie films sturen. Maar iedereen heeft een bepaalde voorkeur en afkeur. Persoonlijk draai ik rondjes in mijn stoel tijdens een romantische komedie maar ben totaal geinteresseerd bij een actiefilm.

Het posten van een recensie en het commentaar daar op zijn aan elkaar verwante dingen. Het feit dat jullie recensenten hier nu zo erg over heen vallen geeft maar aan dat de knoppen die worden in gedrukt in het commentaar, knoppen zijn die daadwerklijk ook werken.
Wat ik wil zeggen is dat er naar alle waarschijnlijkheid ook in jou/jullie ogen een kern van waarheid zit in het commentaar. En het feit dat jij er een hele column aan besteed maakt duidelijk dat jij commentaar geen plaats wil geven.

Wij geven commentaar en discussieren met andere die commentaar geven, dat geeft een recensie een geheel en mensen een mogelijkheid om van het geheel een eigen mening te vormen. En deze mening zal niet meer behelsen dan een Ja of Nee. Ga ik naar deze film, ja of nee?

En als laatste, ondanks de subjectiviteit van een recensie is er zeer zeker een pallet van eisen die worden gesteld aan een recensie. Een daarvan is een degelijke voors en tegens uitleg. Die duidelijk en onverbloemt is verwoord.

Angelater

Avatar

Je moet het gewoon zien uit ogen van een Transformer-fan en iemand die hem gewoon gaat kijken zonder kennis. En dan kan je hebben dat je het eens ben met de recensie of oneens.
Ja in dit geval is de film blijkbaar niet goed, maar als iemand als persoon het er nou oneens mee is kan je er weinig aan doen. Dit is gewoon de mening van Kenji blijkbaar. (die het geschreven heeft.)

Admiral Thrawn

Avatar

Vanavond gezien in de bios. Vond het een vermakelijke film. Enige minpuntje was het overschot aan laffe humor.

Skull

Avatar

Dit is ongelofelijk, super veel reacties maar goed dat even ter zijde.

Transformers: Tekenfilm die alleen verfilmt kan worden door het gebruik van hoogwaardige CGI om zo geloofwaardig over te komen.... Super goed gelukt. Zelf had ik het gevoel dat je niet naar een blue/green screen zat te kijken.

De humor, tja dat was ook prima zoals we wel gewent zijn van Bay maar alsnog leuk voor het vermaak.

Vond het verder zo'n onwijs gave film, echt zo'n goede film heb ik in tijden niet gezien. (ja ik hou van het pauw pauw en veel boem werk)

De dag erna heb ik F4 silver surfer gekeken en me echt dooood zitten ergeren aan de hele film. Uiteraard zullen nu weer verschillende mensen zeggen dat ik popcorn generatie ben...so what. Ik voelde me in ieder geval niet beroofd van mijn geld zoals ik dat had met Babel wat volgens vele wel weer een goede film was...

Geslaagde film al met al!

tomac

Avatar

Ook ik heb de film gezien.
Was zeer enthousiast! Maar dat vrijwel elke peniebele situatie gered wordt met ontzettend kinderachtige grappen vind ik redelijk triest. De Transformers zien er ongelooflijk vet uit, transformeren ook prima (miste af en toe wel het bekende geluid uit de serie?)
Film is vooral leuk voor de jonge pubers denk ik (de combi van humor en effects)
Maargoed, zal deeltje 2 wel gaan kijken. Kan niet anders dat die eraan komt. Ik zeg: Soundwave, Grimlock en een zooi Bots die 1 grote vormen. Superior ofzo. En Metroplex vs die mega Tyranosaurus van de Decepticons Smiley face

Chrischzz

Avatar

Skull "Zelf had ik het gevoel dat je niet naar een blue/green screen zat te kijken. "


Dat klopt.. Michael Bay schiet niet met blauwe en groene schermen..

Mr. Cinema

Avatar

Ksnap niet dat sommige mensen die humor niet leuk vinden..


who's gonna drive you home

hahahaa

Darthmar

Avatar

tomac " En Metroplex vs die mega Tyranosaurus van de Decepticons Smiley face"


Je bedoeld Metroplex vs. Trypticon.
Ik heb gisteren voor de 2e keer gezien en ik blijf hem goed vinden alleen vraag ik me af of er scenes zijn geschrapt? want waar is Barricade in het grote eindgevecht, hij zit wel op de snelweg achter de Autobots aan

Mr. Cinema

Avatar

volgens mij niet, volgens mij was barricade geowned door bumblebee.. daarna heb ik em volgens mij niet meer gezien..?

Angelater

Avatar

Nee klopt, als Megatron alle Decepticons roept zie je Barricade dus het klopt, en hij en Bonecrusher zie je dan op de snel weg, maar volgens de amerikaanse gasten is er een strip gebasseerd op de film en dan maakt Optimus Prime Barricade ook af na Bonecrusher Het is in ieder geval wel jammer waarom ze het dan niet lieten zien.
Ook zag je als het goed is op het einde de deur van zijn Police wagen op de hoop van de schroop-boot

Darthmar

Avatar

Wat ik me ook afvroeg aan het einde
als OP elke autobot oproept naar de aarde tekomen zie ik volgens mij weer een autobot door de dampkring naderen rechts van hem aan de hemel

Mr. Cinema

Avatar

Hm... dat van Barricade's deur heb ik niet gezien.

Over wat jij zegt Darthmar, daar ga ik is op letten als ik de derde keer ga (H)

Remco

Avatar

Geef de film 3 en halve ster. Ik kon het eerste half uur goed meekomen met de humor zelfs dat kleine robotje vond ik nog wel goed te doen. De scene met alle transformers bij het huis ging wel erg lang door en was bovendien ook niet erg grappig. Het karakter wat voor mij de film echt verknalde was Agent Simmons. Ze zullen gedacht hebben dat hij wat humor toe zou voegen maar voor mij hielp het weinig hij was eerder irritant. Voor de rest vond ik de aktie super had zelf weinig moeite om alles te volgens zoals in sommige recensies nog weleens aan wordt gegeven.
Wat betreft aktie is Michael Bay de regisseur voor deze film. Maar ik had graag willen weten hoe de film eruit had gezien als James Cameron hem geregisseerd had. Ik denk dat je in ieder geval wat meer mee geleefd zou hebben met de karakters.
Het voelt allemaal wat geforceerd. De film was in ieder geval beter dan Pirates 3 maar ik heb me beter geamuseerd met Die Hard 4.0.

Chrischzz

Avatar

Darthmar "Wat ik me ook afvroeg aan het einde
als OP elke autobot oproept naar de aarde tekomen zie ik volgens mij weer een autobot door de dampkring naderen rechts van hem aan de hemel "


Nee..
Het is Starscream, die peert em de ruimte in. Op zoek naar andere Cons.. De schrijvers/regiseur hebben besloten om Barricade ook te bewaren voor een sequel, vandaar dat de Prime vs Barricade scene gescrapt is..

Darthmar

Avatar

Chrischzz "Nee..
Het is Starscream, die peert em de ruimte in. Op zoek naar andere Cons.. De schrijvers/regiseur hebben besloten om Barricade ook te bewaren voor een sequel, vandaar dat de Prime vs Barricade scene gescrapt is.. "

weet je het zeker de scene die jij beschrijft zit in de aftiteling Starscream verandert van een F-22 in een ruinteschip en verlaat de aarde, waar ik op doel nadert de aarde

Cartman 2nd

Avatar

Als iedereen dan toch over Bay begint, ik heb van hem alleen Bad Boys 2 gezien. Topvermaak met, en let op, redelijk tot goed geslaagde humor. De special effects waren ook best ok, maar het verhaal had beter gekund. Kortom een avond (zonder je) topvermaak.

De Transformers vond ik al geen goed concept. De special effects kick ass maar de rest is gewoon troep. Ik zou me niet vermaken bij zo'n film.

Ayciro

Avatar

Genoten van de film.
Beter als verwacht en stelde beslist niet teleur.
Ik heb meer genoten als bij Spider-man 3 en Pirates 3.
Staat zeker in mijn top 3 van spektakel films.
Ik kon de humor wel waarderen.

Chrischzz

Avatar

Darthmar "weet je het zeker de scene die jij beschrijft zit in de aftiteling Starscream verandert van een F-22 in een ruinteschip en verlaat de aarde, waar ik op doel nadert de aarde "


Ah oh.. verkeerd gelezen.. Hmm.. ik heb het niet gezien in die scene.. Zal er op letten bij een volgend bezoek =)

Dus negeer die opmerking maar ;)

Chrischzz

Avatar

Cartman 2nd "De Transformers vond ik al geen goed concept. De special effects kick ass maar de rest is gewoon troep. Ik zou me niet vermaken bij zo'n film."


Duss.. hier uit kunnen we opmaken dat je de film nog niet eens gezien hebt.. Dus hoe weet je nu dat de rest troep is..

Ga em eerst kijken, vindt je het niets, dan kan je spuien..

Random

Avatar

Wow, ik heb echt genoten van deze film. ik ging hier naar toe omdat enkele vrienden hem wilden zien met gigantische lagen verwachtigen. Maar het was een gewoon een vermakelijke popcorn film. hulde!

Altijd het zelfde gezeik hier trouwens met de "grotere" films een recent die het niet goed doet, lezers die het beter weten, filmtotaal vriendjes die de recent te hulp schieten.

neem nou maar van mij aan lees meerdere bronnen na en trek dan je conclusie of je de film wel ofniet gaat kijken.

CAGEFAN

Avatar

Deze film is echt FAT.

Uptimus Prime ziet er heel goed uit. Megatron ook maar weet neit meer hoe hij er in de tekenfilmversie eruit zag...

skullsplitter

Avatar

Als ik deze recensie lees dan vraag ik me af of we naar dezelfde film hebben zitten kijken.

Ik ben net een uurtje terug, en mijn kin ligt nog op de grond. Ik denk dat ik er vanacht, net als 20 jaar terug, over ga dromen, maar deze keer prettig.

De film biedt exact wat het had moeten bieden: totaal vermaak. De humor was op sommige plekken te flauw voor woorden, maar had wel degelijk het gewenste effect.

Ik geef hem een 8-, misschien een 7,5 als ie wat bezonken is, maar vond het een slimme, strakke en goede adaptie van een bestaande franchise ^O^

geertvdheide

Avatar

Ik vond het een best aardige film. Visueel is het absoluut geweldig. Dit mag van mij nu al de oscar voor beste special effects krijgen. De actie is goed, mooie gevechten, achtervolgingen en schietscènes. Het is op typisch Michael Bay-achtige manier in beeld gebracht, waar ik persoonlijk helemaal geen problemen mee had.

De humor en romantiek in de film vond ik zoals de meeste mensen half geslaagd. Hier en daar best grappig, maar soms tenenkrommend slecht of kinderachtig. Het is wel duidelijk dat "jongens van 12 tot 16" de primaire doelgroep is. Ik als 22-jarige heb me ondanks dat prima vermaakt. En die Megan Fox wil ik wel in meer films zien :Y

[rating 3.5]

jozef

Avatar

Niet Transformer waardig (refererend aan de orginele tekenfilmserie), maar wel lekker vermaak zonder wat voor diepgang dan ook. Is ook wel een slekker op z'n tijd Smiley face

Mr. Cinema

Avatar

geertvdheide "En die Megan Fox wil ik wel in meer films zien :Y"


jij snapt hem ;)

Remco

Avatar

Megan Fox :~

merijnsa

Avatar

Vond hem erg vermakelijk. Heb niks met Transformers dus het zou me een worst wezen hoe ze eruit zagen. Toch vond ik sommige grappen erg geslaagd Vader die zijn zoon een boks geeft na het zien van Megan Fox liet me hardop lachen en de actie fenomenaal en dan bedoel ik vooral het slotaccoord. Jezus wat een special effects en nooit had ik iets van, dit zag er nep uit. En dat voor een paar uit de sokken gewassen speelgoedrobots! Het verhaal is natuurlijk erg cheesy en de soldaten waren belachelijk Ik laat mijn mannen niet alleen achter! BLABLA
maar daar vraag je ook om als je naar een Bay film gaat. Hij brengt niets anders dan vermaak en dat doet de film zeker.

[rating 3.5]

Risico

Avatar

Wat een discussie!
Ik ga er vanavond heen, en wat ik nu, uit al die bovenstaande racties heb gehaald, is:
1. verstand op zero
2. flauwe humor, maar kijk daar overheen
3. veel actie en spektakel

... Voor nummer drie ga ik erheen: actie en spektakel...

Maar daarnaast heb ik zoiets van 'mensen, het is maar een film!' Ieder heeft z'n mening, en da's goed, maar is het echt zo belangrijk dat Kenji maar de helft van de sterren geeft?

Maar ja, ik zie wel, gaan jullie maar lekker verder met bekvechten... ik kijk uit naar vanavond!

Terry

Avatar

Heerlijke film. 'k Had gisteren even geen zin in plotwendingen, indrukwekkende verhaallijnen of sterke dialogen. Nee, gewoon even lekker achterover hangen, biertje erbij en een spectaculaire portie actiebeelden over me heen laten komen. Een geslaagde avond.

Humor?

Megatron: "You failed me again Starscream."
Ik: LOL!

Zeer vermakelijke film, niks mis mee.

Mr. Cinema

Avatar

Omdat je 49 bent betekent het toch niet automatisch dat hij slecht is..

als je dat nou echt vind ga dan maar snel verder met The English Patient kijken en bemoei je niet met discussies van het jonge grut oke ;)

You gotta go with the flow grandpa

ASHWIN102

Avatar

de anomalie "Jong grut dus. Maar wees er trots op dat je nog zo jong van geest bent dat je dit soort films nog niet ontgroeid bent. Ikzelf (49) probeer dit ook vast te houden maar heb inmiddels al zo veel spektakelfilms gezien dat ik de door jou genoemde films rustig als 'slecht' durf te betitelen."
Uit jouw reactie kan ik opmaken dat je de film gezien hebt? Dat je de film dan slecht vindt, prima, is jouw mening. Hij was ook niet helemaal geweldig als wat mensen beweren. Maar als je bij voorbaat weet dat deze film voor"jong grut" is, waarom ga je de film dan kijken en waarom ga je daarna op een filmsite reageren op een film wat je dan toch totaal niet ligt?

Als je de film niet hebt gezien, dan was je reactie helemaal waardeloos en overbodig. ;)

Darthmar

Avatar

de anomalie "Jong grut dus. Maar wees er trots op dat je nog zo jong van geest bent dat je dit soort films nog niet ontgroeid bent. Ikzelf (49) probeer dit ook vast te houden maar heb inmiddels al zo veel spektakelfilms gezien dat ik de door jou genoemde films rustig als 'slecht' durf te betitelen."


Spektakelfilms veranderen door de jaren heen, of wil je beweren dat spektakelfilms uit vroegere jaren opkunnen tegen de special effect en actie uit hedendaagse films.
Het lijkt mij meer dat je bent blijven hangen in het verleden of je smaak is veranderd want kan gebeuren als je ouder wordt.

Yloony

Avatar

Iedereen heeft zo zijn eigen mening. Ik heb de film niet gezien, maar ik weet nu al dat het niet mijn ding is. Ik houd niet van makkelijk vermaak, clichés, verstand op nul. Ik wil een goed verhaal, vette dialogen en goede acteurs. Ook actiefilms kunnen die elementen hebben. Bijv. Heat, Terminator 1 & 2, The Matrix, Die Hard, Fight Club, Indiana Jones om er maar een paar te noemen. Ieder z'n ding toch?

Cee van Lleef

Avatar

Mr. Cinema "omdat je 49 bent betekent het toch niet automatisch dat hij slecht is..

als je dat nou echt vind ga dan maar snel verder met The English Patient kijken en bemoei je niet met discussies van het jonge grut oke ;)

You gotta go with the flow grandpa"


dis·cus·sie (de ~ (v.), ~s)
1 bespreking waarbij de deelnemers trachten door argumenteren de oplossing van een probleem te vinden => gedachtewisseling, redekaveling

Dazzlestan

Avatar

Wat een film zeg.
Ik ben Transformers-fan en het voldeed volledig aan mijn verwachtingen.

Kan me weinig herinneren van de tekenfilmserie

Zanderover

Avatar

Edit: Niet veel aan.

dh

Avatar

Teleurstellend... dat is het enige woord wat me te binnen schiet..
Optimus met een mond... dat zegt genoeg... en daaruit komt dan zelfs nog het woordje "oops" als ie op een bloemetje staat... :N
Te puberale humor die geheel niet bij de transformers past..

Dazzlestan

Avatar

dh "Teleurstellend... dat is het enige woord wat me te binnen schiet..
Optimus met een mond... dat zegt genoeg... en daaruit komt dan zelfs nog het woordje "oops" als ie op een bloemetje staat... :N
Te puberale humor die geheel niet bij de transformers past.."


Mierenneu***! (Puberale) humor had deze film wel nodig. Wat wil je anders 2uur lang lang vechten tussen decepticons en de autobots. Oke ik geef toe de scene in de tuin is een beetje té. En de scene tussen Optimus Prime en Megatron is ook een beetje teleurstellend Maar voor de rest 8 uit 10.

Ik wacht op M.A.S.K.

Chrischzz

Avatar

dh "Teleurstellend... dat is het enige woord wat me te binnen schiet..
Optimus met een mond... dat zegt genoeg... .."


En dat is een goede reden om een film af te kraken..
Prime heeft altijd al een mond gehad, google en gij zult het weten.. Met een mond konden ze Prime beter en waardiger laten communiceren.. Anders zit je de heletijd naar een plaatje te kijken wat niet beweegd als het praat.. Daarom is het ook zo vervelend als iemand zn zonnebril ophoudt tijdens het praten met een ander..

dh "en daaruit komt dan zelfs nog het woordje "oops" als ie op een bloemetje staat... :N
Te puberale humor die geheel niet bij de transformers past"


Neej.. inderdaad.. Daar Transformers eigenlijk voor koters is! Je ziet zeker liever simpele plotjes waarbij Megatron een fabriek aanvalt om energie te jatten .. Vervolgens komen Prime en kornuiten voorbij.. Ze schieten wat heen en weer.. Megatron wordt het zat en roept spontaan.. "Decepticons retreat".. klaar!..

Of liever moeilijk uitlegbare mythologien over de oorsprong en herkomst van de robots.. hoop blabla nerd-uitleg.. en vervolgens 2 uur lang vechten en CGI.. neej, das leuk..

Moviemagic

Avatar

Het is een film die je niet al te zwaar moet nemen. Het gaat om het laten zien van transformers en daarom heen wordt er een flinterdun verhaaltje verzonnen.

Ik heb me prima vermaakt, maar verwachtte ook niet meer dan robotjes die veranderen en wat vechten met een slap verhaaltje die de scene's aan elkaar moet breien.

dh

Avatar

@Chrischzz

Nee ik zie idd liever geen simpele plotjes.... dat is ook 1 van de redenen waarom transformers niet is wat ik ervan verwachte. Je gaat niet naar transformers om een discussie te zien over "het handmatig jezelf plezieren" nee je gaat erheen voor de transformers mar jammer genoeg stonden deze niet op de voorgrond maar speelden ze meer een tweede viool.
En dat blabla nerd gedoe... och ja ik heb het woord kwantumfysica horen vallen in de film dus voor de nerds is er ook genoeg te beleven ;)

Daarnaast kraak ik de film niet af, hij was teleurstellend en sommige stukken waren gewoonweg irritant/saai/langdradig.

Ik sluit me dan ook helemaal aan bij Kenji's recensie inclusief de eindscore.

DVD-maniac

Avatar

Heb de film nog niet gezien helaas maar wel een aantal scenes. Vind het erg jammer dat de autobots maar uit 4 of 5 robots bestaat tegen zo'n 12 (precieze aantal weet ik niet maar meer als 5 zeker) in het echt. Waarschijnlijk was dit teveel werk om zoveel robots neer te zetten in deze film.
Dat het soms verwarrend is wie nou wie is, is denk ik vanwege het feit dat iemand als Megatron er uitziet als een brok verwrongen stuk metaal waarvan je niet weet waar het gezicht zit. Althans, zoals ik in de scenes heb gezien. Geloof graag dat het een spektakelfilm is met veel explosies en actie maar daar is ook alles mee gezegd.
Ik hoop dat de film desondanks na het kijken hopelijk toch een goede film is want ik heb vol verwachting zitten wachten op deze film.

Darthmar

Avatar

DVD-maniac " Vind het erg jammer dat de autobots maar uit 4 of 5 robots bestaat tegen zo'n 12 (precieze aantal weet ik niet maar meer als 5 zeker) in het echt. Waarschijnlijk was dit teveel werk om zoveel robots neer te zetten in deze film.
Dat het soms verwarrend is wie nou wie is, is denk ik vanwege het feit dat iemand als Megatron er uitziet als een brok verwrongen stuk metaal waarvan je niet weet waar het gezicht zit. Althans, zoals ik in de scenes heb gezien. ."


er zitten zo weinig robots in omdat ze nog een deel 2 en deel 3 willen maken. Vermoedelijk komt Soundwave in deel 2 opdagen.
Ze hebben de transformers vooral de Decepticons een meer buitenaards uiterlijk gegeven zodat ze gevaarlijker uitzien. Om ze te onderscheiden kijk je maar naar de ogen: blauw zijn autobots, rood decepticons. Daarnaast zijn de Autobots gekleurder dan de de Decepticons (maar niet allemaal):
Ik vond het een leuke film.

BillyBlack

Avatar

Als ik het zo lees is het precies wat ik ervan verwacht. Ik heb de trailer nu al een aantal keer gezien en inderdaad: 1 grote rommelbrei van machinerie waar geen duidelijkheid in te krijgen is.

ntt

Avatar

LMAO hoe geloofwaardig zijn de berichten op IMDB ???

Lees dit eens.

http://www.imdb.com/title/tt1055369/

Als dat waar is vind ik dit wel super nieuws.!

eddie1971

Avatar

Geweldige actie film, met 2 min puntjes,
dat je soms de verandering van auto naar robot, te close up achtig hebben gefilmd zodat het effect weg valt en dat je inderddaad niet altijd door hebt wie wie is, dus erg rommelig, verder prima vermaakt met deze film, denk dat transformers 2 beter word dan deze aangezien hier nog teveel schoonheidsfoutjes inzitten

Chrischzz

Avatar

Had je wat anders verwacht dan?
De film heeft nu inmiddels bijna 400 miljoen opgebracht.. Dus een aardig success..

Crap,.. nog twee jaar wachten.. =(

ntt "LMAO hoe geloofwaardig zijn de berichten op IMDB ???

Lees dit eens.

http://www.imdb.com/title/tt1055369/

Als dat waar is vind ik dit wel super nieuws.!"

ntt

Avatar

Chrischzz "Had je wat anders verwacht dan?
De film heeft nu inmiddels bijna 400 miljoen opgebracht.. Dus een aardig success..

Crap,.. nog twee jaar wachten.. =("


Neej ik had niet anders verwacht.

Ik was er gewoon op aan t wachten tot het ergens bevestigd werd.!!

Kunnen we ons weer 2 jaar druk maken om Teasers en images van TF 2. rofll HAHA.....
:B

thisdude

Avatar

Eindelijk heb ik 'm ook gezien en kan ik mijn zwaar overschatte mening geven over deze film.

Weet je, dit was weer eens een heerlijke popcornfilm. Een film waarbij je even alle logica los kunt laten en de CGI-objects echt tot leven komen.

Misschien vond ik nog wel het leukst dat ik in mijn ooghoek mijn vriendin helemaal in de film zag zitten. En zij is het type dat ik onder valse voorwenselen naar zo'n film moet lokken. ["Nee, echt. Die robots zie je amper. Het gaat meer om innerlijke demonen van de hoofdpersonen."] ;)

cyberyo

Avatar

Ook weer zo'n nep-recensist die Kenji Stamet. :r


Probeer nou eens terug te gaan in de tijd en kijk waar de analogie loopt met de tekenfilm. Bijvoorbeeld dat de AllSpark in de tekenfilm The Matrix was genaamd. Waarom is dat nou veranderd?).

Het leuke aan de laatste opmerking van Optimus geeft misschien wel een verklaring voor het ontstaan van de Matrix, namelijk dat hij een vergelijking ziet tussen de Transformers en de Mens. Namelijk ook dat mensen die altijd zijn wat ze op het eerste gezicht lijken. Dat is toch geinug? Als recensist-lezer zit ik niet te wachten op een technisch verhaal over de "zogenaamd" bekende stijl van de filmmakers. Ik heb al 10 duizenden films gezien en dat is soort info is meer voor newbies. Films zijn verhalen en wat is nou de message en hoe consistent wordt die boodschap nou gebracht door de filmmakers? Dat soort inzichten verwacht ik van een recensist.


Transformers was in zijn genre een TOP-film ook voor het geoefende oog bood het namelijk een kijkje op de huidige stand van zaken betreffende filmtechnologie (daar hou je wel van als je naar Transformers gaat kijken). Dus Kenji volgende keer ff wat verdieping, even wat verslag van reacties in de zaal en laat het even bezinken (zodat het kwartje kan vallen). En doe dan verslag of zoek een andere hobby, OK. :B

Transformers zeker 4 Sterren!:-S

Steadicam

Avatar

Wat een arrogantie.

maszzmic

Avatar

Ik heb de film tot nu toe 3 keer gezien. Ik vond hem zeker de moeite waard om vaker dan één keer te zien. En niet alleen omdat ik een groot fan van ILM ben (automatisch ook Star Wars dus) en digitale animatie, maar ook omdat het een super film is.

Ik zal niet de discussie opnieuw heropenen (of is hij nog aan de gang?) over of er nou wel humor in zat of niet, of dat hij nou wel goed was of niet... Iedereen heeft daar zo zijn eigen mening over. De digitale animatie is een beter gesprekspunt:

De animatie in deze film is superieur uitgevoerd, op 3 punten na (die ik vond): 1. Als Optimus Prime en StarScream dwars door een gebouw heen vliegen zie je mensen lopen en het gebouw instorten. Lijkt te geanimeerd. 2. Als een autobot uit een zwembad opkomt, lijkt het vallende water te 'nep', en onverzorgd. 3. Er is één shot waar de film bijna een game lijkt. Als Sam wegrent en 2 autobots hem beschermen. Het shot wat je dan ziet lijkt recht uit een game geplukt qua beeld.

Waar ik vooral tevreden over was waren de extreme slow-motions die soms in de film voor kwamen. Op zo'n moment zit ik op het puntje van m'n stoel. De tegenstelling die veel in de film aanwezig is, is het vlugge wisselen van beelden en het dramatisch schokken van het beeld. Soms net iets té, waardoor de film eventjes niet meer te volgen was.
Geluid viel ook niks op aan te merken. Zeker niet het geluid dat je hoort als een auto transformeert naar een robot. Erg goed gedaan, het zit nog in m'n hoofd.

Waar ik zeker niet tevreden over ben: een opvolger op dit spektakel. Van zulke films hoort er maar één deel te zijn, en niet meer. Meerdere opvolgers zullen meestal afdoen aan het eerste deel. (neem als voorbeeld Shrek, naar mijn mening). Voor mijn part hoeft Transformers niet voor een tweede keer op het witte doek te komen.

'K ga deze film zeker kopen als hij in de winkel ligt. Niet alleen om de film, maar vooral om de 2e DVD vol met making of's, ILM rotzooi etcetera. Smiley face

Een topfilm! 5 Sterren van de 5 waard.

gert

Avatar

Wat een afknapper; bijna net zo pijnlijk als dit topic.
Ik moest me eerst een uur verkneukelen om eindelijk eens wat actie te zien en vervolgens worden de enorm heftige actiescenes vernaggeld door het prutserige knipwerk van de regisseur.
Het leek wel een lange trailer voor de heftigste actie-CGI-flick sinds tijden, laten we hopen dat het dat ook was. Bring on part 2.

DVD-maniac

Avatar

Ben het wel eens met de recensie dat die scene in de achtertuin allesbehalve komisch is. Ronduit armoedig. Bay had er beter aan gedaan om de humor aan Spielberg over te laten die toch ook een deel heeft in deze film.
Verder vind ik het intro van de film (of het 'informatieve gedeelte) te lang duren. Pas op de helft van de film komen de Autobots in actie. Maar ondanks deze minpuntjes vind ik het verhaal, de special-effects en de actiescenes goed. Ben ook blij dat Optimus Prime dezelfde stem heeft als in de tekenfilm-serie (idd, godzijdank).
Alles bij elkaar toch zeker een film die de moeite waard is om naar te kijken.
[rating 4]

Chrischzz

Avatar

Titel van deel2 is bekend.. Transformers: Return of the Fallen.Beetje gok werk.. maar lijkt erop dat er iemand uit de oceaan komt gekropen.. :D

Verders zijn ze aan het filmen geslagen.. Iets met Chinese politie helicopter en een ijswagen..

Transformers

acties