Recensie

Eragon (2006)

Vermakelijk, maar weinig origineel fantasieavontuur.

door Ronald Simons om 16:47 in RECENSIES
Eragon poster
Regie: Stefen Fangmeier | Cast: Edward Speleers (Eragon), Jeremy Irons (Brom), Sienna Guillory (Arya) e.a. | Speelduur: 104 minuten | Jaar: 2006

Vijftien jaar oud was Christopher Paolini toen hij begon te schrijven aan zijn fantasyboek Eragon over de jonge drakenrijder Eragon die samen met zijn onafscheidelijke draak Saphira de strijd aangaat met een boosaardige koning en zijn duistere strijdkrachten. Sinds de zeer succesvolle publicatie is Paolini’s boek inmiddels het eerste deel geworden van wat de jonge auteur de Inheritance-trilogie heeft gedoopt.

Een blauw, onwerelds en eivormig object belandt als donderslag bij heldere hemel in de schuur van het weeskind Eragon. Hij woont bij zijn oom in een dorp dat wel wat weg heeft van het Hobbit-territorium The Shire, zoals beschreven door Tolkien en schitterend verfilmd door Peter Jackson in zijn trilogie The Lord of the Rings. Dat drakenei blijkt niet zo maar bij Eragon te zijn beland, maar koos hem heel bewust uit. Eenmaal uitgekomen en groot geworden, communiceert de prachtig vormgegeven draak Saphira telepathisch met de jongen, zoals alle draken dat ooit met hun berijder deden.

Erg gecharmeerd is de jonge Eragon niet van zijn speeltje, maar protesteren tegen zijn nieuwe leven als drakenrijder heeft weinig zin, omdat koning Galbatorix al snel hoogte heeft gekregen van hun bestaan. De twee vormen namelijk het enige drakenduo in hun land Alagaësia, nadat de koning jaren daarvoor alle draken had gedood om zijn alleenheerschappij veilig te stellen. In een op Star Wars geïnspireerde training wordt Eragon de fijne kneepjes van het vak bijgebracht door de wijze Brom, een wat kinderlijk uitgeschreven rol voor karakteracteur Jeremy Irons. Samen met Saphira, waaraan Rachel Weisz haar stem verleende, vecht de moedige jongen voor volk en vaderland tegen de geniepige vazal Durza.

De Amerikaan Stefen Fangmeier, eerder verantwoordelijk voor de visuele effecten van onder andere Jurassic Park, Twister en The Perfect Storm heeft een film afgeleverd die precies tegemoetkomt aan de eisen van het beoogde miljoenenpubliek. Het grote voorbeeld The Lord of the Rings is daarvoor aangevuld met een vleugje Star Wars en is heel specifiek als familiefilm in de markt gezet. Niet voor niets gaat Eragon gelijktijdig in de hele wereld op 14 of 15 december in première als dé Kerstfilm voor het hele gezin met een zorgvuldig gedoseerde combinatie van spanning, fantasy en romantiek.

Daarmee is het belangrijkste kritiekpunt genoemd, want de film is vooral te veilig in zijn keuzes en mist durf en een karakteristiek eigen gezicht. De aankleding en met name de draak zijn zeer overtuigend en de speelduur vliegt voorbij, maar Eragon brengt op de succesvolle introductie van de draak na geen verfrissende kijk op het fantasygenre. Het verhaal is daarvoor te clichématig en de dialogen te kinderlijk. Na het te verwachten box office succes zullen deel twee, getiteld The Eldest, en het nog ongepubliceerde deel drie van de trilogie snel volgen.

22 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Angelater

Avatar

'Een blauw, onwerelds en eivormig object belandt als donderslag bij heldere hemel in de schuur van het weeskind Eragon.'

Ik hoop dus maar dat het niet door een echte donderslag gebeurd, maar wel door Arya zoals in het boek -_-.
Verder is het jammer dat de film te kinderlijk is, want het boek zelf is vrij hard op momenten.

Movieholic

Avatar

Rachel Weisz als stem van de draak... Zie het nog niet echt voor me :}

jmk

Avatar

Ik vind het leuk dat dit soort films uitkomen. Origineel hoeft het niet te zijn, als het maar de fantasiewereld van Draken, Elfen, Dwergen en Dreuzels toegankelijk maakt voor mensen(of kinderen) van deze tijd.

Ik ben momenteel bezig met het engelse audiobook "The deathgate Cycle" van Hickman & Weis. Om heerlijk in te verdwijnen.

silaz

Avatar

Over de kinderlijke tekst halllo het is geschreven door een gast van 5 wat wil je.

maar ik ga van het weekend kijken ik merk het wel

rvg1983

Avatar

silaz "over de kinderlijke tekst halllo het is geschreven door een gast van 5 wat wil je.

maar ik ga van het weekend kijken ik merk het wel"


Euhm.. Kleine correctie.. Christopher Paolini was 15 toen hij begon met het schrijven van Eragon..
Geen 5 O+

SunChaser

Avatar

Van t nivo van Dungans en Dragons dus?

Angelater

Avatar

Inderdaad zijn leeftijd slaat nergens op waarschijnlijk heb je het boek dan niet gelezen met alle veldslagen waarin dolgraag ledematen in het rond vliegen?

Darthmar

Avatar

Via allerlei internationale internet forums krijg ik het idee dat ze de verhaallijn niet geheel volgen volgens het boek waardoor er plotgaten onstaan. Het kan ook het gevolg zijn van het schrappen van scenes.
Ik weet wel dat ik hem ga kijken morgenavond.

Arthaum

Avatar

Dot me nogal denken aan de SWORD OF THRUTH series... de boeken van terry,,, Die zijn zo goed. Maarja, dat zal wel nooit verfilmd worden.. is veel te hard... Maar als je eragon leuk vond: Lees aub: Wizards First Rule!!!!!!! top boeken!!!

Darthmar

Avatar

Arthaum "dot me nogal denken aan de SWORD OF THRUTH series... de boeken van terry,,, Die zijn zo goed. Maarja, dat zal wel nooit verfilmd worden.. is veel te hard... Maar als je eragon leuk vond: Lees aub: Wizards First Rule!!!!!!! top boeken!!!"


De Wetten van de Magie zijn mooie boeken maar er wordt ingeloofelijk veel in gedebateerd. Eragon is simpeler en leest lekker weg.

prince b

Avatar

Het probleem met Eragon is dat het boek nergens echt blijk geeft van originaliteit. Op iedere pagina druipt het er vanaf dat het enige talent van Paolini het hanteren van de mixer is. De dialogen in het boek zijn houterig, de beschrijvingen van de omgevingen al een keer eerder beter uitgevoerd. Maar hij is nog jong, dus wie weet met een volgende trilogie...

Darthmar

Avatar

prince b "Het probleem met Eragon is dat het boek nergens echt blijk geeft van originaliteit. Op iedere pagina druipt het er vanaf dat het enige talent van Paolini het hanteren van de mixer is. De dialogen in het boek zijn houterig, de beschrijvingen van de omgevingen al een keer eerder beter uitgevoerd. Maar hij is nog jong, dus wie weet met een volgende trilogie..."


Dat klopt Paolini heeft goed gekeken naar andere schrijvers en films voordat hij zijn boek schreef.
Ook zijn schrijfstijl staat nog niet vast. Deel 2 (oudste) was al een stuk van betere kwaliteit.
Lees nog maar eens LOTR, in de eerste hoofdstukken is de schrijfstijl van Tolkien anders dan verderop in het boek.
Maar ik vond Eragon zeer vermakelijk om te lezen.

Haplo

Avatar

jmk "Ik vind het leuk dat dit soort films uitkomen. Origineel hoeft het niet te zijn, als het maar de fantasiewereld van Draken, Elfen, Dwergen en Dreuzels toegankelijk maakt voor mensen(of kinderen) van deze tijd.

Ik ben momenteel bezig met het engelse audiobook "The deathgate Cycle" van Hickman & Weis. Om heerlijk in te verdwijnen."


Van dit 7 luik mogen zij zeker een filim maken T+)

Raytjuh

Avatar

Ik heb de film nu gezien, en vind het welliswaar een erg goede film. omdat ik zelf nogal van fantasie hou. ook de effecten zijn weer geweldig. het enige jammere was dat ik na een kwartier kijken al wist hoe de film ging. zo voorspelbaar heb ik een film eerlijk gezegd nog niet meegemaakt. ik wist al bijna welke personage wat was, en alle clichés komen ook te snel aan bod. nu maar wachten op deel 2 en 3

Darthmar

Avatar

De film valt gewoon ronduit tegen. Ze hebben zoveel weggelaten en ze wilde het verhaal veel te snel vertellen.

jigsawkiller

Avatar

Volges mij lijkt dit me echt een geweldige film
ik ga hem deze vrijdag ( de 21e) kijken en saw 3 ging ik ook kijken dus 2 films en volgens mij gaat het echt de moeite zijn :~:~:~

:W voor eragon

:W voor saw

Maar ik zal wel als ik hem gezien heb een rescensie achterlaten voor degenen die geintreseerd zijn.
allen daarheen !!!!!!!!

Thijs,

Avatar

Wat een verschillende films om op 1 avond te kijken, Saw en Eragon;)

Maar het lijkt me wel een leuke film, toen ik de trialer zag op tv dacht ik echt van, och daar wil ik nog wel een keer heen.

Maar heeft het niet veel weg van die film waarin er ook nog maar 1 draak is wiens stem is gesynchroniseerd door Sean Connery? Ben de naam even kwijt..

Revan

Avatar

Thijs, "Wat een verschillende films om op 1 avond te kijken, Saw en Eragon;)

Maar het lijkt me wel een leuke film, toen ik de trialer zag op tv dacht ik echt van, och daar wil ik nog wel een keer heen.

Maar heeft het niet veel weg van die film waarin er ook nog maar 1 draak is wiens stem is gesynchroniseerd door Sean Connery? Ben de naam even kwijt.."


Dragonheart. Daar zie je de muil van de draak bewegen. In Eragon is het telepatisch. Vermakelijke film die Eragon, spijtig dat ie zo kort was en dat er sommige naar mijn mening belangrijke personages ontbraken.

Jedimaster

Avatar

Zojuist naar de film geweest en vond het een gigantische tegenvaller. Vond de film echt slecht. Totaal geen diepgang, belachelijke dialogen en helemaal geen geloofwaardigheid (Iedereen is overal even snel, draak of paard) Nee, helaas, ik zal deze film echt niet aanraden aan iemand. Gelukkig ga ik deze week nog naar Deja-vu en naar Saw III.

MegaMarsvin

Avatar

Jedimaster "Vond de film echt slecht. Totaal geen diepgang, belachelijke dialogen en helemaal geen geloofwaardigheid (Iedereen is overal even snel, draak of paard)"


Had je meer verwacht dan? ;) Formule films zijn helaas bijna nooit erg goed. Ze willen gewoon een beetje gebruik maken van de fantasy hype van het moment (courtesy of LotR en ouwe Harry).

FlameHaze

Avatar

Wat een schaamteloos slechte ripoff van Dragonheart. De dialogen zijn bagger, het verhaal is onorgineel en niet interessant. Er valt zelfs gewoon niks positiefs over deze film te zeggen. Ik had het idee dat ik naar een kinderfilm zat te kijken. Eragon deed me ook denken aan Dragonheart 2 kwa kwaliteit, en dat is niet bepaald positief.
De orginele Dragonheart blijft mijn favoriete drakenfilm, die is nog steeds niet overtroffen wat mij betreft.

Sla deze film dus maar gerust over.

KW

Avatar

Darthmar "Via allerlei internationale internet forums krijg ik het idee dat ze de verhaallijn niet geheel volgens het boek volgen ..."

Ja, dat is waar. Voorbeelden:
- Saphira wordt langszaam groot. Hij moet haar verbergen om haar te beschermen (tot halverwege het boek).
- Hij trekt in het 2e deel (50% van het boek) met Murtagh op.
- Niemand weet dat het ei uitgekomen is. Niemand weet voor welke zijde de nieuwe rijder gaat kiezen.
- De reis is totaal anders, alleen begin- en eindpunt zijn hetzelfde (Carvahall, the Varden).
- Eragon gaat samen met Brom de Ra'zac najagen, niet andersom!
- De elf Arya heeft niet veel te zeggen en is 90% van het boek bewusteloos.
- Saphira heeft een "thin membrame" als vleugels, geen veren!
- Saphira spreek men uit als Su-FEAR-ruh. In de film vergist men zich soms.

De screenwriter heeft Paolini's novel schaamteloos misvormt!

acties