Recensie

The Terminal (2004)

Een leuke komedie van de hand van Spielberg met een prachtige Hanks...

door FilmTotaal  om 15:48 in RECENSIES
The Terminal poster
Regie: Steven Spielberg | Cast: Tom Hanks (Victor Navorski), Catherina Zeta-Jones (Amelia Warren), Stanley Tucci (Frank Dixon), Kumar Pallana (Gupte Rajan) e.a.

De samenwerking tussen regisseur Steven Spielberg en acteur Tom Hanks lijkt garant te staan voor een goede film. Na Saving Private Ryan en Catch Me If You Can is The Terminal de derde film die de twee samen maken en ook deze stelt de kijker niet teleur. Het verhaal gaat over Victor Navorski (Hanks), die bij zijn aankomst op het JFK airport in New York te horen krijgt dat in zijn land een coup gaande is en dat zijn papieren daardoor ongeldig zijn. Hij mag Amerika niet in, en ook niet terugkeren naar zijn land, Krakovia. Hij is gestrand op de luchthaven en moet wachten totdat de oorlog in Krakovia is afgelopen, voordat hij iets kan doen. Beetje bij beetje weet Victor een bestaan op te bouwen in de microcosmos van het vliegveld.

The Terminal heeft een herkenbaar thema: iedereen, die wel eens vliegt, heeft op het vliegveld moeten wachten – hoewel Victor Navorski wel extreem lang moet wachten. Het bizarre is echter dat de film is gebaseerd op het verhaal van de Iraanse vluchteling Nerhan Naserri, die jaren heeft doorgebracht op het Charles de Gaulle vliegveld en er nu nog steeds woont.
Victor spreekt geen Engels en kan zich in het begin maar moeilijk redden. Maar gaandeweg begint het grappige Oostblok taaltje (een mix van Bulgaars en Russisch) steeds meer op Engels te lijken. Langzamerhand weet Victor een bestaan op te bouwen op het vliegveld en maakt hij de nodige vrienden. Toevallig loopt hij de stewardess Amelia Warren (Catherina Zeta-Jones) tegen het lijf en er lijkt iets te ontstaan tussen de twee. Helaas heet niet iedereen Victor welkom op het vliegveld; Frank Dixon (Stanley Tucci) is de manager van de luchthaven en doet ijdele pogingen om Victor te lozen.

In tegenstelling tot wat je zou verwachten van de marketingcampagne, is de rol van Catherina Zeta-Jones niet zo groot – misschien omdat er gekozen is om het alternatieve eind van de film uit te brengen, waarin Zeta-Jones een kleinere rol heeft, na de tegenvallende eerste screening. Voor de film is dat wel zo leuk, omdat Hanks de show steelt en het verhaal zich nu meer op hem en zijn situatie richt. Daarnaast zijn er een paar goede bijrollen. Met name de rollen van Tucci en Kumar Pallana zijn erg goed en af en toe erg grappig.

Het meest indrukwekkend van de film is de set. Als gevolg van de strenge veiligheidsregels was het onmogelijk om de film op een echt vliegveld op te nemen. Daarom moest er speciaal voor de film een compleet internationaal vliegveld nagebouwd worden. Het resultaat is verbluffend! Zeker als je bedenkt dat alles werkt: de ovens van de fastfoodrestaurants, de liften in de enorme hal, en in sommige stands werkt zelfs personeel dat in het dagelijks leven echt in dergelijke stands werkt… Als je de film kijkt, zie je niet dat The Terminal een nagemaakt vliegveld is.

Al met al is The Terminal een degelijke komedie, die tot in de puntjes verzorgd is, zoals we gewend zijn van Spielberg. Zoals altijd richt Spielberg zich op het menselijke aspect van de situatie. Dat, gecombineerd met Hanks’ hang naar sentiment, maakt de film naar mijn smaak echter af en toe te zoetsappig of te (vals) sentimenteel.

13 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Durkie

Avatar

"Gert" "Zoals altijd richt Spielberg zich op het menselijke aspect van de situatie. Dat, gecombineerd met Hanks’ hang naar sentiment, maakt de film naar mijn smaak echter af en toe te zoetsappig of te (vals) sentimenteel."
I'm lovin' it...

Rotterdamned

Avatar

Ik vond de film inderdaad té zoetsappig, bijna kinderachtig.
Verder snap ik de rol van Catharina Zeta Jones niet, ze hadden haar net zo goed helemaal weg kunnen laten.

WoUtoMatiC

Avatar

Waarom moeten alle films van Spielberg meer dan twee uur duren? Wat is er mis met 90 minuten. Smiley face

Metsada

Avatar

Alles is mis met 90 minuten, ik gruwel van 90 minuten films, na een kleine 3 kwartier bekruipt me al het gevoel van shit, nog maar even en ik geniet er nog juist zo van...
Ik ben pas verzadigd bij minimaal 120 minuten, maar wat heb ik genoten van de lord of the rings, waarbij je ruim 3 uur wist dat je nog 2 andere films erover had Smiley face

Over deze film, lijkt me leuk, ik hou wel van spielberg, gewoon een afgemaakt geheel wat altijd een nette indruk achter laat met meestal een redelijke hoeveelheid feelgood. Ik ben blij dat het niet zo bij elke film is, maar ik ben ook dankbaar voor het feit dat spielberg ons deze films kan leveren

edwinnaar

Avatar

Wat bieden dan de "extended versions" dan een uitkomst. Laatste deel van LOTR was wel wat traag aan het eind en ik had juist het gevoel dat ze er kosten-wat-het-kost de 3 uur vol moesten krijgen. Jammer.

Ik heb "Terminal" nog niet gezien, en hoop hem overmorgen samen met mijn vriendin te zien. Ik zie er naar uit.

By the way... als vliegen zo veilig is, waarom noemen ze vertrek/aankomst hallen dan "terminals" ???

Durkie

Avatar

Metsada "Over deze film, lijkt me leuk, ik hou wel van spielberg, gewoon een afgemaakt geheel wat altijd een nette indruk achter laat met meestal een redelijke hoeveelheid feelgood. Ik ben blij dat het niet zo bij elke film is, maar ik ben ook dankbaar voor het feit dat spielberg ons deze films kan leveren"
Inderdaad, een heerlijk comedy, heerlijk verhaal, heerlijke personages... en weer te mooi om waar te zijn, heel lief allemaal, maar daar hou ik zo van: heerlijk een traantje wegpinken. Geniet 's wat meer, van moderne sprookjes...

De rol van Catharina Zeta Jones snap ik wel: als je alleen de doldwaze avonturen van Victor weergeeft, hoe komisch ook, het gaat dan wel vervelen denk ik!

reintje

Avatar

Ik heb de film nog niet gezien dus kan ik niet oordelen!Ook de meningen liggen erg uitlkaar dus kijken zeker?Na al die jaren Tom Hanks ben ik hem kortbeu maar alsde film goed is loopt de rest wel mee ook de mensen !

Miekie

Avatar

Erg leuke film, waarin er eindelijk weer is echte humor te vinden is. Vooral door de uitstekende, bijna mime-achtige, capaciteiten van Hanks.

Freeman

Avatar

Deze film is alleen leuk als je weet hoe hectisch het leven op een vliegveld is, als je een plattelandsjongen/meisje bent dan gaat er een hoop info aan je voorbij. De rol van Viktor word zeer goed vertolkt en je ziet echt zijn ontwikkeling. Go Tom :W Het verhaal achter Viktor (het waarom hij naar NY moet) vind ik het mooiste van de hele film. Ik zag hem op 6 sept. al en heb hem daarna nog 2 keer gaan kijken.

KW

Avatar

Wat ontzettend jammer dat ze niet de echte JFK airport hebben gebruikt. :(

Ik heb daar zelf nog 6 uur rondgelopen, het vliegveld een beetje te 'mappen' in mijn hoofd. Ik ken 't op m'n duimpje Smiley face (voor die 6 uur althans :E).

spiderhouse

Avatar

Vond het een leuke film.
alleen Catherina Zeta-Jones acteerde niet altijd even goed in de film, dat was me opgevallen toen ze was aan 't huilen.

BroesWillems

Avatar

[rating 4]

T+)

voor een film wat zich veelal op 1 plek afspeeld nog redelijk afwisselend! en Tom Hanks was weer super!

leraar wiskunde

Avatar

Vermakelijke Spielberg-productie. Het schitterende acteerwerk van Hanks en Tucci port de prent op en de charme van Catherine Zeta-Jones is zeker geen verlies. Ook op het conto van de overvloedig aanwezige humor kan het succes geschreven worden.

The Terminal

acties