Recensie

I, Robot (2004)

Will Smiths humor is gemaakt, zijn acteren gemakzuchtig, en in het geval van daarmee blijft er weinig over, behalve dan de puike CGI...

door Kenji Stamet om 16:49 in RECENSIES
I, Robot poster
Regie: Alex Proyas | Cast: Will Smith (Del Spooner), Bridget Moynahan (Susan Calvin), Alan Tudyk (Sonny), James Cromwell (Alfred Lanning), Bruce Greenwood (Lawrence Robertson), e.a.

Het grote voordeel van een film als I, Robot is dat hij geen nodeloos beroep doet op je concentratievermogen. Het verhaal ontvouwt zich volgens de regels van de Hollywood-actiefilm, in een vertrouwd ritme en met spektakelscènes en (bescheiden) plottwists op de geijkte momenten. En je weet als kijker gauw genoeg waar je aandacht naar uit hoort te gaan: niet naar de regie, want er zit niet één gedenkwaardig shot in de hele film. Niet naar de logica in het verhaal (hoewel de film de mond vol heeft van logica), want die is ondergeschikt gemaakt aan het in beeld brengen van een hoeveelheid bedrijfslogo’s waar zelfs Pierce Brosnan van over zijn nek zou gaan. En niet naar de bijrollen, want die bestaan in deze film slechts uit cameo’s. Iedereen in deze film is een figurant, inclusief de als een plank (of een robot?) acterende love-interest. I, Robot, ‘gesuggereerd’ door het gelijknamige boek van Isaac Asimov, draait - behalve om product placement - vooral om Will Smith. Zijn charisma moet deze formulefilm een hartslag geven, en dat lukt helaas niet.

Isaac Asimovs invloed op de film blijft beperkt tot de drie beroemde wetten die hij formuleerde, bedoeld om te voorkomen dat robots ooit een bedreiging voor de mens zouden vormen:

1. Een robot mag een mens niet verwonden, of door nalatigheid toestaan dat een mens wordt verwond;
2. Een robot moet doen wat hem door mensen opgedragen wordt, behalve wanneer dit conflicteert met de eerste wet;
3. Een robot moet zichzelf beschermen, behalve wanneer dit conflicteert met de eerste of de tweede wet.

In de wereld van I, Robot is het Dr. Alfred Lanning die deze wetten heeft bedacht, en ervoor heeft gezorgd dat anno 2035 nog geen enkele robot zich ooit tegen een mens heeft gekeerd. Wanneer Lanning onder verdachte omstandigheden zelfmoord pleegt in het gebouw van zijn werkgever, U.S. Robotics, wordt zijn vriend rechercheur Del Spooner (Will Smith) op de zaak gezet. Spooner koestert, ondanks de Drie Wetten en om persoonlijke redenen, een diep wantrouwen jegens alle robots, en hij is ervan overtuigd dat de dood van Lanning veroorzaakt werd door een defecte blikmans. Met hulp van USR-geleerde Susan Calvin en een nogal cryptisch ingesteld hologram van Lanning komt Spooner op het spoor van een aanstaande robotopstand. Zijn vermoedens over deze 'rise of the machines' lijken bevestigd te worden wanneer hij stuit op een unieke robot, Sonny, die kan dromen, emoties heeft én - onmogelijk maar waar - de Drie Wetten naast zich neer kan leggen.

Vergeleken met soortgelijke films (neem bijvoobeeld Paycheck, dat genoegen moest nemen met natte wind Ben Affleck als boegbeeld) zou het I, Robot een stuk beter moeten vergaan. Will Smith is misschien niet de meest veelzijdige acteur ter wereld, maar zijn ongedwongen charme wist films als Men in Black en zelfs Independence Day een merkbare meerwaarde te verlenen. Maar in deze film, die om hem heen is geconstrueerd en waarin hij feitelijk zichzelf speelt, zit zijn ego hem in de weg. Zijn humor is gemaakt, zijn acteren gemakzuchtig, en in het geval van I, Robot blijft er dan weinig over, behalve dan de puike CGI... en de duurste Audi-reclamespot ooit gemaakt.

27 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Stok

Avatar

Ik hoor veel verschillende dingen over deze film. De een is superpositief, de ander weer negatief.

Ik zal hem huren op DVD, maar ik vrees dat ik het niet zo een leuke film zal vinden.

Gooch

Avatar

De filmt begint naar mijn mening wel veelbelovend, leuke stad met robots en mensen door mekaar, je ziet het als zo voor je hoe dit mis zou kunnen gaan. helaas begint de film na een 20 minuten al te vervelen. sluit mij daarom ook voledig bij deze review aan.

Toen ik de trailer zag van deze film had ik meer iets verwacht in de trend van minority report, blade runner misschien. niets bleek minder waar. :Z

hermit elephant

Avatar

Ik was er al bang voor. Maar wachten tot de DVD in de schappen ligt.

De weekverhuur dan...

N.E.R.D

Avatar

Ik ga hem vandaag kijke ik weet niet zeker of ie wel 2/5 waar is

Mark

Avatar

Noem je dit een recensie?! Je maakt jezelf er wel erg makkelijk vanaf met een stel vergelijkingen, tegenstellingen en ander kansloze no-brain opmerkingen op te noemen die gewoon niets met de film temaken hebben.

[edit] Wat een teleurstelling, en dan heb ik het over die recensie, niet de film.

WizardOfOss

Avatar

Mark "Noem je dit een recensie?! Je maakt jezelf er wel erg makkelijk vanaf met een stel vergelijkingen, tegenstellingen en ander kansloze no-brain opmerkingen op te noemen die gewoon niets met de film temaken hebben."

Het lijkt mij toch een prima, duidelijke recensie:
- verhaallijn is simpel, niets bijzonders
- regie niets bijzonders
- acteren niets bijzonders
- SFX zijn prima
- bijzonderheid: erg veel product-placement (en dat heb ik in ELKE recensie nog gezien)

klinkt dus als een gemiddelde blockbuster, niets meer, niets minder.

hermit elephant

Avatar

Mark "Noem je dit een recensie?!."

Yep! :Y

T ft. D

Avatar

Deze recensie vind ik dus echt 3x niks.
Ik heb net de film gezien op de irritante Audio reclame spotjes na, is het een top film. Zeker één dat in de categorie "betere films hoort".

Eindelijk weer eens een goede actie film. Tenminste iets anders dan films zoals Spiderman, Catwoman, en Van Helsing.

Het is zeker 3½ ster, zo niet 4, waard.

tripleforce

Avatar

Ik ben benieuwd, heb het boek ook besteld om eerst te lezen voord ik de film ga kijken, overigens voor het eerst dat ik dit doe.

Gods Lonely Man

Avatar

T ft. D "Deze recensie vind ik dus echt 3x niks.
Ik heb net de film gezien op de irritante Audio reclame spotjes na, is het een top film. Zeker één dat in de categorie "betere films hoort".

Eindelijk weer eens een goede actie film. Tenminste iets anders dan films zoals Spiderman, Catwoman, en Van Helsing.

Het is zeker 3½ ster, zo niet 4, waard."


De recensie is een beetje subjectief. maar het klopt wel allemaal naar mijn idee. Ze proberen een doodserieuze film neer te zetten en gooien hem vol met stomme grappen en zeer onrealistische actie (en een shit load aan reclame). Dat botste gewoon verschrikkelijk in deze film.
Als ze de rest van de film ook wat minder serieus hadden neer gemaakt, was het waarschijnlijk een stuk makkelijker te verteren geweest.

ps heb je die schoenen nog gechecked? die waren echt boem dottie lauw man

mercapto

Avatar

tripleforce "Ik ben benieuwd, heb het boek ook besteld om eerst te lezen voord ik de film ga kijken, overigens voor het eerst dat ik dit doe."


Las ik nou net niet dat de film totaal niet op het boek leek behalve de titel en 3 regels voor robots ?

T ft. D

Avatar

Gods Lonely Man "De recensie is een beetje subjectief. maar het klopt wel allemaal naar mijn idee. Ze proberen een doodserieuze film neer te zetten en gooien hem vol met stomme grappen en zeer onrealistische actie (en een shit load aan reclame). Dat botste gewoon verschrikkelijk in deze film.
Als ze de rest van de film ook wat minder serieus hadden neer gemaakt, was het waarschijnlijk een stuk makkelijker te verteren geweest.

ps heb je die schoenen nog gechecked? die waren echt boem dottie lauw man"


Geef ik je deels gelijk in. Maar de humor valt reuze mee (ik kan maar één moment terug zien waar een grap werd gemaakt, en onrealistische actie, tsja, dat hoort in films zoals deze) Wat idd zeer irritant is, zijn de hidden reclame boodschappen. Doet zeer onder. Maar dit is de eerste film zinds LOTR die mij kippenvel kon geven, dus dat vind ik een grote plus !

Durkie

Avatar

T ft. D "Maar dit is de eerste film zinds LOTR die mij kippenvel kon geven, dus dat vind ik een grote plus !"
Waarvan, wanneer, waarom kreeg je het bij deze film? Ik kreeg het laatst weer bij King Arthur en dat kwam door de indrukwekkende beelden die geweldig mooi ondersteund werden door schitterende muziek...

tripleforce

Avatar

Las ik nou net niet dat de film totaal niet op het boek leek behalve de titel en 3 regels voor robots ?


Ja dat zag ik ook, alleen gek dat het boek Will smith op de voorkant heeft staande in de I van I, Robot...ik heb nog geen bladzijde gelezen dus ben benieuwd.

Colonel_Kurz

Avatar

Gods Lonely Man "De recensie is een beetje subjectief."
Argh! When are you people going to learn?

Moviemagic

Avatar

Colonel_Kurz "Argh! When are you people going to learn?"


Ik voel je pijn. ;) Anderzijds vind ik wel dat de recensie nog vrij mild was naar mijn mening. Er was niet eens sluipreclame, maar domweg presentatie van merken. Na die Converse en JVC reclame in het begin begon ik ook nog bang te worden dat er onderbroken zou worden voor hart van nederland. Niet dat ik een wil smith-fan ben, maar ik heb hem beter gezien.

f1sven

Avatar

Leuke verzorgende film die zeker eens de moeite waard eens om te zien, haalt het niet bij het niveau van Spiderman 2, maar voor de rest goede film.:Y

Confuzer.nl

Avatar

Ik vond hem goed, maar ik heb de boeken dan ook allemaal al gelezen en keek meer vanuit de Asimov wetten kant dan vanuit de "ik wil een leuke film zien" kant ;)

Phabian

Avatar

Ik hem 'em door de recenties hier met matige verwachtingen bekeken, maar hij viel me 200% mee en ik vond hem erg goed!

Die overdreven reclame: totaal geen last van gehad. d.w.z. Je ziet het wel, maar helemaal niet storend of overdreven. Will Smith speelde het leuk, ik vond de animaties goed, het verhaal boeiend, vooral omdat de ontwikkelingen ook logisch onderbouwd waren (als die robots "zomaar" op tilt waren geslagen zou het slappe pulp zijn geweest) en de actie mooi en niet overdreven.

Ik raad 'em wel aan!

leraar wiskunde

Avatar

"I, Robot" borduurt verder op het thema dat werd aangesneden door "Bicentennial Man": robots. Opnieuw een verfilming die zeer losjes gebaseerd is op de verhalen van Isaac Asimov. 'I, Robot' overtreft 'Bicentennial Man', maar daar houdt het ook bij op. Alles is te modern, het luchtige verhaal overtuigt nergens, het acteerwerk evenmin en ook de regie is nergens meesterlijk.

Jnk18

Avatar

3/5 ik heb em gezien

het begin is wel leuk daarna wordt het allemaal een beetje wazig.. vooral het einde is raarr. mja voor de rest zit het allemaal goed in elkaar 8-)

WoUtoMatiC

Avatar

[rating 3]
Onderhoudende hollywoodactie.
Heerlijk als je, zoals ik, ziek op de bank ligt.

Dr. Strangelove

Avatar

Wat een zeer, zeer matige film.
Wat een waardeloze actie scenes die geen moment overtuigen of indruk maken.
Wat een slap lulverhaal. En het is al helemaal niks dat ze Asimov erbij gesleurd hebben ondanks de beroemde Robot Wetten. Het verhaal van de film heeft echt niets te maken met de verhalen van Asimov en ook niet met het karakter van Susan Calvin. Er is ook helemaal boek I Robot. Tenminste niet vóór de film.
En dat Will Smith... Nou die heeft zijn jongensachtige bravoure ook niet meer en van een rijpend acteertalent is bij hem ook geen sprake.
Nee, erg makkelijk en saai filmpje en ook een onvoldoende !

DVD-maniac

Avatar

Smaken verschillen natuurlijk maar ik heb maar weinig positieve reacties gezien voor deze film. Dan zal ik dus een van de weinige zijn.
V.w.b. Will Smith, hij speelt het heel goed als detective. Vooral met het oog op z'n wantrouwen naar robots.
De effecten zijn heel mooi, zeker die futuristische auto's en gebouwen. Niet te overdreven maar net overtuigend genoeg.
Het verhaal vind ik ook heel goed... immers, een kunstmatig brein dat zelfbewust wordt, kan rare sprongen maken (net zoals in Terminator 2).
Al met al een goede film.
[rating 4.5]

Orzonal

Avatar

De overwegend negatieve reacties hier, geven inderdaad de indruk dat dit een slechte film zou zijn.
Ik ga daar helemaal niet mee akkoord. Het sf-genre is nu eenmaal een genre waar weinig karakter-uitwerkingen te zien zijn. Als je het globaal bekijkt: er zijn ook zéér weinig sf-films die proberen diepgang te creëren, en waarbij dat ook effectief tot een goede film leidt. Sf-films bekijk je nu eenmaal om andere redenen.
Het verhaal is ook hier eerder oppervlakkig, maar wél entertainend. En daar draait het dan ook om.
Sf-liefhebbers zullen van deze film houden.
Omdat het een goede sf-film is.
Er zijn nog betere, maar niet elke film moet een topper zijn om ervan te kunnen genieten.

acties