Recensie

American Pie: The Wedding (2003)

Mag je het woord ‘niveau’ in de mond nemen als je het hebt over een film die zichzelf bewust richt op de laagste puberale preoccupaties en verder iedere pretentie afwijst? Waarschijnlijk niet.

door Kenji Stamet om 13:37 in RECENSIES
American Wedding poster
Is het wel eerlijk om van een film als American Pie: The Wedding meer te verwachten dan de meest stupide onderbroekenlol? Mag je het woord ‘niveau’ in de mond nemen als je het hebt over een film die zichzelf bewust richt op de laagste puberale preoccupaties en verder iedere pretentie afwijst? Waarschijnlijk niet. Maar het zou toch aardig zijn als de regie van deze film niet zo onbeholpen was geweest, de acteurs niet zo houterig, en de timing niet zo hopeloos verkeerd.

Platte humor kan best leuk zijn, en de meest afgezaagde poep- en piesgrappen nog best verfrissend (pun intended), als je als filmmaker maar niet de fout maakt om te denken dat de regie en het acteerwerk dan ook ondermaats mogen zijn. In American Pie: The Wedding komen de bekende ‘hilarische situaties’ voor, zoals wanneer Jim (Jason Biggs) zijn aanstaande schoonouders mee naar huis neemt voor een etentje onder zes ogen, en zijn vrienden op dat moment een ranzig vrijgezellenfeest organiseren in zijn huiskamer. Wil een dergelijke opzet grappig zijn, dan zijn een strakke timing en acteurs die hun gezicht in de plooi kunnen houden van levensbelang. Helaas ontspoort deze scène, en vele andere in de film, door de slordige regie en doordat je aan de acteurs kunt zien dat ze weten wat er staat te gebeuren.

Gek genoeg is het het meest platvloerse personage in de film, de vulgaire seksmaniak Stifler (Seann William Scott), dat voor de weinige lichtpuntjes in deze film zorgt, met name tijdens een vreemd komisch dansduel in een homobar. Het verhaal gaat dan ook niet zozeer over de aanstaande echtelieden, maar over de pogingen van de niet uitgenodigde Stifler om zichzelf onmisbaar te maken voor de bruiloft en de zus van de bruid in bed te krijgen. De andere personages doen de hele film niet veel meer dan reageren op zijn obscene gedrag, en dat is eigenlijk wel terecht. Zijn uitbundige bekkentrekkerij vond ik toch nog net te verkiezen boven de totale kleurloosheid van de rest van de cast.

Tot zover alles wat ik over American Pie: The Wedding te zeggen heb. Hoe zinvol is het om kritiek te leveren op een dergelijk doelgroepgericht produkt? De liefhebbers van het genre zullen er, te oordelen naar de lachsalvo’s die ik in de bioscoop om me heen hoorde, geen enkele boodschap aan hebben. Iedereen die zichzelf niet tot die groep rekent zal waarschijnlijk zijn best doen om er nooit achter te komen of ik gelijk had.

8 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Colonel_Kurz

Avatar

Iedereen die zichzelf niet tot die groep rekent zal waarschijnlijk zijn best doen om er nooit achter te komen of ik gelijk had.

Daar heb je groot gelijk in!

rainmaker

Avatar

Sorry, maar ik vond het dus WEL een leuke film. Het was dan wel wat van hetzelfde, maar dat mag de pret niet drukken. Van mij krijgt deze film [rating 4]

Jelko

Avatar

Deze films zijn prachtig! Tha stiffmeister rules !

Wizzing

Avatar

Wat ik mij afvraag: Hoe vond jij deel 1 & 2?? Want met een krat bier erbij kon ik daar best om lachen :+

Jelko

Avatar

Ik heb 1 & 2 op dvd en ik kijk ze nog vaak. Het is gewoon mijn stijl humor! En natuurlijk stiffler, niet best die gast !

leraar wiskunde

Avatar

Oké, dat het script van een vervolg net dat ietsje minder origineel is dan dat van zijn voorganger kan nog. Maar hier valt absoluut niets nieuws te rapen, een echte schande. Alle toestanden zijn ongelooflijk voorspelbaar, en een zwak afkooksel van de eerste twee delen. Sommige rollen beginnen serieus op de zenuwen te werken door oversekste manieren. Stifler komt bij momenten behoorlijk vulgair over, en is alles over-the-top. De regisseur had al moeten bedanken bij het lezen van dit script...

leraar wiskunde

Avatar

Kort samengevat: dit is een film zonder een greintje originaliteit, met kartonnen personages en grappen waarvan je tenen 180 graden krullen.

Lara

Avatar

Deze film is gewoon top ! Ja, geen orginaliteit blabla.... maar voor de JEUGD blijft het leuk ( voor mij toch)

American Wedding

acties