Recensie

John Rambo (2008)

Extreem bloederige film.

door Ronald Simons om 23:26 in RECENSIES
Rambo poster
Regie Sylvester Stallone | Cast Sylvester Stallone (John Rambo), Julie Bentz (Sarah Miller), Paul Schulze (Michael Burnett) e.a. | Speelduur 90 minuten | Jaar 2008

Exact twintig jaar na Rambo III komt Sylvester Stallone met dit laatste deel van de serie. Ditmaal regisseerde Stallone zelf, net zoals hij vorig jaar het afsluitende deel van de Rocky-serie voor eigen rekening nam. Zelf verklaarde Stallone dat hij deze twee karakters nooit meer zal spelen en dat is gezien zijn leeftijd misschien maar goed ook. Want het houdt een keer op natuurlijk, zelfs al heb je nog kilo’s spieren en een mooie bandana. Maar nog belangrijker is dat in tegenstelling tot Rocky Balboa dit laatste Rambo-deel nóg minder om het lijf heeft dan het vorige.

Geen enkele filmmaker zou in principe rekening hoeven te houden met zijn kijker, want films behoor je te maken als vorm van zelfexpressie. Waarom op voorhand nadenken over wat je toekomstige publiek wel of niet wil zien, of wat ze misschien als een overbodige toevoeging op de serie zullen gaan beschouwen. Je maakt wat je wilt en ziet dan wel hoe het wordt ontvangen. Toch zal voorafgaand, tijdens en na het filmen van bijvoorbeeld Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull en The Dark Knight gedurende lange schrijfsessies, vergaderingen en postproductie wekenlang zijn geschaafd om te proberen de potentiële kijkers zo tevreden mogelijk te doen stemmen. Tegen mijn verwachting in lijkt dit bij John Rambo echter geenszins het geval te zijn geweest.

In dit vierde deel woont John Rambo teruggetrokken in de Noord-Thaise stad Mae Sot, waar hij slangen vangt voor de dagelijkse slangenshows. Op een dag wordt hem gevraagd om een groep artsen met zijn boot af te zetten in buurland Myanmar, waar zij medische hulp willen bieden aan de arme bevolking, die zucht onder de militaire dictatuur. Rambo raadt het hen stellig af, maar laat zich de volgende dag toch ompraten door de blondine van het stel. Ze dalen de rivier af, en op een gewelddadig incidentje na levert Rambo ze heelhuids af. Eind goed, al goed. Maar niet heus. Terug in Mae Sot wordt Rambo twee weken later gevraagd om de groep te bevrijden met behulp van een stel losgeslagen huurlingen.

Net als in de drie voorafgaande delen wordt het vredelievende hoofdpersonage tegen zijn wil in betrokken bij een strijd die niet de zijne is. Aan deze minuscule plot is niets gewijzigd, maar helaas ook niets toegevoegd. Eigenlijk is John Rambo zelfs een sterk uitgebeende versie van de toch al niet veel om het lijf hebbende eerdere delen. Alleen is het geweld onnoemelijk veel explicieter. Als op basis van deze film niet exact dezelfde discussie losbarst als bij Mel Gibsons Apocalypto dan wordt met twee maten gemeten. Want ook hier wordt een waar gebeurde geschiedenis gebruikt als achtergrond voor een extreem bloederige film. John Rambo begint zelfs met behoorlijk onsmakelijke journaalbeelden van enkele brute moorden tijdens de dictatuur in Myanmar.

Daarmee stijgt de film iets uit boven mijn opvatting van een hersenloze actiefilm, maar in wezen dekt deze term juist exact de lading. Veel van de enorm expliciete moorden zijn helaas wel CGI, maar dat is zo knap toegepast, dat je je daadwerkelijk in een bloedbad waant, waarbij Steven Spielbergs beroemde openingsscène van Saving Private Ryan totaal in het niet valt. John Rambo is daarmee dus niet voor de tere zieltjes, en gezoend wordt er ook al niet. Dit afsluitende deel moet het dus louter hebben van de keiharde actie, die door schrijvers Art Monterastelli en Sylvester Stallone rondom een onbenullig plotje is gebreid. Minder én harder van hetzelfde vonden zij blijkbaar al goed genoeg.

21 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

ruben

Avatar

"Daarmee stijgt de film iets uit boven mijn opvatting van een hersenloze actiefilm"

Vind je niet dat het gebruik van deze beelden de film juist de plank compleet misslaat? In interviews doet Stallone haast filosofisch over deze film. Alsof dit vierde deel iets diepzinnigs zegt over de aard van de mens en geweld. En om dit te onderstrepen zitten er beelden in van echte gruwelijkheden.

Tja. Is dat eigenlijk niet simpelweg ranzig? Een matige actiefilm geforceerd een maatschappelijk cachet geven? Deel 1 was best een aardige film, deel 2 en 3 waren haast cartoonesk en volkomen over de top. Maar blijkbaar is er meer nodig om het filmpubliek anno 2008 te vermaken: expliciet, sadistisch geweld. Het is een trend die je ziet in de Hostel- en Saw-films, en hier vrolijk wordt voortgezet. Het zegt iets over de huidige wereld.

Persoonlijk zit in elk geval niet te wachten op nóg explicieter geweld. De ongecensureerde Duitse trailer maakte me al misselijk. Dat mensen hier op kicken (een 7.8 op IMDB, met talloze mensen die geilen op afgerukte strotten en brandende baby's) vind ik voornamelijk tamelijk ziek.

Dukat

Avatar

Toch zou ik de film wel willen zien (zelfs in de bios i.p.v. downloaden), omdat dit voor mij jeugdsentiment is Smiley face

robinson

Avatar

Misschien dat deel 1 jeugdsentiment voor iemand kan zijn, maar dan raad ik aan deze niet te gaan bekijken want dan ben je gelijk van je jeugdsentiment af.

major malfunction

Avatar

Beetje een slappe recensie. Ik kreeg vooral de indruk dat Rambo niet echt de cup of tea van de schrijver is. Maar om dan in zo'n 80% van het verhaal de film maar af te zeiken vind ik echt belachelijk, dit zegt meer over de recensist (...) dan over de film. En how come dat de film op IMDB een 7,9 krijgt en hier een magere 2 sterren?

ruben

Avatar

Niet alleen hier, maar ook in de andere media wordt John Rambo behoorlijk afgekraakt.

Darthmar

Avatar

Ik lees nogal divese recensies van 1 ster tot maximaal 3 sterren. Maar het lijkt me niet echt een topfilm.

Jildert

Avatar

major malfunction "Beetje een slappe recensie. Ik kreeg vooral de indruk dat Rambo niet echt de cup of tea van de schrijver is. Maar om dan in zo'n 80% van het verhaal de film maar af te zeiken vind ik echt belachelijk, dit zegt meer over de recensist (...) dan over de film. En how come dat de film op IMDB een 7,9 krijgt en hier een magere 2 sterren?"


Bij IMDB kun je de rating tegenwoordig pas na een paar maanden serieus nemen. Ik vind Rotten Tomatoes altijd een betere graadmeter.

tomac

Avatar

En wat is er toch met Stallone's mond aan de hand?

Breug

Avatar

tomac "En wat is er toch met Stallone's mond aan de hand?"

Wikipedia "Bij zijn geboorte raakte een gezichtszenuw bekneld, waarbij een gedeelte van Sylvester Stallones lippen, tong en kin verlamd raakte."

Het lijkt me dat dit weer erger wordt naarmate je ouder wordt.

13204

Avatar

Wat een ontzettende zever recensie.

Met wat voor verachting is de recessent naar de film gegaan? Om een filiosofisch epos te zien over de strijd van een man tegen een tiranieke militaire dictatuur?

Doe toch normaal! Rambo is altijd al de held tegen wil en dank geweest. In vergelijking met deel 2 en 3 is dit deel vele malen beter zeker als je kijkt naar het personage Rambo. Daar waar hij in 2 en 3 toch nog erg dat whaaaa gungho geleuter had is dat hier niet tot nauwelijks aanwezig. Verder volgt de film precies wat er van een Rambo film verwacht kan worden. En laat daar bij inderdaad gut o gut tere zieltjes, explisiet geweld zien.

ik vind het toch wel erg opvallend dat zo weinig FT recessenten met een instelling naar de film gaan die daar ook bij past. Je gaat toch ook niet bij The Best Man verwachten dat er zwaar bewapende special forces door de ruiten de trouwzaal in abseilen?

Rambo is Rambo en daar hoort een bepaalde inhoud bij. Get over it en werk hiermee.

En als je het dan in zijn waarde schat, dus als een actiefilm, dan is dit gewoon 3 a 4 sterren waard. Voor het verhaal, de diepe dialogen en de prachtig verfiolmde locaties ga je niet naar deze film.

madice

Avatar

Nou, er zaten zelfs nog wel mooi gefilmde locaties in. Het camerawerk was zoiezo goed vond ik.

akketa

Avatar

De recensie is wel goed, want het is gewoon een slechte film. Hij zegt ook dat de fans aan hun trekken komen en dat is ook precies de film.

Ik heb genoten. Elke keer dat ik de film heb gezien (ook voor/tijdens mijn werk) hebben veel mensen (lees: mannen) genoten van de film. Je moet het ook met een zware korrel zout nemen en men weet wat men van Rambo kan verwachten.

De recensenten moeten de film wel afkraken, daar zijn ze criticasters voor. Ik zou het vreemd vinden al er 1 deze film 4 sterren zou geven. Ze mogen wel erbij zeggen dat ze als fan ervan konden genieten en daarmee spelen met de eindbeoordeling. Maar goed vinden kan gewoon niet. Dat is de film ook niet, maar dat wil niet zeggen dat je geen leuke avond hebt gehad. En die heb ik meerdere malen gehad met deeltje 4!

Jnk18

Avatar

Idd akketa, alleen de fans zullen deze film bewonderen zoals het hoort, maar daar hoef je bij een recensist niet aan te komen.. en terecht!


Vond het zelf wel een leuke film, vooral goede actie scenes en natuurlijk genoeg Rambo stukjes _O_

Stok

Avatar

Het is mischien een slechte film, maar ik heb me absoluut niet verveeld. Gewoon lekker dom geweld net zoals bij de vorige twee delen.

Alleen die echte beelden vond ik compleet misplaatst in een film als deze.

major malfunction

Avatar

Ik heb hem gisteren gezien, moet zeggen dat hij mij niks tegenviel.
Gewoon spekvette actie, oneliners, bloed en gunfights zoals je die bij Rambo kunt verwachten. Lekker over de top allemaal, het CGI bloed heeft nog nooit zo hard van het scherm afgespat en de explosies waren de heftigste die ik tot nu toe in een film heb gezien. Tsja, wat kun je zeggen, het is een echte stoere-mannen-film en Rambo maakt de (mijn)verwachtingen zeker waar. Verder is de film natuurlijk zo plat als een dubbeltje maar who cares? Voor diepgang moet je niet bij deze film zijn, weet je toch!

Z@3 Redrum

Avatar

Ben benieuwd, ga hem vanavond op DVD checken. Ik heb veel gelezen dat Stallone te oud zou zijn voor deze Rambo, maar dat vind ik echt zo'n bullshit. Hij ziet er gewoon te vet uit als Rambo, nu nog steeds. De recensie in de Spits vond ik daarnaast ook wel heel erg streng. Lees meer negatiefs dan positiefs maar goed, vanavond toch maar eens kijken... Had ook niet veel anders verwacht dan veel geweld en hersensloze kills eigenlijk dus denk dat ie wel gaat slagen.

Destructo

Avatar

Goede Film!!!! Als Rambo fan ben ik zeer tevreden. Muziek klopt, Actie klopte en verhaal is een typisch Rambo verhaal. De film laat goed zien hoe gestoord de werkelijkheid wel niet is in Burma. En wanneer Rambo daar een einde aan maakt wil je natuurlijk dat hij doet op de meest gruwelijke manier omdat ze het verdienen. Die emotie heeft hij bij mij gewekt en dat is ook de bedoeling geweest van hem bij het maken van de film. Diepgang enz zat er niet in maar hoefde je niet zo zeer te verwachten. Wat ik wel jammer vind is dat er voraf werd gezegd dat deze Rambo meer zal gaan lijken op het eerste deel. qua muziek is dat gelukt maar ik had meer het idee dat er weer dat één op één sluip en valstrik gevoel bij kwam kijken maar dat was niet zo. Ik vind het meer een combiatie van alle 3 de Rambo Films. Maar zeker geslaagd!

Sasskia

Avatar

Ik vond deel 1 eigenlijk best een goed verhaal hebben, zeker voor die tijd. Een vietnamveteraan die thuis als een stuk oud vuil wordt uitgekotst door de maatschappij.
Niet zo subtiel als bijvoorbeeld Born on the 4th of July, maar toch.
Iedereen vond Rambo gaaf omdat er veel geknald werd en er van alles ontplofte (oooeeehhh hij hecht zijn eigen arm met buskruit!) maar ik heb Rambo altijd een beetje zielig gevonden. Een warrior die helemaal geen warrior is.

Deel 2 en 3 vond ik films die in lijn waren met de Die Hard en Lethal Weapon series. Nou ja, so be it. Het was de tijd van de vorige eeuw, alles kon, ontploffingen met een beetje humor.

Na 9-11 kreeg ik een beetje het gevoel alsof er niks meer mocht. En dat het nu weer terug begint te komen dat er wel wat mag. Alleen, als er nu iemand ontploft moet het allemaal heel serieus. Geen yippie kay-yay mofo meer.
Nee, bloedserieus geslacht.

Deze film, John Rambo , vind ik een beetje in dezelfde lijn. Ik zie hier alleen een krampachtige poging om het persoon John Rambo iets menselijks mee te geven. (hoe vreemd dit ook klinkt).
Ik zie hier een acteur die met Rambo 1 een serieuze film heeft proberen te maken, door het publiek niet serieus werd genomen en daar met deel 2 en 3 van geprofiteerd heeft door over-the-top popcornfilms te maken, waar deze acteur nu op 60+ jarige leeftijd spijt van heeft gekregen waarna hij nu een twist probeert te geven aan de persoon John Rambo.

Ik vond het een overbodige film. Daarbij kon ik Rambo's fysiek echt niet meer serieus nemen. Hij heeft een dikke kop van de botox waarbij hij me deed denken aan Elvis vlak voordat ie stierf. De rest van zijn lichaam deed me denken aan die oude man van de super-juicer reclame die zijn eigen fruitsapje perst en daardoor fit blijft.

Ter verdediging van Rambo moet ik wel zeggen dat ik totaal niet in the mood was voor een no-brainer en dat ik in mijn eentje in de zaal zat zonder mijn vrienden erbij. (foutje van mijn kant).
Ik denk dat als je met een clubje gaat en je mentaal een beetje voorbereid op deze film (met bier of wijn) hij best heel vermakelijk is.
Maar tis voor mij too late.

Dukat

Avatar

Sasskia "Iedereen vond Rambo gaaf omdat er veel geknald werd en er van alles ontplofte (oooeeehhh hij hecht zijn eigen arm met buskruit!) "


Hij hecht niet zijn eigen arm met een buskruit. Hij doet dat in First Blood gewoon met een naald en hechtdraad (zaten in de koker van de handvat van zijn mes.

Trouwens met een buskruit 'hecht' je niet. dat kan je alleen met een stuk touw/draad doen. Wat jij bedoeld is het dichtschroeien van zijn wond (dat deed hij in Rambo III, toen in zijn rechterzij een gat zat Smiley face

Z@3 Redrum

Avatar

Die special effects waren echt bruut, je zag van alles in de rondte vliegen en de actie was ook wel aardig, tenminste niet zo'n standaard actie waarbij wat getrapt wordt en wat ninja technieken voorbij komen, dat vind ik altijd zo slaapwekkend standaard. Eigenlijk waren die effecten ook wel het enige dat vermakend was aan de film. Verhaal was erg slap, Rambo was ook 'n beetje stilletjes en eenzaam afgezonderd zo leek het en hij was wel erg kort. 6

MrMister

Avatar

Sasskia "

Ter verdediging van Rambo moet ik wel zeggen dat ik totaal niet in the mood was voor een no-brainer en dat ik in mijn eentje in de zaal zat zonder mijn vrienden erbij. "


*Lacht een beetje, onbedoeld*....,.. *Begint harder te lachen, maar nog steeds onbedoeld*...,....*Moet op een gegeven moment huilen van het lachen..bedoeld*....,..*Krijgt opeens een serieuze blik en vraagt zich af waarom je dit eigenlijk niet beter voor jezelf moet houden anders krijg je dit soort gevallen*

ohja en ontopic : Ik ben wel met je eens over die trends, ik kan die namelijk wel plaatsen zeg maar.. maar ja voor rambo zou je toch eigenlijk geen plot moeten verwachten?

acties