Recensie

Thor: Ragnarok (2017)

Marvels waagstuk is een komische trip door de kosmos, die een nieuwe koers uitstippelt voor de god van de donder.

door Frank Stol om 23:08 in RECENSIES
Thor: Ragnarok poster
Regie: Taika Waititi | Cast: Chris Hemsworth (Thor), Mark Ruffalo (Bruce Banner/Hulk), Tom Hiddleston (Loki), Cate Blanchett (Hela), Tessa Thompson (Valkyrie), Jeff Goldblum (Grandmaster), Idris Elba (Heimdall), e.a. | Speelduur: 130 minuten | Jaar: 2017

Vernieuwen en variëren wordt steeds moeilijker binnen het superheldengenre. In de afgelopen tien jaar heeft productiehuis Marvel zeventien superheldenfilms uitgespuugd, die allemaal schuilgaan onder de vlag van het Marvel Cinematic Universe (een filmuniversum dat de avonturen van onder andere Iron Man, Captain America en de Hulk onderling met elkaar verbindt). Doordat de verhalen van de personages steeds meer in elkaar zijn gaan overlopen, dreigt het gevaar dat de films hun eigen smoel verliezen en inwisselbaar worden. Gelukkig heeft Marvel op tijd ingezien dat ze het over een heel andere boeg moeten gooien.

Thor: Ragnarok mag met recht het waagstuk van Marvel worden genoemd. Wat zich hier ontvouwt is een ongekend komische trip door de kosmos, waarbij een compleet nieuwe koers is uitgestippeld voor de god van de donder. En die koerswijziging is zeer welkom voor het personage, want op dezelfde voet verdergaan als het oersaaie Thor: The Dark World is simpelweg geen optie. Dan zouden we voor de zoveelste keer getuige zijn van het feit dat de naïeve Thor in de streken van zijn onbetrouwbare broer Loki trapt. En dat terwijl hun relatie eigenlijk al was uitgespeeld aan het einde van de eerste Avengers-film. Ditmaal zijn de redetwisten tussen de twee godenbroers gelukkig tot een minimum beperkt. In een kleine, maar prettige scène rekenen de makers af met het verleden door de kwestie te benoemen en Thor zijn gespierde schouders op te laten halen.

Die nonchalante houding is exemplarisch voor de hele stijl van de film. Alle elementen die ook maar enigszins een bedreiging vormen voor de luchtigheid van het verhaal worden geschrapt of op zijn minst gereduceerd tot bijzaken. Zo is het jammerende excuusvrouwtje Jane Foster (sorry, Natalie Portman) ditmaal niet aanwezig om met wetenschappelijke theorieën rond te strooien of een liefdesvuur aan te wakkeren. Op zich is zo'n dame in nood ook helemaal niet verdienstelijk voor een verhaal waarin Ragnarok, het 'einde der tijden', in aantocht is. Het enige wat je nodig hebt is een schurk die van plan is om de hele wereld te verwoesten, in dit geval het koninkrijk Asgard. Maar het is opvallend dat ook de antagonisten tijdens deze knotsgekke rit een plaats op de achterbank krijgen toebedeeld. Zelfs Cate Blanchett, die de godin des doods Hela met een constant sardonische glimlach op haar gezicht speelt, heeft maar weinig schermtijd.

Van ernst is dus nauwelijks sprake. Thor: Ragnarok is niet zozeer een actiefilm met komische noten, als wel een volbloed komedie met wat vleugjes actie. Wellicht is die ommezwaai ook te verklaren door degene die aan het roer van deze productie staat. De Nieuw-Zeelandse regisseur Taika Waititi (die eerder Boy en Hunt for the Wilderpeople maakte) staat erom bekend dat hij zijn typerende gevoel voor humor etaleert middels zijn werk. Voor deze derde Thor-film heeft hij een heel arsenaal aan grappen - van slapstick tot relativerende humor - tot zijn beschikking die de kijker een verdomd plezierige tijd in de bioscoop zullen bezorgen. Soms schiet de flauwheidsmeter even in het rood (de enige ontsnappingsroute op een buitenaardse planeet heet 'The Devil's Anus'), maar gelukkig is dat slechts van korte duur.

Memorabel is vooral de ontmoeting in de gladiatorenarena tussen Thor en de Hulk. De groene kolos heeft aangenaam veel schermtijd en bovendien meer tekst te verstouwen dan hij in alle Marvel-films bij elkaar heeft gehad. Leuk is ook dat we eens een andere kant van hem te zien krijgen, die minder kwaadwillend is en eerder grenst aan een soort kinderlijk enthousiasme. Daar staat tegenover dat de grootste verandering van Thor betrekking heeft op zijn uiterlijk: voortaan moet hij door het leven met kort haar en zonder de hulp van zijn magische hamer Mjölnir.

Grootste pluspunt is dat er weer wat kleur in de wereld van de dondergod is gekomen, zowel letterlijk als figuurlijk. Het grauwe Londen (dat in de tweede film deels dienstdeed als decor) is verruild voor de snoepjeskleurige omgeving van de vuilnisplaneet Sakaar. Verder trekt er een bonte stoet aan personages langs, inclusief de vuurdemon Surtur en de mythologische wolf Fenrir. Het door regisseur Taika Waititi ingesproken CGI-personage Korg verdient eveneens een vermelding. Het commentaar van deze stenen gladiator is gortdroog en heerlijk verfijnd door het Nieuw-Zeelandse accent dat totaal niet bij zijn uiterlijk past.

Hopelijk verschijnen in het kielzog van Thor: Ragnarok meer producties van Marvel die het aandurven om hun zelfbedachte universum en de daarin wonende personages te ridiculiseren. Wellicht dat het succes van de twee Guardians of the Galaxy-films heeft bijgedragen aan de peper die de god met de hamer in zijn donder heeft gekregen. Want zeg nou zelf: wat is cooler dan Thor (die onder begeleiding van Led Zeppelins 'Immigrant Song) in Mortal Kombat-modus overschakelt om een legertje zombies over de kling te jagen?

18 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Decepticon

Avatar

Spot on recensie Frank! Ik ben het helemaal met deze recensie eens.

Het is een echte actiecomedy, met heel veel goede humor, iets wat Chris Hemsworth heel goed ligt. Taika heeft Hemsworth's gevoel en timing voor humor goed benut.
Ik en de hele zaal hadden constant de slappe lach, de hele film door, waar ook de nodige serieuze momenten in zitten.

Die komische insteek verwacht je idd niet bij een ernstig iets als Ragnarok en past eigenlijk ook niet, maar de film komt er verdomd goed mee weg.

Het enige minpuntje vind ik ook de eigenlijk enigszins wat saaie villain Hela, die idd weinig screentime heeft en vrij weinig te doen heeft.
Zodra Hela in beeld is, wil je eigenlijk zsm weer terug naar Thor en Hulk, zo goed is die buddy samenwerking.
Maar ik had graag wat meer van Hela willen zien.
Verwacht ook niet teveel van Surtur.

Ook Tessa Thompson is verdomd goed, iedereen zal meer van haar willen zien in de MCU.
Waititi's Korg is ook erg goed en gortdroog, heel erg lachen.

In deze film is Thor eindelijk echt de God of Thunder, de Thor force! waar je ook al iets van in de trailer ziet.

Ik geef hem ook 4 uit 5 sterren en vind het een echte aanrader, je zult veel plezier hebben met deze film.
Maar vast niet iedereen zal de komische insteek kunnen waarderen, er zullen vast veel tegenstanders zijn, die ook over de villain zullen klagen.

Het is een echte kosmisch avontuur, zoals Guardians of the Galaxy.

Decepticon

Avatar

De kleine rol van Doctor Strange is ook goed en leuk.
De 3D is zoals gewoonlijk ruk een voegt helemaal niks toe.

En er zijn 2 post credits scènes, waarvan de eerste (mid credits) een kleine inleiding is naar Avengers: Infinity War, maar stelt helaas niet echt veel voor.
De tweede is redelijk leuk, maar is helaas niet van toegevoegde waarde, jammer gewoon. Het zou Marvel echt sieren die tweede ook van waarde te laten zijn voor de MCU. Laat iets zien van een aankomende film. Je hoort laatste paar films iedereen klagen bij die tweede van, oh dat valt tegen.
Maar dus blijven zitten tot na de credits.

benjamin

Avatar

Decepticon "Het zou Marvel echt sieren die tweede ook van waarde te laten zijn voor de MCU. Laat iets zien van een aankomende film. Je hoort laatste paar films iedereen klagen bij die tweede van, oh dat valt tegen."
Ik vond die tweede eigenlijk best wel leuk (en in het geval van Homecoming was die tweede juist briljant). Trailers zijn er al genoeg voor de film begint.

Decepticon

Avatar

Oh ik vind die 2e ook leuk hoor, begrijp me niet verkeerd en die 2e van Spider-Man: Homecoming vind ik ook briljant gevonden.
Maar ik zou liever zien dat we wat te zien kregen van Infinity War of Thanos ofzo.

flep

Avatar

Net de film gezien. Wat mij betreft krijgt die net 3 sterren.

De humor is leuk en inderdaad is Chris in zijn rol gegroeid.

Wat mij grotendeels stoort is toch het totaal uit verband gerukt kracht van de superhelden. De eerste marvel films hadden nog een opbouw en bepaalde grenzen. Echter ook met de 2 e guardians en nu deze thor, is het met allerlei goddelijke krachten, die op rare momenten en manieren mogelijk zijn, de opbouw van een goed interessant actie gevecht wel weg.

Voor een lachfilm is het een film die prima is, maar wat betreft verhaal en actie.... Word het voor mij nu echt wat te overdreven in het marvel universum.

En zo gedurfd als in de recensie wordt genoemd. Ben ik het niet mee eens. Eerder gejat na het succes van de eerste guardians.

Paulusie

Avatar

Sorry, ben het niet eens met de recentie, hoewel ik deze wel begrijp. Ik snap dat men de humor leuk vind maar ik vond het echt veel te veel. Jammer hoor!Deze derde Thor film doet naar mijn idee geen eer aan zijn helden. Thor verliest zijn unieke taal gebruik en lijkt meer op de gewone actie held waarvan er teveel zijn. De hulk zijn rol neemt in de derde acte steeds minder vorm aan, hij had meer kunnen betekenen.

Daarnaast heeft deze Thor zoals Flep al zei, opeens meer krachten, wordt alles er omheen te groot worden, ben benieuwd hoe dat verder gaat.

De film zal het goed doen, maar voor de echte fan zoals ik, zal het misschien toch minder zijn. Hopelijk gaat de volgende Marvel weer iets minder humor gebruiken.

chazillionair28

Avatar

thor was wel leuk, maar er zit gewoon teveel humor in. Ik vind dat als je een batman vs superman flink kan bekritiseren op te donker, geen grappen geen verhaal et cetera dan hier ook met een flinke kritiek naar mag kijken. Ik voelde totaal geen dreiging van hela of surtur en zelfs de grandmaster op een gegeven moment irritant vond.

Teferi74

Avatar

Wow ik irriteerde me al na 10 minuten aan Thor! Het intro was echt lach of ik schiet humor. Ik dacht meteen dat ga ik geen 2,5 uur volhouden. Gelukkig zwakte het wel wat af, maar toch werd elke grap daarna eigenlijk te veel. Het was allemaal erg dik erop. Ook bij Hela en helemaal bij Grandmaster. Beide kun je echt niet serieus nemen als dreigend of gevaarlijk. Waarom ben ik dan toch blijven zitten? Tja actie scenes waren erg strak en groots en tenslotte ga je daar ook voor naar de bios. De vorige delen waren wellicht wat te depri, maar dit was wel weer de hele andere kant. Ach de doelgroep tot 18 jaar zal het allemaal geweldig vinden en die zorgen er ook mede voor dat deze films blijven komen dus dan neem ik die flauwe grappen maar voor lief. Nu nog wel, maar hopelijk wordt dit niet een trent want dan gaat Marvel zijn nummer 1 positie denk ik wel verliezen tov DC.

Duck Twacy

Avatar

Een film voor 3 - 7 jaar

Brein8998

Avatar

Ik heb genoten van de humor in deze film!

Ik denk dat Marvel die keuze gemaakt heeft omdat de volgende Avengers film wel heel serieus gaat worden

Mav Damian

Avatar

Beste Thor film!
Ik vond de eerste ok en vervolg was wat zwakjes, maar nu Waititi in de regiestoel zit heeft hij van de derde Thor film een komische kosmisch van gemaakt.

Waar ik schrik voor had is dat het een gepropte film ging worden met Ragnarok en planet hulk verhaal. Wat totaal niet gebeurd is! Waititi heeft een goed balans gemaakt met deze twee verhaallijnen en lig de focus op Thor en het Ragnarok verhaallijn.

De humor van begin t.e.m. het einde was vaak niet orgineel maarrrrrrr zeker wel geslaagd. Het voelde nooit geforceerd aan buiten op twee dan namelijk de ass-gard grap en The Anus of the Devil.
Hela gespeeld door Blanchett was goed. Jammer dat je haar vaak niet zag. Dan heb je nog de nieuwkomer Valkyrie gespeeld door Thompson die leuk en schittert, maar een karakter dat je al eerder gezien hebt dus niks bijzonders. Het beste was natuurlijk de chemie tussen Thor en Hulk (met Loki erbij) die ik graag wou zien. De leukste karakter die jammer genoeg een klein rol maar heeft is Korg gespeeld door Waititi zelf. Karl Urban zijn karakter stelde maar weinig voor.

Thor Ragnarok is beste Thor film en komische superhelden film die er nu is! De film zit ook vol met verassende cameo's als je goed oplet en dan bedoel ik bij de toneel scene.

Ereptile

Avatar

Ben het deels eens met de recensie. Ik heb gemengde gevoelens toen ik de film bekeek. De film bestaat namelijk ook uit twee totaal verschillende stijlen!

Alle scenes op Asgard vond ik juist geweldig. We zien iets meer van die wereld, maar niet genoeg naar mijn mening. Thor zag ik ook altijd als het mediëval/mythische van het MCU. Maar het ging qua stijl al snel naar GotG toen Thor op Sakaar belandde.

Nou vond ik de humor in de film wel goed. Heb ook een paar keer moeten lachen, met name om die grote rots gast. Maar het is inderdaad Ragnarok en Planet Hulk in 1 film. Er had meer in kunnen zitten betreft Ragnarok alleen...

Hela vond ik geweldig! Goede vechtscènes, maar dat zat door de hele film heen wel goed. Ook zeker het gevecht tussen Thor en Hulk was geweldig gedaan! Leuke cameo's ook van Matt Damon als acteur-Loki, Luke Hemsworth als acteur-Thor en Sam Neill als acteur-Odin.

Ik zou de film een 7 geven. Goede actie, humor (wat soms iets teveel is) en visueel wel prachtig. Maar ik had graag meer van Ragnarok en de dreiging daarvan gezien.

marcelvanhooijdonk

Avatar

Voor dit genre een behoorlijk film en viel mij niet tegen.

Steve-O

Avatar

Het is zo jammer dat het MCU volledig is overgegaan op slapstick. De enige echt goede film is nog steeds de eerste Iron Man, of beter gezegd, de enige die nog echt een film te noemen is. Zo wonderlijk was die film helaas nou ook weer niet maar als je het vergelijkt met wat ze daarna allemaal uitgebracht hebben dan kan ik daar niet meer omheen.

Master Of Films

Avatar

Steve-O "Het is zo jammer dat het MCU volledig is overgegaan op slapstick."
Waarom is dit jammer, dat kan ik niet uit je verhaal halen. Of ik heb daar overheen gelezen.

benjamin

Avatar

Steve-O "De enige echt goede film is nog steeds de eerste Iron Man, of beter gezegd, de enige die nog echt een film te noemen is. Zo wonderlijk was die film helaas nou ook weer niet maar als je het vergelijkt met wat ze daarna allemaal uitgebracht hebben dan kan ik daar niet meer omheen."
Want een film met humor is geen film te noemen?

Thor: Ragnarok

acties