Recensie

Lady Bird (2017)

Saoirse Ronan en Laurie Metcalf zijn magistraal als kibbelende moeder en dochter in een mooi klein drama met een klein hartje.

door Arjan Welles om 20:37 in RECENSIES
Lady Bird poster
Regie: Greta Gerwig | Cast: Saoirse Ronan (Lady Bird), Laurie Metcalf (Marion), Tracy Letts (Larry), Lucas Hedges (Danny), Timothée Chalamet (Kyle), Beanie Feldstein (Julie), Jordan Rodrigues (Miguel), Odeya Rush (Jenna), e.a. | Speelduur: 94 minuten | Jaar: 2017

Wat wil ik later worden als ik groot ben? Je hebt mensen die hun graf instappen en het antwoord nog steeds niet hebben gevonden. Voor de een is van meet af aan duidelijk welke richting zijn of haar leven opgaat. En als het niet zo loopt als gedacht dan zorgen ze er wel voor dat ze bijsturen. Voor de ander blijft het een eeuwige zoektocht. Je zou kunnen stellen dat puber Lady Bird hier zo'n beetje tussenin zweeft. Maar mag je daar een ander de schuld van geven?

Actrice Greta Gerwig schreef al een eens een handjevol scenario's en debuteerde tien jaar geleden als regisseur. Maar met Lady Bird toont ze pas echt haar ware kunnen als filmmaker. Centraal in dit coming-of-ageverhaal is de zoektocht van puber Lady Bird naar wat ze nu eigenlijk wil met haar leven en de wijze waarop ze zich tegen met name haar moeder afzet. Onderling is er een boel gekibbel dat vrijwel uit het niets lijkt te kunnen ontstaan. Het ene moment zitten moeder en dochter in de auto vol emotie naar een audioboek te luisteren en het andere moment gooit Lady Bird het portier open om in de berm te belanden.

Ze heet eigenlijk Christine, maar omdat ze uit pure verveling zo'n beetje wegrot in het suffe Californische Sacramento heeft ze zichzelf de naam Lady Bird aangemeten. Ze moet anderen er minstens een keer per dag op wijzen dat ze niet langer als Christine door het leven gaat. De zelfgekozen naam staat symbool voor de eigengereidheid en het grote gevoel van autonomie van Christine, die in het begin van het huidige millennium aanloopt tegen de beperkingen die haar omgeving en opvoeding haar hebben opgelegd.

De nonnen aan de katholieke middelbare school waar Lady Bird snel zal afzwaaien vonden haar altijd al een aparte. Lady Bird zelf ziet haar toekomst aan een gerenommeerde school in een grote stad aan de oostkust waar ze wél hebben begrepen wat cultuur is. Het meisje besluit zich aan te sluiten bij een theatergroepje van school waar ze halsoverkop verliefd wordt op een jongen van rijke komaf. Uitgerekend hij woont in het huis waar Lady Bird en beste vriendin Julie altijd van dromen.

De tocht naar volwassenwording en zingeving is een geliefd thema in de filmkunst, omdat het bij uitstek mogelijkheden biedt om een personage fikse veranderingen te laten ondergaan. Dat is nu eenmaal de motor van een boeiend drama. Maar zelden zien we dat zaken zo goed op hun plek vallen als bij Gerwigs Lady Bird. Dit komt niet in de laatste plaats door het ontwapenende spel van Saoirse Ronan, die als Iers-Amerikaanse actrice opgroeide in Dublin, maar zich feilloos het all-American meisje (als zoiets al bestaat) weet aan te meten.

Lady Bird is niet het drama met rigoureuze wendingen of ingrijpende alles veranderende gebeurtenissen. En juist dit gebrek aan theater, maar ook melodrama maken de innerlijke zoektocht van het meisje zo invoelbaar. Gerwig is niet van plan je met een moraal om de oren te slaan. Naast Ronan verdient vooral Roseanne-actrice Laurie Metcalf als haar filmmoeder bijzonder vermelding. We zien hier een ouder worstelen met de verlangens en teleurstellingen van een eigenzinnige dochter. Beide dames werden overigens voor een Oscar genomineerd maar gingen met lege handen naar huis.

De prijzenregen uit Hollywood ging Gerwig en haar team helemaal voorbij, want ook in drie andere categorieën greep ze naast de prijzen. Of dit moet worden gezien als een miskenning valt te betwijfelen. De nominatieregen helpt zeker meer aandacht te genereren voor dit delicate drama waarin ieder van ons zich wel herkent. Gerwig is meesterlijk in de dialogen waarbij de emoties alle kanten op kunnen schieten zonder dat het theatraal wordt. Lady Bird zet zich tegen alles en iedereen af, maar misschien wel het meest tegen zichzelf.

9 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

SunChaser

Avatar

wat een vreselijk saaie film is dit.

Marklar

Avatar

vond hem ook behoorlijk saai. Naar aanleiding van de goede recensies en vele nominaties gekeken. Acteerprestaties waren zeker prima maar verder.... wat oninteressante strubbelingen van een beetje vreemde puber. Waarom dat zo goed gevonden wordt is mij echt een raadsel. Ik ben sowieso al niet zo een fan van het coming of age genre, misschien is dat het.

ThomasOMalley

Avatar

Vergeet Lady Bird, ga The Edge of Seventeen kijken. Vermakelijker, zelfbewuster en grappiger dan deze film.

Master Of Films

Avatar

5 sterren is net ietjes teveel.

maar omdat ze uit pure verveling zo'n beetje wegrot in het suffe Californische Sacramento
En dat is juist de ironie van de film. Want de film is zelf een liefdes ode aan Sacramento. Net zoals Woody Allen het deed met New York. Wat toevallig dat Lady Bird dan ook in New York eindigt. Duidelijk kan men zien waar Gerwig haar inspiratie vandaan haalt.

Tycho Nestoris

Avatar

Had mijn twijfels over Lady Bird, maar deze recensie is wel heel positief. Ben benieuwd.

emilia9

Avatar

Fijne recensie! Ik vond het een geweldige film, qua inhoud, dialogen en beelden, maar vooral qua acteren. Lady Bird zelf, die moeder, die dikke vriendin, die vader! Omg, gespeeld door Tracy Letts, schrijver van ongeveer het allermooiste hedendaagse toneelstuk, August Osage County, en een etter in Homeland, maar hier zo'n goedzak, zo super om te zien. Ik kan niet zo goed tegen Greta Gerwig in films, ik vind haar vaak te warrig, maar als regisseur....oh yes! En dan ook nog een kleine rol van Timothée Chalamet....5 sterren, volkomen verdiend.

Effie

Avatar

En het is weer duidelijk dat alle recensenten elkaar gewoon napraten. Als men de film nou eens ging kijken zonder van tevoren te zijn overladen door al het geslijm uit Amerika en de onterechte Oscarnominaties, dan had iedereen meteen gezien dat hier gewoon om een matige tussendoor-film gaat die iedereen over een maand weer is vergeten... Maar stel je toch eens voor dat je iets slechts schrijft over een film die echt alles en iedereen goed vindt! Je zou er niet aan moeten denken!
Overigens goed dat er aandacht wordt besteed aan een film die is geschreven en geregisseerd door een vrouw, maar dat wil niet automatisch betekenen dat het een goede is... Overduidelijk DE excuus-nominatie van dit jaar.

benjamin

Avatar

Effie "Maar stel je toch eens voor dat je iets slechts schrijft over een film die echt alles en iedereen goed vindt! "
Dus de eerste mensen die een film zien - en dus nog geen kans gezien hebben zich door andere reacties te laten beïnvloeden - mogen die wel gewoon goed vinden, maar als iemand anders daarna die mening deelt, is dat om één of andere reden compleet onrealistisch en kan dat dus enkel aan meeloopgedrag toegewezen worden? Klinkt niet direct logisch.

Lady Bird

acties