Recensie

Solo: A Star Wars Story (2018)

Hoewel de ontstaansgeschiedenis van Han Solo enig nieuw terrein verkent, maken toch vooral de bekende gezichten indruk.

door Thierry Verhoeven om 23:58 in RECENSIES
Solo: A Star Wars Story poster
Regie: Ron Howard | Cast: Alden Ehrenreich (Han Solo), Emilia Clarke (Qi'ra), Woody Harrelson (Tobias Beckett), Donald Glover (Lando Calrissian), Paul Bettany (Dryden Vos), e.a.| Speelduur: 135 minuten | Jaar: 2018

Toen bekend werd dat Disney als nieuwe eigenaar van Star Wars een gloednieuwe trilogie zou gaan afwisselen met losstaande films, had het er alle schijn van dat de 'hoofdfilms' een veilige koers zouden varen terwijl de zogenaamde 'anthology-films' onbekend terrein zouden verkennen van het rijkgevulde Star Wars-universum. Het blijkt echter iets anders te zijn gelopen: terwijl de Romeins genummerde films her en der wat onverwachte wendingen nemen, blijken de tussentijdse films vooral puntjes te verbinden tussen de eerste twee trilogieën. Eersteling Rogue One: A Star Wars Story wist zich daarin aardig van zijn taak te kwijten door te werken vanuit een nooit eerder toegelicht plotpunt en trok daarvoor een blik verse personage open, terwijl enkele bekende gezichten aan de zijlijn bleven. Dat lijkt een eenmalige uitzondering te zijn geweest, want in de nabije toekomst hoeven we enkel spin-offs te verwachten van populaire personages uit de eerste Star Wars-trilogie.

Zo gaan er volop geruchten over films waarin bekende figuren als Obi-Wan Kenobi, Yoda en Boba Fett centraal staan, ook al werden de verledens van deze publieksfavorieten al uitgebreid behandeld in de prequeltrilogie die George Lucas rond de eeuwwisseling maakte. In het derde deel daarvan wilde Lucas een rolletje geven aan een jonge Han Solo, wiens schelmenbestaan in de eerste trilogie de vleesgeworden jongensdroom van menig jonge kijker was en vertolker Harrison Ford tot het sterrenbestaan katapulteerde. Vanwege een overvol script zag Lucas hier wijselijk vanaf en dat is achteraf gezien maar goed ook. Want ongeacht de vraag of personagegedreven prequels een goed idee zijn of niet; een iconisch figuur als Han Solo verdient beter dan een lullig gastoptreden.

Desondanks is het maken van een film over de jonge jaren van Han Solo lang niet zo eenvoudig als het lijkt. De charmante smokkelaar was weliswaar de (onbedoelde) ster van de eerste trilogie, maar niet de hoofdpersoon. Hij was meer een tegendraadse smaakmaker à la Jack Sparrow. Een dergelijk personage bevorderen tot de held van zijn eigen film verloopt zelden zonder structurele problemen, wat Solo: A Star Wars Story redelijk oplost door het titelpersonage consequent de touwtjes uit handen te nemen. De jonge Han is een speelbal van het lot die niet in het keizerlijke leger belandt vanwege ideologie of plichtsbesef, maar gewoon omdat het de enige uitweg is van een penibele situatie. In tegenstelling tot veel andere Star Wars-helden is de jonge Han geen wonderkind, maar simpelweg een fijne durfal die weigert op te geven en niet te trots is om terug te vallen op bluf en mazzel.

Een moeilijker te overkomen obstakel is dat van het hoofdpersonage al kleine beetjes achtergrond bekend zijn, wat een checklist oplevert die in grofweg twee uur moet worden afgewerkt. Aldus krijgen we te zien hoe Han kennismaakt met Chewbacca, wordt duidelijk hoe hij de Millennium Falcon afhandig maakt van Lando Calrissian en is er een scène die verklaart hoe dit ruimteschip de zogenaamde Kessel Run in minder dan twaalf parsecs aflegt. Deze verplichte stopplaatsen van Han Solo's roadtrip worden weliswaar allemaal netjes bezocht zonder de eerdere films tegen te spreken, maar het betekent helaas wel dat de route al grotendeels vastligt en er niet bijster veel tijd overblijft is voor verrassingen. Het is dan ook haast prijzenswaardig dat de planeet Tatooine en de daar heersende gangster Jabba the Hutt enkel worden vermeld in plaats van het plot in te worden getrokken.

Een voorspelbare rit kan echter nog steeds genietbaar zijn vanwege boeiende passagiers. Helaas laat de film het op dat punt ook een beetje afweten, zij het opvallend genoeg niet met de bekende personages. Zo wordt de titelfiguur uiterst charmant vertolkt door Alden Ehrenreich, die laat zien dat zijn opvallende verschijning in Hail Caesar! geen toevalstreffer was. Hij krijgt goed tegengas van de altijd innemende Donald Glover als Lando Calrission, met wiens ijdele trekken heerlijk de draak wordt gestoken. Helaas zit Emilia Clarke ondertussen nogal gevangen in een wat eentonig personage en weet zelfs de altijd betrouwbare Woody Harrelson weinig indruk te maken als bandietenleider die zich ontpopt als Han Solo's mentor. Overigens is degene die de show steelt net als in Rogue One een robot: de heerlijk cynische L3-37 durft zowaar eindelijk het lang doodgezwegen taboe van robotslavernij aan de kaak te stellen, met alle hilarische gevolgen van dien.

Waar Rogue One zich nogal liet bekijken als een oorlogsfilm, zoekt Solo het meer in de hoek van de heistfilm. De aan dit genre inherente plotwendingen en onthullingen zijn weinig indrukwekkend, maar de setting zorgt voor aangename nieuwe 'world building': best verfrissend om te zien dat zelfs in een universum dat met ijzeren vuist wordt geregeerd door een almachtig keizerrijk nog steeds ruimte is voor een invloedrijk misdaadsyndicaat. Spijtig alleen dat deze schimmige onderwereld zo grauw in beeld wordt gebracht. Vooral in het eerste uur zijn er behoorlijk wat donkere scènes waarin het overzicht nogal eens verloren gaat, wat een 3D-vertoning een absolute afrader maakt. Een flinke stap terug na de prachtige composities van The Last Jedi.

Eenieder die niet zo te spreken was over de serieuze toon van laatstgenoemde Star Wars-film, zou misschien wel eens aangenaam verrast kunnen worden door Solo vanwege zijn pretentieloosheid. Vrij opvallend eigenlijk met de vaak op Oscarprestige mikkende Ron Howard aan het roer, tot je beseft dat deze regisseur dertig jaar geleden Willow maakte: een lichtvoetige fantasyfilm die werd geschreven en geproduceerd door George Lucas en aardig in lijn lag met de eerste drie Star Wars-films. Solo wijkt daar qua tempo en toon niet al te veel vanaf en heeft een retrostijl die nauwelijks onderdoet voor die van J.J. Abrams. Aldus zien we in een van de eerste scènes een heerlijk afzichtelijk aliengedrocht dat overduidelijk niet uit de computer komt, maar door de poppenspelers van The Jim Henson Company tot leven is gewekt. Hoe vaak kun je dat ouderwetse genot nog verwachten in het moderne blockbusterseizoen?

19 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

SunChaser

Avatar

Kortom. Een overbodige film

Civilian Supreme

Avatar

Misschien kunnen ze van deel 2 een tijdreisfilm maken waarbij iemand hem waarschuwt geen kinderen te nemen.

Guyon2002

Avatar

Van wat ik heb gehoord en gelezen is het echt een gigantisch kansloze film en een totale verspilling van tijd en geld.

Rderegt

Avatar

Van alle Disney Star Wars films vind ik alleen Rogue One de moeite waard.

chefry1983

Avatar

Kortom: lekker thuis blijven of nog een keertje naar Infinity War gaan voor je geld. En toch gaat deze film minimaal 800 miljoen opleveren omdat het de naam StarWars bevat

Monojaxx

Avatar

Ik bepaal zelf wel wat ik van de film ga vinden, ik ben enthousiastSmiley face

Master Of Films

Avatar

chefry1983 "En toch gaat deze film minimaal 800 miljoen opleveren omdat het de naam StarWars bevat"
800 miljoen die Avengers: Infinity War wel kon gebruiken.

LMF

Avatar

@ chefry

Ik ben - of was - Star Wars fan. Maar de kans is klein dat ik deze ga kijken. Na TLJ moeten ze bij Lucasfilm met een veel gewaagdere film of serie op de proppen komen als ik ooit opnieuw geïnteresseerd wil geraken in Star Wars nieuwigheden.

Chris23

Avatar

Kheb me er eigelijk meer mee vermaakt dan met de vorige 3.
De characters waren symphatiek. (d`r was iig niemand waar ik me aan ergerde (edit:....hoewel , toen de maskers van die Mad Max figuren afgingen vond ik die figuren nie tof meer, en Maul, die ook nog ff zn lichtzwaard aan moest zetten om te laten zien dat hij t idd was, en die andere wookie ergerde ik me toch wel een beetje aan eigelijk.
Kvond t zelfs wel jammer dat `r `n paar te vroeg heen gingen.
`T middelste stuk kwam zelfs in de buurt van die space adventure action rollercoaster waar ik op hoopte. (had van mij de hele film zo mogen zijn).
De aliens/droids voelde meer starwars dan de de vorige 3.
Wel weer jammer dat je in de trailers alweer te veel ziet.
Iig zo`n beetje elk locale, en 3e act (ik haat het dat `t tegenwoordig gewoon gevonden word dat er scenes uit de 3e acte in trailers zitten, waarom is er geen behoefte om je publiek te verrassen?)
Je ziet b.v. niet echt veel meer van de Star Destroyer shipyards op Correllia en de Star Detroyer in the Mist enz.)
Ik hou ook niet zo van lokaties en cultuurdingen die we kennen van hier die naar starwars vertaald worden door er alleen een andere naam en kleur aan te geven en dat soort dingen zitten hier ook weer in.loopgraven oorlog (kwil liever rare dingen, die je later "gewoon" gaat vinden omdat ze het in starwars ook gewoon vinden).
De nadruk leggen op het feit dat ie een "good guy" is von ik eigelijk te vroeg voor deze film (khad `m liever wat meer bad ass gezien), de "Han shot first" scene was wel heel erg Han Solo fan service was zeg, en je wist idd dat er bepaalde dingen in zouden komen te zitten die er dus ook inderdaad inzitten (Maar zn achternaam, moest dat nou echt? (cringe)),maargoed, `t is ook maar een fan film.
Ik zeg iig geen nee tegen Solo 2.

benjamin

Avatar

Chris23 "< spoiler > Of werken spoilertags nog ? < / spoiler >...nee dus ))."
Als je spoilers wil doen, moet je [ spoiler ] tekst van de spoiler [ / spoiler ] gebruiken (zonder de spaties).

Chris23

Avatar

@Benjamin
tnx

Darthmar

Avatar

Las een goeie recensie over Solo. Het leukste en eigenlijk waar de schrijver gelijk in had is: Je weet dat Han Solo de Kessel run deed, dat hij aan de Falcon kwam van Lando maar wil je het eigenlijk wel zien hoe hij dat deed? Want je wist het wel maar de details waren mysterieus en daarom onderdeel van het karakter Han Solo en van zijn mysterie.
En ik vind dat de schrijver van de recensie dat hij gelijk heeft. Soms moet je gewoon de backstory gewoon laten wat het is.
In de legens redt Han Chewie trouwens van de Empire. Had een veel beter filmgemaakt. Han als keizerlijk soldaat die dan Chewie tegenkomt en dan gaat twijfelen aan alles wat hij doet. Geen Kessel run geen Falcon.

SunChaser

Avatar

Gezien. Wat een bagger. Zag m in 2D en daar was het eerste uur vooral donker en grauw. Kun je nagaan hoe donkerder het wordt met een 3D bril op. Het is ook negens spandend. Emilia heeft niets te doen en geen click met Dinges en de verklaring van de naam Solo is zoooo gezocht

Marklar

Avatar

Niet verwacht dat sunchaser overal negatief over zou zijn....

Master Of Films

Avatar

Ok. Rook 1 had zijn problemen, maar het is een meesterwerk vergeleken met Solo.

Ik snap niet wat er zo leuk was aan Solo. Ik ben best wel positief over de acteurs, zelfs over Alden Ehrenreich!
Ook kudos aan Bradford Young.

Maar wat is die film zo veilig. Alleen in de 1e akte waren er nog wat nieuwe dingen over Solo, maar daarna was meteen een checklist geworden. Hierdoor zat er totaal geen spanning in. Je weet toch wel hoe het afloopt. Helaas de zoveelste Ewok film die je in de prullenbak kan gaan gooien.

tk1989

Avatar

Heb me onwijs geërgerd aan de film. Allereerst was er een totaal gebrek aan spanning. De karakters die ook maar enigszins in gevaar kwamen; daarvan is al bekend dat ze het zullen overleven. Daarnaast is L3 voor mij nog irritanter dan Jar Jar. Je merkt dat ze na K-2SO uit Rogue One weer een droid hebben willen schrijven met 1 overkoepelende (humoristisch bedoelde) karaktertrek maar het werkte voor mij compleet averechts. En het feit dat ze een grap schaamteloos uit het spel Portal 2 halen hielp ook niet (maar dat is behoorlijk muggenziften).

Het zag er allemaal wel mooi uit, inderdaad wat donker maar wel industrieler/realistischer dan ik me SW kan herinneren. De cast is ook prima, maar het is zo jammer dat ze in zo’n ziellose, cynische cashgrab terecht zijn gekomen. Nu ben ik sowieso geen SW fan, maar vond Rogue One toch zeer te pruimen en hoopte dat deze film ook wat gedurfder zou zijn. Helaas...

Effie

Avatar

Tja ach... In elk geval beter dan The Last Jedi. Minder dan Rogue. Maar dat is slechts mijn mening (fan).

shellghost

Avatar

Vond best aardig, niet geweldig, maar wel een bioscoopbezoek waardig.
Ik ben vooral benieuwd of ze nog wat gaan doen met de laatste scene. Nogal een cliffhanger....

supermutantvirus

Avatar

Nog slechter dan tlj.
Echt op alle fronten bagger.

Solo: A Star Wars Story

acties