Recensie

Bird Box (2018)

Prima postapocalyptische film maakt potentie niet helemaal waar.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FilmTotaal is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FilmTotaal. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FilmTotaal

door Jim Pedd om 00:42 in RECENSIES
Bird Box poster
Regie: Susanne Bier | Cast: Sandra Bullock (Malorie), John Malkovich (Douglas), Sarah Paulson (Jessica), Lil Rel Howery (Charlie), Trevante Rhodes (Tom), BD Wong (Greg), e.a. | Speelduur: 123 minuten | Jaar: 2018

Soms zou je willen dat Netflix iets beter zou zijn in het timen van de release van zijn films. Mowgli kwam zo'n twee jaar na The Jungle Book uit en riep behoorlijk veel vergelijkingen op. Nu brengt Netflix ons Bird Box, een postapocalyptische film die heel erg doet denken aan A Quiet Place. Beide films spelen zich af in een postapocalyptische wereld. In de ene film mogen aliens je niet horen, in deze film mag jij ze niet zien. In beide gevallen leidt contact met de wezens tot de dood.

Bird Box is een aparte film met behoorlijk wat potentieel. Centraal staat Malorie, een dame die samen met twee jonge kinderen een veilige plek probeert te bereiken. Dat is moeilijk, want ze dragen een blinddoek. Als ze die niet dragen, gaan ze sowieso dood. De film heeft immers een duidelijk uitgangspunt: als je kijkt, ben je er geweest. Dat is ook meteen de boodschap die we in het begin meekrijgen tijdens een terugblik op het verleden.

We zien dat Malorie bij haar zus woont. Ze is na een onenightstand zwanger geraakt en heeft geen contact meer met de vader. Ondertussen horen we mensen praten over mysterieuze gebeurtenissen, waarbij velen de dood vinden. Malorie gelooft er niet zo in, tot ze zelf de gebeurtenissen meemaakt en haar zus op gruwelijke wijze zelfmoord pleegt. Het is voor de mensen bij wie ze in huis kan schuilen al snel klip en klaar: als je 'het' ziet, ga je dood. Een beetje gehaast voelt dat wel: er gaat geen enkel proces aan vooraf. Mensen snappen gewoon meteen wat er aan de hand is en als kijker moet je dat accepteren. Daar 'het' zich langzaam verspreid heeft, zou je je kunnen voorstellen dat mensen wel enige context hebben over wat er aan de hand is, ware het niet dat we vlak daarvoor nog hoorden dat veel onzeker is.

Na deze introductie wordt Bird Box een vrij standaard survivalfilm, waarin een groepje mensen probeert te overleven. We weten dat ze daar vermoedelijk niet allemaal in slagen, want Malorie moet op een later moment in haar eentje bij een veilige plek zien te komen. Het is dus afwachten hoe de personages zichzelf van het leven beroven. Daardoor vervliegt de nodige spanning, maar regisseur Susanne Bier laat goed zien hoe ontzettend claustrofobisch het moet zijn om in een wereld te leven die in elkaar stort en te weten dat het einde nadert.

Tegenover de terugblik staan de scènes waarin Malorie met haar kinderen bij de veilige plek probeert te komen. Die nemen ongeveer de helft van de film in beslag, waarmee het geheel mooi gebalanceerd is. Bird Box wisselt de twee verhalen af, maar verschuift de aandacht langzaamaan. De enige constante is Sandra Bullock, die Malorie met verve speelt. Ze heeft gezelschap van onder meer John Malkovich die de rol van Douglas speelt. Hij vangt iedereen op in zijn huis, terwijl hij dat eigenlijk niet wil. Hij probeert vooral te overleven en een stuk in zijn kraag te drinken.

Het voelt alsof er veel meer in Bird Box had gezeten. Er zijn spannende momenten, maar ze voelen ook een beetje leeg. Susanne Bier zet samen met scenarist Eric Heisserer interessante thema's op, maar ze blijven onderbelicht. Doordat die intelligente onderlaag onvoldoende aandacht krijgt, is Bird Box lang niet zo goed als A Quiet Place. Houd je van spannende postapocalyptische films met een apart uitgangspunt, dan zul je je prima amuseren met deze nieuwe Netflix Original. Bird Box is vanaf 21 december te streamen op Netflix.

5 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Civilian Supreme

Avatar

A quiet place is vele malen beter dan deze film die wel erg veel lijkt op de Happening. Waar vele critici dat geen goede film vonden vind ik the Happening beter uitgewerkt dan Bird Box. Ik zou zeggen 2,5 ster.

MattCurlew84

Avatar

Ik moest ook meer denken aan The Happening. Veel meer overeenkomsten. Ik vond de Bird Box wel aardig.

Er staan wat fouten in de recensie, ze woont niet bij haar zus maar in een studio. Ook is het niet Malkovich z'n huis maar dat van zijn buurman. Plus dat het een one night stand was is ook nergens gezegd. Ze woonden zelfs samen, de vader en zij

krisiz

Avatar

Vond het eerlijk gezegd best een spannende film! Tsja, veel antwoorden krijg je niet maar dat houdt de film ook wel mysterieus!

Vond hem zelf sterker dan The Happening, maar begrijp de vergelijking wel.

Sharky13

Avatar

@ MattCurlew84: Klopt, het lijkt wel alsof degene die de recensie heeft geschreven, de film niet heeft gezien. Er zitten idd fouten in, beetje slordig.
Ik vond het verder wel een prima film, Sandra speelt een goed rol. Ook al kan ik er erg slecht tegen dat bepaalde dingen niet uitgelegd worden in films.

Spider-fan

Avatar

Ik vond hem net iets beter dan A Quiet Place (als je ze wilt vergelijken). Het concept in die film werkte minder voor mij: ik vind het ongeloofwaardig dat een monster iemand bíjna aanvalt en dan stopt en wegrent vanwege een geluid heel ver weg. Op die manier zouden ze nooit aan eten toekomen, want er is altijd wel ergens een geluid dat ze horen.
Ook vond ik A Quiet Place wel erg kort, deze neem meer de tijd. En ik vond de groep acteurs in Bird Box leuk. En vooral leuk om Bullock in zoiets te zien, want ze heeft eigenlijk nooit horror gedaan. Ook de actie is goed gedaan, en het verbaasde me niet Alexander Witt op de aftitels te zien staan, bekend van vele grote actiefilms waaronder de Bondfilms.
Als actrices hebben Bullock en Blunt ook wel wat van elkaar weg: allebei vrij pittige dames die niet op hun mond zijn gevallen.

acties