Recensie

Terminator: Dark Fate (2019)

Het zesde deel in de franchise die maar niet wil sterven, is nog best te pruimen. Maar zo goed als vroeger wordt het niet.

door Ruud Vos om 01:26 in RECENSIES
Terminator: Dark Fate poster
Regie: Tim Miller | Cast: Linda Hamilton (Sarah Connor), Arnold Schwarzenegger (T-800), Mackenzie Davis (Grace), Natalia Reyes (Dani Ramos), Diego Boneta (Diego Ramos), Gabriel Luna (Gabriel/Rev-9), e.a. | Speelduur: 128 minuten | Jaar: 2019

Het is alweer even geleden dat een nieuwe Terminator-film echt een evenement was waar we allemaal naar uitkeken. Vooral het meest recente deel, Genisys, was voor velen een extra diepe teleurstelling in de toch al neerwaartse spiraal. Eigenlijk zijn alleen de eerste twee delen echt goed. Deel zes heet Dark Fate en brengt daar niet heel veel verandering in. Maar, het mag gezegd worden, dit is wel een veel plezieriger deel dan de drie hiervoor.

Twee nudisten materialiseren in Mexico. Ze zijn allebei op zoek naar Dani, een jonge vrouw met een baantje in een autofabriek. De eerste, Grace, is een mens met wat technologische aanpassingen om sneller en sterker te worden. Zij moet Dani beschermen tegen die tweede, een Rev-9 cyborg die bestaat uit een onverwoestbaar skelet met een vloeibaar metalen buitenkant. Zeg maar twee Terminators voor de prijs van een. Na een knallende achtervolging op de snelweg verschijnt ook Sarah Connor ten tonele om te laten zien hoe je zulke robots voor hun harses schiet.

Het begint zo langzamerhand een nieuwe tactiek te worden om de delen die je liever vergeet maar gewoon uit te wissen. X-Men: Days of Future Past was een van de eerste. Halloween deed het vorig jaar ook: een direct vervolg op deel één. Jamie Lee Curtis kwam terug als beschadigde powervrouw, de regisseur van het origineel als producent. Op papier is dezelfde strategie ideaal voor Terminator: Dark Fate, waarbij Linda Hamilton en James Cameron voor het eerst sinds jaren weer hun naam aan de reeks verbinden.

Het gaf verwachtingen voor een franchise die dood leek. Maar het is natuurlijk des Terminators om genadeloos weer op te staan. En ook de keuze voor de regisseur inspireerde hoop: Tim Miller toonde met Deadpool dat hij lelijke incarnaties van populaire figuren weg kan toveren. De perfecte man voor de productie en het ideale project voor de filmmaker. Wat hij in elk geval voor elkaar heeft gekregen: Dark Fate is inderdaad het beste deel van de reeks sinds het onnavolgbare Terminator 2: Judgment Day. Maar wat bijna alle critici onderstrepen: die uitspraak zegt niet zoveel.

Een belangrijke taak die Cameron en Miller hadden, was terugkeren naar de geest van de eerste twee delen, en daar zwelgen ze in. Het plot van Dark Fate pakt de sterkste aspecten van die beide films, mixt ze en introduceert een aantal verse ideeën. Meer dan ooit is dit een Terminator-film van de stoere vrouwen. Grace is, met haar krachten en beperkingen, een vrij originele variatie op Kyle Reese uit het origineel. Maar vooral wat er met Arnold Schwarzeneggers personage is gedaan - we verklappen verder niks - is een prettige verrassing.

Maar toch. Waar T2 het origineel volledig op zijn kop gooide, speelt Dark Fate het relatief veilig. De toekomst is in deel twee succesvol veranderd. Geen Skynet meer. Alsnog kunnen mensen het blijkbaar niet laten om een kunstmatige intelligentie te creëren, die hen de oorlog verklaart; ditmaal ene Legion. Andere naam, zelfde beestje. En het hergebruik van ideeën blijkt vooral uit de monsterrobot, die nu bijna letterlijk een combinatie is van de T-800 en de T-1000.

Hamilton speelt lekker, maar haar oude Sarah Connor is eigenlijk niet heel anders dan de versie uit T2, die al op het randje van de waanzin balanceerde. Ze is door de jaren alleen iets taaier geworden. Ook de Rev-9 is misschien niet de meest vernieuwende cyborg, maar Luna acteert in elk geval met de nodige intensiteit om een gevaar te vormen voor de hoofdpersonen. Het zijn vooral Davis en Reyes die Dark Fate een hart en ziel geven en dit deel bezienswaardig maken.

Het laatste minpuntje is dat deze film waarschijnlijk snel oud wordt. De computereffecten zijn net iets duidelijker te zien dan handig is. We krijgen daarvoor terug dat de actie wat is opgeschaald vergeleken met de eerste twee delen. Twee woorden: legervliegtuig en stuwdam. Het is dus goed om de verwachtingen te temperen, dan is hier de meeste lol uit te halen. De spanningsopbouw is verder prima, de humor soms best lekker. En als je eenmaal weet hoe alles zit, zou Dark Fate bij een tweede kijkbeurt zelfs zomaar eens beter kunnen zijn.

21 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Devil_N

Avatar

Eerlijk gezegd ben ik best tevreden dat de film gewoon "okee" is. Een film met dezelfde impact als Terminator 2 kon je simpelweg niet verwachten, maar "beter dan de vorige drie" is waar ik in ieder geval op hoopte. Deze ga ik nu met een goed gevoel in de bios tegemoet.

Frietgezicht

Avatar

^ Wat Devil_N zegt idd.
Als je een maffia film kijkt kun en mag je ook geen Godfather verwachten en Terminator 2 is in dat genre 1 van de beste films ooit gemaakt.
Geef de 10 beste regisseurs die er zijn een kans op een Terminator 3 en nog haal je dat niveau niet.
Als Ajax morgen bij Real Madrid speelt kun je ook niet weer een spektakel en afslachting verwachten maar mag je blij zijn met een nipte lelijke 0-1 overwinning. Deze Terminator lijkt zo’n wedstrijd te zijn. Prima

jwk

Avatar

En toch weet 'Gabriel Luna' niet net als ' Robert Patrick' een dreigende onheilspellende terminator neer te zetten, daardoor een sterretje minder in mijn optiek.

SunChaser

Avatar

Drie sterren idd meer niet
Teveel actie weinig logisch verhaal

En dat hier een een Aliens 3 achtige twist wordt uitgehaald (Newt) maakt het onvergeeflijk

Daanminator

Avatar

Zaterdag ga ik het zien, zin in.

CaptainCab

Avatar

Opgewarmde kliekjes, meer is het niet. Heeft niks nieuws te bieden, enkel wat we al hebben gezien.

Civilian Supreme

Avatar

Ik ga dinsdag en zal daarna even de pro's en con's op een rijtje zetten.

Filmtotaal, is het trouwens geen idee om een item te openen bij films die net in de bios draaien waar iedereen zijn/haar eigen (korte) 'recensie' kan plaatsen?
Ik zag dat op een andere site ook en op die manier kun je toch redelijk vers met elkaar blijven communiceren over de film. Nu is het zo dat bij elk klein nieuw nieuwsitempje over de betreffende film iedereen weer opnieuw zijn positieve en negatieve gedachten laat horen.

Het is jammer als je bijvoorbeeld over een week of 2 een reactie geeft op deze recensie en dat je daar eigenlijk geen respons meer op krijgt.

Bij hun heet het ' what did you think of this movie?'

Frietgezicht

Avatar

^ Je hebt hier wel de films staan en waar je review kunt geven maar FT steekt er geen moeite in.
Als je op iemands profiel klikt en kijkt naar reviews staat er ‘soon’
Staat er al 2 jaar.
Als je hier iets erover vraagt negeren ze het.
Logisch dat mensen geen reviews meer plaatsen.

Frietgezicht

Avatar

Check maar op mijn profiel of bij iemand anders ‘reviews’ bovenin.

Mothercopper

Avatar

Gister geweest en ik vond hem waardeloos. De DX4 ervaring in Pathé was aardig. T1 en T2 zijn nooit meer te overtreffen.

Symn

Avatar

Wat een sexloze uitstraling heeft die millenial-student psychologie met barista-bijbaantje. Is dát een terminator??

Marklar

Avatar

Ik heb mij prima vermaakt zoals het hoort bij een terminator film. Veel nieuws is er toch niet meer bij te bedenken. Redelijk geslaagde film dus.

GinoD240

Avatar

Afscheid nemen van de franchise, met deze film, daar doe ik het voor.Genoeg is genoeg.....Let it fokking Be!

elpeos

Avatar

Gisteren gezien.

Vond het maar een rommelige film. De actiescène’s (vooral aan het begin) vond ik heel onrustig wegkijken, kwam vooral door het camerawerk (veel medium close ups).
Sarah Connor vond ik irritant, is alleen maar aan het zeuren over van alles, de intrede van de T-800 voelt als een scène uit mr. Bean, dialogen oppervlakkig, nietszeggende verhaallijn, vergetelijke soundtrack...
(Hoewel ik de “mariachi” versie aan het einde wel cool vond!)

Verder wordt je zonder aanloop van de ene naar de andere actiescène geslingerd.

Nee, de film wist mij nergens echt te raken helaas... Zelfs Genisys vond ik boeiender om te kijken en dat zegt al genoeg...

Mijn Terminator top 6:
1. Terminator (8.5/10)
2. T2 Judgement day (8.5/10)
3. T3 Rise of the machines (6.5/10)
4. Salvation (4.5/10)
5. Genisys (3.8/10)
6. Dark Fate (3.5/10)

Op naar de volgende ;)

Chris23

Avatar

Vette actie. (beter dan die bloedloze mcu /fast en furious actie)
Lekker hard geluid ook in imax, en ..... een blockbuster in 2D (thumbsup, hoewel ik alita wel prachtig(er) vond in 3d).
Af en toe een rake grap (ook een paar flauwe) en rake nostalgieservice.
Niet de Apocolypse T3 (Helemaal in het begin krijg je een terugblikscene van Sarah in het gekkehuis waarin ze "...in august 29 97 its gonna feel pretty fuckin real to you too ..." enz zegt met een opzwellend geluid er door gemixt; dit had een perfect begin kunnen zijn van T3 the apocolypse) waar ik op wacht, maar wel een entertainende What if/Alternate reality/ode aan T1 enT2 film.
Ik irriteerde me wel af en toe aan het net iets te aangedikte #woke gehalte, en daarbij overtuigde Natalia Reyes niet (zeker niet in die flashback scene waar ze zogenaamd badass moest voorstellen) en Mackenzie Davis net niet, daardoor stoorde het wokegehalte nog wat meer.
Ze hebben ook niet echt het charisma om de hoofdrollen van de franchise over te nemen imho. (Gabriel Luna straalde wat minder dreiging uit dan Robert Patrick, maar was serviceable (terminators moeten niet opvallen eigenlijk.))
Maar toch zou ik meer terminatoractie van tim miller willen zien.
Na wat reviews gekeken te hebben begrijp ik dat er wat "odes" aan t3 in zitten waar mensen zich aan storen; doordat ik t3 nooit helemaal gezien heb (omdat ik t een kwalitatief uitermate teleurstellende film vind) stoorde mij dat niet omdat ik de bewuste scene niet kende....En het schijnt ook dat men zich stoort aan het begin; begrijpelijk, maar omdat ik de film als een "what if" benaderde stoorde mij dat ook niet echt.( Al had ik liever gezien dat furlong een jaar de sportschool ingedoken was en een hoofdrol had gespeeld natuurlijk)
Ik had het passend gevonden in dit verhaal als Sarah en Carl samen vechtend ten onder hadden gegaan, maar aangezien er misschien meer delen komen zou er dan geen star/charisma power meer over zijn voor die films Smiley face

BenjaminC

Avatar

We vonden dit een heerlijke film. Had zelf deel 1 en 2 deze week nog eens gekeken om me even op te frissen maar de films zagen er echt heel oud uit. Mijn vrouw had Terminator nog nooit gezien en vond dit een toffe actiefilm, en ik was met alleen deel 1 en 2 opgegroeid. Dit deel vind ik zelf perfect als vervolgfilm. Leuk verhaal, we gaan verder dus Arnold en Linda zijn oud, maar ze hadden beide een goeie rol hier. De nieuwe terminators waren tof! Vooral die R9 echt cool!

Baazigar

Avatar

James Cameron had dit film zelf moeten maken..
En Arno had bad guy moeten zijn zoals deel 1 ..
Al die vrouwen meiden moesten ze eruit gooien .. was niet nodig geweest..
Enige wat dit film nodig had , was Roland Kickinger ( body builder).
Ik mis de blauwe effect wat in T-2 zat..
Dark Fake was net een serie film met al die vrouwen!!
Beste Termintor film is deel 1 , want deel 2 is gewoon een remake van deel 1 ..

Maac

Avatar

Met afstand de slechtste film van 2019.
De grootste schande voor cinema die ik ooit heb waargenomen.

1/10

Vagman

Avatar

Slecht scenario, nieuwe hoofdrolspelers zonder enig charisma, actiescenes die je al gezien hebt in deel 2. Het lijkt allemaal meer op een B-film. Ze hadden in feite al moeten ophouden met deze ' serie' na deel 2, welke trouwens het beste was. Maar tja, money, money, money.

Terminator: Dark Fate

acties