Recensie

Bad Boys for Life (2020)

Tussen al het pretentieuze actiespektakel is Bad Boys for Life pretentieloos en puur genieten.

door Roel Jansen om 23:30 in RECENSIES
Bad Boys For Life poster
Regie: Adil El Arbi, Bilall Fallah | Scenario: Chris Bremmer, Peter Craig, Joe Carnahan, George Gallo | Cast: Will Smith (Mike Lowrey), Martin Lawrence (Marcus Burnett), Alexander Ludwig (Dorn), Vanessa Hudgens (Kelly), Joe Pantoliano (Captain Howard), Paola Nuñez (Rita), Charles Melton (Rafe), e.a. | Speelduur: 123 minuten | Jaar: 2020

Detectives Mike Lowrey en Marcus Burnett scheuren in een glimmende Porsche over de dreven van Miami. De bochten zijn krap, de snelheid is hoog. Overal politiesirenes en Lowreys rijstijl valt het best te omschrijven als een Forza-gamer op anabolen. Het fameuze smerisduo jaagt flitsend en roekeloos op een nog onzichtbaar doel, ondertussen elkaar afzeikend over de rijstijl en het respect voor andermans spullen. Bad Boys for Life opent zoals een Bad Boys-film moet openen. Draai je billen nog maar even goed in die stoel, want het wordt een wilde rit. "We ride together, we die together, bad boys for life."

Het doel van de wilde slingerrit is niet de zwaarbewapende drugs- of maffiabende die je misschien zou verwachten. Nee, vijfentwintig jaar na hun eerste bravourestuk zijn de jonge speurhonden rechercheopa's geworden. Aan het einde van de helse Porsche-rit rijden ze de auto niet een krankzinnig inferno in, maar parkeren ze hem netjes aan de stoeprand. Weliswaar op een illegale plek bij een brandpaal, maar toch. De kogels regenende drugsraid van weleer is in Bad Boys for Life de geboorte van Marcus junior junior; het eerste kleinkind van Burnett.

Met de pasgeborene in zijn armen besluit Burnett dat het 'for life' uit de befaamde belofte van trouw die ze elkaar te pas en te onpas toewerpen, een metafoor was. Eentje die zoiets betekende als: 'zolang mijn vrouw nog niet wil dat ik met pensioen ga.' Lowrey is woest en weigert dit einde serieus te nemen. Zonder vrouw en familie is het achter criminelen aanhollen voor Lowrey meer dan werk; het is zijn leven. Hij gaat tot het gaatje, net als vertolker Will Smith die kort na elkaar in twee hyperactieve schietfilms hardnekkig blijft doorrennen.

Wanneer een ontsnapte drugsbarones Mike uit de weg wil ruimen, wordt de bewijsgrage en wraaklustige Lowrey de motor van de plezierige knal-knal-grap-grapfilm die volgt. Natuurlijk zit er een plottwist in het wraakverhaal die je van mijlenver ziet aankomen. Eentje die je in combinatie met het Gemini Man-plot doet afvragen op hoeveel verschillende manieren Smith nog gaat proberen zijn eigen sterfelijkheid te bestrijden. Maar al die voorspelbaarheid en steeds willekeurigere schietactie levert gewoon netjes de simpele en lekkere actiefilm af waarvoor je eens goed bent gaan zitten.

Je mist Bad Boys-schepper Michael Bay zoals je de platte, seksistische grappen, de treinlading tieten en de popcornactie uit de jaren negentig mist. Maar de Belgische vrienden El Arbi en Fallah doen de Bad Boys-franchise absoluut niet tekort. Met hun energieke regie leggen ze de lat precies even hoog als Michael Bay hem in 1995 legde.

Misschien had Martin Lawrence woord moeten houden en inderdaad, zoals hij dat aan zijn smullende publiek in de jaren negentig beloofde, moeten stoppen met het eten van broodjes worst. En waarschijnlijk had de transitie van de jaren negentig naar het alweer derde decennium van de eenentwintigste eeuw wat minder sentimenteel of moralistisch gekund. En ja, het was hoogstwaarschijnlijk fruitiger geweest als ze die Porsche in de openingsscène knallend tégen die brandpaal hadden geparkeerd. Maar Bad Boys for Life toont aan dat het beschieten van een helikopter met een op een zijspan bevestigd machinegeweer nog altijd puur, maar dan ook puur vermaak is.Bekijk ook het video-interview met regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah.

13 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

kvr007

Avatar

Welke idioot heeft deze recensie geschreven? Het staat vol met spoilers!. Elke verassing die in de film komt valt hier te lezen, al een geluk heb ik de film al gezien of ik zou nog bozer zijn dan dat ik nu ben. Je had ook het einde erbij geschreven, komaan man. Ik raad iedereen aan de recensie niet te lezen of alle leuke momenten uit de film of verassingen weet je al.

Q Jones18

Avatar

Indd enorm veel spoilers. Het hele verhaal staat hier beschreven

noah81

Avatar

Oeps..had beter eerst de reacties kunnen lezen.
Ik ben gelukkig wel op de helft gestopt met lezen, want ik had het gevoel de hele film al door te nemen.
Ondanks dit heb ik er nog steeds veel zin in.

nooffencetaken

Avatar

Op de helft gestopt met lezen. Hier staat gewoon de synopsis geschreven. Volgende week ga ik hem kijken dan lees ik hem verder.

Civilian Supreme

Avatar

Haha, het lijkt wel zo'n hele lange trailer waar de hele film voorbij komt.
Gelukkig ben ik dit met een weekje wel weer vergeten.

milo007

Avatar

Hoewel ik weet dat het verhaal niet doordachter of spannender zal zijn dan een doorsnee aflevering van Dora kijk ik toch enorm uit naar deze.

Moviemagic

Avatar

FT kunnen jullie een 'SPOILER ALERT' aan dit artikel voegen!

Wollie1968

Avatar

Waarom meteen weer “idioot”. ?!? #does lief .

PeterKjeld

Avatar

Hahaha lees de recensies hier altijd achteraf. Elke recensie zit vol spoilers en ze doen echt hun best elke plot twist te spoilen.

SilverSoonCoon

Avatar

Zojuist gezien, wat een matige film zeg. Grappen zijn niet leuk en het acteren is van een bedenkelijk niveau...

En inmiddels hebben we wel eens gezien dat de 'oudjes' moeite hebben met modernere technieken en hoe bepaalde zaken gaan.

Filmfan2

Avatar

precies een half uur volgehouden, overbodig geweld voor dit type film en wat een geneuzel verder...

Bad Boys For Life

acties