Inside the Mind of a Cat [Netflix]
Recensie

Inside the Mind of a Cat [Netflix] (2022)

Eindelijk een verklaring voor het heerlijk hautaine gedrag van onze huisdieren en hoe de wereld hun catwalk is.

in Recensies
Leestijd: 2 min 8 sec
Regie: Andy Mitchell | Speelduur: 67 minuten | Jaar: 2022

Katten zijn eigenwijs. Het goedkope zalmdiner van de prijsbeuker is altijd te min, de verpakking is altijd interessanter dan de inhouden het leukste speelgoed om door het huis te jagen is de gehaktbal uit de juspan. Zoals ik al zei: stronteigenwijs. Maar laat dat nou net hun beste eigenschap zijn.

Inside the Mind of a Cat neemt ons mee op het dagelijkse avontuur dat losbarst zodra het huisdier door het kattenluik naar buiten glipt. Deze documentaire schuift een plezante verscheidenheid aan kattenkenners voor de camera, die elk op een eigen manier een duit in het zakje doen. Zo raken de stijve specialisten niet uitgerateld over het magistrale intellect van een kat en bedekt het kattenvrouwtje alles met de mantel der liefde bij elke ladder die het onvoorspelbare mormel in haar panty trekt. Een mooie mix van ervaringsdeskundigen, net zo hapklaar gepresenteerd als een blikje Sheba met een sprietje dille.

Om te voorkomen dat de docu niet als een lukrake collectie van YouTube-filmpjes wordt bestempeld, wisselen diepgang en luchtig entertainment elkaar mooi af. Nog voor onze zwijmelkreten om de kittens met strikjes zijn uitgegalmd komt een expert aan het woord en zodra deze zijn zegje heeft gedaan verschijnt de volgende set snorharen in beeld. Geïllustreerd door een aantal grappige gedragstesten waarin nietsvermoedende katten de hoofdrol spelen, duiken we steeds dieper in de ongrijpbare psyche van een kat. Alle onderzoeken worden lekker duidelijk uitgelegd, er vallen geen onnodige vaktermen, en ook voor de allerkleinsten is deze reportage prima te doen.

Inside the Mind of a Cat kan niet anders worden omschreven dan een fijne, vrolijke spreekbeurt over katten. Even loerde vrees voor luie opvulling om het hoekje toen een van de poezels een gps-zender om de nek kreeg gebonden, maar dit bleek gelukkig ten bate van een test te zijn en niet een opstapje naar een oersaaie achtervolging door de tuin van de buren. Ook worden we niet doodgegooid met belerende adviezen omtrent het opvoeden van deze dwarse beestjes. Het blijft bij ongedwongen poezenpraat.

Wanneer de heerser des huizes weer eens uitgeteld in de vensterbank ligt te maffen, vragen we ons allemaal af waar meneer of mevrouw in vredesnaam zo moe van is. De aandoenlijke familiefilm Inside the Mind of a Cat wil ons er namens katten en diens verheven optiek even op wijzen dat het leven van een huisdier zeer zeker niet over rozen gaat. Uiteraard wel over je vers gestreken was. En met kletsnatte poten over de toetsen van je laptop.

Inside the Mind of a Cat is te zien bij Netflix.