Recensie

Kærlighed for Voksne [Netflix] (2022)

Geslaagde Deense neo-noir speelt leentjebuur bij thrillerklassiekers van drie decennia geleden.

door Didier Becu om 11:36 in RECENSIES
Regie: Barbara Topsøe-Rothenborg | Scenario: Anders Rønnow Klarlund, Jacob Weinreich | Cast: Dar Salim (Christian), Sonja Richter (Leonora), Mads Kruse (Carl), e.a. | Speelduur: 104 minuten | Jaar: 2022

De Hitchcockiaanse muziek waarmee Kærlighed for Voksne opent windt er geen doekjes om: dit is een thriller volgens het klassieke recept. Na slechts een paar minuten zien we een verbitterde echtgenoot zijn joggende echtgenote met zijn bestelwagen genadeloos van de weg maaien. Zowat de helft van de moorden wordt nu eenmaal gepleegd door partners die uit zijn op wraak of uit passionele wanhoop handelen, vertelt een ijskoude voice-over ons.

De hamvraag is hoe het met deze man ooit zo ver heeft kunnen komen. Regisseuse Barbara Topsøe-Rothenborg kiest voor een flashback om dit mysterie op een bloedstollende wijze te ontrafelen. Bij Christian en Leonara is het niet meteen huisje weltevree. Door de ziekte van hun zoon zag zij zich verplicht haar viool en daarmee ook haar muzikale droom op te bergen. Haar apathische echtgenoot, een succesvolle aannemer, heeft meer interesse in wat er op de ontbijttafel verschijnt dan in de lingerie die vrouwlief in bed draagt.

Via sociale media ontdekt Leonara dat haar man zijn oog heeft laten vallen op de veel jongere architecte met wie hij dagelijks samenwerkt. De overspelige echtgenoot denkt dat hem niets kan gebeuren, maar hij weet niets van het duistere verleden van zijn vrouw. Hij realiseert zich evenmin dat ze op de hoogte is van zijn frauduleuze praktijken, waarmee ze hem meedogenloos kan chanteren.

Deze Deense neo-noir is gebaseerd op een boek van Anna Ekberg dat heel wat onverwachte plotwendingen bevat, waardoor Kærlighed for Voksne een avondje nagelbijten met klasse wordt. Qua stijl speelt Topsøe-Rothenborg duidelijk leentjebuur bij grote thrillers van drie decennia geleden als Fatal Attraction, Basic Instinct en The Hand that Rocks the Cradle. Hoewel de film nooit in de buurt komt van die meesterwerken, is hij toch beter dan veel andere titels in het genre.

Dat is vooral te danken aan de voortreffelijke vertolkingen van Dar Salim als de gluiperige echtgenoot en Sonja Richter als zijn krenkende wederhelft, maar ook door het scherpe verhaal dat de kijker constant op het verkeerde been zet. Kærlighed for Voksne is weliswaar verre van vernieuwend is en zou best binnen een paar weken alweer uit je filmgeheugen kunnen zijn verdwenen, maar is desondanks een goede ouderwetse thriller die garantstaat voor een aangenaam spannende filmavond.

Kærlighed for Voksne is te zien bij Netflix.

Loving Adults

acties