Recensie

Longest Third Date [Netflix] (2023)

Vloggen is vandaag de dag een vak, maar je kunt ook overdrijven.

door Tim Bouwhuis om 16:33 in RECENSIES
Regie: Brent Hodge | Speelduur: 75 minuten | Jaar: 2023

Je kunt je derde date voorzichtiger plannen: na een online match en twee afspraakjes met Khani besluit Matt dat de tijd rijp is voor een vliegvakantie. Het waargebeurde vervolg laat zich met een blik op de vertrekmaand eenvoudig raden. Longest Third Date speelt zich af tijdens de eerste grote coronalockdown van voorjaar 2020, als de eerste retourvlucht uit Costa Rica pas in juni blijkt te vertrekken. Dankzij Matts talrijke vlogopnames is er genoeg om op terug te kijken. Helaas is dat in deze documentaire direct ook het probleem.

In zekere zin bestond Longest Third Date al voordat Netflix en regisseur Brent Hodge eraan te pas kwamen. De film bestaat hoofdzakelijk uit ongepolijste vlog- en privébeelden, die enkel aaneen zijn gemonteerd en zijn aangevuld met traditioneel vormgegeven interviews, informatieve ingrepen (tussentitels, routekaartjes) en een paar ongemakkelijk nagespeelde situaties; van de eerste twee dates zijn (gelukkig voor de spontaniteit) géén vlogverslagen bewaard gebleven.

Khani en Matt ontmoetten elkaar via de datingapp Hinge. Matt profileerde zich als een avontuurlijke man, op zoek naar een partner die 'zijn levensstijl wilde complimenteren'. Het intrigeerde Khani dat haar match wist wat hij wilde en er op iedere foto net even anders uitzag. Dat ze een (wannabe-)influencer aan de haak had geslagen, ontdekte ze pas later. "Het hielp niet dat Matt zoveel aan het filmen was", geeft ze snel toe.

In het dagelijks leven moest Khani als PR-medewerker regelmatig met influencers samenwerken, en als ze had geweten dat Matt zich elders als 'Movie Matt' presenteerde, had ze waarschijnlijk bedankt voor de moeite. Het liep natuurlijk helemaal anders. Als de eerste geannuleerde vlucht een feit is en het stel hun riante onderkomen door de onvoorziene omstandigheden moet opgeven, begint er een bonte Airbnb-tour door het binnenland van Costa Rica.

Matt noemt zichzelf geen influencer, maar gedraagt zich wel zo. Zelfs het opruimen van de boodschappen haalt de schifting, en na een aantal weken besluit de vlogger beelden van zijn bizarre date-avontuur online te zetten. Dat was om meer dan één reden spannend voor Khani, aangezien ze haar behoudende vader nog niet had durven vertellen dat ze loog over haar reispartner(s). Het verhaal van de 'langste derde date' ging viral en leidde tot meerdere reportages en interviews.

Dat het gegeven van een 'eeuwige datevakantie' aansprekende internetkoppen oplevert, is begrijpelijk, maar in documentairevorm neigt het vloggedrag van Matt op den duur steeds meer naar navelstaarderij. Terwijl de wereld om hem heen op instorten staat, maakt hij zijn vakantie-avontuur met Khani groot en belangrijk, zonder een beetje (denk)afstand te nemen van zijn eigen, beschermde wereldje.

Het is te makkelijk en wat zuur om dit stel hun luxevakantie volledig te misgunnen, maar door het gebrek aan reflectie schieten de 'problemen' van Khani en Matt op momenten toch in het verkeerde keelgat. Teksten als "deze shit wordt echt", "ik ben m'n GoPro vergeten" en "overal zijn insecten" verhouden zich niet tot de schrijnende toestanden tijdens de eerste wereldwijde coronalockdown. Het helpt ook niet dat de twee een strandverbod in de wind slaan om op een (heus waar) aangemeerd piratenschip vrolijk van hun zoveelste 'date night' te genieten.

Door de eenzijdige vlogbeelden en de brave 'interviews' (die uiteindelijk meer weg hebben van audiocommentaar) is het moeilijk vast te stellen of Matt zijn wat gespleten imago van rebelse avonturier en 'ideale schoonzoon' ook buiten het oog van de camera in stand zou kunnen houden. Als 'Movie Matt' creëert hij zijn eigen personage, zonder zich ergens écht kwetsbaar op te stellen. Khani zien we, de interviewbijdrages even daargelaten, alleen door zijn lens.

Matt is niet per se de typische 'slechterik' of de destructieve kracht in de relatie. Khani klaagt wel wat over zijn dwangmatige vlogpraktijken, maar Matt behandelt haar goed en na een wat twijfelachtig begin hebben de twee het (schijnbaar oprecht) maar al te gezellig met elkaar. Toch is het lastig om hartelijk in het liefdessprookje van Longest Third Date mee te gaan. Daarvoor ontbreekt het vooral Matt aan zelfbewustzijn en relativeringsvermogen: er is een verschil tussen 'iets bijzonders meemaken' en 'iets zelf in de etalage zetten', dat laatste wel met dank aan Netflix. Wat minder cameradrang had Matt én Khani goed gedaan.

Longest Third Date is te zien bij Netflix.

Longest Third Date

acties