Mighty Morphin Power Rangers: Once & Always [Netflix]
Recensie

Mighty Morphin Power Rangers: Once & Always [Netflix] (2023)

Vooral voor fans van de oorspronkelijke serie een feest van herkenning.

in Recensies
Leestijd: 3 min 37 sec
Regie: Charlie Haskell | Scenario: Becca Barnes, Alwyn Dale | Cast: Walter Jones (Zach), David Yost (Billy), Charlie Kersh (Minh), Steve Cardenas (Rocky), Catherine Sutherland (Kat), Barbara Goodson (stem van Rita Repulsa), e.a. | Speelduur: 55 minuten | Jaar: 2023

Dé kindertelevisiehit uit de jaren negentig beleeft dit jaar zijn dertigste verjaardag en viert dat met een spiksplinternieuw vervolg. Al is dat niet echt het juiste woord als het gaat over de Power Rangers, aangezien de oorspronkelijke serie een mengelmoes is van beelden uit de Japanse serie Super Sentai en shots van Amerikaanse 'stoutmoedige tieners' wanneer ze hun felgekleurde Spandex niet dragen. Mighty Morphin Power Rangers: Once & Always bestaat volledig uit originele beelden, maar heeft de absurditeit en het enthousiasme van de serie die hij eert gelukkig niet verloren.

In een schamele vijftig minuten (ongeveer twee en een halve Mighty Morphin Power Rangers-aflevering) is het aan de originele Power Rangers om hun aartsvijand Rita Repulsa opnieuw te verslaan, omdat ze is herrezen uit de dood. Nadat Rita gele ranger Trini doodt, besluit zwarte ranger Zach om de voogd van Trini's dochter Minh te worden. De emotionele kern van Once & Always is de relatie tussen Zach, blauwe ranger Billy en Minh, en Minh's verlangen naar gerechtigheid. Door deze sterke basis zijn ook de scènes zonder kleurige pakjes en met veel geschreeuw gepaarde gevechten leuk om te kijken.

Dit betekent overigens niet dat het script goed geschreven is. Natuurlijk was dat nooit een sterk punt van de Power Rangers, maar voor de langere dialogen was een beetje extra finesse wel fijn geweest. Dat je fysiek ineenkrimpt door de 'grappige' dingen die de helden naar de vijanden schreeuwen vlak voor een gevecht, betekent niet dat in andere scènes ook gewenst is. De dialogen tussen de belangrijkste drie personages nemen naarmate de tijd verstrijkt wel in kwaliteit toe.

Kinderen in de jaren negentig werden natuurlijk niet aangetrokken door diepgaande dialogen, maar door de uitbundige en enthousiaste vechtscènes tussen mensen in bontgekleurd spandex en mensen in grijsgekleurd spandex. Makkelijk om belachelijk te maken maar toch een gouden formule en dat begrijpen de makers van Once and Always ook, aangezien de Putties in al hun grijze glorie terugkeren. De krachtigere hulpjes die Rita dit keer inzet, Snizzard en Minotaur, zijn ook weer mensen in lijvige plastic pakken, maar zien er wel opperbest uit. De outfits zijn een verademing tussen alle blockbusters die vandaag de dag meer computeranimaties dan mensen bevatten.

Nu zou de keuze voor praktische pakken in plaats van CGI ook budgetgerelateerd kunnen zijn, aangezien aan de CGI die wel gebruikt wordt te zien is dat er niet veel geld voor was. Vooral de explosies zijn beschamend slecht. Gelukkig ontploft er vooral veel in het laatste halfuur en als je zo ver bent gekomen ben je hoogstwaarschijnlijk een fan die aan matige effecten wel gewend is.

Voor fans is deze reünie een feest van herkenning. Uitspraken als "It's morphin time!", Alpha's "aiaiai" en Billy's "affirmative" waren een vereiste in elke aflevering dus is het fijn dat ze hier niet vergeten zijn. Ook is het oproepen van de Zords, de dinosaurusrobots die de Power Rangers tot hun beschikking hebben, precies hetzelfde als dertig jaar geleden. De beelden zijn misschien iets opgefrist, maar het is nog steeds shot voor shot dezelfde verheerlijkte speelgoedreclame begeleidt door overenthousiaste elektrische gitaren.

Deze gitaren passen niet meer in de hedendaagse orkestrale filmmuziek en dat is ook wel een beetje te merken in de gehele muzikale begeleiding van deze film. Buiten de gevechten om is de muziek namelijk kalmer en inderdaad gemaakt door traditionele instrumenten zoals een piano of viool. Omdat deze scènes gedreven worden door de personages en niet door de actie is het gebrek aan energieke muziek echter niet heel storend.

Mighty Morphin Power Rangers: Once and Always is een jubileum gemaakt voor en door mensen, die de eerste paar seizoenen van de serie een speciaal plekje in hun hart hebben gegeven. Dat is duidelijk te zien in de vele terloopse opmerkingen die verwijzen naar eerdere gebeurtenissen en personen, de bereidheid van de acteurs om terug te komen, de hergebruikte locaties en alle visuele verwijzingen naar de serie. Ze hebben zelfs de moeite gedaan om als kers op de taart de gezichten van Bulk en Skull een kleine seconde in beeld te brengen.

Mighty Morphin Power Rangers: Once & Always is te zien bij Netflix.