Recensie

Lover, Stalker, Killer [Netflix] (2024)

Zeer matige documentaire over obsessie en een extreem jaloerse ex.

Auteur: Naomi Klees
in RECENSIES
Leestijd: 2 min 4 sec
Regie: Sam Hobkinson | Speelduur: 90 minuten | Jaar: 2024

Een verbroken relatie wil nog wel eens eindigen in drama. De breuk was niet zonder reden en in slechts weinig gevallen wenst men de ander daarna het beste toe. Meestal blijft het vervolgens bij mooie wraakacties of het schreeuwen van verwijten, maar in Lover, Stalker, Killer zien we hoe abrupt liefde kan omslaan naar obsessie. En hoe een stalker letterlijk over lijken gaat om haar zin te krijgen.

Dave Kroupa is een doodgewone kerel met een doodgewoon leven. Getrouwd met zijn jeugdliefde en vader van een roedel kinderen. Huisje, boompje, beestje. Wanneer zijn relatie op de klippen loopt stort hij zich op online daten en geniet met volle teugen van de vrijblijvendheid van het bestaan als single. Snoepend van twee walletjes leeft hij er nietsvermoedend op los. Maar helaas voor hem wil niet iedere vangst aansluiten bij deze visie, en blijkt er veel meer te schuilen achter die onschuldige profielfoto op internet.

Zodra Dave begint te vertellen over de talloze grietjes waarmee hij het bed heeft gedeeld, is het raden naar wie als stalker uit de bus gaat komen. Door het kweken van valse sympathie voor de dames in kwestie wordt de kijker steeds op het verkeerde been gezet. Is het Cari? Is het Liz? Of toch de moeder van zijn kinderen? Halverwege de documentaire doet een gigantische plotwending dan ook flink de oren klapperen. Al hoefden de makers daar weinig voor te doen, aangezien die twist een waargebeurd gegeven is.

Lover, Stalker, Killer is niet het beste paard van stal. In niets onderscheidt het zich van een willekeurige documentaire op Discovery Channel en ook de zaak is er eentje van zovelen. Met alle respect voor Cari, maar het voelt alsof er simpelweg rondvraag is gedaan naar gegadigden die beroemdheid wilden en elke zaak had voldaan. Het enige opmerkelijke is dat Kroupa veel scènes zelf speelt. Soms wordt hij vertolkt door een acteur, echter getuigt het van karakter dat hij ervoor kiest alles te herbeleven.

Lover, Stalker, Killer is een documentaire over een kwalijke zaak rondom privacyschending, maar verwacht vooral geen spannende politieachtervolgingen of verhitte taferelen in de rechtbank. Het dossier wordt van feit naar feit doorlopen, waarbij de nodige detectives en familieleden hun zegje doen. Geen poeha, alles puur informatief. Grof gezegd levert Lover, Stalker, Killer een bijzonder kleurloos verslag van een fenomeen waar met meer diepgang naar had moeten worden gekeken. En dat is een gemiste kans.

Lover, Stalker, Killer is te zien bij Netflix.