Land of Bad
Recensie

Land of Bad (2024)

Deze actiefilm is goed in wat hij doet: actie en spanning bieden. Soms is dat genoeg.

in Recensies
Leestijd: 2 min 30 sec
Regie: William Eubank | Scenario: David Frigerio, William Eubank | Cast: Liam Hemsworth (JJ Kiney), Russell Crowe (Eddie Grimm), Milo Ventimiglia (John Sweet), Chika Ikogwe (Nia Branson), Luke Hemsworth (Abell), e.a. | Speelduur: 113 minuten | Jaar: 2024

Land of Bad gaat over een groep Amerikaanse militairen van de Special Forces. Na een mislukte missie in de Filipijnen, moeten zij zo snel mogelijk weg zien te komen. Hierbij krijgen zij hulp van officier JJ Kiney en dronepiloot Eddie. Het verhaal is niets meer en niets minder, maar verrassend effectief en spannend. Soms is meer gewoon niet nodig.

Liam Hemsworth speelt de macho in spe, JJ Kiney. Hij is gespecialiseerd in communicatie met het thuisfront om de drones aan te sturen. Het is echter zijn allereerste missie in het veld en hij gaat lastminute mee met een team ervaren krachtpatsers. Hij krijgt ondersteuning op afstand van niemand minder dan Russell Crowe, die de chagrijnige, doch charismatische Eddie Grimm 'Reaper' speelt. Meer uitleg over de missie en aanleiding ontbreekt, maar dat maakt weinig uit omdat het om de spanning en actie gaat.

De film viert de machocultuur, waarin gespierde stoere mannen door de pijn heen bijten en telkens overwinnen. Hun waardering laten ze blijken via grapjes en korte knikjes, want ze mogen natuurlijk niet te soft overkomen. Het is allemaal lekker overdreven, maar het werkt. Schrijver-regisseur William Eubank injecteert nét genoeg emotie om de dramatische scènes nog enigszins effectief te laten zijn.

De personages hebben niet bijster veel schermtijd samen, maar toch is er veel chemie te vinden tussen de acteurs op die momenten. Zelfs de interacties met JJ Kiney en Eddie Grimm voelen goed aan, ook al spreken zij alleen met elkaar op afstand. De gesprekken verlopen op een leuke, prettige manier en geven meer inzicht in de levens van de Kiney en Grimm.

Dit is ook de verdienste van Russell Crowe, die een geweldige acteerprestatie neerzet een veel scènes naar zijn hand zet. Hij is bijzonder chagrijnig, bot en vaak boos, maar onder dat alles zit een onmiskenbare charme. Hij is niet meer in de fysieke vorm van zijn Gladiator-periode, maar zijn acteertalent blijft onmiskenbaar. Liam Hemsworth doet voor hem onder, maar is nog verrassend overtuigend in zijn rol als het groentje dat de gebruikelijke groei doormaakt.

De film blinkt echter het meest uit in de continue spanning en actie. Er is bijna geen moment om te ontspannen omdat de bloedstollende scènes en momenten elkaar in rap tempo opvolgen. De actiescènes zijn extreem goed gedaan met interessant gebruik van licht en sensationele shots. Dit alles kundig ondersteund door muziek die de spanning nog verder opvoert. Meerdere scènes maken effectief gebruik van slowmotion en geven extra flair aan het geheel.

Land of Bad is enorm goed in wat hij doet: spanning en snoeiharde actie bieden. En tussen neus en lippen door heeft de film ook nog wat te melden over de hedendaagse manier van oorlogsvoering die nog onmenselijker is geworden. Veel meer moet je niet verwachten, maar in dit geval is dat genoeg.