Recensie

De Allergrootste Slijmfilm (2022)

Een kleurige en stuiterige komedie waar de fans van YouTuber Bibi veel plezier aan zullen beleven.

door Zadok Samson om 21:04 in RECENSIES
De allergrootste slijmfilm poster
Regie: Martijn Smits | Scenario: Martijn Smits, Maarten van den Broek | Cast: Bibi (Indy van Leeuwen), Geza Weisz (Dominicus Duff), Ferdi Stofmeel (Joost van Leeuwen), Matheu Hinzen (Benji) | Speelduur: 81 minuten | Jaar: 2022

In 2020 verscheen De Grote Slijmfilm, met honderdduizend bezoekers goed voor een Gouden Film. De Nog Grotere Slijmfilm volgde in 2021 en was net zo succesvol als zijn voorganger. Dit jaar kan het jonge publiek uitkijken naar deel drie: De Allergrootste Slijmfilm. De populariteit van deze trilogie is makkelijk te verklaren. Ze zitten namelijk vol met voor de jeugd bekende koppen zoals Nick Golterman en Romy Voll. De films draaien om Bibi, een bekende internetpersoonlijkheid die doorbrak met filmpjes over speelgoedslijm. Reken maar dat de fans in drommen toestromen om haar op het grote scherm te bewonderen. Ook voor de derde keer.

In De Allergrootste Slijmfilm speelt zij wederom de rol van Indy van Leeuwen, een nationale beroemdheid die heel Nederland aan het slijmknutselen heeft gekregen. Het slijm komt haar onderhand de neus uit en ze besluit een punt achter haar carrière te zetten. Liever in de pauze met haar vriendinnen babbelen dan al dan niet opdringerige fans te adviseren over slijm. Haar vroegtijdig pensioen wordt echter bruusk onderbroken. Het magische ingrediënt voor het perfecte slijm is opgeraakt. Aan de andere kant van de wereld, diep in de jungle, ligt de slijmbron. Eenieder die de macht over deze bron krijgt zal oneindig veel slijm kunnen produceren. Indy's aartsvijand Dominicus Duff wil deze bron koste wat kost in handen hebben. Hoe zal dit avontuur aflopen?

De Allergrootste Slijmfilm kan nog het beste worden beschreven als een tot leven gewekte tekenfilm. Het beeld wordt gekanteld voor theatraal effect en de acteurs zetten vol in op karikaturaal spel. Géza Weisz, die weer de rol van Dominicus op zich heeft genomen, is daar meester in. Met zijn maniakale lach en kleurrijke outfits is hij de volmaakte, uit een strip ontsnapte superschurk die Indy's leven zo zuur mogelijk wil maken.

Dat gezegd hebbende is De Allergrootste Slijmfilm niet perfect. Bibi's acteerniveau ontstijgt nooit dat van de gemiddelde schoolmusical en hetzelfde geldt voor Romy Voll. Als nota bene Yolanthe Cabau van Kasbergen overtuigender acteert klopt er iets niet. Daarnaast is niet elke grap even geslaagd (zoals die over de dorpsoudste) en neemt het verhaal een behoorlijke omweg voor het zijn conclusie bereikt. De Allergrootste Slijmfilm is overdreven, uitgerekt, kleurrijk en stuiterig, maar als geheel onevenwichtig. De film is minder sterk dan specifieke scènes.

Fans van Bibi zullen zich hier waarschijnlijk niets van aantrekken. Gebaseerd op het succes van de vorige titels zal een nieuwe Gouden Film er wel inzitten. En het vierde deel zal ongetwijfeld nog slijmeriger worden.

De allergrootste slijmfilm

acties