Recensie

The Transporter Refueled (2015)

Zeg maar dag tegen Jason Statham en verwelkom Ed Skrein als uw nieuwe Transporter.

door Thierry Verhoeven om 20:44 in RECENSIES
The Transporter Refueled poster
Regie: Camille Delamarre | Cast: Ed Skrein (Frank Martin), Ray Stevenson (Frank Martin Sr.), Loan Chabanol (Anna), Gabriella Wright (Gina), Tatjana Pajković (Maria), e.a.| Speelduur: 96 minuten | Jaar: 2015

Wanneer Luc Besson eenmaal een succesje heeft geboekt, zal de Franse megaproducent het daar niet snel bij laten. Zo resulteerden de successen van Taxi en Taken voor een reeks inferieure vervolgdelen die ervoor zorgden dat de goede naam van beide films al gauw bezoedeld raakte. Met de Transporter-reeks ging het niet veel anders. Het eerste deel was nog een alleraardigst filmpje dat Jason Statham zijn actieheldstatus verschafte, maar bij de delen die volgden, ging het al snel bergafwaarts. Het concept van een Britse topchauffeur annex vechtersbaas aan de Franse zuidkust werd een paar jaar geleden nog even toegepast voor een televisieserie (uiteraard zonder Statham), maar inmiddels zijn we alweer op dat steeds bekender wordende punt aangekomen: de reeks wordt gereboot.

Dat klinkt mogelijk een stuk serieuzer dan het eigenlijk is, want veel valt er niet te rebooten. De Transporter-films zijn qua opzet dusdanig simplistisch dat elk deel min of meer op zichzelf staat. Continuïteit had nooit prioriteit en kennis van eerdere delen was eerder een bonus dan een vereiste. Het voornaamste verschil ten opzichte van de eerdere drie films is dus simpelweg dat de hoofdrol niet langer vertolkt wordt door Jason Statham. Voor de rest is vrijwel alles hetzelfde: voormalig militair Frank Martin verdient de kost door zijn fenomenale chauffeurskunsten aan te bieden aan eenieder die daarvoor betaalt en geen behoefte heeft aan kritische vragen. Nieuwe vertolker Ed Skrein wordt echter opgezadeld met een extra plotelement: Frank Martin senior.

Jawel, deze transporter heeft niet alleen nieuwe benzine (zoals de ridicule titels ons leert), maar ook een vader, die zich voor aanvang van de film bij zijn zoon aan de Côte d’Azur heeft gevoegd. Echter, dat Frank senior een voormalige spion is met een staat van dienst die niet onderdoet voor die van James Bond, kan niet voorkomen dat de man wordt ontvoerd. De vier verantwoordelijke dames van lichte zeden zetten daarmee Frank junior onder druk in ruil voor zijn medewerking aan hun plan af te rekenen met hun Russische gangsterpooier. Mocht je in deze plotomschrijving een hoop bekende elementen herkennen, dan is dat niet toevallig: The Transporter Refueled is namelijk verre van origineel. Des te opvallender is het dat de film heel aardig uit de verf komt.

Dat heeft onder meer te maken met de vertolkingen. Ed Skrein blijkt vooral door zijn ingetogen acteren een interessante vervanger van de wat lompere Jason Statham en hij krijgt smakelijk tegenspel van de altijd genietbare Ray Stevenson. Interessanter is de rol die hun personages in het verhaal spelen. Beide Franks worden namelijk een speelbal in de goed geplande wraakactie van vier prostituées die na jaren van marginalisering het recht in eigen hand nemen. Het is waarschijnlijk niet voldoende om volwaardige essays te inspireren over de mate waarin feministisch gedachtengoed de dienst uit zou maken (zoals Mad Max: Fury Road dat eerder dit jaar wel deed), maar het is een heel aardige opsteker om twee machomannen in ondersteunende rollen te zien. Tel daarbij op dat de actie prima gefilmd en gemonteerd is en je hebt een fijne hap-slik-wegfilm.

10 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

YOLO

Avatar

En voor deze film liet Ed Skrein GoT maar voorbij gaan. Goeie keuze of.....

StarWars2015

Avatar

YOLO "En voor deze film liet Ed Skrein GoT maar voorbij gaan. Goeie keuze of....."
Als het een goede film was geweest wel, maar dat is het alles behalve. RT score van 17% (3,8/10).

Olrik

Avatar

The Transporter Refueled is een verschrikkelijke film, ga er absoluut niet heen...!

Brein8998

Avatar

YOLO "En voor deze film liet Ed Skrein GoT maar voorbij gaan. Goeie keuze of....."

Ik vind onze eigen Michiel Huisman toch echt beter dus ik ben blij dat Ed Skrein voor deze film ging.

YOLO

Avatar

Brein8998 "Ik vind onze eigen Michiel Huisman toch echt beter dus ik ben blij dat Ed Skrein voor deze film ging."
Dat los ervan. Voor Huisman is het erg uistekend. Het lijkt alsof GoT min of meer vernederlandst wordt :E

Uiteraard heb ik het meer over de carriere keuze van Ed. Wie laat zo'n belangrijke TV rol liggen voor een filmrol die sowieso al erg dubieus is. Als ik mij niet vergis zijn andere GoT medewerkers zoals Peter Dinklage, Emilia Clarke, Sophie Turner, Gwendoline Christie niet "uitgestapt" zoals Ed Skrein en deze spelen dan ook nog eens in echte franchise blockbusters (X-Men, Terminator, Star Wars).

Hoe dan ook. Zijn keuze. :+

Ereptile

Avatar

Brein8998 "Ik vind onze eigen Michiel Huisman toch echt beter dus ik ben blij dat Ed Skrein voor deze film ging."


In het begin vond ik het iets wat apart, maar ik ben inderdaad wel blij dat Michiel Huisman de rol heeft overgenomen.

Ed Skrein doet me altijd een beetje denken aan Nicolas Hoult, maar dan als zijn oudere broer ofzo.

Verder natuurlijk wel jammer van de reboot. Hij had bij GoT kunnen blijven, maar hij richt zich denk ik meer op films. Hij zal ook in Deadpool te zien zijn!

YOLO

Avatar

Ereptile "
Ed Skrein doet me altijd een beetje denken aan Nicolas Hoult, maar dan als zijn oudere broer ofzo. "
Idd, hij lijkt er wel op als zijn oudere broer.

chrissie107

Avatar

Idioot slecht film was dit. Wat met name opviel was het héle slechte acteerwerk van eigenlijk bijna iedereen behalve de vader van Frank die een lekker relaxte rol speelde. Ik geef het een week in de pathe en dan is die weg. Pfoei gauw even de dvd van de eerste transporter erin duwen om hopelijk dit gedrocht gauw te vergeten.

rainking

Avatar

chrissie107 "...behalve de vader van Frank die een lekker relaxte rol speelde."


En dat vond ik juist behoorlijk irritant. Jullie hebben me vergiftigd en heb niet lang meer te leven? Ah, boeien! Hé wijffie, zin in een bubbelbad?"

eltorro

Avatar

Brein8998 "Ik vind onze eigen Michiel Huisman toch echt beter dus ik ben blij dat Ed Skrein voor deze film ging."
Michiel Huisman speelt alleen maar een gladjanus, die de held uithangt. Daar zorgt er nu juist voor dat zijn personage misplaatst is in het Game of Thrones universum. Ed Skrein gaf juist die uitstraling aan het personage waardoor je hem niet helemaal vertrouwde en hij ook een beetje mysterieus bleef.

The Transporter Refueled

acties