Recensie

Michiel de Ruyter (2015)

Gebrek aan ambitie kan Roel Reiné niet verweten worden, maar met monsterproductie Michiel de Ruyter lijkt hij toch iets te veel hooi op zijn vork te hebben genomen.

door Bart Snoek om 21:19 in RECENSIES
Michiel de Ruyter poster
Regie: Roel Reiné | Cast: Frank Lammers (Michiel de Ruyter), Sanne Langelaar (Anna de Ruyter), Barry Atsma (Johan de Witt), Egbert-Jan Weeber (Willem III), Derek de Lint (Kievit), Hajo Bruins (Cornelis Tromp), Charles Dance (Charles II), Rutger Hauer (Maarten Tromp), Gene Bervoets (van Ginneken), Lieke van Lexmond (Wendela de Witt) e.a. | Speelduur: 151 minuten | Jaar: 2014

De Gouden Eeuw was niet alleen een voorspoedige, maar ook een roerige periode in de Nederlandse geschiedenis. Regisseur Reiné, die een groot gedeelte van zijn carrière in Hollywood doorbracht, brengt dat met een Amerikaans gevoel voor patriottisme in beeld. De zeevaarders poseren heldhaftig in epische shots, grootse toespraken over de glorie van Nederland worden onderstreept door aanzwellende muziek, en er is zelfs een prominente rol weggelegd voor de Nederlandse vlag. Aan flarden gescheurd of door de computer gegenereerd, fier wappert het rood-wit-blauw door bijna ieder shot. Het is net alsof Michael Bay achter de camera heeft gestaan.

Niet alleen op zee wordt Nederland aan alle kanten bestookt, ook binnen de landsgrenzen rommelt het. Er is veel wantrouwen tussen de staats- en Oranjegezinde facties van de regering, die het niet eens zijn over hoe de dreiging van Engeland en Frankrijk aangepakt dient te worden. De Orangisten zien hierin een rol weggelegd voor de prins van Oranje, iets waar hun Republikeinse tegenhangers fel op tegen zijn. Het verhaal speelt zich dan ook voornamelijk af in de raadszalen en achterkamertjes van Den Haag, waar beide partijen hun visie voor Nederland proberen te verwezenlijken.

Al deze politieke verwikkelingen - en de imposante speelduur - maken van Michiel de Ruyter een behoorlijke geschiedenisles. Het langdradige verhaal werkt netjes, maar zonder enig gevoel voor drama, de belangrijkste punten uit de geschiedenisboeken af. Reiné lijkt dat te willen compenseren met flink wat bombast. Er is geen scène waarin hij zich niet bedient van slow motion of overdreven dramatische muziek, maar zelfs op zijn gruwelijkste hoogtepunt, een publieke lynchpartij, wordt het drama niet aangrijpend.

Desondanks zet Lammers een goede rol neer als de admiraal uit de titel. Hij speelt De Ruyter als een alledaagse man die wars is van politiek, maar zich steeds meer gedwongen ziet partij te kiezen. Het is een rol die hem op het lijf geschreven is, en met zijn ruwe voorkomen en rechtdoorzee houding is hij een verademing tussen alle stijve politici. Hij is een man die zelfs de prins van Oranje onomwonden durft te vertellen waar het op staat. Daarbij heeft Lammers een sterke wisselwerking met Atsma, als leider van Republikeinse factie. Beiden zijn pragmatische mannen, maar waar De Ruyter recht op zijn doel afgaat, gaat De Witt een stukje slinkser te werk.

Al voor het verschijnen van de film ging alle media-aandacht uit naar de grootte van de productie. Dat is terecht, want de grootste taferelen vol digitale effecten zijn in weinig Nederlandse films te zien. Reiné schiet een aantal indrukwekkende shots als de Nederlandse en Engelse en Franse vloten elkaar te lijf gaan. De kanonskogels en houtsplinters vliegen je om de oren. Maar tegelijkertijd lijkt deze visuele krachtpatserij het voornaamste bestaansrecht van de film. Zonde, want een roemruchte periode als de Gouden Eeuw had meer verdiend. Ook al is Michiel de Ruyter niet helemaal geslaagd, gebrek aan ambitie kan Reiné in ieder geval niet verweten worden.

33 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

mikeydw

Avatar

Heb de film gisteren mogen aanschouwen. Ben het deels eens met de recensie.
Zelf vind ik het een mooi visueel spektakel voor Nederlands doen en is het zeer gaaf om de uitgewerkte zeeslagen te zien. Daarnaast vind ik de slowmotion shots wel meevallen, ja er zitten er aardig wat in, maar ik irriteerde mij hier zelf niet aan.

Lammers speelt de Ruyter naar mening prima. Ik vind het alleen jammer dat de focus heel veel op het visuele is komen te liggen. Hierdoor vond ik het verhaal te dun uitgewerkt en de karakters verdiende soms net wat meer verdieping en drama. De film duurt vrij lang en telkens zat ik te wachten tot dit moment kwam. Des al niet te min vind ik het een geweldig spektakel en mooi historisch epos.

Ik zelf zou 3,5 sterren geven. Want 2,5 doet deze film geen eer aan, voor Nederlands doen is dit namelijk een grote stap en ik hoop dat deze stap wordt doorgezet.

benjamin

Avatar

En niks over hoe schandalig deze verering is en hoe dit niet onze geschiedenis is omdat over slavernij niet wordt gepraat? Oké, dan blijft die ophef dus bij een viertal mensen met een spandoekje.

eppy

Avatar

[begin van reactie verwijderd wegens schelden]
Wat een hemelsnaam heeft Michiel de Ryuter met slavernij van doen. De Nederlanders hebben alleen in de beginperiode zich eraan gewaagd, en toen was hij in geen velde of wegen te bekennen. Naar een stel van die links werkschuwe stinkhippie's luisteren is het domste wat je kunt doen.
Ga een boek lezen over de geschiedenis voordat je je gal er ongefundeerd uitgooit over zaken waar je geen verstand van hebt. Eerst Zwarte Piet, en nou dit. Donder op met die weg met ons mentaliteit.
Ben net naar de sneak geweest, en deze recensie is om je kapot te schamen zo slecht. Maken ze eens een goeie film, is het nog niet goed. Want de karakters zijn niet goed uitgewerkt.
Blijf lekker naar zo'n dertien in dozijn film kijken als "The Birdman", het zoveelste zeikverhaal over een acteur die worstelt. Wat een slaapverwekkende tyfusfilm was dat.
Deze ga ik zeker nog een keer kijken, en die ander. [deel van reactie verwijderd wegens aanstootgevend taalgebruik].

benjamin

Avatar

eppy "Ga een boek lezen over de geschiedenis voordat je je gal er ongefundeerd uitgooit over zaken waar je geen verstand van hebt. "
Als je in je achterhoofd houdt dat deze post komt van iemand die niet mee is, is het eigenlijk best wel geestig.

Steadicam

Avatar

Voordat dit uit de hand loopt: Benjamin lijkt mij juist het handjevol 'beroepsactivisten' en de 'ophef' belachelijk te maken. Misschien te ironisch geformuleerd, waardoor Eppy de verkeerde conclusie trekt. En voor de duidelijkheid: in de recensie staat niets over niet goed uitgewerkte karakters. Dat is dus een onterecht verwijt.

Reacties graag weer over de film zelf en de recensie.

YOLO

Avatar

@eppy ipv van woorden te gebruiken zoals tyfus en je sexuele fantasieen vakkundig te beschrijven zou je ook kunnen afvragen waarom Benji het nou werkelijk over heeft.

Protest tegen film 'Michiel de Ruyter'

SeanDeNiro

Avatar

Gezeur over slaven en Zwarte Piet doen "we" maar lekker anders. Ik ergerde mij al groen & geel dat een recensent alhier in een recensie over een sinterklaasfilm onomwonden zijn walging uitte over Zwarte Piet. En de optie commentaar was uitgeschakeld. Hoe on-Hollandsch.
Ik hou niet van Nederlandse films en ik kan meneer Jumbo nog niet plaatsen als één van de briljantste admiraals aller tijden.

Ed Crane

Avatar

eppy "[begin van reactie verwijderd wegens schelden]
Wat een hemelsnaam heeft Michiel de Ryuter met slavernij van doen. De Nederlanders hebben alleen in de beginperiode zich eraan gewaagd, en toen was hij in geen velde of wegen te bekennen. Naar een stel van die links werkschuwe stinkhippie's luisteren is het domste wat je kunt doen.
Ga een boek lezen over de geschiedenis voordat je je gal er ongefundeerd uitgooit over zaken waar je geen verstand van hebt. Eerst Zwarte Piet, en nou dit. Donder op met die weg met ons mentaliteit.
Ben net naar de sneak geweest, en deze recensie is om je kapot te schamen zo slecht. Maken ze eens een goeie film, is het nog niet goed. Want de karakters zijn niet goed uitgewerkt.
Blijf lekker naar zo'n dertien in dozijn film kijken als "The Birdman", het zoveelste zeikverhaal over een acteur die worstelt. Wat een slaapverwekkende tyfusfilm was dat.
Deze ga ik zeker nog een keer kijken, en die ander. [deel van reactie verwijderd wegens aanstootgevend taalgebruik]"


Nou nou, ik mag hopen dat je in het echt niet ouder dan 14 bent.

Frietgezicht

Avatar

SeanDeNiro "Gezeur over slaven en Zwarte Piet doen "we" maar lekker anders. Ik ergerde mij al groen & geel dat een recensent alhier in een recensie over een sinterklaasfilm onomwonden zijn walging uitte over Zwarte Piet. En de optie commentaar was uitgeschakeld. Hoe on-Hollandsch.
Ik hou niet van Nederlandse films en ik kan meneer Jumbo nog niet plaatsen als één van de briljantste admiraals aller tijden."


Haha,dat was idd een droevig moment in de FT-geschiedenis en recensie is gek genoeg nog steeds te vinden http://www.filmtotaal.nl/recensie.php?id=39303
Was Arjan Welles dus andere recensent.

In deze recensie lees ik uberhaubt niks geks en het is ook aardig voorspelbaar.
Kijk even naar het lijstje films dat Roel Reine gemaakt heeft en dan werd wel duidelijk dat je niet veel hoeft te verwachten van zo'n film.
Actie weet die zich nog wel raad mee maar emoties en laat staan een historisch epos lijkt mij iets teveel van het goede.

En tja, NEUS Lieke van Lexmond die onder de douche een sigaret kan roken is ook van de partij. Ik vind dat van die keuzes die weer bewijzen dat het om de naam gaat en niet om de acteer-prestaties.

Jammer dat Verhoeven niet met zo'n film aan de slag is gegaan. Kregen we ook wat tieten erbij en een veel betere film.

Frietgezicht

Avatar

eppy "[reactie verwijderd wegens aanstootgevend taalgebruik]"


Wat is smoetige?

Geranimous

Avatar

eppy "[begin van reactie verwijderd wegens schelden]
Wat een hemelsnaam heeft Michiel de Ryuter met slavernij van doen. De Nederlanders hebben alleen in de beginperiode zich eraan gewaagd, en toen was hij in geen velde of wegen te bekennen. Naar een stel van die links werkschuwe stinkhippie's luisteren is het domste wat je kunt doen.
Ga een boek lezen over de geschiedenis voordat je je gal er ongefundeerd uitgooit over zaken waar je geen verstand van hebt. Eerst Zwarte Piet, en nou dit. Donder op met die weg met ons mentaliteit.
Ben net naar de sneak geweest, en deze recensie is om je kapot te schamen zo slecht. Maken ze eens een goeie film, is het nog niet goed. Want de karakters zijn niet goed uitgewerkt.
Blijf lekker naar zo'n dertien in dozijn film kijken als "The Birdman", het zoveelste zeikverhaal over een acteur die worstelt. Wat een slaapverwekkende tyfusfilm was dat.
Deze ga ik zeker nog een keer kijken, en die ander. [deel van reactie verwijderd wegens aanstootgevend taalgebruik]."


Jij weet duidelijk niet waar je het over hebt. Nederland was in het begin van de cloloniale slavenhandel de absolute nummer 1. Pas na 50 jaar verhandelde de Britten meer slaven. En Nederland is ook een de laatste van de koloniale machten die slavernij besloot af te schaffen. Pas in 1910(!) was slavernij in het gehele koninkrijk afgeschaft.

Bovendien werd bijvoorbeeld in Suriname de slavernij in 1863 afgeschaft maar werden de slaven 10 jaar onder staatstoezicht geplaatst dus feitelijk verandere er niets. Na die 10 jaar werden de slaven verplicht een arbeidscontract van 50 a 60 jaar aan te gaan. Dus in principe ging het zelfs tot 1923 (in het slechtse geval) door. Daar komt nog bovenop dat slaveneigenaren na de afschaffing een schadevergoeding kregen per slaaf. Dat zorgde ervoor dat er op weggegvluchte slaven gejaagd werd om een zo hoog mogelijke schadevergoeding te krijgen. Dus stel je even voor. Je bent gevlucht. De slavernij wordt afgeschaft dus denk je dat je vrij bent. Maar je wordt weer gevangen om vervolgens 10 jaar op diezelfde plantage waar je van gevlucht bent te moeten werken om daarna ook nog eens gedwongen een contract aan te moeten gaan voor 60 jaar. Dus je moet in principe tot je dood blijven werken voor degene die jouw hoogstwaarschijnlijk niet echt fijn behandeld heeft en dat terwijl je "vrij" bent.

Nu weet ik te weinig van Michiel de Ruyter af om te weten in hoeverre hij betrokken was bij slavenhandel. De film gaat daar dus niet over en daar stoor ik me verder niet aan. Dat hij wellicht slaven heeft vrijgekocht vind ik niet relevant voor de discussie. Stel dat wanneer Mark Dutroux vrijkomt hij de rest van zijn leven zich inzet voor weeskinderen maakt hem dat voor mij geen held en zou ik wel vreemd opkijken als er een film komt waarin we hem alleen met weeskinderen zien spelen. Maar over de Ruyter kan ik geen goed gefundeerde mening hebben.

BuckRogers

Avatar

De film verdiend meer als 2,5 ster. Er mankeren inderdaad wel wat dingen aan, maar dan komt hij wat mij betreft toch wel op 3,5 ster.

De actie is voor een Nederlandse film zeer aardig. Computer effecten zijn niet altijd even goed, maar in vergelijking met Amerikaanse films is een budget van 8 miljoen natuurlijk een schijntje. Dus daarom is het acceptabel.

Acteer prestaties van de hoofdpersonen zijn goed. Bijfiguren niet altijd. Charles Dance is natuurlijk een genot om naar te kijken.

Wat ik wel vreemd vind, is dat niemand in een periode van 25 jaar (die de film bestrijkt) ouder wordt. Misschien zaten ze duur het budget heen ;)

Al me al kan ik wel iedereen aanraden deze film te gaan zien. Sowieso is het een belangrijk stukje geschiedenis, en je steekt er zeker wat van op.

mikeydw

Avatar

Frietgezicht "Haha,dat was idd een droevig moment in de FT-geschiedenis en recensie is gek genoeg nog steeds te vinden http://www.filmtotaal.nl/recensie.php?id=39303
Was Arjan Welles dus andere recensent.

In deze recensie lees ik uberhaubt niks geks en het is ook aardig voorspelbaar.
Kijk even naar het lijstje films dat Roel Reine gemaakt heeft en dan werd wel duidelijk dat je niet veel hoeft te verwachten van zo'n film.
Actie weet die zich nog wel raad mee maar emoties en laat staan een historisch epos lijkt mij iets teveel van het goede.

En tja, NEUS Lieke van Lexmond die onder de douche een sigaret kan roken is ook van de partij. Ik vind dat van die keuzes die weer bewijzen dat het om de naam gaat en niet om de acteer-prestaties.

Jammer dat Verhoeven niet met zo'n film aan de slag is gegaan. Kregen we ook wat tieten erbij en een veel betere film."


Voila en dat laatste zit er eens niet een keer in de kenmerken bloot en grof gescheld zitten voor een keer eens niet in een Nederlandse Film en wat is dat een verademing! Bedoel waarom zou dit altijd in een Nederlandse film moeten zitten ? Het voegt vrijwel nooit iets toe aan het verhaal.

Natuurlijk heeft de regisseur Roel Reiné niet de beste films op zijn naam staan, maar Michiel de Ruyter is wat mij betreft wel zijn beste na al zijn Amerikaanse straight to dvd's films.

Chrischzz

Avatar

mikeydw "Voila en dat laatste zit er eens niet een keer in de kenmerken bloot en grof gescheld zitten voor een keer eens niet in een Nederlandse Film en wat is dat een verademing! Bedoel waarom zou dit altijd in een Nederlandse film moeten zitten ? Het voegt vrijwel nooit iets toe aan het verhaal.
"


Het schelden hoeft van mij ook niet, maar een blote tiet mag van mij heus wel..
Als je dan toch een 16+ versie maakt, gooi er dan ook wat blote tieten in..

Verhaal technisch maakt het niets uit nee..

NWRfan

Avatar

BuckRogers "De actie is voor een Nederlandse film zeer aardig. Computer effecten zijn niet altijd even goed, maar in vergelijking met Amerikaanse films is een budget van 8 miljoen natuurlijk een schijntje. Dus daarom is het acceptabel.
"


Ik heb de film nog niet gezien. Ik heb de trailer wel gezien en ik merkte dat ik Lammers gewoon niet meer in een serieuze rol kan zien. Het leek wel een soort spoof-movie. Waar ik me echter aan erger, is dat een Nederlandse film eindelijk eens een behoorlijk budget krijgt en dan casten ze allemaal van die wacko's (op Dance na). Bovendien zag de film er alles behalve strak uit.

En 8 miljoen is misschien een schijntje, maar de volgende films zijn ook met laag budget gemaakt: Moon (5 mln), Memento (5 mln), Donnie Darko (4,5 mln), Bronson (230.000), Lost in Translation (4 mln), Take shelter (1 mln), Shaun of the dead (6,1 mln), Mad Max (300.000). Een laag budget betekent dus niet dat je kunt zeggen: "oh maar het bedrag was zo laag, dus daarom is het niet zo erg dat een film slecht is.."

Frietgezicht

Avatar

NWRfan "Ik heb de film nog niet gezien. Ik heb de trailer wel gezien en ik merkte dat ik Lammers gewoon niet meer in een serieuze rol kan zien. Het leek wel een soort spoof-movie. Waar ik me echter aan erger, is dat een Nederlandse film eindelijk eens een behoorlijk budget krijgt en dan casten ze allemaal van die wacko's (op Dance na). Bovendien zag de film er alles behalve strak uit.

"


eens

NWRfan "En 8 miljoen is misschien een schijntje, maar de volgende films zijn ook met laag budget gemaakt: Moon (5 mln), Memento (5 mln), Donnie Darko (4,5 mln), Bronson (230.000), Lost in Translation (4 mln), Take shelter (1 mln), Shaun of the dead (6,1 mln), Mad Max (300.000). Een laag budget betekent dus niet dat je kunt zeggen: "oh maar het bedrag was zo laag, dus daarom is het niet zo erg dat een film slecht is..""


Beetje rare vergelijkingen. Er zijn 1 miljoen voorbeelden te noemen van films met een lager budget die beter zijn dan films met een hoger budget.
Memento kun je dan ook vergelijken met films als Transformers en Pearl Harbor.

Dat is het juist het probleem met de Nederlandse filmindustrie.
Ik dank god op mijn blote knieeen dat we hier geen budget van 150 miljoen hebben,stel je voor de bagger die ze ermee zouden maken. Met een klein budget moet je het niet hebben van special effects maar van de sfeer, acteerprestaties, het verhaal,eventueel twists en schokkende momenten,emotie die ons raakt, enz enz.
Landen als Duitsland, Frankrijk, Noorwegen en Spanje bewijzen wel met spannende thrillers, horrors of comedy's dat ze met een klein budget sterke films kunnen maken.

Ed Crane

Avatar

Nederland kan dat ook en er komen genoeg sterke films uit met een interessante eigen stijl en sterk acteerwerk. Probleem is allen dat weinigen die films kennen/ weten te vinden omdat ze (niet verwonderlijk) niet de marketing krijgen die grotere films krijgen.

BuckRogers

Avatar

NWRfan "Ik heb de film nog niet gezien. Ik heb de trailer wel gezien en ik merkte dat ik Lammers gewoon niet meer in een serieuze rol kan zien. Het leek wel een soort spoof-movie. Waar ik me echter aan erger, is dat een Nederlandse film eindelijk eens een behoorlijk budget krijgt en dan casten ze allemaal van die wacko's (op Dance na). Bovendien zag de film er alles behalve strak uit.
"


Jammer, wat Lammers doet het niet slecht. Maar ik snap wat je bedoelt. In een scene werkt hij in een groentetuin. Ik zag toen ook meteen de 'vergeten groente' voor me. Verder is het me niet duidelijk wie nog meer wacko's zijn. Acteurs als Derek de Lint, Tygo Gernandt, Barry Atsma en Egbert Jan Weeber vind ik geen wacko's.

SunChaser

Avatar

Kan iemand of FT nog even zeggen wat t verschil in versies is tussen 12 en 16 plus?

Olrik

Avatar

eppy "[begin van reactie verwijderd wegens schelden]
Wat een hemelsnaam heeft Michiel de Ryuter met slavernij van doen. De Nederlanders hebben alleen in de beginperiode zich eraan gewaagd, en toen was hij in geen velde of wegen te bekennen. Naar een stel van die links werkschuwe stinkhippie's luisteren is het domste wat je kunt doen.
Ga een boek lezen over de geschiedenis voordat je je gal er ongefundeerd uitgooit over zaken waar je geen verstand van hebt. Eerst Zwarte Piet, en nou dit. Donder op met die weg met ons mentaliteit.
Ben net naar de sneak geweest, en deze recensie is om je kapot te schamen zo slecht. Maken ze eens een goeie film, is het nog niet goed. Want de karakters zijn niet goed uitgewerkt.
Blijf lekker naar zo'n dertien in dozijn film kijken als "The Birdman", het zoveelste zeikverhaal over een acteur die worstelt. Wat een slaapverwekkende tyfusfilm was dat.
Deze ga ik zeker nog een keer kijken, en die ander. [deel van reactie verwijderd wegens aanstootgevend taalgebruik]."


Totaal niet mee eens. Birdman was een fantastische film.

BuckRogers

Avatar

SunChaser "Kan iemand of FT nog even zeggen wat t verschil in versies is tussen 12 en 16 plus?"


Gaat om het lynchen van de gebroeders de Witt (is geschiedenis dus geen spoiler). Daar zijn wat akelige stukjes uitgehaald.

sonnycorleone

Avatar

Frietgezicht "Wat is smoetige?"
Smoothy uit 'n smoezelig heren etablissement! ; )

SunChaser

Avatar

BuckRogers "Gaat om het lynchen van de gebroeders de Witt (is geschiedenis dus geen spoiler). Daar zijn wat akelige stukjes uitgehaald."
en blote tieten van Lieke!

Breug

Avatar

Het had tijdens de oorlogen in de 16+ ook wat harder gemogen. Voor de rest vond ik het een prima film. Waar ik nog het hardst om moest lachen was de uitspraak: Wil jij een knuffeltje van de Wit terwijl hij een Engelse soldaat wurgt. (wordt verborgen)

willigenburg

Avatar

Ik ben het totaal niet eens met de recensie. In mijn opinie is dit verreweg de beste Nederlandse film die ik ooit gezien heb. Hoewel ik zeer geinterreseerd ben in geschiedenis, ben ik niet op de hoogte van het feitelijke verhaal van Michiel de Ruyter, maar de recensie van Bart Snoek vind ik klinkklare onzin. 2,5 ster voor deze film is bijna labiel te noemen. Deze film brengt geschiedenis, nationalisme, anti-monarchisme en actie samen in een film die voor een ieder (ongeacht opleidingsniveau of gevoel voor geschiedenis) geschikt is samen. Ik snap dat Bart Snoek vind dat de actie scenes hollywood achtig aanvoelen en de film lijken te domineren, maar het niet verder kunnen kijken dan dat vind ik zeer teleurstellend van een film criticus. ik vraag me dan ook ten zeerste af hoe deze persoon zou oordelen over band of brothers, generation war of breaking bad. De recensie strookt in geen enkele mate met hoe ik persoonlijk deze film ervaren heb.

willigenburg

Avatar

P.s. Als ik dan zie dat Gooische vrouwen 2 volgens Bart Snoek wel 4 sterren scoort ben ik volledig het spoor bijster.

Thiver

Avatar

SeanDeNiro "...en ik kan meneer Jumbo nog niet plaatsen als één van de briljantste admiraals aller tijden."

Ik had er wat minder moeite mee, maar toch kon ik me er moeilijk aan onttrekken dat de film met Yorick van Wageningen in titelrol nog net wat overtuigender was geweest. Als tacticus geloofde ik Frank Lammers wel (hij had wel iets weg van een zeventiende-eeuwse bondscoach), maar qua autoriteit schiet hij net iets tekort.

Chrischzz "Als je dan toch een 16+ versie maakt, gooi er dan ook wat blote tieten in.."

Die zaten er toch in? :?

Breug "Het had tijdens de oorlogen in de 16+ ook wat harder gemogen."

Ja, ik was ook verrast dat de zeeslagen tamelijk familievriendelijk bleven. Rekenend op de ruwheid van een Master and Commander vroeg ik me zelfs even af of ik niet naar de 12+-versie zat te kijken. Zodra de scène zich aandiende waarin de gebroeders de Witt werden afgemaakt was die twijfel gelukkig direct weg.

Mevrouw1980

Avatar

Deze film verdiend meer dan 4 steren
Heb ik wel gelukkig in de biscoop in schagen kun zien
wat meesterlijkwerk en ook knap gemaakt
zo film zowel door cast en crew leden
waar ik nu pas achter ben gekomen was dat acteur , Hajo Bruins er ook in zit . Tussen als ik ergens deze film zag hoeft ik niet te twijfel ik kocht meteen Omdat ik ook wel eens film wou heb waar deze acteur , Hajo Bruins
gekocht afgelopen Maandag of Dinsdag gekocht op dvd Ik heb de film nog op dvd gezien maar wel in de biscoop ik vind gewoon biljant goede film en super knap gemaakt

Daniel1974nl

Avatar

Speciaal naar Nl teruggegaan om deze film te bekijken in de Bios. Alleen wel jammer dat de film in Pathe Zwolle inmiddels uit de grote zaal was gehaald en moest ruimen voor Fifty Shades Of Grey. Daarmee werd dan ook meteen het beeld en het geluid gedegradeerd naar een ver beneden standaard peil. Beeld was wazig en bij blagen onduidelijk en het geluid te zacht en in stereo. Ik snap dat de film niet in IMAX is geschoten maar dit was wel heel erg.

Het was dan ook niet tot ik de film thuis zag dat ik mij realiseerde hoe goed, en vooral het geluid van de film was.

Over de film kan ik zeggen dat het de eerste keer was dat een film mijn Patriottistische hartje zo snel deed kloppen. Vooral de areal shots waren fantastisch gefilmd. Een rij van schepen afboog en in formatie vaarde was echt werkelijk schitterend gedaan. De zeeslagen zelf waren allee niet rauw en bruut genoeg maar omdat men geen bloed of verf mocht gebruiken op de schepen werd it ook wel een beetje moeilijk. Met meer budget was het wellicht mogelijk geweest om dit digitaal te bewerken.

De film volgt een van de belangrijkste periodes in de Nl geschiedenis namelijk het zogeheten Eerste stadhouderloze tijdperk dat van ruwweg 1650 tot 1672 liep en waarin Johan de Witt de voornaamste leider was van de Republiek. Deze periode wordt ook vaak aangeduid als de tijd van de Ware Vrijheid. De gebeurtenissen zijn niet helemaal historisch accuraat en er veel af te dingen op de manier waarop bepaalde momenten zijn weergegeven. Dit geld voor zowel momenten uit het leven van Michiel zelf als voor war er op de afgrond afspeelde. Johan Kiviet was bijvoorbeeld niet de eigenlijke aanstichter van de moorden op de gebroeders de Witt maar Willem Tichelaar. Daarnaast was De Ruyter zelf niet aanwezig bij de Tocht op de Chatham. Hij lag die dag met Malaria in bed en kwam pas om 19:00 aan toen het grootste gedeelte al voorbij was. Het was overigens ook niet Johans idee maar van Cornelis. Verder was Anna al lang overleden toen Michiel overleed en mochten vrouwe daarnaast volgens calvinistische traditie ook niet bij mannelijke begrafenissen aanwezig zijn. Daarnaast is het zeer onwaarschijnlijk dat Michiel zoveel vloekte aangezien hij een nogal vroom gelovig man was. Daarnaast is Michiel ook niet op een zelfmoordmissie gestuurd omdat hij te staatsgezind was door Willem III.

Maar alle details daargelaten, was ik bijzonder gestemd met deze film en begrijp ik niet waarom er in relatie met dit onderwerp de slavernij werd aangehaald omdat het totaal niets met het onderwerp van de film te maken heeft.

Ik heb lang uitgezien naar een verfilming van deze held en absoluut geniale admiraal, die meer dan eens de Republiek uit de handen van een vijand wist te houden door allerlei sluwe praktijken.

Ik zover dan ook absoluut niets op tegen hebben als er nog een aantal van deze zouden worden gemaakt.

Michiel de Ruyter

acties