Recensie

Birdman (2014)

Ingenieus, grappig, opwindend, technisch hoogstaand en geweldig gespeeld.

door Fabian Melchers om 20:36 in RECENSIES
Birdman poster
Regie: Alejandro González Iñárritu | Cast: Michael Keaton (Riggan), Edward Norton (Mike), Emma Stone (Sam), Zach Galifianakis (Jake), Naomi Watts (Lesley), e.a. | Speelduur: 119 minuten | Jaar: 2014

Wat zou het makkelijk zijn om nog één keer dat superheldenpak aan te trekken. Om eindelijk weer de erkenning te krijgen die hij begin jaren negentig had. Maar voor Riggan Thomson is dat een gepasseerd station. De ooit mateloos populaire filmacteur wil laten zien dat hij meer in huis heeft dan alleen de Hollywoodheld Birdman. Hij moet en zal de lof krijgen die hij verdient.

In het New York van de ingenieuze satire Birdman valt dat echter niet mee. Iedereen wil er de aandacht voor zichzelf opeisen, het is een competitie om wie het hardste applaus kan krijgen. Gevierd toneelspeler Mike Shiner - een geweldige rol van Edward Norton - krijgt dat al tijden, dus wanneer die opeens beschikbaar blijkt te zijn, is voor Thomson de keuze snel gemaakt om hem in zijn Broadwaystuk te casten. Zo komen er gegarandeerd bezoekers op af en zullen de critici bovendien eerder een positief stuk schrijven. Maar kan hij zelf wel uit de schaduw van zijn eigen verleden stappen?

Birdman gaat over de strijd om aandacht en erkenning. Thomson gaat die strijd aan met topacteur Shiner, de pinnige recensente van de New York Times én met zichzelf. Binnenin hem zit nog altijd de superheld die vliegend langs explosies een miljoenenpubliek kan behagen, maar daarvan moet hij afstand zien te doen om op Broadway overeind te blijven. Alles moet hij uit de kast halen om in de smaak te kunnen vallen bij het kritische publiek.

Een mooie basis voor een inktzwarte komedie, maar Birdman is meer dan dat. De ziekelijke behaagzucht waar de film commentaar op levert, zit tegelijkertijd opgesloten in de extravagante stijl die regisseur Alejandro Iñárritu hanteert. Dit is niet alleen de show van de toneelspelers, maar ook van de filmmaker, die alle registers opentrekt.

Birdman is buitengewoon ingenieus in beeld gebracht, als één lang shot waarin de camera moeiteloos overal langs, tussendoor en doorheen zweeft. Het is een vlekkeloze regieshowcase, waarvan duidelijk - en waarschijnlijk met opzet - zichtbaar is hoeveel moeite erin is gestoken. Bij het schrijven van het scenario moet al rekening zijn gehouden met de manier waarop cameraman Emmanuel Lubezki alles virtuoos in beeld zou gaan brengen. En daarbij moet tegelijkertijd ook zijn nagedacht over de momenten waarop er kon worden gemonteerd. Overgangen moesten onzichtbaar blijven, zodat alles eruit zou blijven zien als één lang shot.

Want op die manier probeert Iñárritu zo dicht mogelijk bij toneel te komen: Birdman suggereert - op spectaculaire wijze - een eenheid van tijd en ruimte. De regisseur voegt zich zo dus ook met volle overgave bij de groep theatrale uitslovers die allemaal willen laten zien hoe goed ze toneel beheersen. Aan de ene kant is dat ontzettend pretentieus en navelstaarderig, aan de andere kant is dat ook juist weer wat deze film becommentarieert.

Birdman kan zo continu op twee manieren worden bekeken. Fictie en realiteit lopen vloeiend door elkaar heen. Het mooiste voorbeeld daarvan is hoofdrolspeler Michael Keaton. Net als Thomson beleefde hij zijn hoogtijdagen als superheld in het begin van de jaren negentig (Batman) en grijpt hij nu de kans op een comeback met beide handen aan. Het resultaat: de drieënzestigjarige acteur speelt de beste rol uit zijn carrière.

21 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Olrik

Avatar

Goed geschreven recensie! Geweldige film en echt een aanrader!

tk1989

Avatar

Wat mij betreft de beste (niet m'n favoriet) film van dit Oscar-seizoen. De regie is feilloos en het camerawerk zeer bijzonder. Op een gegeven moment vervalt gimmicky-idee erachter en laat je je meevoeren in het verhaal. Keaton speelt goed, maar ook Norton mag niet ongenoemd blijven. Het enige wat me wat tegen begon te staan is dat de film zichzelf iets te serieus neemt. Voorbeeld daarvan is de achtergrondmuziek. Deze bestaat puur uit (overigens zeer prettige) percussie gespeeld door 1 man, en laat deze nou net als straatmuzikant opduiken waar een hoofdpersoon wat geld aan geeft. Zo zijn er wat meer zaken die maken dat Whiplash m'n favoriet blijft, maar Birdman is absoluut het kijken waard.

YOLO

Avatar

Prachtige film T+)

Iemand die zich filmliefhebber noemt, zou deze film moeten zien en echt kunnen waarderen.

In mijn ogen zijn de Oscars voor Best Picture, Directing, Actor in a Leading Role, Writing Original Screenplay & Cinematography meer dan verdiend. Alleen Boyhood zit in de weg voor enkele Oscars waar Birdman ook zit te vissen.
Hoewel Norton echt geweldig is in deze film, Norton is sowieso al een goeie acteur, zal hij denk ik verliezen van J.K. Simmons. Emma Stone zie ik ook helaas niet een Oscar ophalen. Verder denk ik dat Interstellar een grotere kans maakt op de Sound Mixing & Sound Editing. Maar goed we zullen het wel zien in de nacht van 22/23 feb. Ik weet iig echt zeker dat Birdman enkele Oscars gaat verzilveren.

jaime91

Avatar

Ik wil Birdman zo graag zien, maar hij draait bijna nergens! O+

Altans niet bij de bios bij mij in de buurt, en ik ga daar echt niet voor op de trein stappen. Balen.

Rolo2013

Avatar

Mag ik vragen hoe bovenstaande mensen Birdman al hebben gezien als deze morgen pas gaat draaien en dan helaas bijna nergens....

Brein8998

Avatar

Ik ga morgen naar deze film, heb er erg veel zin in :E

stefanvh

Avatar

Lang geleden dat ik heb ingelogd laat staan gereageerd, maar deze recensie vroeg daar om.
Heerlijk geschreven! Dat zeg ik niet alleen omdat ik het volkomen eens ben met de mening, het is gewoon een zeer goed geschreven recensie Smiley face

bramme

Avatar

Rolo2013 "Mag ik vragen hoe bovenstaande mensen Birdman al hebben gezien als deze morgen pas gaat draaien en dan helaas bijna nergens...."

Avant premières, filmfestivals (Gent had em al in oktober), ...
Maar jij doelt natuurlijk op de gelekte screener en als mensen die nu willen bekijken so be it. Das hun keuze toch?

YOLO

Avatar

jaime91 "Ik wil Birdman zo graag zien, maar hij draait bijna nergens! O+
"
Ja idd erg beperkt. 31 schermen! :?

Alkmaar Filmhuis Alkmaar Theaterzaal
Amersfoort Lieve Vrouw 4
Amsterdam Cinecenter Zaal 2
Amsterdam FilmHallen 1
Amsterdam Kriterion 1
Amsterdam Movies 3
Amsterdam Pathé City 2
Amsterdam Pathé Tuschinski 1
Arnhem Focus Filmhuis 1
Breda Chasse 4
Delft Lumen 1
Den Bosch Verkadefabriek 1
Den Haag Pathé Buitenhof 1
Deventer Filmhuis Roggezaal
Dordrecht Movies 1
Ede CineMec 1
Eindhoven Plaza Futura nieuw 05
Enschede Concordia Blauwe zaal
Gouda Cinema Gouda 1
Groningen ForumImages 4
Haarlem Filmschuur 1
Hilversum Filmtheater Rood
Hoorn Cinema Oostereiland 01
Leiden Kijkhuis 1
Maastricht Lumière Blauwe zaal
Nijmegen Lux 6
Rotterdam Pathé De Kuip 2
Utrecht Louis Hartlooper 1
Utrecht Wolff City 2
Wageningen Heerenstraat Theater 3
Zwolle Schuttezaal

Rolo2013

Avatar

bramme "Avant premières, filmfestivals (Gent had em al in oktober), ...
Maar jij doelt natuurlijk op de gelekte screener en als mensen die nu willen bekijken so be it. Das hun keuze toch?"Ik vroeg het mij af omdat ik zelf in Nederland in het zuiden geen voorpremières van de film was tegen gekomen en de meeste mensen niet internationale film festivals bezoeken....

Om dan de aanname te maken dat ik doel op een gelekte screener en als men die zou bekijken dat ik dat afkeur slaat natuurlijk nergens op, misschien eerst nadenken voordat je ergens op reageert.

Pedrobear

Avatar

Ook hier zoeken de mensen aandacht. Ik heb nooit van Oscar-films gehouden. Ik moet me wel vermaken tijdens de film.

Roeltje

Avatar

Toevoeging op YOLO:

Hij gaat binnenkort ook nog in Slieker Film Leeuwarden draaien! Smiley face

Geranimous

Avatar

Goed geschreven recensie inderdaad.

Prachtige film. Norton is top is deze film maar ik ben niet anders van hem gewend. Keaton is ook ijzersterk in deze film. Overigens is in de film al goed te zien dat het niet 1 lang shot is. Er zijn wel degelijk cuts/jumps te zien. Maar dat neemt niet weg dat Luzbeki geweldig werk heeft afgeleverd.

Ik moet Whiplash nog zien en Selma ook. Maar vooralsnog is Birman mijn nummer 1.

Rem

Avatar

Moet ik zien. Ik heb Michael Keaton altijd wel tof gevonden, mooi dat hij hiermee zoveel waardering krijgt. Lijkt me ook echt een bijzondere rol. Smiley face

jaime91

Avatar

YOLO "Ja idd erg beperkt. 31 schermen! :?"


Ja echt belachelijk! Vooral nu de film ook voor de Oscars genomineerd is, zou je verwachten dat meer bioscopen de film zouden willen hebben. Maar goed, wellicht dat de film wel ooit te zien is op Netflix.

Aston

Avatar

jaime91 "Ja echt belachelijk! Vooral nu de film ook voor de Oscars genomineerd is, zou je verwachten dat meer bioscopen de film zouden willen hebben. Maar goed, wellicht dat de film wel ooit te zien is op Netflix."

Volgens mij is Yolo sarcastisch. ;)

Tja, misschien is het alsnog de moeite waard om 1 keer uit je gehucht te komen en eens een grote stad te bezoeken? :P Wellicht Maastricht proberen, is maar 15 km van waar je woont. Dat is te fietsen. >Smiley face

Maar verder ben ik het met je eens dat goede films op veel meer plekken zouden mogen draaien.

Angelater

Avatar

Aston "Volgens mij is Yolo sarcastisch. ;)."

En volgens mij probeert Jaime zo zijn sarcasme te negeren :E Het zijn inderdaad niet al te veel zalen vergeleken met andere films, maar het zij zo. Gelukkig kan ik hem eventueel bij de Kuip zien.

JamesBond

Avatar

YOLO "Ja idd erg beperkt. 31 schermen! :?

Ede CineMec 1
Wageningen Heerenstraat Theater 3"


Maar wel twee bioscopen bij mij in de buurt :D

Pedrobear

Avatar

Waar is de recensie van Blackhat?

YOLO

Avatar

Aston "Volgens mij is Yolo sarcastisch. ;)"

Nou nee juist niet sarcastisch. Het is precies wat Jaime91 verwoord. Een film die in de Oscar belangstelling staat en nauwelijks wat schermpjes krijgt. Zeker tov de NL film Homies die wel 100 schermen vult.

McMurphy

Avatar

Geweldige film! Toch kan ik me goed voorstellen dat hij maar beperkt in de bioscopen draait. Filmhuis was op de première avond nog niet voor de helft gevuld. De film is ook niet echt voor een gemiddelde filmkijker weggelegd. Not everyone's cup of tea.

acties