Recensie

Interstellar (2014)

Christopher Nolan flikt het weer: zijn nieuwste is een weergaloos ruimtevaartepos met een lastig te doorgronden plot, prachtige plaatjes en een sterke nadruk op drama.

door Arjan Welles om 21:38 in RECENSIES
Interstellar poster
Regie: Christopher Nolan | Cast: Matthew McConaughey (Cooper), Anne Hathaway (Amelia Brand), Wee Bentley (Doyle), David Gyasy (Romilly), Jessica Chastain (Murph), Casey Affleck (Tom), John Lithgow (Donald), Michael Caine (Professor Brand), e.a. | Speelduur: 169 minuten | Jaar: 2014

Vrij geïnterpreteerd dicteerde natuurkundenestor Isaac Newton in zijn derde wet dat om verder te komen je iets moet achterlaten. Ruimtevaarder Cooper laat zijn twee bloedjes van kinderen beteuterd en boos achter als hij besluit mee te doen aan een ruimtemissie om op zoek te gaan naar een alternatieve planeet voor de aftakelende Aarde. Tijd is relatief, aldus Newtons vakbroeder Albert Einstein, dus een tochtje naar kandidaatplaneet Nummer 1 duurt voor Cooper een uurtje of drie, maar in onze tijdsbeleving meer dan drieëntwintig jaar. Terug bij het basisstation is de baard van medecrewlid Romilly deels grijs gekleurd. Cooper ziet in een paar minuten de videoboodschappen van zijn kids van de afgelopen drieëntwintig jaren. Coopers leven lijkt te hebben stilgestaan, maar dat van zijn familie is ingrijpend veranderd. Dochter Murph is bijvoorbeeld net zo oud als haar vader. Christopher Nolans ruimtevaartepos Interestellar leunt zwaar op de familiebanden. De film doet Spielbergiaans aan en dat is niet verwonderlijk. Oom Steven was ooit zelf bij dit project betrokken.

Het drama neemt dan ook een zeer prominente plek in tijdens de uiteenzetting van Coopers missie. In de iets te lange aanloop worden de fundamenten gelegd voor een nauwelijks te bevatten verhaal, waarin je je het beste maar gewoon kunt laten meevoeren. Het eerste kabbelende uur bevindt zich in een geheel andere dimensie van ongrijpbaarheid dan de krappe twee uur aan actie en innige contemplatie die erop volgen. Cooper is na een traumatische crash en de teloorgang van de ruimtevaart maar de landbouwer gaan uithangen. De aardbol kampt namelijk met een fikse voedselschaarste omdat het ene na het andere gewas met uitsterven wordt bedreigd. Een andere planeet beidt de enige uitkomst maar de mensheid is gestopt met de ruimtevaart. Op school wordt zelfs geleerd dat de maanmissie enkel een slimme propagandazet was. Coopers ultraslimme dochter Murphy denkt signalen door te krijgen vanuit haar boekenkast. Van wie is onduidelijk. Het zijn of de marsmannetjes of de zwaartekracht, maar zelf houdt Murphy het op een geestverschijning. Uit deze stille kracht en een stofstorm weten Cooper en zijn dochter echter wel aanwijzingen te plukken om met een grote omweg naar een ander deel van het universum te reizen.

Nolan en zijn schrijvende broer Jonathan zijn mannen met grootse ideeën en een weergaloos vermogen om hun visie in beelden om te zetten. Deze stortvloed aan ingevingen en invalshoeken hebben ze nagenoeg allemaal in Interstellar verwerkt. Soms moet je echt een natuurkundeknobbel hebben om de ingewikkelde concepten van zwarte gaten, wormgaten, vierde en vijfde dimensies en de relativiteitstheorie te kunnen snappen. Telkenmale word je gerustgesteld met het besef dat het uiteindelijk het dramatische aspect is waar de broertjes Nolan zich op willen richten. Alleen Christopher Nolan weet namelijk al deze moeilijke invalshoeken te combineren met meeslepend drama en spectaculaire ruimtetripjes. Opvallend genoeg zijn het vaak doodeenvoudige uitgangspunten als liefde en verlies waarmee Nolan de niet te snappen componenten van zijn verhaal weet te dichten. Ambitieus is het combineren van de diverse inspiratiebronnen die Nolan uit zijn kaartenbak heeft gehaald. 2001: A Space Odyssey springt als eerste in het oog, maar ook bij andere klassiekers als Close Encounters of the Third Kind, Contact (die door dezelfde wetenschapper als Interstellar werd begeleid) en Nolans eigen Inception wordt op creatieve wijze aangehaakt.

Interstellar is geen eenvoudig ruimteavontuur. De stroperige aftrap doet denken aan het eerste uur van Spielbergs War Horse en valt pas in de metafysische afsluitende akte op zijn plek. Maar dit interplanetaire actiedrama komt pas echt tot leven door de baanbrekende speciale effecten. Het binnendringen van een wormgat bijvoorbeeld, of een planeet die geheel uit water en wolkenkrabberhoge golven bestaat, of een ijsplaneet met bevroren wolken. Het is van een ongekende schoonheid en zal op het IMAX-formaat zorgen voor open monden van verbazing en verwondering. Gewaagd zijn bovendien de vele stiltes in Hans Zimmers haast religieuze soundtrack en de klinische dialogen tussen een onverschrokken Matthew McConaughey en tegenspeelster Anne Hathaway. In de sciencefiction zijn diverse titels aan te wijzen die het genre hebben gedefinieerd en geherdefinieerd. 2001: A Space Odyssey, Star Wars, Alien en Gravity zijn de belangrijkste vertegenwoordigers. Interstellar valt deze eer niet te beurt, omdat hij te veel meelift op de erfenis van deze historische ijkpunten, maar hij laat wel op onnavolgbare wijze een 'best of' van dramatische sciencefiction zien. Na het verstrijken van de net geen drie uur wil je het liefst opnieuw naar de kassa rennen voor een kaartje. Dat is cinema op zijn best. Ter lering, ontroering ende vermaak.

56 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Banned

Avatar

Gravity het science fiction genre geherdefinieerd. ?? haha Laat me niet lachen. Dat doet eigenlijk Interstellar hier met glans! Vooral op vlak van sounddesign en production design in een sci-fi film is de film vernieuwend. Ik hoorde geen enkel futurische spaceship geluidje in de film. Alles klonk op een realistische manier alsook de manier waarop alles eruit zag. Echt. Zonder veel opsmuk om het er gelikt en futuristisch te laten uitzien.

Decepticon

Avatar

Damn, wat heb ik zin om deze film te zien, maar ik moet nog ff wachten tot volgende week. En lees de recensie na tijd wel.

FilmMaster

Avatar

Morgen zie ik de film.
Zowat 5sterren, da's behoorlijk, de recensies zijn heel gemixt.

Bilbo

Avatar

Banned "Gravity het science fiction genre geherdefinieerd. ??"


Mag Gravity het label Science Fiction wel dragen? Erg veel "fiction" (naast een fictief plot natuurlijk) was er niet aanwezig. Het speelde zich af in de ruimte, maar dat maakt het niet meteen Science Fiction. Althans, zo beschouw ik Science Fiction...

Maar weer een positieve review. Des te meer reden om uit te kijken naar deze film. Hopelijk zal het m'n hersenen blazen (anglicisme FTW)!

Olrik

Avatar

Zoals ik al had verwacht een erg positiefe recensie van Interstellar.
Ga er over twee dagen heen en kan niet wachten om hem te zien!

the12rz

Avatar

Binnenkort heen met m'n vriendin :E hopelijk volgende week moet hm zien !

Frietgezicht

Avatar

Toch opvallend zo'n positieve recensie want 4,5 ster ik heb weinig gezien.
Ben benieuwd.

YOLO

Avatar

Banned "Vooral op vlak van sounddesign en production design in een sci-fi film is de film vernieuwend. Ik hoorde geen enkel futurische spaceship geluidje in de film. Alles klonk op een realistische manier alsook de manier waarop alles eruit zag. "
Dat deed Gravity toch ook. Ik heb Interstellar nog niet gezien, maar ik krijg steeds meer de indruk dat Interstellar & Gravity gewoon meer on par zijn.

Bilbo "Mag Gravity het label Science Fiction wel dragen?"

Ja. het is science fiction.

Alfonso Cuarón: "This is not a documentary, it is a piece of fiction."

FilmMaster

Avatar

Ik vraag me af of je Interstellar en Gravity met elkaar moet vergelijken.
Beide films hebben een totaal ander verhaal. Technisch gezien zullen ze heus beide de beste technieken mogelijk hebben gebruikt.

Het enigste wat ik een beetje raar vind in deze recensie, is dat de film een 'Best of' is in z'n genre.
Dan zou elke Tarantino film ook een 'best of' zijn van waar hij allemaal door geinspireerd is.

Roeltje

Avatar

OMG! Kan niet wachten! :D
Vrijdag is het zover!

tk1989

Avatar

Geweldige film die veel meer van doen heeft met 2001: A Space Odyssey dan met Gravity. Sterker nog; sommige shots zijn vrijwel identiek aan die klassieker. Dat is wat mij betreft dan ook gelijk het enige minpunt van de film. Na zo veel originaliteit en sterke scenes is een kopie uit Kubrick's film een dissonant. Maar wat een sterke film is dit verder. Zeer goed geacteerd, prachtig gefilmd en met geweldige Special Effects. Hoe het plot in elkaar zou zitten was redelijk voorspelbaar, maar hoe het daar kwam verraste mij toch. En doe mij zo'n TARS Smiley face

Pete_027

Avatar

"die de Australiër uit zijn kaartenbak heeft gehaald."

Nolan is een Engelsman.

sonnycorleone

Avatar

Frietgezicht "Toch opvallend zo'n positieve recensie want 4,5 ster ik heb weinig gezien.
Ben benieuwd."
Precies! En van de trailer raakte ik nog niet opgewonden!

Aston

Avatar

Wel een 9,3 op IMDB tot nu toe. Metacritic geeft 75/100.

Darthmar

Avatar

Gek genoeg ben ik een SciFi gek maar Gravity en deze film trekken me helemaal niet.

PRIME

Avatar

Wat ik me afvraag, hebben jullie tijdens het kijken ook last gehad van slechte audio? Ik zie heel veel berichten dat delen van de conversaties gewoon niet te verstaan waren.

Banned

Avatar

PRIME "Wat ik me afvraag, hebben jullie tijdens het kijken ook last gehad van slechte audio? Ik zie heel veel berichten dat delen van de conversaties gewoon niet te verstaan waren."


De soundtrack van Hans Zimmer beukt er goed in op sommige momenten samen met soms wat lawaai erdoorheen van het rammelende ruimteschip waarmee wordt gereisd. Wij hebben hierbij het voordeel dat wij films met ondertitels kijken. Dit is voor ons niet storend.

Stijnosso

Avatar

Geweldige film! Het was visueel overdonderend, erg aangrijpend en ontzettend filosofisch, soms tegen het langdradige aan. De cinematografie en de muziek waren, zoals altijd bij een Christopher Nolan, bombastisch. Special effects zijn oscar-waardig.

De scene als ze het wormgat door reizen, op de ijs- en waterplaneet zijn en op het laatst op het ruimtestation, mijn mond viel zowat open van verbazing...

Sterke acteerprestaties van alle grote rollen, uit het oog springend Matthew Mcconaughey.
Het einde vond ik een anticlimax. De scene als Matthew het zwarte gat ingezogen wordt, is wel fantastisch. Ik had gehoopt op een spectaculair einde, a.k.a. Inception of The Dark Knight Rises. I.p.v. daarvan kregen we een in mijn ogen te vergezochte verklaring over de gebeurtenissen. Het was erg goed bedacht, en zeker goed uitgevoerd, maar niet mijn smaak.

De scene die op mij het meeste indruk maakte, was de scene dat ze terugkwamen van de ijsplaneet, en dat hun kinderen in drie uur 23 jaar ouder waren geworden, echt een zieke mindfuck-scene, geweldig!

Al met al een geweldige film die een diepe indruk achterlaat! [8.5/10]

P.S.

T+)!!!GAAT DAT ZIEN IN IMAX!!!:-S

sonnycorleone

Avatar

Airbender "Ik kan op de nieuwe Pathe site niet zien of films wel of niet 3D zijn :S Deze film is niet 3D toch??"
Nolan heeft niets met(huidige)3d!

Kamajiisama

Avatar

Geen 3D , maar extra toeslag lange film ...:}
Binnenkort ff ...deze in de bios aanschouwen...,ben benieuwd

Peebo

Avatar

Geweldige film!

Ed Crane

Avatar

Banned "Gravity het science fiction genre geherdefinieerd. ?? haha Laat me niet lachen. Dat doet eigenlijk Interstellar hier met glans! Vooral op vlak van sounddesign en production design in een sci-fi film is de film vernieuwend. Ik hoorde geen enkel futurische spaceship geluidje in de film. Alles klonk op een realistische manier alsook de manier waarop alles eruit zag. Echt. Zonder veel opsmuk om het er gelikt en futuristisch te laten uitzien."


Gravity herdefinieerde inderdaad het genee omdat het een trip gaf die voorheen niet bestond. Hoe herdefinieerde Interstellar volgens jou het genre :?

PRIME

Avatar

Nou, gezien. Moet zeggen, toch een beetje teleurgesteld. Waarom? Lees de spoilertag.

Voor mij had de film 4 dikke minpunten.

1. De hele Matt Damon arc is gewoon totaal gejat uit Danny Boyle's Sunshine. Overigens voelt de hele film wel een beetje als Sunshine.

2. Het einde, met de kubus, die hij zelf gemaakt zou hebben, of wat dan ook, ging voor mij gewoon teveel het abstracte in, terwijl de film het nog relatief kalm hield gedurende alles ervoor.

3. Inception SFX recycle. Ondersteboven planeet, ondersteboven wereldje op het eind.

4. Het lag er zo dik bovenop dat Cooper (of iemand van die reis) zelf die boeken had gegooid, dat ik dat meteen doorhad.Alsnog wel een dikke 7,5 maar niet wat ik had gehoopt.

bramme

Avatar

PRIME "Nou, gezien. Moet zeggen, toch een beetje teleurgesteld. Waarom? Lees de spoilertag.

Voor mij had de film 4 dikke minpunten.

1. De hele Matt Damon arc is gewoon totaal gejat uit Danny Boyle's Sunshine. Overigens voelt de hele film wel een beetje als Sunshine.

2. Het einde, met de kubus, die hij zelf gemaakt zou hebben, of wat dan ook, ging voor mij gewoon teveel het abstracte in, terwijl de film het nog relatief kalm hield gedurende alles ervoor.

3. Inception SFX recycle. Ondersteboven planeet, ondersteboven wereldje op het eind.

4. Het lag er zo dik bovenop dat Cooper (of iemand van die reis) zelf die boeken had gegooid, dat ik dat meteen doorhad.Alsnog wel een dikke 7,5 maar niet wat ik had gehoopt."

Ik volg je daarin. Sterker nog, heel die akte die je omschrijft bij puntje 1 voelt erg overbodig aan. Oké die planeet zorgt voor geweldige SFX, maar het voelde voor mij aan als vulling.
Heel spectaculaire film, prima acteerprestaties en geweldige (voor een keer niet zo bombastische) soundtrack van Zimmer.

En in tegenstelling tot wat de reviewer zegt vond ik de eerste akte net wel erg sterk, helemaal geen War Horse toestanden, waar slaat die vergelijking op?

Goede film dus met een sterke openingsakte, een wat mindere tweede akte en een erg mooi slot.

ridjieddo

Avatar

Interstellar heeft het genre meer ge(her)definieerd dan Gravity. Niet normaal wat een film. Alle aktes even goed, 10/10.

Ed Crane

Avatar

Maar hoe dan?

Fredius

Avatar

Gisteravond de film eindelijk gezien. Ondanks het trage begin werd ik er steeds verder ingezogen. De vele technische verklaringen zijn waarschijnlijk goed te volgen voor iemand met een wiskundeknobbel, maar dat heb ik een beetje over me heen laten gaan om vooral te genieten van alle visuele pracht. Het is geen film waar je 'even naartoe gaat' maar waar je echt op moet letten. Net als Inception. Maar dat geeft niet want die bijna drie uur heb ik lachend uitgezeten en enorm genoten. Het einde is wellicht wat ver gezocht, maar of we dit jaar nog zoiets gaan zien denk ik niet. Wat een film! De 4.5 score in mijn ogen MEER dan waard. Dat wordt een bluray aankoop als hij uitkomt. En gelukkig niet in 3D...

Ga hem zien. In de bioscoop!

FilmMaster

Avatar

De film is gewoon fantastisch.
Mag Gravity nog niet in de schaduw van staan.

Ed Crane

Avatar

PRIME "Nou, gezien. Moet zeggen, toch een beetje teleurgesteld. Waarom? Lees de spoilertag.

Voor mij had de film 4 dikke minpunten.

1. De hele Matt Damon arc is gewoon totaal gejat uit Danny Boyle's Sunshine. Overigens voelt de hele film wel een beetje als Sunshine.

2. Het einde, met de kubus, die hij zelf gemaakt zou hebben, of wat dan ook, ging voor mij gewoon teveel het abstracte in, terwijl de film het nog relatief kalm hield gedurende alles ervoor.

3. Inception SFX recycle. Ondersteboven planeet, ondersteboven wereldje op het eind.

4. Het lag er zo dik bovenop dat Cooper (of iemand van die reis) zelf die boeken had gegooid, dat ik dat meteen doorhad.Alsnog wel een dikke 7,5 maar niet wat ik had gehoopt."


1.: Moest ik ook meteen aan denken ja. Maar Sunshine is niet het enige en nog niet eens het meest duidelijke voorbeeld van de sf-films waar Nolan leentjebuur bij heeft gespeeld.

PRIME

Avatar

Ed Crane "1.: Moest ik ook meteen aan denken ja. Maar Sunshine is niet het enige en nog niet eens het meest duidelijke voorbeeld van de sf-films waar Nolan leentjebuur bij heeft gespeeld."


Zo bekend ben ik niet in het genre, waarvan nog meer dan?

Ik vond, vanwege Sunshine, die hele middelste akte voorspelbaar en zonde.

PRIME

Avatar

Overigens, zoek je wat meer info na het kijken van deze film:

Screenrant legt de hele film uit, incl het vage einde. En op youtube kan je zoeken naar fourth dimension made simple by Carl Sagan.

Ed Crane

Avatar

PRIME "Zo bekend ben ik niet in het genre, waarvan nog meer dan?

Ik vond, vanwege Sunshine, die hele middelste akte voorspelbaar en zonde."


Dat leg ik hier uit, voor wie geïnteresseerd mocht zijn in mijn kijk op de film. De film deed me uiteraard denken aan 2001, da's niet zo vreemd, maar vooral erg veel aan Contact. Maar die uitleg over het zwarte gat met dat stuk papier komt direct uit Event Horizon. Was onnodig. Ook een bepaald detail neemt hij uit Soderberghs Solaris over, ook onnodig.

vmacaay

Avatar

Nolan levert naar mijn mening toch weer fantastisch werk af. Werk dat zeker niet iedereen zal aanspreken. Het thema is voor verschillende bezoekers van deze film te abstract. Gelukkig kan je het deels loslaten en laten meeslepen met het verhaal. Maar dat moet je dat ook doen, kijkers moeten zich wel realiseren dat het om Science fiction gaan voordat zij de film bezoeken.

Persoonlijk zag ik ook verschillende plot-punten aankomen

het gaat over tijd en ruimte buigen, natuurlijk is het bericht van zich zelf.
De akte met Dr. Mann draagt wel bij aan het verhaal, ook al heb ik het al eerder gezien het heeft het verhaal functioneel verder geholpen, de drive om verder te gaan. Maar gelijk ook de vraag neerleggen zouden wij als mensheid on zelf niet vernietigen voordat wij de ons zelf zouden redden.

Maar als je wat meer films ziet, zullen er maar weinig films je verassen met een plot. Persoonlijk vind ik het belangrijker dat de Regisseur er zo goed mogelijk mee omgaat door het zodanig een onderdeel van het verhaal te maken dat je het vergeet.

Ik vond het storender dat Cooper niet dood gaat, nadat de kubus sluit.

Oja, indien mogelijk raad ik je aan naar de Imax versie te gaan.

23VDV23

Avatar

Gisteren in een hypermoderne bios in Kerkrade gezien met een enorm scherm en Dolby Atmos. Wat een heerlijke en overdonderende ervaring. Ik vond The Dark Knight Rises toch een lichte teleurstelling, maar dit maakt het weer helemaal goed. De kritische punten die ik hier en daar lees, inclusief de reacties hierboven, hebben mij niet of nauwelijks gestoord. Ook ik heb wel doorzien dat er wat betreft verhaalconcept overduidelijke inspiraties zijn uit verschillende films. Maar ik vind oprecht dat Nolan er zijn eigen stempel op heeft weten te drukken en een fantastische en meeslepende bioscoopervaring heeft verzorgd. Natuurlijk weet je als kritische kijker dat als je harder gaat nadenken bepaalde dingen niet zullen kloppen en kun je bepaald elementen af doen als vaag, maar een film als deze is gemaakt om je er aan over te geven. Het zou natuurlijk een slecht teken zijn als je zelfs dán nog storende factoren zou kunnen ontdekken, maar ik heb ontzettend genoten. De emotionele kern, duidelijk meer da The Prestige of Inception, leverde prachtige momenten op. Het moment dat ze door de speling van tijd een paar uur op de eerste planeet zijn geweest en bij terugkomst ervaren dat er in 'Earth Time' 23 jaar is verstreken en dus ook hun geliefden inmiddels 23 jaar verder zijn was schokkend en hartverscheurend Dit was een absoluut hoogtepunt dat verder nog niet eens iets met de geweldige visuals of soundtrack van Hans Zimmer, die zichzelf gewoon weer vernieuwt met een enorm beklijvend orgelmotief, te maken heeft. Want die zaken zijn absoluut van de hoogste orde. Mijn grootste kritiekpunt zou zijn dat ik het personage van Casey Affleck als opgegroeide zoon van Cooper niet voldoende uitgewerkt vond . Dat was wel zonde, omdat dat op een bepaald punt wel erg prominent aanwezig was en niet erg duidelijk afgehandeld werd. Daarom 4.5/5. Voor mij desalniettemin de film van het jaar tot nu toe, samen met The Wolf of Wallstreet (die ik pas in 2014 heb gezien).

phusebox

Avatar

Net als bovenstaande heb ik de film gisteren gezien in Kerkrade. Normaal gesproken ga ik altijd in België naar de bioscoop maar ik was benieuwd hoe het tegenwoordig in een moderne Nederlandse bioscoop is, die decennia lang achterlagen qua techniek, comfort en beleving op de Belgische concurrenten. Het beeld was niets op aan te merken, al was de zaalindeling op een te groot hellend vlak geplaatst waardoor de ideale zitplek qua hoogte en afstand tot het scherm niet bestaat. Dolby Atmos was niet wat ik ervan verwacht had, maar waarschijnlijk omdat men het geluid veel te hard had staan. Meer volume =/ beter geluid, maar goed.

Dan de film: eigenlijk kan ik daarvoor de quote van de recensent goed gebruiken, hij schrijft:
"Na het verstrijken van de net geen drie uur wil je het liefst opnieuw naar de kassa rennen voor een kaartje. "

Mijn gevoel was:
Na het verstrijken van de net geen drie uur, die aanvoelde als 70 jaar gezien het grote zwarte gat in het plot, wilde ik het liefst in de vierde dimensie (tijd) teruggaan naar de kassa om mezelf te behoeden van het kopen van een kaartje.

Het begin was aardig maar verzandde al snel in Amerikaans nationalisme, cliché's, uiterst voorspelbare plotwendingen en te veel eindes.

23VDV23

Avatar

phusebox "Net als bovenstaande heb ik de film gisteren gezien in Kerkrade. Normaal gesproken ga ik altijd in België naar de bioscoop maar ik was benieuwd hoe het tegenwoordig in een moderne Nederlandse bioscoop is, die decennia lang achterlagen qua techniek, comfort en beleving op de Belgische concurrenten. Het beeld was niets op aan te merken, al was de zaalindeling op een te groot hellend vlak geplaatst waardoor de ideale zitplek qua hoogte en afstand tot het scherm niet bestaat. Dolby Atmos was niet wat ik ervan verwacht had, maar waarschijnlijk omdat men het geluid veel te hard had staan. Meer volume =/ beter geluid, maar goed.

Dan de film: eigenlijk kan ik daarvoor de quote van de recensent goed gebruiken, hij schrijft:
"Na het verstrijken van de net geen drie uur wil je het liefst opnieuw naar de kassa rennen voor een kaartje. "

Mijn gevoel was:
Na het verstrijken van de net geen drie uur, die aanvoelde als 70 jaar gezien het grote zwarte gat in het plot, wilde ik het liefst in de vierde dimensie (tijd) teruggaan naar de kassa om mezelf te behoeden van het kopen van een kaartje.

Het begin was aardig maar verzandde al snel in Amerikaans nationalisme, cliché's, uiterst voorspelbare plotwendingen en te veel eindes."


Gek, ik vond het geluid juist erg goed. Een vriend van me die naast me zat is overigens componist en zei ook dat het uitstekend was afgestemd. Maar goed, dat kan per voorstelling natuurlijk verschillen. Nog maar niet te spreken over je mening over de film, die ik al hélemáál niet deel. Kan inderdaad niet wachten om hem nog een keer te zien. Maar goed, meningen kunnen en mogen verschillen uiteraard ;)

benjamin

Avatar

23VDV23 " Mijn grootste kritiekpunt zou zijn dat ik het personage van Casey Affleck als opgegroeide zoon van Cooper niet voldoende uitgewerkt vond ."

Ik vind überhaupt dat Casey Affleck wat te weinig aandacht krijgt voor wat hij als acteur waard is.

phusebox

Avatar

23VDV23 "Gek, ik vond het geluid juist erg goed. Een vriend van me die naast me zat is overigens componist en zei ook dat het uitstekend was afgestemd. Maar goed, dat kan per voorstelling natuurlijk verschillen. Nog maar niet te spreken over je mening over de film, die ik al hélemáál niet deel. Kan inderdaad niet wachten om hem nog een keer te zien. Maar goed, meningen kunnen en mogen verschillen uiteraard ;)"


Er was sowieso bij onze voorstelling continue een achtergrond geruis linksachter dat naar mijn idee niet in de film hoorde, het zat namelijk in alle scènes. Bij thuiskomst ook behoorlijk last van een piep in mijn oren. Gelukkig was het geen actiefilm want dan heb je volgens mij grote kans op gehoorschade bij deze zal met dit volume.

Ik snap niet wat deze film bijzonder maakte? De grote fouten in hun theorie? De opgepakte Amerikaanse moraal? Of de bij vlagen slechte special effects?

23VDV23

Avatar

phusebox "Er was sowieso bij onze voorstelling continue een achtergrond geruis linksachter dat naar mijn idee niet in de film hoorde, het zat namelijk in alle scènes. Bij thuiskomst ook behoorlijk last van een piep in mijn oren. Gelukkig was het geen actiefilm want dan heb je volgens mij grote kans op gehoorschade bij deze zal met dit volume.

Ik snap niet wat deze film bijzonder maakte? De grote fouten in hun theorie? De opgepakte Amerikaanse moraal? Of de bij vlagen slechte special effects?"


Ok in de wijze waarop je naar zo'n film kijkt in relatie tot de theorie (in hoeverre ga je tijdens zoiets meeslepends zitten zoeken of het wel allemaal klopt) kun je als kijker verschillen. Maar slechte special effects dat moet je me toch echt even uitleggen, want als er íets is waar bijna niet over te twisten valt is dat dát wel geweldig goed was in deze film. Daar zijn zelfs de meest kritische recensenten het over eens.

23VDV23

Avatar

benjamin "Ik vind überhaupt dat Casey Affleck wat te weinig aandacht krijgt voor wat hij als acteur waard is."


Mee eens. Nog los van deze film krijgt hij voor mij te weinig erkenning.

SunChaser

Avatar

Film doet oo veel punten ouderwets aan. Maar misschien is dat de bedoeling. Vond m leuk voor een keer maar niet meer dan dat. Sunshine en Comtact was veel beter

jleuven

Avatar

Prachtige film. Tijdens de film moest ik telkens denken aan Kubrick's meesterwerk 2001: A Space Odyssey. De helft van de shots leken gewoon gejat, dit is geen kritiek, ik vindt het namelijk heerlijk als regisseurs andere regisseurs eren.

Toch bleef ik nadenken over waarom Christopher Nolan zoveel shots kopieerde. Volgens mij is het een visuele weergave van het gevoel van Cooper. Cooper heeft het telkens over het verleden: ''We used to look up at the sky and wonder at our place in the stars, now we just look down and worry about our place in the dirt." Christopher Nolan is ook een regisseur die het vaak heeft over films uit het verleden, hij heeft ook niks met de nieuwe digitale camera's. Naar mijn idee heeft Christopher Nolan een nostalgische film gemaakt. De film is gemaakt op een oude manier gemaakt, geen enkele green screen. De shots in de ruimte doen denken aan Kubrick, de shots op aarde doen denken aan Terrence Malick. Twee van de grootste amerikaanse filmmakers. De film is net zo nostalgisch als zijn hoofdpersoon.

Wat als hollywood was doorgegaan met de manier van films maken uit de jaren 70, Interstellar is daarop het antwoord.

YOLO

Avatar

jleuven "De film is gemaakt op een oude manier gemaakt, geen enkele green screen."
Leuk dat je het zo schrijft. Op de oude manier. >Smiley face Maar laat ik je even op toewijzen dat green screen, oftewel Chroma-key al bestaat sinds The Thief of Bagdad uit 1940.

Maar goed. Nolan heeft idd geen gebruik hebben gemaakt van Chroma-key tijdens het filmen. De filmmaker en zijn team bestudeerden andere "oude" technieken voor het filmen voornamelijk overhead projecties, met behulp van echte locaties en de bouw van de sets. Scènes in de ruimte werden geprojecteerd op grote schermen, terwijl de camera's zich richten op de gezichten van de acteurs.

horizon

Avatar

Ed Crane "Dat leg ik hier uit, voor wie geïnteresseerd mocht zijn in mijn kijk op de film. De film deed me uiteraard denken aan 2001, da's niet zo vreemd, maar vooral erg veel aan Contact. Maar die uitleg over het zwarte gat met dat stuk papier komt direct uit Event Horizon. Was onnodig. Ook een bepaald detail neemt hij uit Soderberghs Solaris over, ook onnodig."

Volgens mij zijn die "kopie" acties (2001, solyaris, Contact, event horizon etc) odes van Nolan aan die films ipv zomaar een kopie. Ik kon dat wel waarderen.

Ed Crane

Avatar

horizon "Volgens mij zijn die "kopie" acties (2001, solyaris, Contact, event horizon etc) odes van Nolan aan die films ipv zomaar een kopie. Ik kon dat wel waarderen."


Je kunt niet alles zo maar een ode noemen. Hoe is dat hele vader/dochter gebeuren met z'n quasi-spirituele einde een 'ode' aan Contact, etc.?

Spijker2

Avatar

Ed Crane "Dat leg ik hier uit, voor wie geïnteresseerd mocht zijn in mijn kijk op de film. De film deed me uiteraard denken aan 2001, da's niet zo vreemd, maar vooral erg veel aan Contact. Maar die uitleg over het zwarte gat met dat stuk papier komt direct uit Event Horizon. Was onnodig. Ook een bepaald detail neemt hij uit Soderberghs Solaris over, ook onnodig."

Ik heb de film nog niet gezien, maar een zwart gat of een wormhole uitleggen met behulp van een "gekromd" stuk papier is al zo vaak gedaan, ook voor Event Horizon. Dit komt dus absoluut niet uit die film!

Pedrobear

Avatar

Ik vond alleen die act met Matt Damon overbodig, voor de rest een heerlijke en geweldig nieuwe ervaring. Lekker een keer wat anders dan een voorspelbare einde.

Had trouwens een artikel gelezen over deze film en het gebruik van een relativiteitstheorie. Als het goed is gebruikte Nolan de Kerr Metric ofzo, waarbij de wormgat (of zwarte gat) roteert, wat alles in de film dus mogelijk maakte, ja ook het 3de act... dat je dus informatie kan sturen naar het verleden, zoals hij deed bij zijn dochter

Ed Crane

Avatar

Spijker2 "Ik heb de film nog niet gezien, maar een zwart gat of een wormhole uitleggen met behulp van een "gekromd" stuk papier is al zo vaak gedaan, ook voor Event Horizon. Dit komt dus absoluut niet uit die film!"


Niet alleen met een stuk papier, maar een A4-tje en je pen er doorheen duwen, dan denk je meteen aan Event Horizon. Had Nolan gewoon anders kunnen doen. En het gaat natuurlijk om alles bij elkaar wat zo aan andere films doet denken. Beetje jammer. Hij had een stuk creatiever kunnen zijn.

Chris23

Avatar

Mooie film.
En eindelijk `s een sifi film in IMAX zonder 3D.

Alleen vraag ik me af waarom ze eerst om van de aarde te komen een enorme apollo-raket (met enorm veel brandstof) nodig hebben, en dan later zo vanaf een planeet ,die nota bene in vergelijking met de aarde 130% aantrekkingskracht heeft, met de shuttle de ruimte in vliegen.

En waarom ging hij niet iets verder terug in de tijd om te zeggen dat hij niet weg moest gaan. (toen hij in de black hole/boekenkast zat kon hij communiceren met zijn dochter op elk tijdstip door verder de 3d-boekenkast in te duiken).

M0vieFreak

Avatar

Christopher Nolan doet het weer! Interstellar is één van de beste films die ik ooit heb gezien! Een geweldige, prachtige, meesterlijke film! :W

Ed Crane

Avatar

Chris23 "Mooie film.
En eindelijk `s een sifi film in IMAX zonder 3D.

Alleen vraag ik me af waarom ze eerst om van de aarde te komen een enorme apollo-raket (met enorm veel brandstof) nodig hebben, en dan later zo vanaf een planeet ,die nota bene in vergelijking met de aarde 130% aantrekkingskracht heeft, met de shuttle de ruimte in vliegen.

En waarom ging hij niet iets verder terug in de tijd om te zeggen dat hij niet weg moest gaan. (toen hij in de black hole/boekenkast zat kon hij communiceren met zijn dochter op elk tijdstip door verder de 3d-boekenkast in te duiken)."


Er is wel meer onlogisch in de film.

sportzorro

Avatar

Wat een gezeur over deze film hier...
De theorieën zijn in samenwerking met deskundigen besproken en uitgewerkt!
Dus volgens de bewezen wetenschappelijke feiten !
De opbouw is precies goed en leuk onderhoudend uitgevoerd.
Er zit genoeg uitleg in om zelfs leken er met het koppie bij te houden en uiteraard is niet altijd alles meteen duidelijk of verklaarbaar…….maar dat is logisch gezien de theorieën en begrippen die worden gehanteerd.
Het is gewoon knap om ” alles” wat komt kijken bij ruimte-reizen , redelijk volgbaar te maken in een film van nog geen 3 uur en dan ook nog erg onderhoudend en amusant te houden !!
En gejat of leentje buur gespeeld ? Als iets toevallig hier en daar al een keer eerder is gedaan , dan is het soms onvermijdelijk om het NIET OOK te gebruiken, gezien het feit dat dezelfde aspecten nodig zijn om het verhaal goed te onderbouwen !
Al met al een zeer sterke spannende en aangrijpende film met hier en daar wat lastig begrijpbare begrippen over tijd en ruimte, waardoor de film niet door iedereen begrepen zal worden.

TearsinRain

Avatar

Covid heeft ook voordelen, Interstellar draait weer in de Vue!
Gisteravond, nog eens in de bioscoop gaan kijken. Alweer intens genoten van deze film.
Voor mij heeft deze film alle ingredienten die ik in een film wil zien.
Zonder twijfel mijn Nr 1 film aller tijden!

Interstellar

acties