Recensie

A Million Ways to Die in the West (2014)

Seth MacFarlanes nieuwste komedie, met ditmaal het Wilde Westen als setting.

door Fabian Melchers om 19:51 in RECENSIES
A Million Ways to Die in the West poster
Regie: Seth MacFarlane | Cast: Seth MacFarlane (Albert), Charlize Theron (Anna), Amanda Seyfried (Louise), Liam Neeson (Clinch), e.a. | Speelduur: 116 minuten | Jaar: 2014

Sommigen noemen het plat en simpel, maar in de humor van Seth MacFarlane zit ook zeker vindingrijkheid. Dat is met name terug te zien in Family Guy, de animatieserie die iedere aflevering weer met een reeks krankzinnige grappen komt. Regelmatig hangen ze als los zand aan elkaar en MacFarlane valt nog wel eens in herhaling, maar wat vooral blijft hangen is de creativiteit achter al dat onvoorspelbare absurdisme.

Misschien is het een vorm van humor die alleen in animatie werkt, want toen MacFarlane twee jaar geleden debuteerde als speelfilmregisseur, bleek het resultaat veel meer doorsnee dan zijn maffe tekenfilms op televisie. Ted bood meer dan genoeg vertier, maar zo heerlijk dwaas als Family Guy werd het niet. De komedie over de vriendschap tussen een lapzwans en zijn grofgebekte teddybeer, werkte volgens een standaardformule. Met een aantal sterke, originele grappen, dat wel.

Met A Million Ways to Die in the West is dat niet heel anders. In zijn tweede speelfilm houdt MacFarlane zich opnieuw vast aan conventies. Met het Wilde Westen als setting volgt hij het bekende verhaal van de sukkel die wat meer loskomt als een nieuwe vrouw in zijn leven verschijnt.

Die sukkel is schaapherder Albert, gespeeld door MacFarlane zelf. Zijn vriendin is er met een ander vandoor, maar gelukkig verschijnt de stoere Anna dan al snel in zijn woestijndorp. Het klikt tussen de twee. Albert kan wel wat meer pit gebruiken en Anna is toe aan een hartelijker persoon in haar leven. Wat Albert namelijk niet weet, is dat zijn nieuwe vlam eigenlijk al iets heeft met de gevaarlijkste schutter uit de wijde omgeving.

Nog meer dan Ted volgt A Million Ways to Die in the West een bekende vorm. Dat zou te maken kunnen hebben met het feit dat MacFarlane ditmaal helemaal geen gebruik meer maakt van animatie. In zijn debuut kon hij nog veel originele humor halen uit de digitale teddybeer, nu komt alles aan op live-action. Daarmee weet hij minder fris en verrassend uit de hoek te komen.

Geslaagde grappen zitten er nog steeds in zijn nieuwste komedie. Geestig is bijvoorbeeld hoe er vanuit de westernsetting af en toe wordt geknipoogd naar de hedendaagse maatschappij. En in korte vlagen komt het aanstekelijke absurdisme van MacFarlane ook hier weer om de hoek kijken. De heerlijk schmierende Neil Patrick Harris draagt daar in een bijrol goed aan bij.

Samen met die vlotte humor krijgt de kijker echter ook een hoop oubollige en infantiele grappen voor zijn kiezen. Over laxeermiddel bijvoorbeeld, of schapenpis. Zo fantasievol en origineel als MacFarlane met Family Guy kan zijn, zo afgezaagd komt hij hier regelmatig uit de hoek. Zonde, want talent heeft de regisseur zeker. Misschien moet hij eens een keer een volle animatiefilm maken.

16 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Ingegno

Avatar

Hier kijk ik zeker naar uit. MacFarlane is zo getalenteerd, belachelijk gewoon. Kan echt genieten van zijn humor, dus zeker iets voor mij Smiley face

benjamin

Avatar

Pff, waarom denken mensen toch dat laxeermiddel hilarisch is? Nu ja, film kan wel leuke moppen hebben, maar ik vermoed niet direct dat het echte top is.

Ingegno

Avatar

benjamin "Pff, waarom denken mensen toch dat laxeermiddel hilarisch is? Nu ja, film kan wel leuke moppen hebben, maar ik vermoed niet direct dat het echte top is."


Omdat humor subjectief en niet te 'controleren' is. Je vindt iets grappig of niet. Wat een onzin om je af te vragen waarom iets grappig is voor anderen wat in jouw opinie niet zo zou moeten zijn.

Colonel_Kurz

Avatar

"Zo fantasievol en origineel als MacFarlane met Family Guy kan zijn, zo afgezaagd komt hij hier regelmatig uit de hoek."

Maar, Family guy is al afgezaagd, flauw en lui...

Angelater

Avatar

Ingegno "Omdat humor subjectief en niet te 'controleren' is. Je vindt iets grappig of niet."

McFarlane had zich echter wel op wat originelere grappen kunnen storten dan poep en pies grappen, zodat de film in het algemeen positief omarmt zou kunnen worden en niet enkel door een selectief groepje.

Heb de film nog niet gezien, dus ik weet niet hoe deze grap uitvalt. 'Family Guy' zelf is de laatste tijd een beetje op de automatische piloot. Voorheen kwam er nog wel wat humoristische materiaal uit; nu lijkt de puf een beetje op. Hopelijk komt dat hier niet over.

Ingegno

Avatar

Angelater "McFarlane had zich echter wel op wat originelere grappen kunnen storten dan poep en pies grappen, zodat de film in het algemeen positief omarmt zou kunnen worden en niet enkel door een selectief groepje.

Heb de film nog niet gezien, dus ik weet niet hoe deze grap uitvalt. 'Family Guy' zelf is de laatste tijd een beetje op de automatische piloot. Voorheen kwam er nog wel wat humoristische materiaal uit; nu lijkt de puf een beetje op. Hopelijk komt dat hier niet over."


Het feit dat MacFarlane schijt heeft aan critici is wat hem in de eerste plaats zo ver heeft gebracht. Je doet wat je leuk lijkt, waarom zou je een film maken met dat in het achterhoofd? Dan doe je het al niet meer voor jezelf en als filmmaker is dat gewoon een trap in de ballen namens jezelf. Als het ze niet bevalt; prima toch? Moet hij dan zichzelf aanpassen voor de massa of critici? Zou wat zijn zeg. Stel je voor dat Nicolas Winding Refn besluit om ook zijn stijl aan te passen om meer positieve reviews te krijgen of een groter doelgroep aan te spreken...zou ook nergens op slaan toch?

En hij schrijft al jaren niet meer voor FG of zijn andere shows, dat zijn meestal andere schrijvers. Daarom zijn ze de afleveringen totaal niet consequent, ene keer is het heel leuk, ander keer weer niet.

Baron Von Marlon

Avatar

Het is simpel.
Je bent fan van dit soort humor of je bent het niet.

benjamin "Pff, waarom denken mensen toch dat laxeermiddel hilarisch is? Nu ja, film kan wel leuke moppen hebben, maar ik vermoed niet direct dat het echte top is."


afbeelding

fabianmelchers

Avatar

Colonel_Kurz ""Zo fantasievol en origineel als MacFarlane met Family Guy kan zijn, zo afgezaagd komt hij hier regelmatig uit de hoek."

Maar, Family guy is al afgezaagd, flauw en lui..."


Daar zijn de meningen over verdeeld ;)

Geranimous

Avatar

Colonel_Kurz ""Zo fantasievol en origineel als MacFarlane met Family Guy kan zijn, zo afgezaagd komt hij hier regelmatig uit de hoek."

Maar, Family guy is al afgezaagd, flauw en lui..."


Die mening deel ik. Ik vond de trailer helemaal niet grappig.

Bovendien heeft MacFarlane een echte voice-over stem. Het komt zo vertellend over als hij acteert. Ik denk dat hij het beter bij het schrijven kan houden.

benjamin

Avatar

Ingegno "Omdat humor subjectief en niet te 'controleren' is. Je vindt iets grappig of niet. Wat een onzin om je af te vragen waarom iets grappig is voor anderen wat in jouw opinie niet zo zou moeten zijn."


Kan zijn, maar dan mag ik het toch nog vreemd vinden dat zo veel mensen nog altijd de simpele varianten op kak en kots zo geweldig grappen vinden.

Ingegno "Het feit dat MacFarlane schijt heeft aan critici is wat hem in de eerste plaats zo ver heeft gebracht. Je doet wat je leuk lijkt, waarom zou je een film maken met dat in het achterhoofd? Dan doe je het al niet meer voor jezelf en als filmmaker is dat gewoon een trap in de ballen namens jezelf. Als het ze niet bevalt; prima toch? Moet hij dan zichzelf aanpassen voor de massa of critici.
Stel je voor dat Nicolas Winding Refn besluit om ook zijn stijl aan te passen om meer positieve reviews te krijgen of een groter doelgroep aan te spreken...zou ook nergens op slaan toch? "


Bijzonder stoer misschien in theorie om wat te staat verkondigen dat je lak hebt aan die o zo strenge critici, maar in werkelijkheid slaat het gewoon nergens op. Je haalt zelf Winding Refn aan: was Drive dan een spreekwoordelijke trap in z'n eigen ballen en een film die hij maakte met dat in het achterhoofd aangezien die film bij critici in de smaak viel.

Trouwens, voor z'n heel eigen stijl te hebben, is het toch opvallend anders dat dit de tweede komedie in een paar maanden is die laxeermiddelen als humor beschouwt. Zouden de kritieken misschien niet zo zeer gaan om eigen stijl als om de luiheid om niet iets te verzinnen dat niet afgezaagd en goedkoop is?

Review van de Schmoes

Bane1

Avatar

Moet hem nog zien maar ik loop niet echt warm van deze film. Ten eerste ik ben bang dat alle leuke grappen al in de trailer zitten. Was zelfde verhaal met Ted. En ik hoop echt dat die Seth wat geloofwaardig overkomt.

Ingegno

Avatar

benjamin "Kan zijn, maar dan mag ik het toch nog vreemd vinden dat zo veel mensen nog altijd de simpele varianten op kak en kots zo geweldig grappen vinden"


Je mag alles. Alleen is het wel raar, gezien het feit dat je dan in feite de smaak van anderen in twijfel trekt. Film is subjectief, komedies zijn nog 'subjectiever'. Opmerkingen als 'dat mensen dit grappig kunnen vinden' slaan nergens op, alsof hetgeen wat anderen aan het lachen maakt inferieur oid is. Het is voor jou grappig, en voor de ander niet. Zo simpel is het. Als ik morgen onder een recensie van een drama ga reageren door te melden dat mensen dit soort onzin hartverscheurend vinden, ben ik ook raar bezig.

benjamin "Bijzonder stoer misschien in theorie om wat te staat verkondigen dat je lak hebt aan die o zo strenge critici, maar in werkelijkheid slaat het gewoon nergens op. Je haalt zelf Winding Refn aan: was Drive dan een spreekwoordelijke trap in z'n eigen ballen en een film die hij maakte met dat in het achterhoofd aangezien die film bij critici in de smaak viel."


Je begrijpt het punt niet, ik haal Refn erbij omdat hij een goed voorbeeld is van voor jezelf en niet voor het publiek. Hij deed in feite niets anders dan zijn overige werk met Drive, soms slaat het aan. Net als Ted het ook relatief goed deed, en daar ging MacFarlane ook zijn eigen gang.

benjamin "Trouwens, voor z'n heel eigen stijl te hebben, is het toch opvallend anders dat dit de tweede komedie in een paar maanden is die laxeermiddelen als humor beschouwt. Zouden de kritieken misschien niet zo zeer gaan om eigen stijl als om de luiheid om niet iets te verzinnen dat niet afgezaagd en goedkoop is?"


Heb al wel wat reviews gelezen, het is niet veel anders dan waar MacFarlane normaal bekend om staat. Kritiek wordt voornamelijk geuit omdat het 'niet grappig is' (ook subjectief geleuter). En MacFarlane's stijl is volgens vele critici altijd 'afgezaagd en goedkoop', dus dat ligt heel dicht bij elkaar in dit geval.

benjamin

Avatar

Ingegno "Heb al wel wat reviews gelezen, het is niet veel anders dan waar MacFarlane normaal bekend om staat. Kritiek wordt voornamelijk geuit omdat het 'niet grappig is' (ook subjectief geleuter). En MacFarlane's stijl is volgens vele critici altijd 'afgezaagd en goedkoop', dus dat ligt heel dicht bij elkaar in dit geval."


Toch wel opvallend dan dat voor iemand die zo'n eigen stijl heeft zogezegd de laatste film met een mop over laxeermiddelen slechts enkele maanden oud is....

Maar ik lees anders zeer veel mensen (zoals in filmpje) opmerken dat ze wel van de man z'n humor hadden en hoge verwachtingen hadden en teleurgesteld waren met de overdosis kinderachtige en flauwe moppen.

Ingegno

Avatar

benjamin "Toch wel opvallend dan dat voor iemand die zo'n eigen stijl heeft zogezegd de laatste film met een mop over laxeermiddelen slechts enkele maanden oud is....

Maar ik lees anders zeer veel mensen (zoals in filmpje) opmerken dat ze wel van de man z'n humor hadden en hoge verwachtingen hadden en teleurgesteld waren met de overdosis kinderachtige en flauwe moppen."


Ja, FG humor dus....lekker simpel om jezelf als 'fan' te profileren om zogenaamd objectief over te komen. Maar dit was het punt toch helemaal niet? Reviews boeien niet, zeker niet bij een comedy.

Mij ging het met jouw eerste post om het feit dat je humor minderwaardig vindt en het niet kan bevatten dat mensen het grappig vinden. Misschien niet je bedoeling, maar het kwam haast elitair over.

benjamin

Avatar

Ingegno "En hij schrijft al jaren niet meer voor FG of zijn andere shows, dat zijn meestal andere schrijvers. Daarom zijn ze de afleveringen totaal niet consequent, ene keer is het heel leuk, ander keer weer niet."


Wordt Family Guy niet door zeekoeien geschreven?

benjamin

Avatar

Nog een review gevonden online van JeremyJahns, die ook vrij teleurgesteld is.


A Million Ways to Die in the West

acties