Recensie

47 Ronin (2013)

Keanu Reeves loopt er maar verloren bij in dit bloedeloze niemendalletje.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Thierry Verhoeven om 20:50 in RECENSIES
47 Ronin poster
Regie: Carl Rinsch | Cast: Keanu Reeves (Kai), Hiroyuki Sanada (Ôishi), Kô Shibasaki (Mika), Tadanobu Asano (Lord Kira), Rinko Kikuchi (Mizuki) e.a.| Speelduur: 119 minuten | Jaar: 2013

Wanneer Hollywood zich waagt aan een historische gebeurtenis die zich buiten de Amerikaanse landsgrenzen afspeelt, is er een goede kans dat de buitenlandse cast vergezeld wordt van een Hollywoodacteur in een speciaal voor de film gecreëerde outsidersrol. Deze truc om films aantrekkelijk te maken voor het Amerikaanse publiek is verre van nieuw (The Bridge on the River Kwai en The Great Escape deden het vijftig jaar geleden al), maar vereist wel een zekere mate van tact. De rol dient namelijk iets toe te voegen zonder af te leiden van het eigenlijke verhaal. Jammer genoeg lijken de makers van 47 Ronin zich niet bewust van deze voorschriften.

Eerlijk is eerlijk: er zijn maar weinig culturen waarbij deze verteltechniek zo gewenst is als die van het feodale Japan, met zijn mysterieuze samoerai en hun diepe eergevoel. Vandaar dat in het tien jaar geleden uitgekomen The Last Samurai het verhaal werd verteld vanuit het perspectief van de über-Amerikaanse Tom Cruise. In het vergelijkbare 47 Ronin poogt men dat trucje enigszins te herhalen met Keanu Reeves, al speelt hij geen Amerikaan maar een Japans-Britse halfbloed. Met zijn ietwat oosters aandoende uiterlijk lijkt dat een rol die Reeves op het lijf is geschreven, maar helaas biedt het script hem enkel stroeve dialogen en opvallend weinig persoonlijke verdieping.

Reeves speelt Kai, een man die op jonge leeftijd in de wildernis werd gevonden door een groep samoerai en sindsdien deel uitmaakt van hun clan. Hij leeft echter als een outcast, want hij wordt (mede door zijn afkomst) niet voor vol aangezien. In plaats van zich uit alle macht proberen te bewijzen, cijfert hij zichzelf vooral weg, wat hem een niet al te boeiend personage maakt. Daar lijkt verandering in te komen wanneer door manipulatie en hekserij een rivaliserende clan die van Kai in diskrediet weet te brengen. Dit leidt ertoe dat hun meester gedwongen wordt seppuku (eervolle zelfmoord) te plegen, waarna diens dochter (die voor het gemak maar even als Kais grote liefde wordt opgevoerd) wordt uitgehuwelijkt aan de vijand. Kai wordt verkocht als slaaf en de rest van de clan wordt verbannen.

Na deze nogal lang uitgesponnen opzet (waarvoor enkele flashbacks beter hadden gewerkt), nemen de 47 ronin (samoerai zonder meester) uit de titel een jaar later de wapens op om wraak te nemen voor het onrecht dat ze is aangedaan. Het is echter niet Kai, maar zijn tegenpool Ôishi die deze missie start. Kai wordt hiervoor weliswaar bevrijd uit zijn slavenbestaan en de gelegenheid gegeven zichzelf te bewijzen, maar behalve het regelen van wapens heeft hij maar weinig in te brengen in het plot. Op dit punt begin je als kijker door te krijgen dat Kai een nogal passief personage is en de hoofdrol eigenlijk voor Ôishi had moeten zijn, ware het niet dat dit een Hollywoodproductie is.

Hoewel 47 Ronin is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, valt de Hollywoodrol van Reeves best te rechtvaardigen, al was het maar omdat het verhaal door de jaren heen flink is aangedikt. Het is dan ook zinloos de film te bekritiseren om zijn vele historische incorrectheden; die zijn immers inherent aan dit type film. Maar wanneer al in de eerste tien minuten een groot CGI-wezen over het scherm raast dat recht uit de wereld van Avatar lijkt te zijn weggelopen, is wel duidelijk dat de makers zich nog meer artistieke vrijheden permitteren. De toevoeging van bovennatuurlijke elementen hoeft niet per se een probleem te zijn (300 kwam er ook goed mee weg), maar ook hier wordt te weinig mee gedaan om het verhaal boeiender te maken. De heksen en monsters vallen vooral enorm uit de toon.

47 Ronin is een apart geval. Aan de ene kant meent het een serieuze film te zijn over serieuze onderwerpen (vandaar de slottekst), maar tegelijkertijd wordt het verhaal aangedikt met allerlei elementen die de film geschikt zouden moeten maken voor een algemeen publiek, maar uiteindelijk nergens toe leiden. Oftewel: de makers veroorloven zich de nodige artistieke vrijheden, maar weten die vervolgens niet te benutten. Wat films van Seven Samurai tot 300 hebben laten zien, is dat een door underdogs gevoerde strijd vooral boeiend is wanneer je de personages echt leert kennen en ze vervolgens het onmogelijke ziet doen. 47 Ronin slaagt nauwelijks in het eerste en presenteert vervolgens een uitdaging die niet bijzonder indrukwekkend is. In een serieuzere film zou zoiets niet per se een probleem zijn geweest, maar wanneer er toch al zoveel loopjes met de waarheid worden genomen, had nog wat extra aandikking heus geen kwaad gekund.

9 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

sonnycorleone

Avatar

Ach straks zeker toch 'n box office hit net als 't waardeloze iron man 3!

Delicio

Avatar

Wat raar dat deze film hier maar 2 sterren krijgt.. Heb m vorige week gezien en vond hem zeker vermakelijk! Van mij een 7

Papigiulio

Avatar

Pfff ik heb nog helemaal niks goeds gehoord over deze film. Alleen de Japanners zelf zijn er wel blij mee hah. En ook nog een 7 op imdb, vaag.

FilmMaster

Avatar

Had deze lage score wel verwacht. Ik denk dat ik de film wel leuk zou vinden. .

Thiver

Avatar

sonnycorleone "Ach straks zeker toch 'n box office hit net als 't waardeloze iron man 3!"

Guess again. :D

Darthmar

Avatar

Papigiulio "Pfff ik heb nog helemaal niks goeds gehoord over deze film. Alleen de Japanners zelf zijn er wel blij mee hah. En ook nog een 7 op imdb, vaag."


In Japan was het ook een flop.

benjamin

Avatar

Dat de 3D niet zo bijzonder was, vond ik ergens al wel uit te maken uit de trailers. Geen al te beste film zo te zien (ook niet echt een verrassing) en vermoedelijk ook geen al te groot succes.

TyRaNT

Avatar

Vriend van me heeft de film gezien en hij vond m wel ok. Misschien omdat ie er geld voor heeft betaald, want op Rotten Tomatoes heeft ie maar 14% gescoord, duuuuus ik wacht tot ik de film gewoon thuis kan kijken. Na 13 Assassins(96% op Rotten Tomatoes....zes en freakinnnnegentig!!!) moet je toch wel ietsjes meer dan 14% scoren om mij voor een bs prijzige 3D kaartje te laten betalen. 13 assassins kan ik het beste als volgt omschrijven. Neem The Princess Diaries...daar het exact tegenovergestelde van.

Thiver

Avatar

TyRaNT "Na 13 Assassins(96% op Rotten Tomatoes....zes en freakinnnnegentig!!!) moet je toch wel ietsjes meer dan 14% scoren om mij voor een bs prijzige 3D kaartje te laten betalen."

Goed dat je die titel aandraagt, want die film is alles wat 47 Ronin zou moeten zijn, maar nooit ook maar enigszins weet te benaderen. Overigens is de 3D in deze film je geld niet waard. Oosterse vechtsporten kunnen in 3D best goed uitpakken (zie Kung Fu Panda 2), maar in dit geval zorgt het er vooral voor dat het bekijken van talloze donkere scènes alleen maar lastiger wordt.

acties