Recensie

Homefront (2013)

Jason Statham speelt een ex-undercoveragent die zich staande moet zien te houden in een redneck-dorpje vol tuig.

door Fabian Melchers om 19:40 in RECENSIES
Homefront poster
Regie: Gary Fleder | Cast: Jason Statham (Phil Broker), James Franco (Gator Bodine), Winona Ryder (Sheryl Mott), Kate Bosworth (Cassie Bodine), e.a. | Speelduur: 100 minuten | Jaar: 2013

Op de vlucht slaan? Phil Broker peinst er niet over. Ook al woont de ex-undercoveragent in een redneck-buurt vol met louche figuren. En dat terwijl hij zijn dochtertje na de dood van zijn vrouw zo veel mogelijk probeert te beschermen. De opzet is misschien niet helemaal geloofwaardig, maar ja, je hebt Jason Statham in de hoofdrol. Dit is een man die met zijn handen achter zijn rug geboeid drie gangsters in elkaar mept en vervolgens vrolijk wegloopt. Niet teveel nadenken dus bij Homefront.

In de openingsscène zien we hoe Broker als infiltrant een drugslab oprolt, waarbij een van de bendeleden toe moet kijken hoe zijn zoon wordt doodgeschoten. De schurk is kwaad, heel kwaad. Maar gelukkig wordt hij achter slot en grendel gezet, zodat Broker ongestoord een nieuw leven met zijn dochter kan opbouwen. Dat hij blijkbaar zo stom is om dat in een dorp in de buurt te doen, moet de kijker kunnen slikken. Net als het feit dat de ex-undercover zich maar niet gedeisd lijkt te kunnen houden en dus al snel uit de toon valt. Of het feit dat hij de papieren waarop zwart op wit staat dat hij voor de politie werkte in zijn kelder bewaart.

Vragen om problemen in het boerenstadje, want wanneer Broker een agressieve vader op de parkeerplaats van de basisschool afranselt, roept zijn vrouw om versterking bij haar ongure broer. Die sluipt Brokers huis binnen, krijgt dollartekens in zijn ogen wanneer hij de geheime papieren vindt en sluit een lucratieve deal met de grote jongens, zodat die wraak kunnen nemen voor hun rouwende baas die nog altijd vastzit.

De manier waarop de situatie zo steeds verder escaleert is ondanks een rammelende opzet nog best overtuigend neergezet. Het ellendige milieu van een Amerikaans dorpje dat lijkt te leven op het gebruik en de verkoop van crystal meth, en waarin iedereen elkaar een hand boven het hoofd houdt, komt geloofwaardig over. Dat James Franco en Winona Ryder bijrollen spelen, draagt daar ook zeker aan bij.

Het pleit voor regisseur Gary Fleder dat hij de moeite heeft genomen om een aannemelijk decor te schetsen waarin hij de actie neerzet. Maar uiteindelijk is het natuurlijk die actie waar het allemaal om draait: hoe Jason Statham eigenhandig al het grote en kleine geboefte de cel of het hiernamaals in helpt. Het is niet bepaald de eerste keer dat we het in de bioscoop kunnen zien, maar vermaken doet het evengoed wel als je in de juiste stemming bent.

7 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

batmaster

Avatar

Relaxed old-school filmpje!

Banned

Avatar

Vraag me altijd af hoe Statham al zijn actiefilms inplant. Dat zijn er nu toch wel héél véél aan het worden.
Nuja Gary Fleder heeft al een paar vermakelijke films gemaakt. Runaway Jury was de beste.

adofmirosch

Avatar

Bij elke film van statham (buiten expendables 1&2) vraag ik me af.
waneer komt er een film van hem die zich kan meeten met films als rambo,terminator,die hard, etc.

Decepticon

Avatar

adofmirosch "bij elke film van statham (buiten expendables 1&2) vraag ik me af.
waneer komt er een film van hem die zich kan meeten met films als rambo,terminator,die hard, etc."
Ik denk niet zo gauw, maar je weet maar nooit.
Ik denk dat de Transporterfilms er het dichtstbij komen en dat je dat las zijn tegenhangende franchise kunt zien.
Maar ik hoop dat hij ooit en snel eens een klassieker maakt, die naast die titels van de oude actiehelden kan staan.

Ik wilde deze Homefront in de bios kijken, maar hij draait (nog) niet in Emmen. Even geduld hebben denk ik, ze krijgen hem misschien nog wel.

Straka

Avatar

Tja, zijn beste films zijn de eerste twee waar hij in speelde. Maar daar ging hij op in een ensemble cast en hoefde hij de film niet als actieheld te dragen.

SunChaser

Avatar

Scenario is van Sylvester stallone

NavyBluR

Avatar

Als je dit soort films beoordeelt op logica, kom je bedrogen uit. Het heeft een beetje een Steven Seagal-gehalte waarin het veelal draait om wraak, drugs en actie. Gelukkig vind ik Statham een stuk amusanter om te kijken als Seagal. Wat mij betreft, is dit één van de leukste wegkijk-actiefilms van hem.

Homefront

acties