Recensie

Jasper & Julia en de Dappere Ridders (2013)

Aardige, maar weinig originele animatiefilm.

door Yara Plasman om 22:22 in RECENSIES
Jasper & Julia en de Dappere Ridders poster
Regie: Manuel Sicilia | Cast: Pim Wessels (Jasper), Lizemijn Libgott (Julia), e.a. | Speelduur: 90 minuten | Jaar: 2013

In Jasper & Julia en de Dappere Ridders gaat Jasper op pad om een echte ridder te worden. Want een koninkrijk heeft ridders nodig om zich te beschermen tegen boze indringers. Alleen woont Jasper in een koninkrijk waar ridders met hun ridderlijkheid en glorieuze tradities zijn verbannen en vervangen door azijnpissende advocaten met hun mierenneukende bureaucratie. Van de laatste categorie is Jaspers vader Reinout er een van. Maar gelukkig kan Jasper zich ook nog goed zijn opa herinneren die een geroemd ridder was. Hij is dan ook Jaspers grote voorbeeld en aanleiding voor zijn queeste. Zal Jasper op tijd zijn om zijn koninkrijk van boosaardige ridders te redden?

Waarom de film in Nederland Jasper & Julia en de Dappere Ridders heet, blijft een raadsel. Het verhaal gaat voornamelijk over Jasper. Julia speelt een veel minder belangrijke rol dan de titel doet vermoeden. Wat jammer is, want Julia is met haar stoere karakter wel een interessant personage dat best wat meer aandacht verdient. In het Engels heet de film dan ook gewoon Justin and the Knights of Valour.

Het 3D-aspect van de film is niet storend, maar voegt helaas weinig speciaals toe. Gelukkig is de animatie wel van goede kwaliteit en dat is verrassend. De productie mag dan wel in handen van Antonio Banderas liggen, de film is niet afkomstig uit Hollywood. Het betreft een Spaanse productie, die qua techniek aardig kan concurreren op internationaal niveau.

Het verhaal over Jasper voelt echter niet erg origineel en is vrij voorspelbaar. Ook sommige personages doen meteen denken aan bepaalde Disneyfiguren. Zo heeft Heer Clorex met zijn domme brute kracht en aanzien bij de vrouwen echt iets weg van Gaston uit Belle en het Beest en de gekke tovenaar Melquiades vertoont gelijkenissen met de geest uit Aladdin. Daarnaast is de film helaas soms wat traag, waardoor de aandacht even verslapt. En tot slot hadden de schurken best nog een tikkeltje gemener mogen zijn, om wat meer indruk te wekken. Maar gelukkig valt er nog wat te lachen. Vooral om monnik Braulio van wie niet helemaal duidelijk is of hij nu briljant is of gek. Als hij nog niet gek was, dan wordt hij dat wel van Jasper.

Al met al weet de film over het algemeen wel te amuseren. De dapperheid van Jasper is aandoenlijk, de grappen voor jong en oud best aardig en de moraal van het verhaal verantwoord.

0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Jasper & Julia en de Dappere Ridders

acties