Recensie

Red 2 (2013)

Deel twee van wat wel eens een lange reeks kan worden, laat meer van hetzelfde zien. De cast is nog imposanter en heeft er zichtbaar veel lol in gehad.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Arjan Welles om 20:23 in RECENSIES
RED 2 poster
Regie: Dean Parisot | Cast: Bruce Willis (Frank), John Malkovich (Marvin), Helen Mirren (Victoria), Mary-Louise Parker (Sarah), Anthony Hopkins (Bailey), Byng-hun Lee (Han), Catherine Zeta-Jones (Katja), David Thewlis (The Frog), e.a. | Speelduur: 116 minuten | Jaar: 2013

Gooi een stel geheimagenten, bij voorkeur met een fikse midlifecrisis, bij elkaar en laat ze samen hun oude beroep weer oppakken om hun hachje te redden. Neem voor de hoofdrollen bekende koppen als Bruce Willis, John Malkovich, Morgan Freeman en Helen Mirren. Laat ze extreem cool en lekker vlot gebekt uit de hoek komen en nog belangrijker: douw Mirren een mitrailleur in haar handen. Het zijn grofweg de ingrediënten van de geslaagde en gevatte comicverfilming Red. Duitser Robert Schwentke die als bekendste wapenfeit Flightplan op zijn bescheiden cv had staan, bestormde er in 2010 de bioscopen mee. De imposante cast deed het werk en de vage missie die de ex-agenten moesten uitvoeren, was van ondergeschikt belang. Red schreeuwde om een vervolg, dat maar weer eens onderstreept dat het eigenlijk niet zo veel uitmaakt hoeveel onzin je met deze cast op de kijker afvuurt.

Schwentke bedankte voor de eer om Red 2 te regisseren, stortte zich liever op Men in Black-kloon R.I.P.D. en gaf het stokje over aan komedieregisseur Dean Parisot. Alsof de sterrencast van het eerste deel nog niet voldoende was werden er trailers klaargezet voor onder meer Catherine Zeta-Jones en Anthony Hopkins. Veel voorkennis vereist Parisot niet van zijn publiek en de premisse van dit vervolg vertoont grote parallellen met het eerste deel. Willis kruipt wederom in de huid van de gepensioneerde CIA-agent Frank Moses, die inmiddels samenwoont met Sarah, de pensioentelefoniste die hij drie jaar geleden leerde kennen. Frank heeft het burgerlijke leventje tot kunst verheven en heeft helemaal geen zin in ingewikkeld gedoe als zijn excentrieke vriend en ex-collega Marvin hem met een bezoekje vereert. Tijdens de Koude Oorlog waren de spionnen betrokken bij een missie om een nucleair wapen de Sovjet-Unie binnen te smokkelen. De bom is nog steeds kwijt en Frank probeert met zijn oud-collega's het explosief op te sporen, waarbij ze de hete adem van Interpol, het Pentagon en het Britse MI6 in hun nek voelen.

Sarah grijpt de kans tot actie met beide handen aan. Haar relatie met Frank is toch een beetje ingedut en eigenlijk heeft ze na haar avontuurlijke jaren wel lol gekregen in het hardhandige spionnenwerk. Het wederom inzetten van Marie-Louise Parker voor de rol van Franks liefje was wellicht één van de verstandigste keuzes die het terugkerende schrijversteam hebben gemaakt. Sarah is het niveau van truttig huisvrouwtje ontstegen en stort zich met alle denkbare vormen van plezier op al het naderende gevaar. Als Frank oog in oog met een oude Russische rivale annex geliefde komt te staan maakt Sarah op originele wijze korte metten met haar gevoelens van jaloezie. Het is duidelijk dat de acteurs bijzonder veel lol hebben gehad in dit nieuwe avontuur. Het is kinderlijke pret die voor een groot deel ook op de kijker afstraalt en zo weet te verhullen dat alles om hen heen enorm rammelt. Het nieuwe is er namelijk wel een beetje van af. Mirren is nog steeds waanzinnig als ze gekleed in galajurk weer eens een lijk in een badkuip wegwerkt, in legeruniform haar collega’s opwacht of zichzelf als gestoorde Britse koningin een gekkenhuis binnensmokkelt. Het verpletterende charisma en talent van de Britse actrice voorkomen dat het te veel een gimmick wordt. Malkovich heeft het als mafketel al een stuk moeilijker.

In Red 2 wordt er geprobeerd nieuwe territoria te verkennen, maar teleurstellend genoeg gebeurt dit alleen in geografische zin. De agenten vereren half Europa met een bezoekje, maar werken zich als levels in een computerspel langs hun tegenstanders en obstakels heen. Het snijdt allemaal bijzonder weinig hout en de overdaad aan actiescènes dienen als excuus om zo veel mogelijk scheurende auto’s, rokende geweren en vliegtuigen voorbij te laten komen. Het hele plot is overduidelijk van ondergeschikt belang, waardoor Parisot zich op glad ijs begeeft bij dat deel van het publiek dat gaat voor een solide en dichtgetimmerd verhaaltje. Het scenario denkt niet ver genoeg vooruit. Plotelementen worden geïntroduceerd en vrij vlot opgelost of klakkeloos terzijde geschoven. Als Anthony Hopkins zijn opwachting maakt als geflipte wetenschapper laten de motieven van zijn personage zich bijvoorbeeld gemakkelijk raden.

Het is met al die grote namen dringen om de meeste schermtijd. The Frog, een schurk met een voorliefde voor dure wijntjes gespeeld door David Thewlis, verlaat net als het personage van Zeta-Jones met alle gemak van de wereld het toneel. Ook de Koreaan Han, die als taak heeft Frank en zijn vriendenclub in de pan te hakken, hangt er maar een beetje bij en wordt te pas en te onpas op- en afgevoerd. Als er een Red 3 komt – en dat zit er natuurlijk dik in – dan zouden de makers er verstandig aan doen met een gestroomlijndere verhaallijn op de proppen te komen en alle hoofdpersonen een ontwikkeling en gelaagdheid gelijk aan die van Sarah mee te geven. Misschien is een spin-off met Victoria nog wel een veel beter plan. Van Helen Mirren met een machinegeweer krijg je namelijk nooit genoeg.

16 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Thiver

Avatar

Blockbuster "Zie kijkcijfers RED vorig jaar op het kleine RTL 7: bijna 900.000 kijkers. Dat halen megablockbuster-premieres als Harry Potter en Pirates Of The Caribbean niet eens."

Zou dat niet zijn omdat iedereen die films dan al lang in de bios of op dvd heeft gezien?

Decepticon

Avatar

Ik vind deel 1 niet bijzonder, maar ook wel verrassend leuk, dus ik ga deel 2 ook lekker in de bios kijken.

Teknootje

Avatar

Ik heb me ook zeer vermaakt met deel 1. Gewoon een humoristische actie film, kan me daar op ze tijd best mee vermaken. Enof het verhaal dan enig hout snijd, maakt me dan ook niks meer uit.

Deel 2 ga ik dan misschien nog wel kijken in de bios, mits ik er tijd voor heb. En anders koop ik hem net zoals deel 1 gewoon op bluray.

B@chelor

Avatar

starbass "Ik vond Deel één juist verrassend goed, en ben wel benieuwd naar deze."
Ik vind deel 1 vermakelijk en heb 'm al meerdere keren gezien. Ik zal het vervolg wel checken.

Kamehameha

Avatar

Deel 1 was nog wel verrassend en vermakelijk maar dit deel vond ik best triest, langzaam, niet spectaculair en vermoeiend (aangezien ik laatste 10min niet helemaal meegekregen had in de bioscoop) een 4 voor de moeite.

starbass

Avatar

Ik vond Deel één juist verrassend goed, en ben wel benieuwd naar deze.

Angelater

Avatar

Sluit mij aan bij de 'matig-trein' naar 'niet-zo-bijzonder'-stad. Desondanks zal ik de film morgen misschien zien, alleen maar omdat ik dan toch bij de bioscoop ben en een PUC bezit.

KeesjeNL

Avatar

Ik wacht wel tot die over 2 jaar op tv is te zien, vond deel 1 ook al matig...

jochemb

Avatar

Vond het eerste deel echt verschrikkelijk helemaal omdat de comic best goed is en Bruce willis ook een goede keuze was voor de rol maar kwa verhaal en toon was de film compleet anders. Los daarvan was de film ook gewoon erg slecht.

benjamin

Avatar

Blockbuster "De meesten snappen dit genre (bejaarden-actiecomedy), waartoe ook The Expendables hoort, niet. Valt me tegen van FT, maar 2,5 ster. "


Dus iemand die een film niet bejubelt heeft er per definitie geen verstand van?

Blockbuster "Van Veronica krijgt ie 4 sterren, net als The Expendables II. "


En Veronica heeft het altijd bij 'het rechte eind'?

Blockbuster "Niet serieus nemen die films, gewoon genieten van de over-de-top actie en de oneliners. "


Waarom ga jij er van uit dat de film hier niet op beoordeeld zou worden?


Blockbuster "Heeft Summit Entertainment eens wat interessants naast al die Twilight troep, is het nog niet goed. "


Meestal beoordeelt men de film op zich, de vergelijking met Twilight is dus nergens voor nodig.

Blockbuster "Het publiek schreeuwt erom. "


De US Box Office van dit weekend bekeken?

benjamin

Avatar

Ik snap niet goed waarom men besloten heeft dit nu uit te brengen. Gezien de zware concurrentie deze zomer lijkt Red 2 weinig brokken te gaan maken.

Blockbuster

Avatar

De meesten snappen dit genre (bejaarden-actiecomedy), waartoe ook The Expendables hoort, niet. Valt me tegen van FT, maar 2,5 ster. Van Veronica krijgt ie 4 sterren, net als The Expendables II. Niet serieus nemen die films, gewoon genieten van de over-de-top actie en de oneliners. Heeft Summit Entertainment eens wat interessants naast al die Twilight troep, is het nog niet goed. Daar zijn we idd komende jaren nog niet vanaf, net als The Expendables. Kom maar op! Het publiek schreeuwt erom. Zie kijkcijfers RED vorig jaar op het kleine RTL 7: bijna 900.000 kijkers. Dat halen megablockbuster-premieres als Harry Potter en Pirates Of The Caribbean niet eens.

jaime91

Avatar

De enige reden waarom ik deze film zou willen zien is om Byung-hun Lee (wiens naam hierboven verkeerd gespeld is ;)). Die gast is badass!

Banned

Avatar

Aan deel 1 was geen RED aan... Dit hoef ik niet te zien.

seppe

Avatar

Vond deel een ook niet fantastisch, had hier ook geen hoge verwachtingen van.

Decepticon

Avatar

benjamin "Ik snap niet goed waarom men besloten heeft dit nu uit te brengen. Gezien de zware concurrentie deze zomer lijkt Red 2 weinig brokken te gaan maken."
Heb je gelijk in. Ze hadden hem beter achter in het jaar uit kunnen brengen, wat ze ook deden met deel 1, wat waarschijnlijk ook de reden is, dat die het zo goed deed, weinig tot geen concurrentie van andere grote actie en/of animatie films.

acties