Recensie

Epic (2013)

Epic heeft een sterrencast, mooie animaties en is af en toe best grappig, maar de film lijdt aan een flink gebrek aan creativiteit en neemt zichzelf véél te serieus.

door Lieuwe van Albada om 21:21 in RECENSIES
Epic poster
Regie: Chris Wedge | Cast (stemmen): Amanda Seyfried (M.K.), Josh Hutcherson (Nod), Colin Farrell (Ronin), Christoph Waltz (Mandrake), Beyoncé Knowles (Queen Tara), Jason Sudeikis (Bomba), e.a. | Speelduur: 102 minuten | Jaar: 2013

De zeventienjarige Mary Katherine, die zichzelf liever M.K. noemt, keert na enige tijd terug in het huis van haar vader. Deze is sinds jaar en dag verzonken in zijn eigen gekke onderzoek: hij gelooft dat het bos is bevolkt door piepkleine, elfachtige wezentjes. Als M.K. het geduld verliest met haar vaders obsessie, besluit ze weg te lopen. Daarbij komt ze in het bos terecht en daar gebeurt het ondenkbare: ze loopt Tara, de koningin van het bosvolkje, tegen het lijf. Met behulp van magie laat Tara M.K. krimpen tot de grootte van de kleine bosbewoners. Plots vindt M.K. zichzelf terug in een magische wereld. Maar die wereld is in gevaar: de eeuwigdurende strijd tussen goed en kwaad, of in dit geval leven en verrotting, is op zijn hoogtepunt. En voor M.K. is in die strijd een belangrijke rol weggelegd... Samen met Ronin, de heldhaftige leider van de zogeheten Leafmen, en diens eigenwijze stiefzoon Nod moet M.K. het bos redden van de kwaadaardige Boggans.

Epic is een film van Blue Sky Studios, bekend van o.a. de Ice Age-films en Rio. Voor de regie van Epic viel Blue Sky terug op Chris Wedge, regisseur van de eerste Ice Age én medeoprichter van het bedrijf. Het verhaal is gebaseerd op het boek The Leaf Men van kinderboekenschrijver William Joyce. Het is de tweede keer in korte tijd dat een verhaal van Joyce de weg naar de bioscoop vind: ook Rise of the Guardians uit 2012 was gebaseerd op een boek van zijn hand.

Om met een positieve noot te beginnen: Epic is schitterend geanimeerd. De boswereld is een lust voor het oog: prachtig kleurige bloemen, enorm gedetailleerde bomen en planten, de weerspiegeling in het verbazingwekkend realistisch uitziende water... Het kan niet op. Ook is Blue Sky Studios erg creatief geweest bij de casting. In de Engelstalige versie zijn er naast bekende acteurs als Christoph Waltz, Amanda Seyfried, Colin Farrell, Jason Sudeikis en The Hunger Games-ster Josh Hutcherson ook rollen weggelegd voor muzikanten als Beyoncé, Steven Tyler en Pitbull. Zoveel bekende namen staan natuurlijk mooi op de filmposters, maar de leukste rollen worden vertolkt door de wat minder grote namen, te weten sitcomsterren Aziz Ansari (Parks & Recreations en Chris O'Dowd (The IT Crowd), die als het komische slakkenduo Mub en Grub de lachers op hun hand krijgen.

Die paar lachmomenten zijn van harte welkom, want verder neemt Epic zichzelf veel te serieus: de toon is eerder gewichtig en ernstig dan vrolijk en hoopvol, zoals je bij een kinderfilm zou verwachten. En de casting mag dan creatief zijn, het verhaal hebben we al honderd keer eerder gezien: een normale jongen/meisje komt in een vreemde wereld terecht, speelt daarbij een belangrijke heldenrol in de strijd tussen goed en kwaad, en leert al doende nog wat wijze levenslessen. In welke context of achtergrond deze losse plotelementen ook geplaatst worden, er komt in grote lijnen altijd hetzelfde verhaal uit. Denk aan Avatar of het recente en al even voorspelbare Zambezia. De personages van Epic zijn al even generiek. Het zijn stuk voor stuk stereotypen die niet meer dan twee eigenschappen bezitten. Bijvoorbeeld knorrig maar heldhaftig (Ronin) of eigenwijs maar rechtschapen (Nod). Epic doet zijn titel weinig recht aan, Ordinary was beter op zijn plaats geweest.

9 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

ThinkTwoTimes

Avatar

Zo'n creatieve casting vind ik dat nu ook niet (Pittbull)...

JamesBond

Avatar

Een sterrencast, mooie animaties maar niet origineel... En dat geef je gelijk twee sterren? Had dan op zijn minst drie verwacht...

Lijkt mij een erg mooie film!

Banned

Avatar

Al van in het begin trok de snow patrol trailer me niet, die overigens veel te veel in de bioscoop heb gezien. Ook de animatie vond ik verre van verbluffend. Dit kijk ik later wel.

Krekelsaurus

Avatar

Zojuist deze film gezien en ik moet zeggen dat hij toch wat tegenviel.
De animatie is inderdaad mooi gedaan maar de personages zijn vlak en het verhaal kennen we inmiddels wel.

Epic onderscheidt zich niet van het gros van de animatiefilms tegenwoordig waar wel een basis voor was aangezien het leuk bedacht is zo met die kleine wezentjes in het bos.

benjamin

Avatar

Unites "Er wordt in het begin te goed gesproken over deze film en alleen omdat het een welbekend verhaal is, krijgt deze film maar twee sterren "


Er staat ook dat de film zichzelf veel te serieus neemt, de personages stereotiep en matig uitgewerkt zijn. Alles opgeteld lijken mij dat voldoende redenen om een film slechts twee sterren te geven.

Kun je mij eens uitleggen waarom een recensie slap en slecht zou zijn als een negatieve score wordt gegeven die verklaard wordt in de eigenlijke tekst. Dat is wat een recensie hoort te zijn: ze hoeven niet jouw mening te zeggen, maar een mening te geven en deze goed verklaren.

Unites "waarom scoorde dan de slechtste, saaiste, lelijkste en domste film 'Avatar' meer sterren, je maakt immers zelf de vergelijking "


Recensie van Avatar werd ook door een andere recensent geschreven, dus dit argument doet verder niks ter zake. Voor zover ik weet is het trouwens nog altijd jouw mening dat dit de slechtste, saaiste, lelijkste én domste film zou zijn (een zeer goed beargumenteerde en fijn genuanceerde mening zie ik), hoe zeer je hem hier ook als feit probeert voor te stellen.

Decepticon

Avatar

Banned "Al van in het begin trok de snow patrol trailer me niet, die overigens veel te veel in de bioscoop heb gezien. Ook de animatie vond ik verre van verbluffend. Dit kijk ik later wel."
Ik heb precies hetzelfde. De trailers hebben mij ook bij lange na niet kunnen overtuigen. Wordt voor mij ook een keertje op BR/VOD kijken.
Leuk dat Blue Sky probeert met een mooie goede animatie te komen, maar op Ice Age na, lukt het ze nog niet. Ook Rio vond ik niet overtuigend. Ik hoop echt dat ze eens met een echt mooie enigszins originele animatie komen.

Frietgedicht

Avatar

Unites "Wat een slappe en slechte recensie zeg. Er wordt in het begin te goed gesproken over deze film en alleen omdat het een welbekend verhaal is, krijgt deze film maar twee sterren (waarom scoorde dan de slechtste, saaiste, lelijkste en domste film 'Avatar' meer sterren, je maakt immers zelf de vergelijking). Voor mij is alleen dat argument een beetje te weinig.

Ik heb al een paar keer een trailer van deze film gezien in de bioscoop en op het internet. Het lijkt me een verbluffende mooie film. Prachtige beelden, een lust voor het oog.

Ik kijk er naar uit en ga deze film dan ook zeker te weten zo snel mogelijk bekijken in de bioscoop hier in de buurt!"


Een mening van iemand die een film niet gezien heeft tegenover iemand die hem wel gezien heeft.....

Riinyosa81

Avatar

De louter negatieve reacties hebben mij er toe geleid dat ik voor de eerste keer een post plaats.

Ik ben vanmiddag met mijn 5-jarig zoontje hier heen geweest en ik moet zeggen dat zowel pappa als zoonlief zich goed hebben vermaakt met Epic.

Met een kritisch oog vind je natuurlijk aardig wat mindere aspecten zoals eendimensionale karakters en een te herkenbaar verhaal maar dat weegt, voor mij althans, niet op tegen het hachelijke avontuur, de actierijke momenten en de bij vlagen verbluffende animaties.

Uiteindelijk behoort mijn zoontje (bijna) tot de doelgroep en die heeft er echt van genoten en raakte er niet over uit gesproken. Met een gemiddelde score van 6.8 op IMDb ben ik het eens maar de twee sterren op Filmtotaal zijn naar mijn smaak echt iets te mager.

acties