Recensie

Fast & Furious 6 (2013)

Meer van hetzelfde, maar daardoor niet minder onderhoudend.

door Bart Snoek om 15:52 in RECENSIES
Furious 6 poster
Regie: Justin Lin | Cast: Vin Diesel (Dominic Toretto), Paul Walker (Brian O’Conner), Dwayne Johnson (Luke Hobbs), Michelle Rodriquez (Letty Ortiz), Gina Carano (Harley), Luke Evans (Shaw), Jordana Brewster (Mia Toretto), e.a. | Speelduur: 130 minuten | Jaar: 2013

Bij langlopende filmseries heeft het weinig zin om het nieuwste deel te beoordelen als een op zichzelf staande film. De reeks in kwestie heeft zijn – vaak jarenlange – commerciële succes te danken aan een specifieke formule en zal daar weinig van afwijken. Hierdoor worden deze series vaak genres op zich. Dat geldt zeker voor de Fast and Furious-reeks. Fans weten precies wat ze van een nieuw deel kunnen verwachten en de makers doen er alles aan om aan die verwachtingen te voldoen. In dit zesde deel zijn de bekende onderdelen van de reeks dan ook weer goed vertegenwoordigd: een vette soundtrack, schaars geklede dames en natuurlijk een hoop blikschade.

Het niet noemenswaardige plot is niet veel meer dan een herhaling van 2 Fast 2 Furious. Opnieuw zien Dom en Brian zich genoodzaakt een samenwerking met de politie aan te gaan om hun vrijheid terug te krijgen. De grootste motivatie voor Dom is echter Letty, die nog in leven blijkt te zijn en voor crimineel Shaw werkt, weer thuis te brengen en de familie compleet te maken. Terwijl deel zes zich juist met deze verhaallijn had kunnen onderscheiden van zijn voorgangers door de verhoudingen op scherp te zetten, blijft dit conflict onderbelicht. De personages hebben na vijf films nog steeds de diepgang van een kofferbak en Rodriquez lijkt met haar immer stuurse blik enige ontwikkeling van dit plot actief tegen te werken.

De rest van de familie – het woord valt zo vaak dat een drinkspelletje op dit woord je al na een half uur in het ziekenhuis zou doen belanden – bestaat natuurlijk uit de leden van het team dat Dom samenstelt. Alle bekende gezichten uit de reeks komen weer terug, en dat is een prettig weerzien. Ook al moeten de acteurs zich behelpen met platte spierballenpraat, en is het acteren matig, ze hebben er duidelijk weer zin in. De kameraadschap tussen al deze uiteenlopende types komt daardoor ongedwongen over. Met name Johnson is een leuke aanwezigheid die met zijn natuurlijke charisma zelfs met de meest idiote oneliners wegkomt. Ook Evans weet nog wat te maken van zijn rol als schurk. Tussen al die spierbundels mag hij fysiek dan niet erg intimiderend zijn, maar hij straalt voldoende geslepenheid uit om een geloofwaardige opponent te zijn.

Maar alles staat natuurlijk in dienst van de actie, en die heeft Fast & Furious 6 genoeg. Deel zes doet niet onder voor zijn voorganger en regisseur Lin weet nog een versnelling hoger te schakelen. Dit gaat vaak ten koste van de geloofwaardigheid, maar dat mag de pret niet drukken. De actiescènes zitten dynamisch in elkaar en de snelheid is voelbaar. Hoogtepunt is een spectaculaire achtervolging over een snelweg waarbij zwaar geschut wordt ingezet, maar de finale gaat letterlijk en figuurlijk voor nog groter. Daarbij worden de geschillen niet alleen met de voet op het gaspedaal uitgevochten. Een paar vuisten volstaan ook, en daarbij doen de dames niet onder voor de heren. Vooral de knokpartijen tussen Carano en Rodriquez zijn keihard.

Met zijn gelikte regie weet Lin de fans precies te geven wat zij van een nieuw Fast and the Furious-deel verwachten. Het is meer van hetzelfde, maar zonder enige pretenties. De onbevangenheid en de flitsende actie vergoelijken de zwakke punten. Tot slot geeft dit deel de vreemde eend in de bijt Tokyo Drift eindelijk een definitieve plaats in de continuïteit van de serie. Blijf ook nog even zitten voor een extra scène tijdens de aftiteling, waarin deel zeven alvast wordt warmgedraaid.

38 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

batmaster

Avatar

Zeker weten checken in Imax! Nu al zin. Gewoon genieten en gaan met die banaan!

Frietgezicht

Avatar

Het niet noemenswaardige plot is niet veel meer dan een herhaling van 2 Fast 2 Furious. Opnieuw zien Dom en Brian zich genoodzaakt een samenwerking met de politie aan te gaan om hun vrijheid terug te krijgen.

Dom deed niet mee in deel 2,foutje bedankt.

Rich Art

Avatar

130 Minuten!?! Das best lang...

Rich Art

Avatar

Frietgezicht "Dom deed niet mee in deel 2,foutje bedankt."

De karakters zijn misschien anders, het plot is wel degelijk hetzelfde. Foutje bedankt.

Decepticon

Avatar

Rich Art "130 Minuten!?! Das best lang..."
Das mooi man, zo lang duurt F5 ook en ik heb bij die film ook nooit het gevoel gehad, dat hij te lang duurde.
Ik heb er weer zin in, de recensie lees ik van t weekend wel ff, als ik de film heb gezien, maar Bart is positief met 4 sterren.

Banned

Avatar

Deel 5 vond ik nergens bijzonder... De actie van deze ziet er wel leuk uit, dan zal ik het wel eens bekijken op blu-ray.

Vanaf vanavond draait Only God Forgives in de zalen dus die krijgt absolute voorrang!!

benjamin

Avatar

Banned "Vanaf vanavond draait Only God Forgives in de zalen dus die krijgt absolute voorrang!!"


Vanaf morgen dacht ik. Maar bon, ook bij mij krijgt die wel de voorrang op Fast & Furious 6. Al zal ik me er wellicht nog mee kunnen vermaken mocht het er toch nog van komen.

KeesjeNL

Avatar

Plaatje: "Now I am an airplane"!

SunChaser

Avatar

Heb alleen FF1 gezien maar aangezien ik toch een Puc heb lekker in Imax kijken, who cares about the plot

Angelater

Avatar

Ik vond deze iets minder dan Fast Five. Furious Six had namelijk te veel actie scènes in het donker waardoor ik nog weleens het één en ander miste. Desondanks is de scène met de tank wel het hoogtepunt van de film. Jammer genoeg eindigt die scène ook een beetje belachelijk. Maar daar hoorde ik verschillende meningen over in mijn zaal :E

De credit scène was inderdaad al op FT weggegeven. Deze komt al na 20 seconde credits. Ongelofelijk dat sommige mensen gewoon al wegliepen. Zelfs tijdens de clip.

Secret1994goesFilm

Avatar

WIl deze verdorie gaan zien! Ik kon hem zelf deze zondag al zien - -'...
Maar jah... het te drukke leven van een student tijdens de examens... juist wanneer er monsterfilms als Fast6,Hangover PartIII, Now you See Me en Star Trek Into Darkness uit komen - -'

Decepticon

Avatar

Angelater "De credit scène was inderdaad al op FT weggegeven. Deze komt al na 20 seconde credits. Ongelofelijk dat sommige mensen gewoon al wegliepen. Zelfs tijdens de clip."
Dat was bij mij destijds bij Fast 5 ook al het geval, mensen liepen gewoon weg en hadden niet eens door dat de scene bezig was, of het interesseert ze niet. Sommige kregen ineens door en keken omhoog, vlak voordat ze de zaal uitliepen, sommige bleven nog staan, maar de meesten liepen gewoon de zaal uit.
Idd ongelooflijk dat zoveel mensen zo ongeinteresseerd naar zo´n film gaan. Hetzelfde geld voor de Marvel films, bijna niemand blijft zitten voor de after credits scenes. Het is net of bijna niemand weet dat bijna alle Marvel films die scenes hebben.

jaime91

Avatar

4 Sterren! Top! Ik had toch nog mijn twijfels of het Lin weer zou lukken en of deel 5 niet gewoon een gelukstreffer was, maar gelukkig is het hem weer gelukt. Vrijdagavond ga ik er naar toe! Can't wait! T+)

Frietgezicht

Avatar

Rich Art "De karakters zijn misschien anders, het plot is wel degelijk hetzelfde. Foutje bedankt."


Ja duh,doel ook niet op dat het plot niet hetzelfde is maar op dat Dom en Brian zich genoodzaakt zien om zogenaamd opnieuw een samenwerking met de politie aan te gaan om hun vrijheid terug te krijgen.Klopt gewoon niet.
Maar ja boeie.

Voor het eerst een keer naar een Fast-film in de bios denk ik.

filmjunky

Avatar

Gister gezien in imax. :W
vette film heerlijk.
vette aktie en weer goeie humor erin. T+)
net iets beter als vijf kan niet wachten op deel 7 vooral nu
jason statham mee doet
ga zaterdag nog een keer. :Y

batmaster

Avatar

Decepticon "Dat was bij mij destijds bij Fast 5 ook al het geval, mensen liepen gewoon weg en hadden niet eens door dat de scene bezig was, of het interesseert ze niet. Sommige kregen ineens door en keken omhoog, vlak voordat ze de zaal uitliepen, sommige bleven nog staan, maar de meesten liepen gewoon de zaal uit.
Idd ongelooflijk dat zoveel mensen zo ongeinteresseerd naar zo´n film gaan. Hetzelfde geld voor de Marvel films, bijna niemand blijft zitten voor de after credits scenes. Het is net of bijna niemand weet dat bijna alle Marvel films die scenes hebben."


Bij Iron Man 3 bleef driekwart zitten bij mijn bezoek.

Frietgezicht

Avatar

batmaster "Bij Iron Man 3 bleef driekwart zitten bij mijn bezoek."


Bij mij ook hoewel er in totaal maar 24 mensen zaten :P
Duurde wel verdomd lang,iedereen raakte geirriteerd(eindelijk pisse en roken en dan 10 min aftiteling,doe t dan na 2 min in de aftiteling)

jacksparrow070

Avatar

Gisteren gekeken was een goede film, dat het zelfde is als voorgaande is geen verassing aangezien het een auto film is waar vaak geracet wordt.

130 minuten lang genoten kan niet wachten op deel 7

jaime91

Avatar

Frietgezicht "Bij mij ook hoewel er in totaal maar 24 mensen zaten :P
Duurde wel verdomd lang,iedereen raakte geirriteerd(eindelijk pisse en roken en dan 10 min aftiteling,doe t dan na 2 min in de aftiteling)"

Ja toen ik Iron Man 3 zag liep ook de hele zaal weg. Duurde idd verrekte lang. Vind dat ze dat bij F&F dan handiger doen.

UPictures

Avatar

Ik heb zojuist de film in IMAX gezien!! Geweldig!!!! Er zit meer dan voldoende aktie in dat naar een hoger niveau is getild ten opzichte van de vorige deel. Humor is goed, en Evans is een goeie badguy! De credit scene is inderdaad een intro voor Deel 7, dus het is zeker vier sterren waard!! Johnson en Diesel hebben me weer vermaakt!!

Baron Von Marlon

Avatar

Ben blij om te lezen dat hij op Fast 5 lijkt.
Naar mijn mening de beste in de serie.
Minder race/auto/tuning crap, meer actie.

Frietgezicht

Avatar

jaime91 "Ja toen ik Iron Man 3 zag liep ook de hele zaal weg. Duurde idd verrekte lang. Vind dat ze dat bij F&F dan handiger doen."


Haha idd,iedereen begon te staan enz en toen riep ik door de zaal na 6 min aftiteling ofzo 'schiet op met die aftercredit scene,ik mot nodig zeike',iedereen lache en inderdaad roepe lol. En dan valt scene nog tegen ook.

nietselam

Avatar

Ook ik ben gelijk bij start aftiteling van iron man weggelopen net als bij de andere marvel films, ik vind ze allemaal zeer vermakelijk maar ik ga geen 10 minuten wachten voor een paar seconden extra film die toch weinig toevoegd, zie het later wel op dvd, kan ik hem mooi doorspoelen.
Daar doet fast & furious het inderdaad slimmer.

jaime91

Avatar

Frietgezicht "Haha idd,iedereen begon te staan enz en toen riep ik door de zaal na 6 min aftiteling ofzo 'schiet op met die aftercredit scene,ik mot nodig zeike',iedereen lache en inderdaad roepe lol. En dan valt scene nog tegen ook."

Ja hij had geen reet met The Avengers 2 te maken. Maar dat klopte wel weer met de rest van de film, die ook weinig tot niets met The Avengers 2 te maken had. Verder vond ik die scene wel geinig maar ik begrijp de teleurstelling.

B@chelor

Avatar

nietselam "Ook ik ben gelijk bij start aftiteling van iron man weggelopen net als bij de andere marvel films, ik vind ze allemaal zeer vermakelijk maar ik ga geen 10 minuten wachten voor een paar seconden extra film die toch weinig toevoegd, zie het later wel op dvd, kan ik hem mooi doorspoelen.
Daar doet fast & furious het inderdaad slimmer."
Ik ook. Ik kijk nooit de aftiteling van films af. De enige keer was bij Captain America, omdat ik de teaser van The Avengers wilde zien. Ik ben zo iemand die de after-credits-scenes gewoon op youtube bekijkt, hehe

benjamin

Avatar

Ik snap hoe dan ook niet waarom mensen zo snel opstaan als de film gedaan is. Als je het slecht vond misschien en weg wilt, maar ik kan er niet inkomen dat je zo snel opstaat zodra de naam van de regisseur verschijnt. Dan heeft de film toch geen enkele impact nagelaten.

PKP

Avatar

Gister gezien. Ontzettend vermakelijke film! Wat je kunt verwachten: Lekkere wijven, mooie auto's en veel over-the-top actie.

Vooral dat laatste is misschien mijn puntje van kritiek. Een aantal voorbeelden:

Een oneindige landingsbaan aan het eind van de film. Sloeg nergens op.
Het feit dat alle auto's aan het eind van de film een opstijgend vliegtuig konden bijhouden
De scene op de snelweg met Dom en Letty die naar elkaar toespringen en op magische wijze heelhuids terechtkomen, om nog maar te zwijgen over de scene met de tank.

Overigens hoef je aan het eind van de film niet lang te wachten op de 'after-credits'. Hooguit een minuut.

Het zit Han niet echt mee in deze film zeg! Wel jammer dat ik Tokio Drift nooit heb gekeken.

De cliffhanger tijdens de after-credits deed het publiek doen joelen en klappen. Leuk om dat soort Amerikaanse taferelen een keer mee te maken.

Een 7/10.

Decepticon

Avatar

benjamin "Ik snap hoe dan ook niet waarom mensen zo snel opstaan als de film gedaan is. Als je het slecht vond misschien en weg wilt, maar ik kan er niet inkomen dat je zo snel opstaat zodra de naam van de regisseur verschijnt. Dan heeft de film toch geen enkele impact nagelaten."
Dat snap ik ook niet. Ik blijf ook altijd sowieso ff een paar minuten zitten, nagenieten en napraten over de film met m'n maat.

benjamin

Avatar

Decepticon "Dat snap ik ook niet. Ik blijf ook altijd sowieso ff een paar minuten zitten, nagenieten en napraten over de film met m'n maat."


En meestal heb je dan toch ook nog minstens oké muziek.

Nolio

Avatar

Nou ja, de enige film uit deze serie, die ik heb gezien, was deel 5. Ik haalde de eind-credits bij lange na niet, want ik haakte na bijna een uur al af. Dat hele uur dacht ik: gompie, wordt het echt niet beter dan dit?? En toen kon ik die meuk niet mee aanzien (zonde van mijn tijd en zo). Dus ik zal deel 6 vast ook niet leuk gaan vinden, hè? Smiley face

Frietgezicht

Avatar

benjamin "Ik snap hoe dan ook niet waarom mensen zo snel opstaan als de film gedaan is. Als je het slecht vond misschien en weg wilt, maar ik kan er niet inkomen dat je zo snel opstaat zodra de naam van de regisseur verschijnt. Dan heeft de film toch geen enkele impact nagelaten."


Omdat ik 10 bier en 8 zakken popcorn vreet tijdens films dus nodig moet schijten en pissen.
Jij zit met je mond open nog naar de aftiteling te kijken?

benjamin

Avatar

Frietgezicht "Omdat ik 10 bier en 8 zakken popcorn vreet tijdens films dus nodig moet schijten en pissen. "


Hoe doe jij dat dan als je lange films bekijkt?

Frietgezicht "Jij zit met je mond open nog naar de aftiteling te kijken?"


Met open mond is veel gezegd. Ik blijf meestal helemaal tot het einde zitten, maar zoals Decepticon is dat wat nagenieten en na een tijdje begin ik meestal ook wat stilletjes met m'n maten te praten.

Blockbuster

Avatar

Decepticon "Dat snap ik ook niet. Ik blijf ook altijd sowieso ff een paar minuten zitten, nagenieten en napraten over de film met m'n maat."


Ik ben nog nooit weggelopen, ook niet als een film slecht was. Ik kijk altijd de hele aftiteling af. Ook voor de muziek (nagenieten) en om te kijken welke filmsongs erin zaten. Ook laat ik me graag verrassen door een after credits scene. Trouwens, ik betaal ervoor, dan wil ik ook alles zien. Soms zit ik als enige nog en schaam je je bijna dood als bioscoop medewerkers rommel aan het opruimen zijn. Dan kijken ze je zo aan van: wat doe je hier eigenlijk nog? }:

Baron Von Marlon

Avatar

Jullie moeten rekening houden met het feit dat de doorsnee mens geen filmliefhebber is zoals ons.
Voor hun eindigt de films als de aftiteling begint.

Decepticon

Avatar

Blockbuster "Ik ben nog nooit weggelopen, ook niet als een film slecht was. Ik kijk altijd de hele aftiteling af. Ook voor de muziek (nagenieten) en om te kijken welke filmsongs erin zaten. Ook laat ik me graag verrassen door een after credits scene. Trouwens, ik betaal ervoor, dan wil ik ook alles zien. Soms zit ik als enige nog en schaam je je bijna dood als bioscoop medewerkers rommel aan het opruimen zijn. Dan kijken ze je zo aan van: wat doe je hier eigenlijk nog? }:"
Haha, dan blijf je idd altijd wel erg lang. Dat doe ik alleen als het een volle zaal is, dan duurt het altijd hartstikke lang voordat de zaal een keer is en heel lang voordat je een keer van de parkeerplaats af bent.
Zeggen ze dan niet tegen je dat er geen filmpje meer komt. Want als er een after credits scene komt, wacht het personeel altijd netjes. En dan gaat of blijft het licht ook (weer) uit.

Brein8998

Avatar

Vanavond bij ArenA in de IMAX, heb er zin an :E :E :E :E :E :E

PRIME

Avatar

Best. Movie. Ever.


100000000000000000/10

Secret1994goesFilm

Avatar

Trouwens... ben ik even blij dat ik de trailer op deze pagina niet heb gezien alvorens ik Fast6 ging gaan zien :o
HIJ ZIT VOL MET SPOILERS!! Die trailer maakt het echt niet leuk :o

Furious 6

acties