Recensie

Steekspel (2011)

Een onconventionele productiemethode leidt tot een alleraardigst maar toch vrij conventioneel filmpje.

door Thierry Verhoeven om 21:39 in RECENSIES
Steekspel poster
Regie: Paul Verhoeven | Cast: Peter Blok (Remco), Ricky Koole (Ineke), Gaite Jansen (Merel), Carolien Spoor (Lieke), Robert de Hoog (Tobias), e.a.| Speelduur: 87 minuten | Jaar: 2012

Na in 2006 met Zwartboek een succesvolle comeback te hebben gemaakt in Nederland (resulterend in drie Gouden Kalveren en meer dan een miljoen bezoekers) zou je verwachten dat Paul Verhoevens volgende film niet lang op zich zou laten wachten. Dat blijkt toch tegen te vallen, want in de zes verstreken jaren is Verhoevens naam aan diverse projecten gekoppeld, maar van een nieuwe film lijkt voorlopig nog geen sprake te zijn. Dat zijn naam nu prominent op de poster van Steekspel staat, lijkt voor de producenten een methode te zijn om media-aandacht te krijgen en voor de regisseur in kwestie simpelweg een uitdaginkje tussendoor om maar iets om handen te hebben. De vraag dringt zich echter op of dit project wel zo gebaat is bij de betrokkenheid van een grote naam als Verhoeven.

Steekspel is namelijk tot stand gekomen door middel van crowdsourcing. Dat wil zeggen: de eerste vier minuten van het plot werden geschreven door Kim van Kooten (naast actrice regelmatig actief als scenarioschrijfster), waarna iedereen die zich daartoe geroepen voelde de rest van het verhaal mocht afmaken. Dat resulteerde in honderden inzendingen van mogelijke scenario’s, waaruit de makers vervolgens een goedlopend narratief probeerden te construeren; een script dat alle andere overbodig maakte, zat er namelijk niet tussen. Het eindresultaat zou oorspronkelijk online worden geplaatst, werd vervolgens bewerkt om op televisie te worden uitgezonden en blijkt nu toch in de bioscoop te zijn beland. Althans, als er voldoende kaarten voor worden verkocht. De opzet is namelijk dat geïnteresseerden online hun ticket kopen en als er voldoende animo blijkt te zijn, wordt de film vertoond in het filmtheater dat daarvoor de mogelijkheid biedt.

Het productieproces van Steekspel is simpelweg interessanter dan film zelf. Dat wil niet zeggen dat deze slecht is, maar heel veel meer dan een degelijk uitgevoerd soapverhaaltje is het niet. De film duurt nog geen uur, maar doordat deze voorafgegaan wordt door de making-ofdocumentaire Paul’s Experience, heeft het totaalpakketje een bioscoopwaardige speelduur. In deze documentaire staat echter niet het crowdsourcing-aspect centraal, maar de filmmaker die het hele gebeuren in goede banen moet leiden. Best interessant maar de inbreng van het publiek die juist zo onderscheidend zou moeten zijn, wordt maar zijdelings aangehaald. Daarbij is een halfuur natuurlijk veel te kort om echt diep op de materie in te gaan. Eenieder die wel eens het bonusmateriaal van een dvd bekijkt, heeft waarschijnlijk vele malen boeiendere en inzichtelijkere documentaires gezien van films waarvan de productie juist veel conventioneler verliep.

De documentaire geeft wel een hint waar het met dit project is misgegaan. Zo zegt Verhoeven te zijn aangesteld als bewaker van stijl en structuur en laat hij na zijn initiële enthousiasme steeds meer frustratie doorschemeren om het feit dat het de ingezonden scripts daar vooral aan ontbreekt. Paul Verhoeven is echter, zonder afbreuk te doen aan zijn buiten kijf staande kwaliteiten, een filmmaker van de oude stempel en daarmee waarschijnlijk ongeschikt voor een modern project als dit. Uit de duizenden ingezonden scriptpagina’s construeert hij uiteindelijk een plot naar zijn eigen opvattingen van stijl en structuur zoals hij ze al meer dan veertig jaar hanteert. Dat is niet erg, maar het biedt geen vernieuwing en daarmee lijken al die inzendingen vooral een verspilling van tijd te zijn geweest. Had het project nou maar gewoon toevertrouwd aan veelbelovende twintiger vers van de filmacademie. Dan maar een keer wat minder media-aandacht.

8 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

enricovv

Avatar

Heb de kortere versie (50 minuten) vorig jaar gezien. Wel samen met Paul Verhoeven en dat was toch leuk om mee gemaakt te hebben, een film kijken waar de regisseur bij zit.
Vond de film alleen niet heel boeiend. Geen apart verhaal.

sandera

Avatar

Jammer dat dan ook in dit artikel niet wordt verwezen naar de film "Lotgenoten", die is gemaakt door het winnende team IO Filmproducties onder leiding van regisseur Stephan Brenninkmeijer. Die kreeg een officiële bioscoop-release en is inmiddels op DVD en VoD te bekijken.
Een andere aanpak van het zelfde script, een budget van een lunchpause bij Paul en daardoor best verrassend.

Frietgezicht

Avatar

enricovv "Heb de kortere versie (50 minuten) vorig jaar gezien. Wel samen met Paul Verhoeven en dat was toch leuk om mee gemaakt te hebben, een film kijken waar de regisseur bij zit.
Vond de film alleen niet heel boeiend. Geen apart verhaal."


Achteraf..

Paultje ; vond je ervan dan pikkebaas?
Enricovv (huilend) : fantastisch meneer verhoeven
Paultje : dank

Frietgezicht

Avatar

Ik kan het mis hebben maar bij deze film moet je toch een iphone hebben met de app om ondertussen op te kijken voor extra dingen? Zag dat laatst op tv,raar dat er niets over staat.


Lijkt mij trouwens geen hol aan,kom op Verhoeven,hou je bezig met een echte film.

jaime91

Avatar

Frietgezicht "Ik kan het mis hebben maar bij deze film moet je toch een iphone hebben met de app om ondertussen op te kijken voor extra dingen? Zag dat laatst op tv,raar dat er niets over staat.
"


Nee dat is de film met de titel App.

Frietgezicht

Avatar

Ohhh daar zat Robert de Hoog ook in he,die accepteert ook alles.

Jonathancrane

Avatar

Frietgezicht "Ohhh daar zat Robert de Hoog ook in he,die accepteert ook alles."


Inderdaad, ben hem al goed zat om in alles te zien.

Thiver

Avatar

Pas maar op met wat je zegt; hij heeft een mes. :D Sorry, running gag die ik met een vriend heb naar aanleiding van zijn belachelijke rol in The Domino Effect. Smiley face

Steekspel

acties