Top 20 van 2018 volgens FilmTotaal

Niets is onmogelijk voor Tom Cruise: Mission: Impossible - Fallout is de beste film van 2018 volgens de redactie van FilmTotaal.

Remko Mewe 30 december 2018 22:30 in Featured
Mission: Impossible - Fallout is volgens FilmTotaal de beste film van 2018. Het leek een onmogelijke missie, maar eindelijk pakt Tom Cruise weer eens een grote prijs. Toch roept de uitslag vragen op. Althans, wel bij mij. Wat zegt het over FilmTotaal dat we een zinderend actiespektakel verkiezen boven films die wat te zeggen hebben of op zijn minst proberen een interessant of origineel verhaal te vertellen? Is het een tegenreactie op het feit dat blockbusters zelden in aanmerking komen voor belangrijke awards? Is de film net zo goed als Mad Max: Fury Road die drie jaar geleden won? Heeft Scientology de uitslag gemanipuleerd?

Laat ik vooropstellen dat Mission: Impossible - Fallout eerlijk en verdiend gewonnen heeft, al bleef het tot het einde spannend. Vijftien medewerkers van FilmTotaal leverden een top tien in, waarmee films punten konden verdienen (een eerste plek leverde tien punten op, een tweede plek negen, enzovoort). Dit keer mocht men naast de landelijke bioscoopreleases ook Netflix-titels selecteren. Pas na het allerlaatste lijstje stond vast dat Mission: Impossible met één punt verschil The Florida Project had verslagen.

Waren er dan echt geen betere films dit jaar? Jawel hoor, op dertien van de vijftien lijstjes prijkte Mission: Impossible niet bovenaan. Maar liefst twaalf verschillende films scoorden een tien, waaronder Call Me By Your Name, Phantom Thread, Shoplifters, A Star is Born, Roma en Avengers: Infinity War. Dat zegt veel over het brede aanbod en de onderlinge smaakverschillen, maar uiteindelijk bepalen de grootste gemene delers de eindstand. Het resultaat is een prachtige eindejaarslijst waar geen speld tussen te krijgen is, al is het jammer dat mijn persoonlijke favoriet Den Skyldige ontbreekt en dat het laat uitgebrachte Spider-Man: Into the Spider-Verse door te weinig mensen is gezien om kans te maken.

De twintig titels vormen een mooie doorsnede van het afgelopen filmjaar, dat naar mijn mening meer te bieden had dan 2017. Laten we hopen dat die trend zich voortzet in 2019. En mocht je nog op zoek zijn naar goede voornemens, ik geef er graag een paar mee: ga zo vaak mogelijk naar de bioscoop, blijf onze nieuwsberichten en recensies lezen, staar je niet blind op cijfer- en sterwaarderingen, sla eens een onbekende filmweg in en durf een eigen mening te vormen, ook als die afwijkt van de gangbare opinie. Wij proberen dat ook, getuige onze gevarieerde toptiens die volgen na de eindlijst.

Een fantastisch 2019 gewenst!

Remko Mewe
Hoofdredacteur

1. Mission: Impossible - Fallout (2018)
Regie: Christopher McQuarrie, Christopher McQuarrie | Cast: Tom Cruise, Tom Cruise, Henry Cavill, Henry Cavill | Duur: 147 min | Recensie

De waanzinnige achtervolging door Parijs was voldoende geweest om Mission: Impossible - Fallout tot beste actiefilm van het jaar te verklaren, maar dit zesde deel in de alsmaar beter wordende filmreeks heeft zowaar nog vier van dat soort opwindende sequenties in huis. Had deze film naast actie een boeiend verhaal, een solide structuur en interessante thematiek? Ik zou het je niet kunnen zeggen; ik ben nog steeds aan het bijkomen van het overweldigende spektakel.

Thierry Verhoeven

2. The Florida Project (2017)
Regie: Sean Baker | Cast: Brooklynn Prince, Christopher Rivera, Aiden Malik, Josie Olivo | Duur: 111 min | Recensie

Een hartroerend portret van Amerika aan de onderkant van de samenleving door de ogen van een wijsneuzerig meisje dat noodgedwongen met haar werkloze moeder in een motel naast Disney World verblijft. Hun kamer is dan wel gehuld in vrolijk pastel; hier komen geen pretparktoeristen, hier wonen kansloze gezinnen. Door Sean Bakers fantastische acteursregie weten niet alleen Willem Dafoe als innemende moteleigenaar, maar vooral de zesjarige Moonee en haar vriendjes de kijker helemaal in te palmen.

Danitsa Linders

3. Avengers: Infinity War (2018)
Regie: Anthony Russo, Joe Russo | Cast: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Chris Evans | Duur: 149 min | Recensie

Infinity War is een visueel blockbusterspektakel dat alle voorgaande films verbindt, tijdens superheldengevechten die maar niet lijken te stoppen en vele uithoeken van het universum aandoen. De onderonsjes tussen de tientallen personages zijn vermakelijk, De clashes op Titan en in Wakanda groots en de continue dreiging van de machtige Thanos indrukwekkend. Voor de fan van het Marvel-filmuniversum is Infinity War een nieuw hoogtepunt met een zeer verrassend open einde.

Bram de Groot

4. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017)
Regie: Martin McDonagh | Cast: Frances McDormand, Caleb Landry Jones, Kerry Condon, Sam Rockwell | Duur: 115 min | Recensie

De prijs voor meest politiek correcte regisseur zal Martin McDonagh nooit winnen. Zijn derde bioscoopfilm staat bol van krachttermen die in 2018 écht niet meer door de beugel kunnen, en vindt zelfs in de meest pikzwarte materie nog manieren om je aan het lachen te maken. Tegelijkertijd is het een vlijmscherpe en onvoorspelbare uiteenzetting over de gevolgen van haat, schuld en blinde vergelding na tragedie, waarin de grofheid van de humor niets afdoet aan de zwaarte van het verdriet.

Jelle Fastenau

5. Phantom Thread (2017)
Regie: Paul Thomas Anderson | Cast: Vicky Krieps, Daniel Day-Lewis, Lesley Manville, Sue Clark | Duur: 130 min | Recensie

Controle en precisie domineren in dit elegante portret van een befaamde couturier. Zijn werkwijze, altijd evenwichtig en volgens een dwingend stramien, streeft naar perfectie. Totdat hij op een dag een vrouw ontmoet die hem buitengewoon intrigeert. Op dat moment spelen Paul Thomas Anderson - en de geweldige cast met hun verraderlijke blikken - een superieur spel over wie wie controleert. Iedere plooi van deze ambachtelijke film lijkt zorgvuldig door Anderson met naald en draad te zijn ontworpen.

Sam Duijf

6. The Shape of Water (2017)
Regie: Guillermo del Toro | Cast: Sally Hawkins, Michael Shannon, Richard Jenkins, Octavia Spencer | Duur: 123 min | Recensie

Een buitengewoon sprookje, een beestachtig liefdesverhaal of een duik in het duistere onderbewuste. The Shape of Water is zo gelaagd met symboliek, dat je iedere keer iets nieuws ziet. De setting met al zijn politieke en culturele implicaties; de psychologische thema's zoals hiërarchie, zondes en mutilatie; de vele manieren waarop Del Toro speelt met de kleur groen; de absurde en ongelooflijk pittoreske beelden. Het is zijn passieproject en mogelijk zijn meest intrigerende werk.

Martijn Hamerling

7. Call Me by Your Name (2017)
Regie: Luca Guadagnino | Cast: Armie Hammer, Timothée Chalamet, Michael Stuhlbarg, Amira Casar | Duur: 132 min | Recensie

Hartverscheurend mooi drama tussen twee jonge mannen die elkaar in de zomer van 1983 in Italië leren kennen. Ondanks hun verschillen beleven ze een onvergetelijke tijd samen, maar deze kan slechts van korte duur zijn... Het geweldige acteerwerk, de fenomenale beelden en emotionele muziek zorgen ervoor dat Call Me By Your Name geen film is die je kijkt maar een die je voelt. In alle opzichten niet alleen een van de beste films van 2018, maar van de laatste jaren.

Wouter Drummen

8. Roma (2018)
Regie: Alfonso Cuarón | Cast: Yalitza Aparicio, Marina de Tavira, Diego Cortina Autrey, Carlos Peralta | Duur: 135 min | Recensie

Na Children of Men en Gravity bewijst Alfonso Cuarón opnieuw zijn meesterschap met het betoverende Roma, dat geïnspireerd is op zijn eigen jeugdherinneringen. Opvallend: niet hijzelf, maar dienstmeisje Cleo (indrukwekkend gespeeld door nieuwkomer Yalitza Aparicio) staat centraal in deze sfeerschets van het Mexico-Stad van de jaren zeventig. Het camerawerk en de kraakheldere zwart-witfotografie zijn verbluffend. In de handen van Cuarón krijgen zelfs alledaagse taferelen iets monumentaals. Ooit gedacht dat natte kleding aan een waslijn zo wonderschoon kon nadruipen?

Frank Stol

9. Cold War (2018)
Regie: Pawel Pawlikowski | Cast: Joanna Kulig, Tomasz Kot, Borys Szyc, Agata Kulesza | Duur: 88 min | Recensie

Cold War is een efficiënte film. Regisseur Pawlikowski gebruikt niet meer tijd dan nodig en vertelt alsnog een uitgebreid verhaal. Een verhaal dat zich afspeelt tijdens de Koude Oorlog en de tegenstellingen tussen oost en west duidelijk maakt. Maar ondanks die grootse setting is Cold War het kleinst mogelijke verhaal, namelijk dat van Wiktor en Zula die niet met, maar ook niet zonder elkaar kunnen. IJzingwekkend mooi.

Jim Pedd

10. Annihilation (2018)
Regie: Alex Garland | Cast: Natalie Portman, Benedict Wong, Sonoya Mizuno, David Gyasi | Duur: 115 min | Recensie

Annihilation is zo'n zeldzame film die tegelijkertijd je oogballen streelt en je hersenen kraakt. De visuele effecten zijn werkelijk buitenaards te noemen en bepaalde aspecten (de Shimmer, de vuurtoren, de angstaanjagende beer) zullen ongetwijfeld iconisch worden. Als een enorme fan van het oorspronkelijke boek, ben ik ontzettend blij dat regisseur Alex Garland de essentie, filosofische thema's en het mysterie van Annihilation op zijn eigen unieke wijze heeft weten om te zetten in een film.

Zilko Tarici

11. First Man (2018)
Regie: Damien Chazelle | Cast: Ryan Gosling, Claire Foy, Jason Clarke, Kyle Chandler | Duur: 141 min | Recensie

Damien Chazelle overtreft zichzelf opnieuw met First Man. De eerste helft van de film is (opzettelijk) zo afstandelijk als hoofdpersonage Neil Armstrong (Ryan Gosling op zijn best), maar zodra we de ruimte ingaan, zit je tot het einde op het puntje van je stoel. De film culmineert in de waanzinnig gerealiseerde maanlanding die, mede door de muziek van Justin Hurwitz, het filmische hoogtepunt van 2018 is en een emotionele mokerslag bevat die je niet ziet aankomen.

Zilko Tarici

12. A Quiet Place (2018)
Regie: John Krasinski | Cast: Emily Blunt, John Krasinski, Millie Simmonds, Noah Jupe | Duur: 90 min | Recensie

Horror is juist effectief als je zelf aan het denken wordt gezet. Suggestie, de menselijke psyche en een sterk uitgewerkte dramatische component winnen het vrijwel altijd van expliciete gorigheid. Met A Quiet Place weten echtpaar Krasinsky en Blunt de hartslag van de kijker voortdurend hoog te houden. Elk geluid wordt eng, zelfs het vallen van een speld. Drama staat boven de jumpscare. En dan zijn er nog die spijker in de trap en een op handen zijnde bevalling!

Arjan Welles

13. A Star Is Born (2018)
Regie: Bradley Cooper | Cast: Lady Gaga, Bradley Cooper, Sam Elliott, Dave Chappelle | Duur: 135 min | Recensie

Eerder dit jaar ontmoette ik mijn idool Lady Gaga na haar concert in Amsterdam - en wat was ik als fan trots om haar grote speelfilmdebuut in A Star Is Born op het witte doek te zien. Deze kameleon van de showbusiness excelleert in elk vakgebied. Bradley Cooper heeft iets magisch gecreëerd en zong samen met Gaga de sterren van de hemel. Hopelijk zijn deze sterren in welverdiende Oscars veranderd eer ze de grond aanraken.

Jeffrey Kouters

14. BlacKkKlansman (2018)
Regie: Spike Lee | Cast: Alec Baldwin, John David Washington, Isiah Whitlock Jr., Robert John Burke | Duur: 135 min | Recensie

Met dit bizarre waargebeurde verhaal, waarin een Afro-Amerikaanse agent begin jaren zeventig infiltreert in de Ku Klux Klan, zet Spike Lee een van de beste films van zijn loopbaan neer. Hij duikt in de geschiedenis om een parallel te trekken met het huidige racisme in de VS. Waar eerder nog de nodige humor in de film te vinden is, zorgt het heftige einde toch voor stilte en contemplatie.

Tom van der Krieke

15. Bohemian Rhapsody (2018)
Regie: Bryan Singer | Cast: Rami Malek, Lucy Boynton, Gwilym Lee, Ben Hardy | Duur: 134 min | Recensie

Die malle gebitsprothese is eventjes wennen, maar gelukkig verdwijnt die onwennigheid na enkele scènes compleet dankzij de weergaloze performance van Rami Malek die transformeert in rocklegende Freddie Mercury. Regisseur Bryan Singer laat deze biopic op zijn beurt aan alle kanten knetteren en vlammen. Hoogtepunt is de uiterst nauwkeurige reconstructie van het Live Aid-concert in een afgeladen Wembley Stadium. Ook wie geen fan is van Queen zit bij de aftiteling met kippenvel op zijn armen.

Frank Stol

16. Suspiria (2018)
Regie: Luca Guadagnino | Cast: Dakota Johnson, Tilda Swinton, Doris Hick, Malgorzata Bela | Duur: 152 min | Recensie

Suspiria danst met de dood en doodt met dans. In een prestigieuze Berlijnse balletschool worden eind jaren zeventig enkele vrouwelijke pupillen door hun behekste leraressen klaargestoomd voor een kolkend balletstuk van lust en overgave. Het hart van de film klopt op het ritme van de bezetenheidsdans. Suspiria laat geen enkel shot onberoerd. Angst is overal. Deze tactiele remake kruipt niet alleen onder je huid, hij danst door je hele lichaam.

Sam Duijf

17. Burning (2018)
Regie: Chang-dong Lee | Cast: Ah In Yoo, Steven Yeun, Jong-seo Jeon, Soo-Kyung Kim | Duur: 148 min | Recensie

Burning is een perfecte en grootse interpretatie van het korte verhaal Schuurtjes in Brand Steken van Murakami. De Koreaanse meester Chang-dong Lee creëert een mysterieuze sfeer en completeert dat met prachtige shots. Daarnaast vertelt deze film over eenzaamheid in de grote stad, globalisering en het verschil tussen arm en rijk in het moderne Zuid-Korea. Burning is een wonderschoon, berustend, poëtisch en mysterieus meesterwerk.

Tom van der Krieke

18. Isle of Dogs (2018)
Regie: Wes Anderson | Cast: Bryan Cranston, Koyu Rankin, Edward Norton, Bob Balaban | Duur: 101 min | Recensie

Wes Andersons tweede stop-motionfilm bleek dit jaar dé grootste verrassing te zijn. Oorspronkelijk trok absoluut niets mij aan, maar vanaf minuut één was het duidelijk dat deze komische animatiefilm over een dystopische toekomst in Japan buitengewoon is. Geweldige stijl, heerlijk geanimeerd, goed ingesproken door de bekende cast en gevuld met doeltreffende grappen. De opvallende muziek van componist Alexandre Desplat maakt daarnaast het portret vakkundig af. Eentje die je gezien moet hebben!

Rik Timmer

19. I, Tonya (2017)
Regie: Craig Gillespie | Cast: Margot Robbie, Sebastian Stan, Allison Janney, Julianne Nicholson | Duur: 120 min | Recensie

Margot Robbie laat als Olympisch schaatsster Tonya Harding een geweldige indruk achter. Ze is in duidelijk niet het poppetje uit The Wolf of Wall Street. Het zijn de vermakelijke personages van Allison Janney, Paul Walter Hauser (die zichzelf herhaalde in BlacKkKlansman) en zelfs Sebastian Stan die de film echt memorabel maken. Met geweldige humor is I, Tonya een dramedy van de bovenste plank, met ook nog eens fraaie beelden vanaf het ijs.

Bram de Groot

20. You Were Never Really Here (2017)
Regie: Lynne Ramsay | Cast: Joaquin Phoenix, Ekaterina Samsonov, Alessandro Nivola, Alex Manette | Duur: 85 min | Recensie

Het was mijn eerste bioscoopervaring van 2018, die eigenlijk het hele jaar niet meer werd geëvenaard. Deze tour de force van Lynne Ramsay sloeg als een moker in bij mij. Ogenschijnlijk een verhaal over een huurmoordenaar die een tienermeid redt uit een bordeel, maar You Were Never Really Here gaat vooral over posttraumatische stressstoornis en traumaverwerking. Briljant is de manier waarop Ramsay dat met intense, impressionistische montage invoelbaar maakt, bijgestaan door een indrukwekkende Joaquin Phoenix.

Kaj van Zoelen

Individuele toptiens

Thierry Verhoeven

1. Mission: Impossible - Fallout
2. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
3. The Shape of Water
4. The Florida Project
5. Darkest Hour
6. Beast
7. First Man
8. Der Hauptmann
9. Lady Bird
10. Aus dem Nichts

Danitsa Linders

1. Der Hauptmann
2. Call Me by Your Name
3. The Florida Project
4. The Rider
5. Lean on Pete
6. Niemand in de Stad
7. Utøya 22. juli
8. Cold War
9. Lucky
10. Roma

Bram de Groot

1. Avengers: Infinity War
2. BlacKkKlansman
3. I, Tonya
4. Darkest Hour
5. The Shape of Water
6. A Quiet Place
7. The Death of Stalin
8. Mission: Impossible - Fallout
9. Unsane
10. You Were Never Really Here

Jelle Fastenau

1. The Florida Project
2. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
3. Hereditary
4. Annihilation
5. Phantom Thread
6. Mandy
7. Isle of Dogs
8. Lady Bird
9. Widows
10. The Ballad of Buster Scruggs

Sam Duijf

1. Phantom Thread
2. Foxtrot
3. Suspiria
4. Cold War
5. Roma
6. Living the Light - Robby Müller
7. The Death of Stalin
8. Call Me by Your Name
9. Bewaren
10. The Florida Project

Martijn Hamerling

1. Spider-Man: Into the Spider- Verse
2. Beast
3. The Shape of Water
4. First Man
5. Black Panther
6. Annihilation
7. Oh Lucy!
8. The Wife
9. Isle of Dogs
10. The Man Who Killed Don Quixote

Wouter Drummen

1. Call Me by Your Name
2. Avengers: Infinity War
3. Roma
4. A Star is Born
5. Cold War
6. Mission Impossible Fallout
7. Annihilation
8. You Were Never Really Here
9. A Quiet Place
10. Bohemian Rapsody

Frank Stol

1. Roma
2. Call Me by Your Name
3. The Florida Project
4. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
5. Mandy
6. Bohemian Rhapsody
7. The Rider
8. Spider-Man: Into the Spider-Verse
9. A Star is Born
10. Aquaman

Jim Pedd

1. Phantom Thread
2. Cold War
3. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
4. Burning
5. Girl
6. The Fortress
7. I, Tonya
8. First Man
9. Aus dem Nichts
10. The Florida Project

Zilko Tarici

1. Mission: Impossible - Fallout
2. First Man
3. Annihilation
4. Utoya 22. juli
5. Avengers: Infinity War
6. Only the Brave
7. The Shape of Water
8. Mandy
9. The Florida Project
10. BlacKkKlansman

Arjan Welles

1. Suspiria
2. Mary Poppins Returns
3. Bohemian Rhapsody
4. A Quiet Place
5. The Shape of Water
6. Lady Bird
7. Gräns
8. I, Tonya
9. A Star Is Born
10. Hereditary

Jeffrey Kouters

1. A Star Is Born
2. Mission: Impossible - Fallout
3. Avengers: Infinity War
4. Papillon
5. A Quiet Place
6. Ant-Man and the Wasp
7. Black Panther
8. Mowgli
9. I Am Not A Witch
10. Christopher Robin

Tom van der Krieke

1. Shoplifters
2. Burning
3. The Florida Project
4. First Reformed
5. Phantom Thread
6. BlacKkKlansman
7. Rabot
8. Isle of Dogs
9. Lady Bird
10. Den Skyldige

Rik Timmer

1. Bad Times at the El Royale
2. Avengers: Infinity War
3. Isle of Dogs
4. Halloween
5. Bohemian Rhapsody
6. Mission: Impossible - Fallout
7. Hereditary
8. A Quiet Place
9. Under the Silver Lake
10. The Ballad of Buster Scruggs

Kaj van Zoelen

1. You Were Never Really Here
2. Western
3. On The Beach At Night Alone
4. Mamma Mia! Here We Go Again
5. BlackKklansman
6. First Reformed
7. Mission: Impossible - Fallout
8. 3 Faces
9. Radiance
10. Burning

Mission: Impossible - Fallout is de opvolger van Dunkirk (2017). Eerder wonnen La La Land (2016), Mad Max: Fury Road (2015), Nightcrawler (2014), Gravity (2013), Shame (2012), Drive (2011), The Social Network (2010), Let the Right One In (2009), No Country for Old Men (2008), 4 Maanden, 3 Weken & 2 Dagen (2007) en Caché (2006).

NieuwsFilm