Recensie

Men in Black 3 (2012)

De derde Men in Black-film voelt een beetje aan als mosterd na de maaltijd, maar heeft gelukkig wel geleerd van de fouten van het tweede deel.

door Thierry Verhoeven om 11:53 in RECENSIES
Men in Black 3 poster
Regie: Barry Sonnenfeld | Cast: Will Smith (Agent J), Tommy Lee Jones (Agent K), Josh Brolin (jonge Agent K), Jemaine Clement (Boris the Animal), Michael Stuhlbarg (Griffin), Emma Thompson (Agent O), e.a.| Speelduur: 103 minuten | Jaar: 2012

De laatste jaren zijn vervolgfilms steeds eenvoudiger te categoriseren op basis van de tijd die verstreken is sinds de voorgaande film(s). Zo zijn er aan de ene kant filmreeksen waarin het ijzer gesmeed wordt wanneer het heet is (wat in het geval van Saw en Paranormal Activity zelfs ieder jaar een nieuwe film opleverde) terwijl er aan de andere kant sequels zijn die een flinke tijd op zich hebben laten wachten en daardoor vooral om nostalgische redenen zullen worden bezocht (al bleef het gehoopte succes bij Scream 4 en American Pie: Reunion grotendeels uit). Bij films uit deze laatste groep zien de makers zich regelmatig geconfronteerd met duidelijk ouder geworden hoofdpersonen, veranderde tijden en mogelijk zelfs sterfgevallen onder de vaste castleden (allemaal van toepassing op de meest recente avonturen van Indiana Jones). Dat levert soms interessante eerste aktes op, aangezien er enige creativiteit nodig is om deze obstakels te overbruggen.

Men in Black 3 valt qua verstreken tijd in de categorie van laatkomertjes, maar lijkt dat niet te willen erkennen. Er wordt weliswaar openlijk gezegd dat J en K al anderhalf decennium met elkaar samenwerken, maar nooit wordt ook maar een hint gegeven naar wat ze in de afgelopen tien jaar zoal hebben meegemaakt; als de film een week na de vorige had plaatsgevonden, zou je het ook geloven. Inhoudelijk gezien is dat geen groot bezwaar, maar het toont wel aan dat de makers geen duidelijk doel voor ogen hebben. Borduren ze verder op het succes van deel één of mikken ze op de nostalgiefactor? In dat eerste geval is de vraag gerechtvaardigd wie vijftien jaar na dato en een matig tweede deel tussendoor nog oprecht op een derde film zit te wachten. Echter, voor een op nostalgie gestoelde film had op zijn minst de lange afwezigheid mogen worden erkend.

Desondanks is Men in Black 3 een alleraardigste film. Het eerste halfuur wil het qua plot en humor allemaal nog niet echt lekker lopen, maar zodra agent J een tijdreisje heeft ondernomen naar 1969 om een buitenaardse invasie en de moord op zijn partner K te voorkomen, komt de film redelijk op gang. Vooral op visueel gebied wordt de extravagantie van de jaren zestig mooi aangewend voor enkele nieuwe elementen. Een scène in de beroemde galerie van Andy Warhol ligt misschien voor de hand, maar het levert zeker aangename taferelen op. Voor zijn rol van een jonge K doet Josh Brolin een treffende imitatie van Tommy Lee Jones, maar hij weet zijn spel net genoeg te doseren om dit niet in een flauwe persiflage te laten uitmonden. Daarnaast heeft Will Smith met Brolin net zo’n goede chemie als met Jones, wat de film ook op mindere momenten boeiend houdt.

Bijzonder genoeg zijn enkele van de beste aspecten van Men in Black 3 juist degene die er niet of slechts in beperkte mate in voorkomen. Zo verdwijnen de welbekende wormaliens na een klein minuutje alweer uit beeld en is de aanwezigheid van het pratende mopshondje Frank ditmaal beperkt tot een ingelijste foto boven J’s bed. Waar het tweede deel dus nog werd gegijzeld door uitvergrote elementen die in kleinere mate de eerste film juist succesvol maakten, durven de makers dit keer duidelijk meer los te laten en gewoon wat andere hoekjes van het rijkgevulde MIB-universum te belichten. De film had zeker baat gehad bij meer urgentie, een interessantere schurk en wat minder sentiment tegen het einde, maar al met al is Men in Black 3 leuk genoeg om zich een waardiger opvolger van het origineel te noemen dan zijn voorganger.

29 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

SunChaser

Avatar

De film kost inc marketing 350 miljoen. Dat krijgen ze er nooit uit. Wereldwijd 700 miljoen is breakeven.

Steve-O

Avatar

Het lijkt me een leuke film. Ik weet nog niet heel zeker of ik 'm in de bios wil zien..

Decepticon

Avatar

Dit is de 1e keer dat ik een recensie lees, voordat ik de film heb gezien. Dat heb ik gedaan, omdat ik hem toch niet in de bios ga kijken, door het 3D. Dus ik moet nog ff een paar maandjes wachten op de dvd release.

Maar goeie recensie Thiver, er wordt niks verklapt imo, in vergelijking met de trailer.

Dat er niks wordt gedaan met het gegeven dat niet wordt vermeld wat ze in al die jaren hebben gedaan, is een simpel antwoord op. Ze moeten de mensheid het bestaan van aliens op aarde onthouden.
In De Stentor las ik net, dat het sentiment aan het einde de film juist goed doet.
Ik ben benieuwd, ik huur hem direct als uit op dvd uit komt.

SunChaser

Avatar

Ik ga m ook zeker niet in de bios zien, oude meuk en 3d, dus ik leen m binnenkort wel van Tim Kuik

filmjunky

Avatar

Gister gezien in imax :W
Heerlijk top vermaak T+)
zeker 4 sterren!
Ga hem zeker nog een x in de bios zien als je de vorige 2 ook goed vindt raad ik het je zeker aan!
Heerlijk!

SJRSVLDT

Avatar

filmjunky "Gister gezien in imax :W
Heerlijk top vermaak T+)
zeker 4 sterren!
Ga hem zeker nog een x in de bios zien als je de vorige 2 ook goed vindt raad ik het je zeker aan!
Heerlijk!"

Same here! Ik had m'n bedenkingen voordat ik hem in IMAX3D ging kijken, maar het was mooier dan verwacht. Het is een leuke film, haalt wat mij betreft het niveau van de eerste film.

Decepticon

Avatar

Off-topic, maar 3D gerelateerd en slecht nieuws:

G.I. Joe: Retaliation 9 maanden vertraagd door 3D conversie!!

Volgens mij snappen ze het nog steeds niet in Hollywood, ik denk dat 3D de 2e G.I. Joe nog wel eens de das om zou kunnen doen. Denken ze nou echt dat hij het net zo goed als TF3 of The Avengers gaat doen??

Of is er iets anders aan de hand, dat Paramount totaal niet over de film te spreken is?

jaime91

Avatar

Decepticon "Off-topic, maar 3D gerelateerd en slecht nieuws:

G.I. Joe: Retaliation 9 maanden vertraagd door 3D conversie!!

Volgens mij snappen ze het nog steeds niet in Hollywood, ik denk dat 3D de 2e G.I. Joe nog wel eens de das om zou kunnen doen. Denken ze nou echt dat hij het net zo goed als TF3 of The Avengers gaat doen??

Of is er iets anders aan de hand, dat Paramount totaal niet over de film te spreken is?"

Onwijs domme zet om de film hiervoor te vertragen. Ik had hier in eerste instantie nog best zin in vooral ook omdat het leek alsof deze film eens niet met die 3D hype meeging. Maar fuck it laat nu maar zitten ik schaf hem wel een keer op dvd aan,heb ik bij deel 1 ook gedaan.En ik hoop oprecht dat meer mensen deze film daardoor links laten liggen. FUCK Hollywood en FUCK die 3D hype! :|

Ontopic: Prima recensie en gelukkig is deze beter dan het teleurstellende deel 2. Wat het 3D hierin betreft dat hoeft van mij in deze film ook niet. Ik heb de trailer in 3D gezien toen ik naar The Avengers ging en het enige wat indrukwekkend was om te zien in 3D is als Will Smith van het gebouw duikt en je de afgrond op je af ziet komen. Verder viel het mij een beetje tegen.Ik zal deze dus waarschijnlijk ook op dvd aanschaffen.

Blockbuster

Avatar

Van Veronica krijgt ie ook 4 sterren. :D

adofmirosch

Avatar

Ik vind de eerste 2 delen echt top en deze ga ik ook cekker zien.

rep_robert

Avatar

Qua 3D doen ze genoeg in deze film. O.a. met laserstralen. Lekker van die ouderwetse 3D momentjes. Op 3D gebied schiet MiB3 zeker niet tekort en ik ben het ook eens met de recensie. Perfect verwoord.

Angelater

Avatar

Maar de grote vraag: Wie heeft de grotere rol, Mr. Jones of Mr. Brolin? Want Tommy Lee Jones was toch altijd mijn favoriet in deze films.

DannyEsth

Avatar

Ben erg benieuwd klinkt niet zo heel slecht. Ik ga hem morgenavond wel even in de bios bekijken. Een echte leuke vermakende popcorn film voor mij. :+

De vorige delen hoewel niet super goed kon ik altijd wel waarderen en de chemie tussen Smith en Jones lijkt goed te werken. Natuurlijk geen top film, maar wel eentje om je zelf eens een avondje te vermaken.

filmjunky

Avatar

Angelater "Maar de grote vraag: Wie heeft de grotere rol, Mr. Jones of Mr. Brolin? Want Tommy Lee Jones was toch altijd mijn favoriet in deze films."


Mr. brolin heeft een grotere rol maar is zeker goed als de jongere k

Frietgedicht

Avatar

Had hem graag in de bios gezien...aamgezien de 3D niets toevoegt wacht ik wel tot de DVD...

Thiver

Avatar

Decepticon "Dat er niks wordt gedaan met het gegeven dat niet wordt vermeld wat ze in al die jaren hebben gedaan, is een simpel antwoord op. Ze moeten de mensheid het bestaan van aliens op aarde onthouden."

Ik begrijp uiteraard dat J en K in die tien jaar gewoon hun werk hebben gedaan, maar de film doet net alsof er helemaal geen tijd verstreken is. Ten tijde van het eerste deel vond K de tijd rijp voor zijn pensioen, maar vijftien jaar later en flink wat rimpels rijker lijkt daar totaal geen sprake meer van. Het is business as usual bij de Men in Black, maar ik had juist graag een geestelijke veroudering gezien in plaats van alleen een fysieke.

Decepticon "In De Stentor las ik net, dat het sentiment aan het einde de film juist goed doet."

De Volkskrant beschouwde het ook als een pluspunt. Wat mij betreft is het sentimentele aspect echter nogal voorspelbaar (vrijwel direct nadat J in de jaren zestig was beland, vroeg ik me af hoe lang het zou duren voordat hij zijn eerder terloops ter sprake gebrachte vader tegen het lijf zou lopen) en overbodig (J's band met zijn vader is niet van belang, aangezien hij met K al een volwaardig vaderfiguur heeft). Leuk geprobeerd, maar de film had prima zonder gekund.

jaime91 "Wat het 3D hierin betreft dat hoeft van mij in deze film ook niet. Ik heb de trailer in 3D gezien toen ik naar The Avengers ging en het enige wat indrukwekkend was om te zien in 3D is als Will Smith van het gebouw duikt en je de afgrond op je af ziet komen."

Pfoe, nu je het zegt. Ik was alweer volkomen vergeten dat de film in 3D was. Zelden zulke onzichtbare 3D gezien.

Angelater "Maar de grote vraag: Wie heeft de grotere rol, Mr. Jones of Mr. Brolin? Want Tommy Lee Jones was toch altijd mijn favoriet in deze films."

Brolins rol is iets groter. Maar goed, er zit zoveel Jones in Brolin dat je het verschil nauwelijks merkt. :D

Frietgedicht "Had hem graag in de bios gezien...aamgezien de 3D niets toevoegt wacht ik wel tot de DVD..."

Het voegt inderdaad niets toe... maar het doet toch ook geen afbreuk?

Ed Crane

Avatar

Mensen, G.I. Joe twee is echt niet uitgesteld puur om'm naar 3D om te zetten. Als je je film al flink aan het marketen bent en al momentum bij de fans hebt opgebouwd, moet je weer allemaal geld uitgeven om dat 9 maanden later weer te doen. De echte reden is dat het een crapfilm is die ze niet tegenover Spiderman en zo durven uit te brengen, ze zijn geschrokken na de enorme flops John Carter en Battleshit, en gaan nu flink aan de film sleutelen (los van de 3D) om er nog iets van te maken. Dat is wat er in de wandelgangen wordt gezegd.

Decepticon

Avatar

Ed Crane "Mensen, G.I. Joe twee is echt niet uitgesteld puur om'm naar 3D om te zetten. Als je je film al flink aan het marketen bent en al momentum bij de fans hebt opgebouwd, moet je weer allemaal geld uitgeven om dat 9 maanden later weer te doen. De echte reden is dat het een crapfilm is die ze niet tegenover Spiderman en zo durven uit te brengen, ze zijn geschrokken na de enorme flops John Carter en Battleshit, en gaan nu flink aan de film sleutelen (los van de 3D) om er nog iets van te maken. Dat is wat er in de wandelgangen wordt gezegd."
Die wandelgangen heb ik nog niks over gehoord :P, maar dat is vast de reden ja. Daarom dacht ik ook, het heeft vast met iest anders (ook) te maken.
Hij zou hier een week na The Expendables 2 uitkomen en daar is Paramount, terecht, bang voor. Gezien de slechte rep van Rise of Cobra.
Sleutelen aan de film zal vast niet gebeuren, dat zou dan veel reshoots betekenen en daar geloof ik niks van. Waarschijnlijk gewoon een snelle 3D conversie (die Paramount geld gaat kosten ipv opbrengen, kijk maar naar The Green Hornet) en dan leggen ze hem gewoon op de plank tot volgend jaar.
Wereldwijd deed Battleship btw het gruwelijk goed. Blijft egoistisch van de Amerikanen om alleen naar domestic results te kijken.

Aston

Avatar

Frietgedicht "Had hem graag in de bios gezien...aamgezien de 3D niets toevoegt wacht ik wel tot de DVD..."

Frietgedicht, Frietgezwicht, Frietgezicht. Hmmm...:P

FilmMaster

Avatar

Had niet anders verwacht dan 3 sterren.

Jonathancrane

Avatar

Kan ik even zeggen dat American Reunion wereldwijd al meer heeft opgeleverd dan de vorige 3 films. Scream 4 deed het helaas niet zo bijzonder goed, wat redelijk klote was.

Heb MIB3 gisteren gezien, en de film was beter dan 2, minder dan 1. Precies in het midden, dus een perfecte 3 sterren.

Thiver

Avatar

Decepticon "Wereldwijd deed Battleship btw het gruwelijk goed. Blijft egoistisch van de Amerikanen om alleen naar domestic results te kijken."

Nou ja, 'gruwelijk goed'... Wereldwijd werd er tegen de 250 miljoen binnnengeharkt. Daarmee haal je het productiebudget van 210 miljoen er net uit, maar het valt nog maar te bezien of de film quitte gaat spelen.

Jonathancrane "Kan ik even zeggen dat American Reunion wereldwijd al meer heeft opgeleverd dan de vorige 3 films."

Dat kun je zeker zeggen... maar het zou niet kloppen. Volgens Box Office Mojo heeft American Pie: Reunion inmiddels bijna 216 miljoen dollar opgebracht. Dat deden deel 1 (235 miljoen), deel 2 (287 miljoen) en deel 3 (231 miljoen) toch net wat beter. En dan reken ik inflatieverschil en lagere budgetten niet eens mee.

Frietgedicht

Avatar

Thiver "Het voegt inderdaad niets toe... maar het doet toch ook geen afbreuk?"


Dus wel. Kost meer moeite om te focussen op het scherm. Als dingen te snel gaan verlies ik die focus weer, en dan kan ik weer opnieuw beginnen.

Frietgedicht

Avatar

Aston "Frietgedicht, Frietgezwicht, Frietgezicht. Hmmm...:P"


Het is nu wachten op Frietgesticht....

Decepticon

Avatar

Thiver "Nou ja, 'gruwelijk goed'... Wereldwijd werd er tegen de 250 miljoen binnnengeharkt. Daarmee haal je het productiebudget van 210 miljoen er net uit, maar het valt nog maar te bezien of de film quitte gaat spelen."
Oh ik dacht dat die al veel meer had binnengehaald. Heb ik dus mis. Dan valt het idd tegen. Hij is in de US natuurlijk veel te laat uitgekomen.

SunChaser

Avatar

Thiver "Het voegt inderdaad niets toe... maar het doet toch ook geen afbreuk?"


Wel aan je portemonnee, is toch weer 2 a 3 euro extra als je niet wil.

Daarom doen ze GI Joe ook naar 3d omzetten, de hogere omzet

SunChaser

Avatar

Thiver "Nou ja, 'gruwelijk goed'... Wereldwijd werd er tegen de 250 miljoen binnnengeharkt. Daarmee haal je het productiebudget van 210 miljoen er net uit, maar het valt nog maar te bezien of de film quitte gaat spelen."


De helft van de opbrengst gaat naar de bioscopen. En bovenop productiebudget komt nog marketing

SunChaser

Avatar

Wow, heb in tijden niet zo'n slechte film gezien. De film is slordig, heeft amper humor en zit vol plotholes

BV

Boris ontsnapt in 2012 reist terug naar 1969 maar veroverd in die 40 jaar niet de wereld
J herkent zn vader niet
J reist 30 sec terug in de tijd maar dan zouden er 2 J's en 2 Borissen moeten zijn op die plek
J red zijn vader niet, had ook 30 sec in tijd kunnen teruggaan
K heeft een ouderwetse neurelizer maar wel hightecht motorwielen
J en K horen Boris niet op zn motor in een leeg stadion komen aanrijden
K vraagt aan J hoe brengen we die shield in de ruimte. TErwijl ze allang met aliens te maken hebben
Etc
Etc


Etc

Spawn999

Avatar

Laatst nog gezien, erg leuk in de trant van de vorige delen. Josh Brolin doet het erg goed als de jonge Tommy Lee Jones.

En ik zou toch zweren dat dat Tim Curry was....

afbeelding

7.5

Men in Black 3

acties