Recensie

Red (2010)

Ondanks namen als Willis, Freeman, Malkovich en Mirren blijkt de actiekomedie Red simpelweg een gemiste kans.

door Thierry Verhoeven om 19:55 in RECENSIES
RED poster
Regie: Robert Schwentke | Cast: Bruce Willis (Frank Moses), Mary-Louise Parker (Sarah Ross), Karl Urban (William Cooper), John Malkovich (Marvin Boggs), Helen Mirren (Victoria), Morgan Freeman (Joe Mateson), e.a. | Speelduur: 111 minuten | Jaar: 2010

In een handjevol actiefilms uit de jaren negentig zagen we de door Bruce Willis gespeelde held geïntroduceerd worden terwijl hij uit zijn bed kwam. Vaak met een kater, meestal ongeschoren, maar in praktisch alle gevallen direct zoekend naar drank en/of sigaretten. Hoe zwaar de uitdagingen voor Willis in de rest van de film ook zouden worden, opstaan was altijd zijn grootste beproeving. Red (met afstand de dufste filmtitel van het jaar) opent ook met een ontwakende Bruce Willis, wat hoop biedt voor een vlotte, met cynische humor doorspekte actiekomedie zoals die tegenwoordig te weinig gemaakt worden. Maar anno 2010 zou inmiddels iedereen wel moeten weten dat Willis’ gevoel voor humor lijkt te zijn verdwenen met zijn haren. Willis slaat een paar ochtendpillen achterover en begint uiterst clean aan de film.

De door Willis gespeelde Frank Moses was ooit een van de beste CIA-agenten, verantwoordelijk voor talloze bloedige missies met veel gruwelijke kills. Nu hij echter gepensioneerd is en gevestigd in een saaie buitenwijk, is zijn leven stukken minder spannend. Het enige lichtpuntje in Moses’ leven is het regelmatige telefonische contact met de dame die zijn pensioen regelt, voor wie hij een stille liefde koestert. Wanneer zijn voormalige werkgever een mislukte moordaanslag pleegt op Moses, slaat hij op de vlucht met telefoondame Sarah (puur aanwezig voor een sporadische grap en geforceerde romantiek; zeg maar de Cameron Diaz-rol uit Knight and Day) en klopt aan bij enkele eveneens gepensioneerde ex-collega’s voor hulp.

Deze worden gespeeld door steracteurs Morgan Freeman, John Malkovich en Helen Mirren. Over Freeman kunnen we kort zijn: die krijgt gewoonweg nauwelijks wat te doen. Malkovich ontpopt zich vanaf zijn introductie in de rol van volkomen paranoïde ‘nutball’ tot een ware scènesteler, maar naarmate de film vordert wordt zijn rol steeds kleiner en flauwer. Als na een erg late introductie Helen Mirren zich bij het clubje voegt, lijkt de echte ster van de film te zijn opgestaan. Dat idee blijkt echter van korte duur. Want hoe leuk het ook is om Mirren eens in een actiefilm te zien, steunt haar rol op niets anders dan de premisse ‘Helen Mirren met een machinegeweer’. Mirrens personage heeft niets om het lijf en het lijkt erop dat men er maar gewoon vanuit is gegaan dat haar status als actrice de duffe teksten wel cool zou maken.

Niet iedereen komt ongeschonden uit de strijd, wat soms het idee geeft dat Red een moderne variant van The Wild Bunch probeert te zijn (wat overigens niet lukt); een idee dat mogelijk de aanwezigheid van de 93-jarige Ernest Borgnine verklaart. Deze krasse knar laat in een tweetal korte scènes zien dat hij het acteren nog niet verleerd is, maar net als bij de rest is ook zijn rol vol van zelfbewustheid. Ook hier zien we een acteur in plaats van een personage. Opvallend genoeg is Karl Urban als de CIA-agent die Moses en zijn vrienden constant op de hielden zit, eigenlijk de enige die nog iets van zijn rol weet te maken. Voor Willis is in ieder geval duidelijk dat hij eens hard op zoek moet gaan naar een script waarin zijn gevoel voor humor eindelijk weer eens kan worden aangesproken.

Als actiekomedie wil Red maar nauwelijks overtuigen. Er is een hardnekkig gebrek aan goede oneliners en de humor lijkt er eveneens bij ingeschoten. Op het gebied van actie doet de film het best aardig maar eigenlijk stijgt deze geen moment boven de middelmaat uit. Tel daarbij op dat het met de dialogen slechts twee kanten op kan (ofwel plotgerelateerd, ofwel melancholisch gebabbel), dat sommige teksten buitengewoon belachelijk zijn (iemand “You shot me,” laten zeggen tegen de persoon die zojuist de trekker heeft overgehaald, werkt alleen in een Austin Powers-film) en dat wat in eerste instantie nog een aardig opzetje leek uiteindelijk uitmondt in een dertien-in-een-dozijn typisch CIA-samenzweringsplotje. Ondanks zijn veelbelovende cast is Red simpelweg een gemiste kans.

23 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

rensschrama

Avatar

Deed me erg denken aan the whole nine Yards, maar ik als ik eerlijk ben vond ik deze beter heb best gelachen. zeker John malkovich vond ik erg goed, idd geen goed verhaal en veel fouten. In de recensie word veel naar de acteurs gekeken dat ze hun "rol" niet echt goed hebben gespeeld, maar ik zag eerder een gepensioneerde kruising tussen John Mclane en John 'the Tulip' vond het wel geslaagd.

11qqaazz

Avatar

Vrijdag, gezien. Er is niets aan deze film wat echt spannend is of wat klopt. Heel erg slecht plot. Geen duidelijke antagonist in deze film. Geen Gemie tussen Frank Moses en Sarah + Waardeloos flauw einde. Ik geef deze meuk een 4.

Theo Wissen

Avatar

Vond hem echt helemaal niks. Heb je zulke acteurs bij elkaar en dan kom je met zo'n flauw verhaal. Daar kan je ook helemaal niks van maken.

Hoogtepunt van de film was absoluut de scene in de parkeergarage met Helen Mirren aan het machinegeweer. Wat een extreem geweld voor zo'n dame Smiley face

dragonspirit

Avatar

Afgelopen zaterdag samen met mijn vriendin gezien en we hebben genoten. Denk dat dit gewoon humor is die je moet liggen en waar je voor in de stemming moet zijn. Voor ons was het in ieder geval een goede keuze geweest en ik vond echt dat de film deed waar deze voor bedoeld was. Pure entertainment. Dat maakt van Red nog geen topfilm, maar wel een prima geslaagde actie komedie.

HaroldKumar

Avatar

Thiver "Tja, Salt heb ik nog altijd niet gezien, maar Knight and Day was simpelweg een van de slechtste films van het jaar."


Klopt als een bus. Salt was ook niet goed, maar nog wel om aan te zien. Voor Red geldt hetzelfde: een goede cast met een middelmatig eindproduct.

Vlipvlop

Avatar

Wel een heel negatieve recensie. Ik had de film een nette 3 sterren gegeven. De film doet inderdaad een aantal dingen fout maar die worden in deze recensie soms nogal uitvergroot. Bovendien staan daar staan vette actiescenes, redelijk acteerwerk en een aantal gniffelmomenten tegenover.

Quatermain

Avatar

@Thierry Verhoeven, Ik heb deze film gisteren gezien en ik moet zeggen dat ik tot aan het punt dat ze voor het eerst begonnen schieten mijn twijfels had. Maar hierna gigantisch heb genoten. Ik vind dit dus een waardeloze recensie en vind dat jij deze film tekort doet.
John Malkovitch is lekker op dreef in deze film.

Steve Harwin

Avatar

Heb hem gisteren gekeken. Het is misschien geen topfilm, maar vermakelijk is het wel.

McMurphy

Avatar

Ik vond de film dus wel geslaagd en met name John Malkovich is geweldig. Stukken beter dan Salt en/of Knight & Day.

LuCos

Avatar

benjamin "Ik hoop dat dit ironisch is, want volgens mij zijn Morgan Freeman en Helen Mirren nog altijd topacteurs."


En john malkovich dan?

benjamin

Avatar

Banned "Ja DUH wat dacht je nou dat dit een goeie film zou worden. Kijk eens naar die cast???"


Ik hoop dat dit ironisch is, want volgens mij zijn Morgan Freeman en Helen Mirren nog altijd topacteurs.

Thiver

Avatar

SunChaser "Zeker geen 2 sterren. Gewoon een solide 3 sterren. Past in het rijtje Salt en Knight and Day."

Tja, Salt heb ik nog altijd niet gezien, maar Knight and Day was simpelweg een van de slechtste films van het jaar.

SunChaser

Avatar

Zeker geen 2 sterren. Gewoon een solide 3 sterren. Past in het rijtje Salt en Knight and Day. Gewoon verstand op nul.

Banned

Avatar

Ja DUH wat dacht je nou dat dit een goeie film zou worden. Kijk eens naar die cast???

Bukowski

Avatar

En toch... Helen Mirren met machinegun is in haar eentje, in één shot, al goed voor een extra ster. Verder kan ik me wel vinden in de recensie.

Het is een beetje een belegen film geworden en dat komt niet eens zo zeer door de belegen cast. Vooral plot en dialoog geven een sterk been-there-done-that-gevoel. Dankzij Helen Mirren met machinegeweer, en Malkovich toch niet helemaal een waste of time

Thiver

Avatar

BatMotor "2sterren maar?,jammer zeg."

Tja, gevoelsmatig wilde ik 'm eigenlijk nog tweeënhalve ster geven, maar ik kon maar niets vinden dat die score zou rechtvaardigen.

spiderm8n "Ik denk dat Willis onder de eerste catogorie valt ... m.a.w. hij is grappig wanneer zijn scriptschrijver het ook is!"

Klopt. Maar eigenlijk geldt dat voor alle acteurs, ook voor mensen als Jim Carrey of Steve Carell. Dat Bruce Willis een gezond gevoel voor humor beschikt heeft hij in de jaren '80 en '90 volop bewezen, maar de laatste tijd blijft die kwaliteit diep verborgen achter de stalen gezichten van uiterst humorloze personages.

spiderm8n

Avatar

BatMotor "Maar anno 2010 zou inmiddels iedereen wel moeten weten dat Willis’ gevoel voor humor lijkt te zijn verdwenen met zijn haren."


Veel akteurs beschikken over komisch talent ... er zijn maar weinig akteurs ( komieken ) waarvan de komische one-liners echt van hunzelf af komen .
Ik denk dat Willis onder de eerste catogorie valt ... m.a.w. hij is grappig wanneer zijn scriptschrijver het ook is !!!!!!!!!!!!!!!!

BatMotor

Avatar

2sterren maar?,jammer zeg.

Thiver

Avatar

Aston "De rest van de recensies die ik gelezen hebben waren allemaal positief met meestal 4 sterren."

Klopt, was ik ook door verrast. Overigens staat in die recensies nauwelijks een woord over de actie, de humor of het plot, maar ligt de focus vooral op de acteurs. Helaas: een leuk groepje acteurs maakt nog geen boeiende personages, laat staan een goede film.

PKP

Avatar

Ik heb 'm vanavond gezien en vond 'm vermakelijk.
Je moet geen diepe verhaallijnen verwachten, enkel met de nogal goede acteurs in deze film.

Het is een actie/komedie waarbij het verstand op nul moet. Heb 'm ook een 7 gegeven, want heb me kostelijk vermaakt.

skullsplitter

Avatar

Aston "De rest van de recensies die ik gelezen hebben waren allemaal positief met meestal 4 sterren."


De schakeling zit hem ook tussen het gruwelijke van de comic naar de slapstick actie van de film, wat niet op elkaar aansluit en alleen de basis overeind blijft: ook oudgedienden moet je niet onderschatten.

Ik vrees wel, ondanks dat ik de trailers geweldig vond, ik de comic die ik pas later gelezen heb beter ga vinden.

Aston

Avatar

De rest van de recensies die ik gelezen hebben waren allemaal positief met meestal 4 sterren.

benjamin

Avatar

Spijtig, want de trailer zag er veelbelovend uit.

acties