Recensie

The Men Who Stare at Goats (2009)

Een richtingloze film die slechts sporadisch een beetje leuk is en de indruk wekt dat niemand echt de moeite wilde nemen om kwaliteit te leveren.

door Kaj van Zoelen om 00:22 in RECENSIES
The Men Who Stare at Goats poster
Regie: Grant Heslov | Cast: George Clooney (Lyn Cassidy), Ewan McGregor (Bob Wilton), Jeff Bridges (Bill Django), Kevin Spacey (Larry Hooper), e.a. | Speelduur: 94 minuten | Jaar: 2009

Het is knap, maar het is de makers van The Men Who Stare at Goats gelukt om een film over een hippielegereenheid die superkrachten probeert te ontwikkelen, met het komische talent van onder anderen George Clooney, Jeff Bridges en Kevin Spacey, slechts sporadisch mild amusant te maken. Lovenswaardig is dat niet, eerder gemakzuchtig.

De film wekt vooral de indruk dat er te weinig aandacht aan is besteed, dat men niet verder is gegaan dan een leuk concept bedenken en daar een cast bij verzamelen. Alsof de uitvoering zich vervolgens zelf wel zou wijzen. Het resultaat is een film op de automatische piloot, waarbij alleen producent en hoofdrolspeler George Clooney echt zijn best lijkt te doen. Hij is in ieder geval leuk zonder al te veel moeite te doen. Helaas geldt dat niet voor de rest van de cast en crew, die minder hun best lijken te doen.

Ewan McGregor speelt een reporter die in Irak ene Lyn Cassidy (Clooney, met snorretje) ontmoet, een legerman die onthult ooit deel uitgemaakt te hebben van een speciale eenheid die in de jaren zeventig en tachtig soldaten trainde om zogenaamde ‘psychische spionnen’ (in de film ook wel ‘Jedi Warriors’ genoemd) te worden. Ze probeerden vaardigheden te ontwikkelen als onzichtbaar worden, door muren lopen en op lange afstand kijken. En uiteraard de vaardigheid om een geit te doden door het beest aan te staren.

Op de scène met die spectaculaire conclusie en wat maffe ‘dreigende’ blikken van Clooney na, wordt er verrassend weinig met deze krachten gedaan. Cassidy voert de reporter mee op een vage missie gebaseerd op een visioen, wat als excuus gebruikt wordt om plot en personages van hot naar her te laten rennen, met wat flashbacks tussendoor voor de onnodige afwisseling. Hier en daar valt ondertussen een aardige grap, maar het gaat allemaal nergens over of heen. Meer en scherpere humor zou de doelloosheid van het verhaal en de film heel wat draaglijker maken. Het gebrek hieraan maakt van The Men Who Stare At Goats een lichtelijk saaie, lege film die slechts af en toe weet te amuseren.

13 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

SilentSimon

Avatar

Hij was anders best grappig Smiley face

jedi verwijzingen e.d.
Denk dat je gewoon geen humor hebt :P

transp

Avatar

SilentSimon "Denk dat je gewoon geen humor hebt :P"

Denk dat ie gewoon kritisch is, zoals het hoort. 'Wel leuk' is niet goed genoeg. Smiley face

BeePee

Avatar

Hij is misschien wel kritisch, maar als hij 2 sterren geeft mag dat in mijn ogen wel meer toegelicht worden dan in 4 alinea's.. Waarvan er 2 ook nog over de inhoud van het verhaal gaan..

Ik wil hem nog steeds zien, want de trailers die ik heb gezien spraken mij wel aan..

Ayciro

Avatar

Ik heb de film dan wel niet gezien maar het heeft 1 van de weinig trailers waar ik zwaar om moest lachen.
Hoop alleen niet dat ze alle grappen meteen in de trailer laten zien.

Colonel_Kurz

Avatar

De timing van de grappen is in de trailer een stuk beter, door de manier waarop de trailer is gemonteerd.

::DFC::Nohands[NL]

Avatar

Dat is nu de fout met trailers, ze dowuen alle leuke lachmomenten in de trailer en als je vervolgens naar de film gaat lach je er niet meer om...TEASERS willen we zien!!!

Rarara

Avatar

Ooo,. ik dacht dat het over een stel geitenneukers ging

stefanvh

Avatar

Erg matige film!
Ook ik werd verleid door de leuke/vlotte/grappige trailer, maar man wat een slecht script heeft deze film.
Heel af en toe zie je wat de film had kunnen zijn, tal van ideeën zijn leuk en grappig, maar nergens is dit uitgewerkt.

Verder is het verhaal zo enorm simpel dat het lijkt alsof we naar een subplot zitten te kijken. Er is ook geen climax, wat overblijft zijn een reeks grappen die in een eerste brainstorm sessie over het onderwerp bedacht lijken te zijn. Nergens leef je mee met een van de personages, alles voelt leeg aan, en met zoveel topacteurs is dit een gemiste kans.
Erg jammer!

boekenbon

Avatar

Het is inderdaad alsof je de hele film naar een zijspoor van het plot zit te kijken. Ik raakte maar niet in het verhaal. Ontzettend onbevredigend gevoel toen de film eindigde. Wazige film.

Jim

Avatar

Ik vond de film zeer matig. De momenten over de paranormale unit waren op zich best leuk, maar verder zat ik me continu af te vragen waar ik in godsnaam naar zat te kijken. Eerlijk gezegd is dit zelfs de eerste film waarbij ik dacht 'zal ik gaan?' toen de pauze begon. En schijnbaar was ik niet de enige die dat dacht, want er waren mensen die daadwerkelijk vertrokken en niet terugkwamen. Uiteindelijk de hele film gekeken en vraag me nog steeds af waarom ik hem volledig heb afgekeken.

Steve Harwin

Avatar

Ik vond hem toch wel erg leuk. Het is geen poep-en-pies-grappen-achtbaan, gelukkig. Een mooi palet en milde tot hilarische grappen komt langs. Wellicht wat vweel dialoog, maar dat is deze acteurs wel toevertrouwd.

Baski

Avatar

Ik kan me toch niet zo goed vinden in de recensie.
Heb hem inmiddels 2x gekeken en ik ben juist wel blij, dat de film zo rustig opgebouwd wordt, met de nodige dialogen.

De 'superkrachten' worden je niet door je strot geduwd en het wordt allemaal een beetje in het midden gelaten, in hoeverre ze nu echt werken. Op wat uitzonderingen na uiteraard.

Er valt gelukkig genoeg te lachen en met de timing had ik ook geen problemen.

Rating 3.5/5

bigmichiel

Avatar

2 sterren en ongeloofwaarlijk? Nee, daar ben ik het totaal niet mee eens.

Geniale film, en ja zo realistisch als ik weet niet wat. Dat maakt het juist grappig. Dingen als de wind negeren en denken dat ze dat met hun krachten doen.

Volgens mij snapt de auteur de film niet. Kan hem/haar dat ook niet kwalijk nemen gezien het geen standaard film is. Je moet er immers van houden. Zou wel prettig zijn wanneer er een objectieve recensie was geschreven door iemand de film minstens begrijpt.

The Men Who Stare at Goats

acties