Recensie

Star Trek (2009)

De oorsprong van de crew van de Enterprise. Topvermaak voor zowel fans als degenen die niet bekend zijn met Star Trek.

door Kaj van Zoelen om 21:43 in RECENSIES
Star Trek poster
Regie: J.J. Abrams | Cast: Chris Pine (James T. Kirk), Zachary Quinto (Spock), Zoe Saldana (Uhura), Karl Urban (Dr. Leonard ‘Bones’ McCoy), Eric Bana (Nero) e.a. | Speelduur: 126 minuten | Jaar: 2009

De nieuwe Star Trek is prima geschikt voor fans en niet-fans. Moge dat duidelijk zijn. Als je geen fan bent kun je genieten van een spectaculaire sciencefictionfilm vol actie, spanning en kleine momenten met de personages. Als je al wel een ‘trekkie’ was, dan vermoed ik stellig dat de oorsprong en karakteropbouw van de personages die je kent en liefhebt, plus de vele verwijzingen naar de series, je zeker kunnen bekoren. Star Trek is met zijn vaart, humor, spektakel en kenmerkend optimisme de eerste geslaagde grote Hollywood zomerfilm, waar de concurrentie nog een hele kluif aan zal hebben om te overtreffen.

J.J. Abrams heeft met series als Alias en Lost, en met films als Mission: Impossible III en Cloverfield (die hij produceerde), bewezen dat hij kaas gegeten heeft van entertainment. Star Trek is het volgende bewijs hiervan. Abrams werd gevraagd om de filmreeks een nieuwe impuls te geven met een herstart met nieuwe mensen. In plaats daarvan besloot hij terug te gaan naar vóór het begin van de eerste serie en een blik te werpen op hoe de personages van de eerste serie zijn geworden wie zij zijn. Daarvoor schakelde hij een team scriptschrijvers in, waarvan er eentje al jarenlang fan was van zowel de series als de films en een ander nog nooit iets van Star Trek had gezien. Dit om een balans te bereiken waar iedereen iets mee kan.

Na te openen met een grote actiescène volgt eerst de uitwerking van Kirk en Spock als jongemannen op zoek naar een doel in hun leven. Beiden vinden hun bestemming bij de Starfleet Academy, waar ze elkaar ontmoeten en meteen de eerste van vele meningsverschillen en confrontaties hebben. Al snel wordt het uiterste van hun talenten gevraagd als ze op het ruimteschip de U.S.S. Enterprise belanden voor zijn eerste vlucht, een verdedigingsmissie.

Gaandeweg komen ze de andere leden van de crew tegen: Bones, Checkov, Uhura, Scotty en Sulu. Allemaal krijgen ze hun momenten, hoewel de focus op Kirk en Spock gericht blijft. De aandacht die besteed wordt aan de karakters is precies genoeg om ze boeiend te maken en tegelijkertijd leven te geven aan het actieavontuur dat zij beleven. Deze slimme uitwerking van personages onderbreekt het hoge tempo van het verhaal niet, en maakt juist de groots opgezette actiescènes de moeite waard.

Deze zijn stuk voor stuk goed in elkaar gezet en gefilmd. Abrams filmde ze zoveel mogelijk op locatie en op immense sets en zo min mogelijk voor een groen of blauw scherm. Dat betaalt zich uit in een min of meer realistische sfeer die de spanning ten goede komt.
Ook wordt er voor gezorgd dat er steeds meer op het spel komt te staan en je daadwerkelijk het gevoel krijgt dat het mis kan gaan. Desalniettemin bevat de film ook een gezonde dosis optimisme dat hoort bij het concept Star Trek. Je ziet het niet vaak meer in sciencefiction vandaag de dag. Dit alles gaat gepaard met aardig wat vrolijke humor, die geheel past bij de lichte toon van de film.

J.J. Abrams’ Star Trek blaast weer leven in de wereld die Gene Roddenberry in de jaren zestig bedacht door tegelijk fris en nieuw aan te voelen en toch de oude serie en films te eren. Abrams neemt entertainment serieus en liet een spannend verhaal schrijven waarmee zowel hardcorefans als mensen die nog nooit één beeldje van de oude series of films gezien hebben uit de voeten kunnen. Het design van de schepen en sets is vaak wonderschoon, de special effects zijn bijzonder goed en de muziek van Michael Giacchino is uitstekend. Uiteindelijk is het echter de mooie mix van klein en groot, van ontwikkeling van personages én meeslepend avontuur en indrukwekkende actie, die Star Trek tot topvermaak maakt.

39 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Kurtje79

Avatar

Kijk!
Dit klink hoopgevend. Had niks anders verwacht van JJ.
Ik ga van het weekend zeker kijken.

zuprman

Avatar

Ben net geweest in adam imax, alhoewel ik een halve trekkie ben moet ik zeggen dat ik echt genoten heb van deze film. het begint super met mooie snelle graphics en een super verhaal.

Alle elementen die een trekkie wil zien zitten er in maar, zeker als je star trek niet kent is het een super sf. De humor is echt goed gekozen en past helemaal in de film.

Ik moet zeggen van alle ST films is deze toch een van de beste die is gemaakt zeker omdat de vorige films een beetje braaf zijn en deze helemaal niet.

mvg.

::DFC::Nohands[NL]

Avatar

Klinkt zeker goed, ik zag de trailer en dacht gelijk zo dit ziet er zeker vernieuwend en stoer uit!!

Heb als heel jong ventje Star Trek op TV gezien, maar vond alles wat daarna op TV kwam en in de bioscoop en op DVD inderdaad te braaf en te glad.

Nu ziet het er zoals mijn eerste indruk is een beetje Star Wars stijl uit maar dan echt voor de Star Trek liefhebbers en ook voor de gewone filmliefhebbers. (sorry Star Trek fans voor de vergelijking, zal wel een vloek zijn voor jullie :P )

Ze zijn hopelijk een goede richting ingeslagen, wil deze film graag zien!! T+)

lykathea

Avatar

Star Trek. Kan eigenlijk alleen momentjes als dit bedenken als entertainment:Maar toch heb ik wel weer zin in een actie-spektakel, en dan ook nog in een sci-fi wereldje? Kom maar op.

Ozymandias

Avatar

Heb em net gezien tijdens de VIP veronica wereldpremiere, gehost door lange frans ( yay >_< )

Wat een geweeeeellllldige film, jezus christus.
Ik ben nooit een trekkie geweest, heb met m'n pa wel is afleveringen gekeken en alle films wel gezien, maar godverdomme wat is dit goed.

J.J. :W

Wessel

Avatar

Wie zei er ook alweer dat FilmTotaal geen positieve recensies kon schrijven over blockbusters? ;)

skullsplitter

Avatar

Goed, knoop is door, komende week maar eens gaan dan Smiley face

Darthmar

Avatar

Ik ben een echte Trekkie dus zal ik zeker gaan kijken alhoewel ik geen fan bent van Abrams. Ik vind/vond namelijk niks aan Lost, Alias, MI III en Cloverfield.

Konami

Avatar

Goeie positieve recensie.
Afspraak voor komende zondag stond alvast, nu heb ik er alleen nog meer zin in gekregen. Dank je Kaj. Smiley face

Ozymandias

Avatar

Het maakt niet uit of je JJ's vorige werk niet goed vond, want deze film is bijna een meesterwerk... Dit ging echt alle verwachtingen te boven..

Sha

Avatar

Leuk om te zien, maak je een negatieve recensie van een film, krijg je allemaal negatieve reacties van lezers wat er allemaal niet mis is met je mening... Maak je een positieve recensie krijg je alleen maar lof Smiley face

Dat gezegd te hebben... Ook ik ga zaterdag naar de bios.

Ozymandias

Avatar

He, in ieder geval had ik m'n woorden teruggetrokken over de recensie van Wolverine!

Chrischzz

Avatar

"Topvermaak voor zowel fans als degenen die niet bekend zijn met Star Trek."


Waarom moet er nou op de voorpagina al verklapt worden dat dit een goede film is.. :N Nu ga ik al met een heel ander gevoel naar deze film.. :(:E :P

Sha

Avatar

Kijk, zo hoort het Chrischzz T+)

Heb de recensie zelf overigens niet gelezen, daar wacht ik wel mee tot ik de film gezien heb.

Chrischzz

Avatar

shateandar "Kijk, zo hoort het Chrischzz T+)

Heb de recensie zelf overigens niet gelezen, daar wacht ik wel mee tot ik de film gezien heb."


Chrischzz' the name.. sarcasm the game.. :D

This aint your daddy's StarTrek ...

Breug

Avatar

Wel leuk, hoe hij nu weer de volgende franchise leven inblaast (na MI). Ga hem vanavond kijken en kan niet wachten. Rottentomatoes score is ook zeer in orde.

Ozymandias

Avatar

Chriszzzzzzhzhhschschhh


Ha-Ha.

Benja11

Avatar

Het enige wat ik leuk vond om te zien was de generations tijdperk met jean-luc picard. de rest heb ik nooit gekeken maar deze ga ik zeker kijken, maar waarom geen 5 sterren als ik niks negatiefs lees???

Stok

Avatar

Nooit gedacht dat ik uit zou kijken naar een Star Trek film.

Benja11 "het enige wat ik leuk vond om te zien was de generations tijdperk met jean-luc picard. de rest heb ik nooit gekeken maar deze ga ik zeker kijken, maar waarom geen 5 sterren als ik niks negatiefs lees???"


Ik wil niet namens de recensent spreken, maar het sterrensysteem is volgens mij vooral gebaseerd op een gevoelswaarde en niet op negatieve versus positieve punten van een film. En 4 sterren is toch uitstekend?

WoUtoMatiC

Avatar

Wessel "Wie zei er ook alweer dat FilmTotaal geen positieve recensies kon schrijven over blockbusters? ;)"

Heel veel mensen helaas.
oostindisch blind noemen we dat.

Ozymandias

Avatar

Alsof elke recensie hier perfect is

bombshelter

Avatar

Net terug, en hij is inderdaad best goed.
het is wat mij betreft niet de beste maar zeker niet de slechtste.

Mijn Top 3
1 - Wrath of khan
2 - First Contact
3 - Star Trek 2009

Bassn

Avatar

Ozymandias "Alsof elke recensie hier perfect is"


Geen enkele recensie is perfect, het is een mening... die willen nog weleens verschillen.

Wat betreft Star Trek: dit is hoe je een blockbuster, prequel whatever.. presenteert! Mensen bij Fox kunnen hier een voorbeeld aan nemen.

P@tch

Avatar

Over het overall plot moet je je maar niet al te druk maken, maar alle "kleine" momenten tussen de -perfect gecaste- hoofdpersonen zijn helemaal goed!
Set design is echt in elk opzicht heerlijk en het camerawerk is subliem.

Dit is veruit de meest dynamische (imho ook de beste -jaja Khan is mijn nr 2-) Star Trek tot nu toe.

BuckRogers

Avatar

De Film goed in elkaar. Alles tot in de puntjes verzorgd. Goede cast.
Ik vond hem zeer zeker erg goed.

Na afloop had ik ook echt het gevoel dat ik meer wil zien van deze cast.
Hopelijk keren ze allemaal terug voor deel 12!

Spijker

Avatar

Wat wordt ik toch blij Star Trek, Transformers, Angels and Demons, Wolverine (moet m nog zien maar hoor zulke tegengestelde verhalen), Terminator. Krijg straks weer onrtwenningsverschijnselen jammer dat het dan even gebeurd is misschien dat Public Enemies iets is..

Duo

Avatar

Zuprman, was het een beetje de moeite waard om deze film in Imax te kijken?

akketa

Avatar

Zeker een goede film die waarschijnlijk nieuwe fans zal aantrekken!

Als ik dan toch een minpunt mag geven:

De lensflares waren soms vrij irritant. Vooral op de Bridge. Niet nodig en overdadig.

Buiten dat...

Doe mij er nog zo een, JJ!

trashit

Avatar

Ik zeg: deze film is steengoed binnen dit genre!

Veel verhaal, goed uitgewerkte karakters, lekker tempo, mooie screens;

de vertolking van Capt. Kirk = super gecast. De stem, het hoofd, de trekjes: het klopt allemaal.

Kijken dus!

1 minpunt = ik vond Spock niet juist gecast.

akketa

Avatar

Vond Spock wel goed gecast. Kan Quinto wel zien als een jonge Nimoy.

Trouwens, waar ik bang voor was bleef, op 1 stuk na, uit. Nergens het Sylar-gevoel. En dan bedoel ik het stuk waar hij Kirk bij de keel heeft. Alleen het vingertje langs het voorhoofd ontbrak...

zuprman

Avatar

@duo

Imax is zeker de moeite waard..het beeld is echt super gewoon net een mega HD scherm en het geluid is magistraal super 3d.
ik ga bij elke blockbuster naar imax (transformers, xmen, ironman enz.) een gewone bioscoop is stukken minder..

Ozymandias

Avatar

Alleen draait x-men niet in IMAX..

Big Red

Avatar

Goed gedaan Kaj! Tranen in m'n ogen bij het lezen van je liefdevolle recensie. Denk dat ik zelf niet veel beter gedaan zou hebben...

Smiley face

spock

Avatar

Eindelijk weer eens een goede sf film gezien,goede opbouw van de karakters,goede rol van Zachary Quinto(weet iemand of Heroes weer op terug op tv komt want het was nog niet af na mijn weten)geen overdreven effecten en cgi(hier kan de heer C Lucas nog van leren).en leuk om Leonard Nimoy weer eens te zien .
van mijn krijgt hij de film een 8+

RAVEN[NL]

Avatar

De film drijft op het acteerwerk, welke erg goed is... De rest vond ik zeer matig en enorm cliche.

Benja11

Avatar

RAVEN[NL "]De film drijft op het acteerwerk, welke erg goed is... De rest vond ik zeer matig en enorm cliche."


pff zeg ik ben geen fan maar vond het een zeer goede film. kippenvel momenten zatten er toch in en ondanks dat ik alleen bekend ben met de generations serie ik toch wel meteen dingen kon plaatsen, acteurs vind ik goed gekozen dus niet negatief zijn wan alles zag er goed uit.

gelukkig weer een goede sf film...

Darthmar

Avatar

Ik was onder indruk van deze film. Het heeft alles humor, actie en goeie effects.
Ook moet ik toegeven dat het uitgangspunt van de makers een ongeloofelijk slim idee was. doordat Nero de toekomst veranderd hoeven ze zich niet aan het bestaande canon te houden

Ik ben nu wel benieuwd naar deel 2 of deel 12

Roi

Avatar

De actie-scenes zijn to much, de helft van de tijd zat ik met dichtgeknepen ogen om het nog een beetje te kunnen volgen.. Aardige film maar het eerste gedeelte is toch te cliche allemaal.

Oboema

Avatar

Darthmar "Ook moet ik toegeven dat het uitgangspunt van de makers een ongeloofelijk slim idee was. doordat Nero de toekomst veranderd hoeven ze zich niet aan het bestaande canon te houden "


Echt? Vond je dat echt een ongelooflijk slim idee? Ik vond het zo voor de hand liggen dat ik het niet eens een idee noem, maar een keuze :X

Star Trek

acties