Jade Warrior
Recensie

Jade Warrior (2006)

Verre van perfect, maar wel erg vermakelijk.

in Recensies
Leestijd: 1 min 15 sec
Regie: Antti-Jussi Annila | Cast: Tommi Eronen (Kai/Sintai), Markku Peltola (Berg), Jinhchu Zhang (Pin Yu), Krista Kosonen (Ronja) | Speelduur: 110 minuten | Jaar: 2006

De Kalevela is een eeuwenoud Fins epos dat in Jade Warrior in het China van 2000 voor Christus is gesitueerd. Sintai wordt verliefd op Pin Yu terwijl hij een demon moet verslaan. Ondertussen is vandaag de dag de smid Kai een reïncarnatie van Sintai en moet hij van alles smeden om het oude verhaal te doen herleven.

Het verhaal van Jade Warrior is vrij verwarrend opgebouwd en uitgewerkt, waardoor het erg lastig te volgen is en aan het eind nog steeds vrij onduidelijk is. Het warrige, voortdurende heen en weer springen tussen tijden en personages heeft nog een bijkomend nadeel: er mist binding met die figuren waartussen de hele tijd gewisseld wordt. Dat het soms lange tijd niet duidelijk wordt wie wie precies is, helpt ook niet. Gelukkig is het verhaal naast verwarrend ook erg leuk en origineel, en daardoor is de verwarring een stuk beter te behappen.

Jade Warrior wordt de eerste Finse martial-artsfilm, maar voor een echte martial-artsfilm zitten er veel te weinig gevechten in. Het is eerder een sprookje met enkele vechtscènes, waaronder wel een inventief gevecht met twee smidshamers. De film is sowieso gezegend met een dergelijke originaliteit, die de gebreken van en gaten in het verhaal redelijk goedmaken. Jade Warrior is verre van perfect, maar wel erg vermakelijk.