Recensie

Mike and Dave Need Wedding Dates (2016)

Twee losgeslagen broers slaan twee losgeslagen vriendinnen aan de haak voor een bruiloft op Hawaï. Het valt te voorspellen waar dat op uit zal draaien.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Arjan Welles om 23:06 in RECENSIES
Mike and Dave Need Wedding Dates poster
Regie: Jake Szymanski | Cast: Zac Efron (Dave), Adam Levine (Mike), Anna Kendrick (Alice), Aubrey Plaza (Tatiana), Sugar Lyn Beard (Jeanie), Stephanie Faracy (Rosie), Stephen Root (Burt), Sam Richardson (Eric), e.a. | Speelduur: 98 minuten | Jaar: 2016

Mike en Dave Stangle zaten in het najaar van 2013 verlegen om een date toen hun nichtje ging trouwen. Bij wijze van grap besloten de twee broers een advertentie te plaatsen op Craigslist, zeg maar de Amerikaanse variant van Marktplaats. Ze hadden een ludiek lijstje aan voorwaarden voor de potentiële dates opgesteld en omschreven zichzelf ook met de nodige humor en zelfspot. Maar liefst zesduizend reacties en een onvoorstelbare hoeveelheid media-aandacht was het resultaat. De twintigers hadden nooit kunnen bevroeden dat hun actie zo veel publiciteit zou genereren. Het leidde ook nog eens tot een bestseller en nu de onvermijdelijke verfilming. De schrijvers van de romantische komedie besloten de zaak nog wel net een tikkeltje leuker te maken. Zo werd de bruiloft verplaatst van een herfstige Amerikaanse oostkust naar Hawaï. Gelijk een plotmatig zwaktebod, want dan gaan ook dames reageren die gewoon zin hebben in een onbezorgde geheel verzorgde strandvakantie. En regisseur Jake Szymanski mocht ook nog eens aan de slag met twee volledige doorgeslagen dames die zich voordoen als keurige meisjes en zo de harten van de broers weten te stelen.

Szymanski waarschuwt ons nog bij de openingstitels. "Gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Soort van.", zo luidt de disclaimer. Er is inderdaad een heleboel bij verzonnen, waarbij een verloofde zus in plaats van een nichtje nog het minst is. Het valt echter te bezien of de schrijvers al het andere wat ze uit hun dikke duimen hebben gezogen ook zo slim inzetten. Mike en Dave worden neergezet als charmante lanterfanters die elk feestje weten op te leuken, lees: verknallen, met hun nietsontziende humor. Er is altijd wel een oom die in de bruidstaart belandt of een brandje te blussen. De ouders van Mike en Dave zijn er klaar mee; als hun enige dochter in het huwelijksbootje gaat stappen, hebben ze geen zin in nieuwe wanpraktijken. Ze stellen voor dat de twee broers beiden een date zoeken om ze in het gareel te houden. En dat mogen ze ook nog eens lekker zelf regelen door een online advertentie te plaatsen.

Verderop in de stad maken we kennis met boezemvriendinnen Alice en Tatiana, die op zijn minst net zo erg zijn als hun toekomstige bruiloftdates. De dames hebben zelfs een gewiekste manier gevonden om op te vallen tussen de duizenden kandidaten die Mike en Dave aan hun tafeltjes voorbij zien komen. Het duurt niet lang voor het kwartet compleet is en de twee koppels naar Hawaï kunnen afreizen. Wat volgt is een opeenstapeling van gênante situaties, misverstanden en grove humor.

Juist nu er zo veel bij bedacht is, is het opvallend dat qua plot Szymanski vrij vlot door zijn materiaal heen is. Het lijkt wel of alle originaliteit is verspild aan de eerste helft die er in een moordend tempo doorheen wordt gejast. De kennismaking tussen de dames en heren verloopt vlot en volgens geijkte paden. De wetenschap dat iedereen zich net een beetje beter voordoet dan de werkelijkheid zou de brandstof voor de rest van deze komedie moeten zijn, maar het leidt enkel tot een voorspelbare verhaalboog en als excuus om helemaal los te gaan met de smakeloosheid. Er is, eenmaal aanbeland op een tropisch Hawaï, een keur van bijfiguren – een biseksueel nichtje, een hypernerveuze ceremoniemeesters – nodig om er toch nog wat variatie in te krijgen. Opvallend is dat de schrijvers geen enkele gêne lijken te kennen en hun eigen grenzen steeds meer verleggen. Daar waar we in Europa wel wat gewend zijn wat betreft verbale en visuele grofheden, leidt het bij de Amerikanen al snel tot geforceerde toestanden.

De makers verzanden dan ook in individuele sketches, zoals een quadbiketour op de filmlocatie van Jurassic Park om de boel te rekken en in te kleuren Toch is het niet helemaal een verloren zaak. Filmbroertjes Zac Efron en Adam Devine hebben duidelijk lol in hun vet aangezette personages en hun tegenspelers Anna Kendrick en Aubrey Plaza (ook in het echt hartsvriendinnen) gaan er lekker in mee. De vragen die in het behoorlijk voorspelbare verhaalverloop opdoemen, zijn: had er niet wat meer feelgoodfactor en liefde in gemogen en waren de platte schaamteloze grappen nu echt nodig? Naast alle karakterontwikkelingen en echt originele grappen zijn ze bij Mike and Dave Need Wedding Dates ook de pretentie vergeten en dat heeft een apart soort charme.

0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Mike and Dave Need Wedding Dates

acties