Recensie

Fast & Furious 8 (2017)

Aardig achtste deel in de reeks mist enigszins de levensvreugde van de vorige drie delen.

door Kaj van Zoelen om 23:15 in RECENSIES
Fast & Furious 8 poster
Regie: F. Gary Gray | Cast: Vin Diesel (Dominic Toretto), Dwayne Johnson (Hobbs), Charlize Theron (Cipher), Michelle Rodriguez (Letty Ortiz Toretto), Jason Statham (Deckard Shaw), Nathalie Emmanuel (Ramsey), Ludacris (Tej), Tyrese Gibson (Roman), Kurt Russell (Mr. Nobody), Scott Eastwood (Eric Reisner), e.a. | Speelduur: 135 minuten | Jaar: 2017

Familie. Het sleutelwoord van de The Fast & The Furious-filmreeks. Een multiculturele surrogaatfamilie van mensen met wie je een innige band vormt welteverstaan. Dus hoe kan je dan doorgaan met films maken, als een essentieel onderdeel van die familie overlijdt in de vorm van hoofdrolspeler Paul Walker? Dat The Fast & The Furious 7 nog werd afgemaakt is logisch, maar moet je daarna niet stoppen? Of is toch werkelijk alles op te lossen door een stel auto's te stelen en daarmee ergens naartoe te racen?

De eerste Fast & Furious-film werd niet hoog aangeschreven en elke film daarna leek het minder te doen, met het vierde deel als dieptepunt (qua waardering, niet qua geld). Des te verbazender is het dat de vijfde film een soort wedergeboorte van de reeks bleek, zowel qua opbrengsten als erkenning. Vanaf deel vijf werden de autodieven meer een soort internationale supercriminelen, een combinatie van James Bond en het team van Ocean's 11. Dwayne 'The Rock' Johnson werd aan de cast toegevoegd. Het belangrijkste was echter nog dat elke pretentie tot realisme achterwege werd gelaten en een bepaalde bewuste belachelijkheid met een knipoog werd omarmd. Het plezier straalt zo van deze laatste drie films af dat het aanstekelijk werkt.

In deel vijf betekende dat onder meer het kapen van een kluis door die met auto's door de straat te slepen, en een scène waarin uitgebreid besproken werd hoe Paul Walker nooit terug in de VS zou kunnen komen en al helemaal niet een gevangenis zou kunnen infiltreren, waarna hij in het volgende shot zonder enige uitleg al in die gevangenis zit. Daarop volgden onder andere de beruchte sprong van Vin Diesel tussen snelwegen in deel zes, die halverwege van richting verandert, en de een auto die van de ene hoge toren naar de andere vliegt in deel zeven.

Vragen om geloofwaardigheid in een Fast & Furious-film is dus vragen naar de verkeerde weg. Toch speelt juist die geloofwaardigheid Fast & Furious 8 parten. Het probleem zit niet zozeer in het herhaaldelijk tarten van de natuurwetten, maar in het gedrag van hoofdpersoon Dominic Toretto. Dat druist namelijk op bepaalde momenten zo erg in tegen hoe hij in de eerste zeven films is neergezet dat het een pijnpunt wordt.

Dominic wordt door superhacker Cipher gedwongen om zijn familie en zijn team te verraden en hun leven in gevaar te brengen. Hij heeft meerdere malen de kans om aan zijn vrouw Letty te laten weten dat hij onder dwang werkt en dat hij gechanteerd wordt, maar hij houdt zijn kaken stijf op elkaar en dwingt zo zijn team tegen hem ten strijde te trekken. In deel zes was Letty nog gehersenspoeld en werkte daarom tegen de rest, maar Dominics motivatie om niks te zeggen is niet te volgen. Daardoor zijn zijn gedrag en personage helaas een stuk minder geloofwaardig dan vliegende auto's of mensen. Het staat haaks op zijn credo 'draai familie nooit de rug toe'.

Naast dit enigszins centrale gat in het scenario kampt de film met nog een ander belangrijk probleem: regisseur F. Gary Gray (Straight Outta Compton) slaagt er niet geheel in om de speelse toon te vinden die past bij de onzinnigheid van de films, de toon die de laatste drie films zo kenmerkte.

Bij vlagen lukt het, zoals wanneer The Rock het voetbalteam van zijn tienjarige dochter een agressieve haka laat uitvoeren zoals stoere rugbymannen dat doen. Of in alle scènes met Helen Mirren als moeder van de gebroeders Shaw, de schurken van de vorige twee films. Jason Statham heeft ook nog een leuke actiescène richting het einde van de film, en zijn rivaliteit met The Rocks personage doet denken aan de macho tweestrijd in Fast Five tussen Diesel en Johnson.

Maar ondanks alle grappen rondom Tyrese mist dat kenmerkende gevoel van plezier tijdens het gros van de actiescènes. Dat maakt ze niet alleen minder leuk, maar ook moeilijker voor zoete koek te slikken. Dit betekent niet dat er helemaal geen lol aan valt te beleven, maar Gray weet niet helemaal de juiste toon aan te slaan zoals voorgangers Justin Lin en James Wan dat wel deden. Behalve in de openingsscène, een ouderwetse race om autosleutels die tonaal wél aansluit op de vorige films en in zijn simpliciteit eigenlijk stiekem de beste actiescène van de film is. Zou de joie de vivre van de vorige films dan toch verdwenen zijn met Paul Walker? De tijd zal het leren, met meer vervolgen op de agenda.

23 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Stijnosso

Avatar

Goede spoiler wat betreft Dominic Toretto z'n motivatie om zich tegen de rest te keren, bedankt Kaj!

Shifty777

Avatar

Ik vind dat het zevende deel er nog goed vanaf komt in deze review, deze vond ik namelijk al de nodige zelfspot missen die deel 5 en 6 wel hadden. Het zevende deel keek ik met veel moeite in de bios. Deze duurde al te lang, de speelsheid ontbrak waardoor ik het moeilijk vond om het met een korreltje zout te nemen. Maar ook het charisma van een Paul Walker en Dwayne Johnson ontbrak deels, doordat Diesel zichzelf weer meer naar de voorgrond trok, en die kerel heeft het charisma van een klapstoel. Bij een poging laatst F&F 7 nog eens op Netflix te kijken ben ik uiteindelijk afgehaakt. Als de recensent deel 7 dan nog prijst ten opzichte van deze film, hou ik mijn hart vast, maar ik zal het wel zelf gaan zien en oordelen.

Goov25

Avatar

shifty "Het zevende deel keek ik met veel moeite in de bios."

Eens, had ik ook. Het begon vrij redelijk, maar al vrij snel zakte het in. Daarna was het allemaal maar middelmatig, met als enige hoogtepunt de laatste 10 minuten; het afscheid van Paul. Ook ik heb 'm nog op Netflix geprobeerd, en toen was het helemaal een vermoeiende zit.
Nu ik deze recensie gelezen heb denk ik dat ik voor het eerst sinds deel 3 een Fast&Furious film niet ga checken in de bios.

Decepticon

Avatar

Zo! De recensie op de homepage? Filmtotaal moet weer wat meer clickbait hebben!
Dit kan niet he, het is of alle recensies op de homepage, of helemaal GEEN recensies op de homepage jongens!

Smittie

Avatar

en zonder dikke taalfouten ook....

KeesjeNL

Avatar

Gewoon een belachelijke (populaire) kutfilm dus...

Robbepost

Avatar

Dit lijkt me zo slecht.........

horizon

Avatar

Een recensie op de plek waar die hoort!
Nu alle andere films ook!

Wel op spoilers letten in reviews...

007

Avatar

Ik doe geen moeite om de film in de bios te checken als ik de trailer zie dan gaan mijn haren op mijn arm recht op staan om de overdreven aktie.Een torpedo van behoorlijk wat kilo keren met de handen hoe erg kan het nog worden maar ja the rock kan alles die moet constant zijn spierballen laten zien en vin diesel e heeft al helemaal geen charisma die heeft alleen maar suc6 met deze films.

Master Of Films

Avatar

Waarom staat deze bioscoop recensie (en die van Rogue One) wel tussen het laatste nieuws en andere films niet. Waarom staat wel de Blu-ray recensies tussen het laatste nieuws en geen bioscoop recensies (behalve F8 & Rogue One). Is hier iemand van de FT crew die uitleg geven waarom dat zo is?

nooffencetaken

Avatar

Heb in tijden niet zo hard gelachen om een trailer. Wat een trieste bende

SeanDeNiro

Avatar

Dus een 1 ster film, zoals alle voorgaande. Leuk voor de liefhebber die niet na wil denken. Wel frappant dat franchise films constant een te hoge rating krijgen op Filmtotaal.

Decepticon

Avatar

De openingsscène en eerste act is juist de slechtste actiescène van de hele film. In de vorige 3 films was de ongeloofwaardigheid leuk en spectaculair, maar de eerste act is totaal ridicuul en slecht.
Echt een weggegooide act, dat hadden ze veel beter kunnen doen, met een echt spannende race. Maar nee, vanaf het begin van de weddenschap weet je dat het onmogelijk is, maar dat Dom het toch wel gaat winnen.

Maar ik heb gruwelijk gelachen, Tyrese heeft alle lachers op zijn hand.
De film komt na de eerste act traag op gang, maar het laatste uur is het bijna non-stop actie.
Jason Statham en The Rock stelen de show.
De motivatie waarom Dom zijn familie verraad is imo wel goed bedacht. Er zitten een paar mooie verrassingen in.
Maar Gray is idd niet de goede regisseur voor deze films en mist idd wat van die speelse toon.
Maar het meeste miste ik echt wel Paul Walker's Brian.
Leuke film, maar wel een stapje terug. Ik hoop dat deel 9 beter is.

In Dolby Atmos is het zeker aan te raden om deze film in de bios te kijken, het donderde door de zaal! Heel gaaf!

Master Of Films

Avatar

Maar ik heb gruwelijk gelachen, Tyrese heeft alle lachers op zijn hand.
Zeker. De beste grap van Tyrese, was de Russische vertaling op die onderzeeër. Eenvoudig, maar erg effectief. :D

Jason Statham en The Rock stelen de show.
Idd. De heren hadden duidelijk plezier met elkaar. Spelen goed op elkaar in. Deze 2 moeten in een soort van buddy cop actiefilm gaan spelen. The Rock heeft bevestigd dat er een spin-off film komt van Hobbs. Hopelijk is Jason daar ook bij.

Civilian Supreme

Avatar

Jammer, zo te lezen heeft ook deze regisseur zich weer geheel aan de ff regels gehouden, had van hem toch wel een beetje verwacht dat hij er zijn eigen draai aan zou geven, het maakt op het moment blijkbaar geen bal meer uit wie ze op de regisseursstoel zetten.
Kunnen ze net zo goed sequelspecialist Roel Reine nemen.
Ze zouden trouwens 25 jaar vooruit in de tijd moeten gaan, dan kunnen ze Brians zoon mee laten doen(als acteur 1 van zijn broers) en er misschien een andere draai aangeven.

chazillionair28

Avatar

Ik ergerde me vooral aan dat jason statham in één keer als goodguy bestempeld werd . Ik snap dat er meer diepgang in zijn verleden zit maar dat had je dat in het vorige deel kunnen doen. Nou komt het meer geforceerd over dan logisch. Dit was ook met hobbs het geval waarbij hij met torreto een rivaliteit vormde is heeft dat meer een broederliefde gemaakt. erg jammer dit.

eltorro

Avatar

Wegens gebrek aan een offtopic plaats ik dit berichtje maar hier:

Maar de opbrengst in het openingsweekend van Furious 8 is gigantisch, er is zelfs een kans dat Star Wars 7 van de troon wordt gestoten qua hoogste opbrengst. Wat weer opvallend is aangezien Furious 8 helemaal niet zoveel ophaalt in de USA.

eltorro

Avatar

Wegens gebrek aan een offtopic plaats ik dit berichtje maar hier:

Maar de opbrengst in het openingsweekend van Furious 8 is gigantisch, er is zelfs een kans dat Star Wars 7 van de troon wordt gestoten qua hoogste opbrengst. Wat weer opvallend is aangezien Furious 8 helemaal niet zoveel ophaalt in de USA.

Jedha

Avatar

Het was een vermakelijke popcorn film, meer ook niet..

Blockbuster

Avatar

Meimaand Filmmaand trailer. Ook vet! Mss leuk voor FT om te posten in een artikeltje?

Decepticon

Avatar

@Blockbuster
Die is wel heel leuk en goed gedaan.

Master Of Films

Avatar

Verrassend dat Nightcrawler zomaar in de Veronica Meimaand Filmmaand zit. De enige verassing dan. Dat Veronica nog steeds door gaat met deze oude traditie uit de jaren 80 verbaast mij wel.

Fast & Furious 8

acties