Recensie

Valerian and the City of a Thousand Planets (2017)

De duurste Franse film ooit is een ware lust voor het oog.

door Arjan Welles om 22:12 in RECENSIES
Valerian and the City of a Thousand Planets poster
Regie: Luc Besson | Cast: Dane DeHaan (Valerian), Cara Delevigne (Laureline), Clive Owen (Arun Filitt), Rihanna (Bubble), Ethan Hawke (Jolly the Pimp), Herman Hancock (Minister van Defensie), Rutger Hauer (President), e.a. | Speelduur: 137 minuten | Jaar: 2017

Wanneer de aftiteling van de duurste Franse film aller tijden over het scherm rolt, vraag je je toch echt even af waar je ruim twee uur naar hebt zitten kijken. Luc Bessons ambitieuze comicverfilming Valerian and the City of a Thousand Planets is een overweldigende visuele sensatie, maar ook een behoorlijk verwarrende en voor een relatief eenvoudig plot een nodeloos ingewikkelde onderneming.

Precies een halve eeuw geleden verscheen de cultstrip Valerian and Laureline dus je kunt Besson er niet echt van betichten dat hij leentjebuur heeft gespeeld bij Star Wars en Avatar. Tegenover het publiek zal de regisseur zich waarschijnlijk toch moeten verantwoorden. Er komen zelfs scènes en personages voorbij die wel heel letterlijk naar genoemde titels refereren. Zo ontmoeten we een Jabba the Hutt-achtige gangster, belanden de helden die hier de dienst uitmaken in een vuilniscompartiment en is de stad waar de titel naar verwijst een metropool met de afmetingen van de Death Star.

In de geslaagde openingsscène zien we onder begeleiding van - hoe kan het haast anders in een scifi-spektakel - David Bowies 'Space Oddity' hoe de mensheid vanaf de jaren zeventig steeds verder het universum is binnengedrongen. De Amerikaanse astronauten ontmoeten in de ruimte andere wereldburgers en als de technologie verder is voortgeschreden ook buitenaardse rassen.

De immense ruimtestad Alpha is een kennis- en ontmoetingscentrum van intergalactische culturen geworden dat op een gegeven moment zo gigantisch is geworden dat het zich moet losmaken van de aarde. Valerian en Laureline zijn in de achtentwintigste eeuw speciaal agenten van de stad belast met de taak om criminaliteit op te sporen.

Valerian, die er geen doekjes omwindt dat hij een oogje heeft op zijn vrouwelijke collega, krijgt in een droom het lot van het volk van de planeet Mül voorgeschoteld. Het bleke magere buitenaardse ras leefde in volledige harmonie met de elementen en van de vangst van magische parels met een ongekende energetische kwaliteit, tot hun planeet het strijdtoneel werd van een ruimtegevecht. Mül gaat eraan en hetzelfde geldt voor zes miljoen van haar bewoners.

Wat volgt is een wel heel omvangrijke en omslachtige missie om het volk er weer bovenop te helpen, wat begint met de verdwijning van een commandant. Via vele omzwervingen en submissies, die vooral als doel lijken te hebben om de meest betoverende plaatjes op het scherm te toveren, proberen Valerian en Laureline hun missie te voltooien.

En daar wringt hem precies de schoen. Valerian is met name een visueel spektakel waarbij kosten noch moeite lijken te zijn gespaard en het groene scherm overuren heeft gedraaid. In al de pracht en praal is Besson de scenarist vergeten dat hij ook een coherent verhaal moest opschrijven.

Het heeft geresulteerd in een wervelend sciencefictionavontuur met lekker veel actie en vaart en vooral heel veel rare wezens. Naar verluidt heeft Besson wel tweehonderd ruimterassen in zijn comicverfilming gestopt. Om de vergelijking maar weer eens op te zoeken: daar kan zelfs de Galactische Senaat van The Phantom Menace nog een puntje aan zuigen.

Valerian is dan ook met name een aaneenschakeling van hoogtepunten in losse scènes die er op hun beurt best mogen zijn. Een wandeling door een immense bazaar met een miljoen winkels die zich in een andere dimensie bevindt, alleen zichtbaar met hulpstukken. Of de bezwerende dans van zangeres Rihanna die elke zoveel seconde van gedaante wisselt.

Een ware visuele traktatie op een groot scherm, dat bovendien begint met onze eigen Rutger Hauer in een bijrolletje, maar daarmee alleen redt Besson het niet. Vooral naar het einde toe gaat er een boel door elkaar lopen. Daar komt bij dat hij zich soms stort in een overdreven uitlegmodus, waar hij andere zaken die plotmatig handig van pas komen plotsklaps introduceert en daarmee makkelijke uitwegen zoekt.

Dan is er ook nog de voortdurende spanning tussen de personages van Dane DeHaan (toch de zwakkere van het duo) en Cara Delevigne. Hun eindeloze toespelingen en geflirt worden op den duur vervelend en getuigen bovendien niet van zeer creatief schrijverschap van Besson. Valerian and the City of a Thousand Planets is een heerlijke vlucht uit de werkelijkheid, maar toch bovenal een serie mooie plaatjes en een rariteitenkabinet van bizarre wezens en concepten.

14 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Ed Crane

Avatar

Klinkt goed!

Master Of Films

Avatar

Naar verluidt heeft Besson wel tweehonderd ruimterassen in zijn comicverfilming gestopt. Om de vergelijking maar weer eens op te zoeken: daar kan zelfs de Galactische Senaat van The Phantom Menace nog een puntje aan zuigen.
Maar de Galactische Senaat had wel E.T. ;)

Tegenover het publiek zal de regisseur zich waarschijnlijk toch moeten verantwoorden.
Misschien moet het publiek maar de strip gaan lezen :P

Speaking of that. Zou het invloed hebben als de strip wel of niet kent als je deze film gaat kijken?

Verder krijg ik al gauw de neiging om de film Valerian met Avatar: The Smurfs Movie te gaan vergelijken. Visueel prachtig, maar de plot laat wat te wensen over. Disclaimer: op moment van schrijven Valerian nog niet gezien. Negativiteit over de plot komt van de film critici. Binnenkort kan ik mijn eigen visie op geven.

chrissie107

Avatar

Wat mij betreft tot nu toe de verrassing van het jaar. Visueel denk ik het beste wat ik ooit gezien heb. Je valt ademloos van de ene in de andere verbazing. Ik ben het verder eigenlijk met niets eens wat betreft de recensie behalve dan over het visuele gedeelte. Heleboel verrassende wendingen in de film die juist echt van creativiteit getuigen. Onbegrijpelijk dat juist deze film zo wisselend wordt ontvangen. En met Rihanna in een hele leuke rol...

5ieb

Avatar

2,5 Uur waren zo voorbij. Verstand op nul en kijken. Heerlijk voor die ene keer.

Movie-goer

Avatar

Geweldige film met beste effects ooit ! Had deze allang op mijn radar staan, omdat ik hou van goede science fiction en het werk van Besson. Daarnaast ken ik de strips van Ravian uit mijn jeugd.

Omdat in geen enkele Pathé bioscoop (abonnee) de film op Imax getoond wordt heb ik hem gezien in Vue cinema Eindhoven in de Dolby cinema zaal wat ik absoluut een aanrader kan noemen en ik een betere ervaring vind dan Imax. Vreemd genoeg was de film op de website van Vue Eindhoven op de dag van de première van de site verdwenen en ook in de bioscoop was de film van het schema verdwenen terwijl hij wel draaide. Zodoende zaten er maar 30 mensen in de zaal...

Vanwege vakantie hebben mijn vriendin en ik in 1 week tijd 5 films gezien (Dunkirk, Estiu 1993, War on the Planet of the Apes, The Big Sick en Valerian) waarvan we dit de beste vonden.

Prachtige werelden en karakters, goede muziek en een leuk verhaal. Sommige scenes zijn zo intens en rijk dat ik het zeker nog eens moet zien om te kijken of ik niets gemist heb.

Effie

Avatar

Tja, de vergelijking met Star Wars is een beetje onhandig; door sommige mensen wordt er juist beweerd dat George Lucas inspiratie uit de strip van Ravian heeft gehaald toen hij Star Wars maakte... 't Is maar hoe je het bekijkt.

Ik vind het niet zo leuk dat hele plot, of setup, of hoe noem je zoiets, in deze recensie wordt verteld. Ik ben blij dat ik dit allemaal achteraf heb gelezen en me heb kunnen laten verrassen door de mooie intro en de verhaallijn die volgde. Ben blij met de keuze om nooit meer vooraf recensies te lezen van films die ik toch al van plan was om te kijken.

Ik heb alle albums van Ravian (want zo heet de strip in het Nederlands zoals iedereen natuurlijk wel weet) en het enige wat ik jammer vond is dat het karakter van Valerian in de film absoluut niets te maken heeft met de stripfiguur. In de strip is Ravian veel meer een anti-held en veel meer bescheiden. En waarom heeft Laureline geen rood haar zeg, tsk tsk, foei toch.

Voor de rest: keileuk! Een wereld van herkenning, zo veel figuren die in de strips ook voorkomen. Ook bepaalde shots in het centrale centrum uh ik bedoel Alpha die rechtstreeks uit de strip komen. Erg leuk. Alleen de Shingoos waren een beetje kneuterig, maar soit, boeit niet, ga maar gewoon kijken! Veel leuker dan al die stomme superheldenmeuk van tegenwoordig.

PS je hoeft de strip niet gelezen te hebben om deze film leuk te vinden. De groetjes weer Smiley face

Thiver

Avatar

Effie "Tja, de vergelijking met Star Wars is een beetje onhandig; door sommige mensen wordt er juist beweerd dat George Lucas inspiratie uit de strip van Ravian heeft gehaald toen hij Star Wars maakte... 't Is maar hoe je het bekijkt."

Dat erkent de recensie toch ook?

Gerlof1378

Avatar

Gisteren dus gezien en ik en mijn vriendin vonden hem super, het is wel een zit van dik 2 uur maar daar krijg je ook wat voor. Het verhaal word mooi verteld, de cast speelt goed ik vond Cara Delevigne best goed gecast als Laureline en Dane DeHaan vond ik minder de kleine bijrolletjes vond ik ook leuk gedaan. Maar vooral de visuele effecten zijn om van te smullen, je zit echt in een 2 uur durende achtbaan echt tof. Ook vond ik de muziek erg goed, vooral de intro met hoe Alpha de stad van de 1000 planeten is onstaan met David Bowie's Space Oddity is echt top gedaan. Luc Besson heeft met deze film een ode gebracht aan de cultstrip die zo veel scfi films heeft beinvloed.

Ang3l

Avatar

Visueel prachtig, maar daar stopte het zo ongeveer voor mij. Het verhaal was "ok" at best. De hoofdrolspelers waren echter bloedirritant en eendimensionaal. The womanizer en de Hard to Get waarvan je bij aanvang al weet dat t goed gaat komen. Qua wezens en werelden origineel, qua de rest verre van.

TheVault

Avatar

Gisteren geweest en ik vond het absoluut de moeite waard. Beetje een kruising tussen Star Wars TESB, gemiddelde Star Trek: NextGen aflevering en oude Flash Gordon films. Of om bij een Luc Besson film te blijven; hij lijkt op 'The 5th Element'.
Idd: prachtige visuals, leuke hoofdrollen, verhaal dat soms teveel in bijzaken verviel.
Snap de 3 sterren niet helemaal, maar goed: ieder zijn mening.

JP-Bluxte

Avatar

Heb de film vol verwachting bekeken; visueel inderdaad erg goed en fraai gedaan. Na afloop ben ik van mening dat het een wel vrije interpretatie van de strip is geworden. Dit vond ik deels jammer.....

De hoofdpersonen zijn geen majoor en sergeant, maar tijd-ruimte agenten die de boel moeten bewaken. Ook werd er geen vermelding gemaakt van Galaxity, de aardse metropool van de tijd-ruimte dienst op aarde... Verder heb ik me gestoord aan het feit dat het schip van de helden plots "Intruder" heet; in de strip heet het de "Astronef" en dat kan in het Engels ook.... Ook de militaire achtergrond in het plot vond ik niet overeenkomstig. De wezens van de planeet Mul waren wel fraai vormgegeven; precies zo als in de strip. Kan me voorstellen dat sommigen dachten aan "Avatar", doch niet gekopieerd. Wat die film betreft; de setting daarvan is compleet gestolen van de werelden van hoeskunstenaar Roger Dean....

Het diertje, die" "Converter" is niets minder dan een "omzetter" oftewel een "Brommpt" van de planeet Bluxte zoals zo mooi omschreven door de schrijver van de strip......

Valerian is in de strip ook geen rokkenjager, wel vond ik het pittige karakter van Laureline goed geacteerd.

Ik plaats verder wat vraagtekens bij het feit dat de tekenaar en schrijver hun goedkeuring hebben gegeven voor deze interpretatie van hun geesteskind; wellicht valt daar nog wat informatie op na te lezen. Visueel qua sfeer beantwoordde de film wel op mijn beleving van de strip grotendeels.

Liever had ik het album "Het keizerrijk der 1000 planeten" of "Land zonder sterren" verfilmd gezien.

Nog even wil ik met nadruk toevoegen dat de invloed of herkenning m.b.t Star Wars gelegd moet worden bij het feit dat in de jaren 70 enkele medewerkers van George Lucas inderdaad beïnvloed zijn geweest door het zien en lezen van enkele naar het Engels vertaalde albums. De tekenaar is hier nooit voor bedankt of gerefereerd..... Ga vooral de eerste zes albums eens lezen, en, n.a.v deze film, het album hierop gebaseerd "De ambassadeur der Schaduwen".

Ontdek dan tevens dat beide karakters meer diepgang hebben dan in de film...

Ik heb al met al van de film genoten, maar een tweede hoeft er van mij niet meer te komen....

Tot slot: het is een beetje zoals met het oorspronkelijke verhaal van Tarzan; NOOIT is er een fatsoenlijke film geweest die dat verhaal als zodanig in beeld bracht.....

Een eventuele tip voor de heren Besson en Peter Jackson; ga je wagen aan de verfilming van "To the earth's core" en "Pellucidar" van E.R. Burroughs...

tommy_d

Avatar

Onderhoudende film, visueel spektakel. Plot heeft weinig om handen maar het grootste probleem is de miscast van de hoofdrolspeler. Die moet een moderne Han Solo voorstellen maar faalt volledig.

Effie

Avatar

@JP-Bluxte
Hee wat leuk, nog een fan! Ik zei ongeveer hetzelfde, maar jij dan beter. Ik wist wel dat ik niet de enige was. De strip is fantastisch (ook letterlijk).

SeanDeNiro

Avatar

Een leuke onderhoudende film. Een mooie 7

Valerian and the City of a Thousand Planets

acties