Recensie

Gifted (2017)

Mooi familiedrama met prachtige rollen, vooral van het jeugdige hoofdrolspeelstertje.

door Arjan Welles om 23:17 in RECENSIES
Gifted poster
Regie: Marc Webb | Cast: Chris Evans (Frank Adler), Mckenna Grace (Mary Adler), Lindsay Duncan (Evelyn Adler), Octavia Spencer (Roberta Taylor), Jenny Slate (Bonnie Stevenson), e.a. | Speelduur: 101 minuten | Jaar: 2017

De Amerikaan Marc Webb maakt interessante keuzes als het gaat om de regieklussen die hij aanneemt. De filmmaker begon zijn loopbaan met het draaien van videoclips en debuteerde acht jaar geleden met het innemende (500) Days of Summer. Maar Webb liet zich niet in het indie romkomhokje duwen en kwam vervolgens met twee delen Spider-Man op de proppen.

Alsof de wendingen in Webbs loopbaan nog niet onvoorspelbaar genoeg waren, kwam hij enkele weken geleden aanzetten met de worstelingen van een twintiger op zoek naar de volgende stap in zijn leven. In The Only Living Boy in New York stond de interactie tussen de generaties centraal, maar met zijn vierde speelfilm (die eerder geschoten werd) richt Webb zich op een drama met als inzet een begaafd kind.

Gifted is zeker Webbs meest dramatische filmproject en opvallend eenvoudig en rechtlijnig van opzet. Alleenstaande oom Frank Adler, een rol van Chris Evans, moet hierin zien te voorkomen dat zijn slimme nichtje Mary, voor wie hij de zorg draagt, in handen valt van zijn Britse moeder die nooit naar haar kleinkind heeft omgekeken.

Wat de zaak extra ingewikkeld maakt, is dat Mary een buitenbeentje is dat net als haar gestorven moeder een ongekend wiskundig talent in zich draagt. Oma Evelyn, zelf wiskundige, wil het talent van Mary tot wasdom laten komen en trekt een leger academici uit de kast om het kind te onderwijzen. Ondertussen strijdt Frank samen met zorgzame buurvrouw Roberta en Mary's lerares Bonnie om de ouderlijke macht.

Webb laat sterk acteursregie zien waarbij Evans aantoont dat hij niet alleen maar de gespierde actieheld kan uithangen maar ook mooi klein spel kan laten zien. De bijrol van Octavia Spencer als de betrokken buurvrouw laat echter veel te wensen over, want zo veel heeft de Oscarwinnares met haar overdreven gedienstige rol niet toe te voegen. Speciale vermelding verdient de jonge McKenna Grace die met haar natuurlijke voorkomen alle harten steelt en niet alleen maar de wijsneus uithangt maar vooral ook nog kind mag zijn.

Ook al is dit Webbs meest serieuze project, echt heel diepgravend wordt het nergens. Wellicht wilde hij juist de lichte sprankjes hoop laten zien. Zo legt Frank het in een soapy zijplot aan met Mary's lerares en wordt Mary's grote gevoel voor rechtvaardigheid regelmatig gedemonstreerd. Daar komt bij dat het kind maar een blik op een bord vol ingewikkelde formules hoeft te werpen om een van de Millennium Prize Problems (onopgeloste wiskundige problemen) op te lossen.

Geheel geloofwaardig is dit plotelement nauwelijks. Het getouwtrek om de ouderlijke macht is gelukkig ook geen Kramer vs. Kramer geworden. In plaats daarvan combineert Webb de sympathie en het goede van de mens met een hoge feelgoodfactor. Gifted is geen dramatisch meesterwerk, maar door de uitstekende vertolkingen zeker ook geen zinloze gang naar de bios.

0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.
acties