Recensie

Hereditary (2018)

Een welhaast perfecte combinatie van gedegen drama en psychologische horror. Toni Collette draagt haar rol met verve.

door Arjan Welles om 23:38 in RECENSIES
Hereditary poster
Regie: Ari Aster | Cast: Toni Collette (Annie), Gabriel Byrne (Steve), Milly Shapiro (Charlie), Alex Wolff (Peter), Ann Dowd (Joan), e.a. | Speelduur: 127 minuten | Jaar: 2018

De horrorfilms die het meest onder je huid kruipen zijn veelal voorzien van een verhaal waarbij het drama net zo belangrijk is als de schrikeffecten of de gorigheid. Op de keper beschouwd is bij The Exorcist het drama prominenter aanwezig dan het ronddraaiende hoofd of de erwtensoep die Regan MacNeil de kamer inslingerde. Juist de dramatiek rondom haar personage maakte haar zo kwetsbaar voor duivelse invloeden.

Recente geslaagde 'arthouse'-horrorprojecten - we mogen inmiddels wel spreken van een trend - hadden ook alle een hoog dramatisch gehalte. Of het nou draait om ontluikende seksualiteit en repressie in It Follows of de overlevingsstrategie van een gezin in A Quiet Place. Als het in de onderlinge relaties of met de persoonlijke psyche niet zo lekker loopt dan komen angst en schrik nog net wat heftiger binnen.

Bij de debuutfilm Hereditary die vrijwel geheel wordt gedragen door een weergaloze Toni Collette, is eigenlijk ook veel meer aan de hand dan enkel wat freaky voorvallen. Filmmaker Ari Aster neemt in ieder geval ruim de tijd om zijn verhaal en personages op te bouwen. Zo kan het zo maar gebeuren dat je tot de conclusie komt dat het eerste uur razend spannend en meeslepend is, zonder dat feitelijk één schrikeffect is gepasseerd.

Toch geeft met name één behoorlijk grafisch shot aan dat het wel degelijk menens is. Aster speelt op geraffineerde wijze met het sentiment en de empathie van zijn kijker en vooral met diens verwachtingen ten aanzien van het horrorgenre. Een dode oma in een kist. Een groot houten huis. Een excentriek kind. Een zooi aan clichés schiet voorbij, maar Aster is er steeds iets anders dan normaal mee van plan.

Dat is best een knappe prestatie als je bedenkt dat het genre behoorlijk platgeslagen en vaak zelfs afgezaagd is. Collette speelt Annie, een kunstenares met een moedercomplex die miniaturen van huizen en objecten maakt. Haar eigen moeder leefde een teruggetrokken leven en onderhield een moeizame band met Annie die werd gekenmerkt door vervreemding en schuldgevoel. Als Annies moeder overlijdt weet ze dan ook niet waar ze met haar gevoelens heen moet.

Annie besluit zich aan te sluiten bij een praatgroepje en probeert om te gaan met haar gevoel van opluchting en verlichting waarover ze zich behoorlijk bezwaard en schuldig voelt. Hier ontmoet ze de behulpzame maar zonderlinge Joan. En dan is er nog Annies eigen dochter Charlie, een bijzonder kind met autistische trekjes dat een speciale plek in het hart van haar overleden oma had. Charlie begint na de dood van grootmoeder vreemde dingen te zien.

Aster gooit het dramatische roer hardhandig om nadat Charlie op sleeptouw wordt genomen door haar oudere broer Peter. Dan pas wordt duidelijk dat elk plotelement en elke karaktereigenschap in Hereditary uiterst zorgvuldig gekozen is. Er wordt niets aan het toeval overgelaten. De debutant toont zich niet alleen in visueel opzicht een genie met prachtige shots en mooie camerastandpunten, maar is misschien wel een nog een betere scenarist.

Alles klopt hier, zoals de lapzwansrol van Collettes filmechtgenoot Gabriel Byrne met wie het moeizaam communiceren is en de wijze waarop Annie met haar werk miniaturen van haar leefomgeving en belevingswereld creëert. Vooral de moeizame, vage band met man Steve zorgt ervoor dat Annie steeds meer in een isolement belandt. De belangrijkste troef die de makers achter de hand hebben is echter de onheilspellende sfeer. Hereditary moet het niet hebben van effectbejag, maar nestelt zich in de menselijke geest om er vervolgens flink in rond te wroeten.

Collette is op dreef als een radeloze vrouw die allerlei stadia van rouwverwerking doorgaat en steeds meer verstrikt raakt in een web van angst, ongeloof en onbegrip. De laatste twintig minuten zullen niet iedereen kunnen bekoren en staan in schril contrast met de onvoorspelbaarheid die eraan voorafgingen. Bezwaarlijk is dit nauwelijks, omdat Aster je als de finale zich aandient al compleet heeft ingepakt. Hereditary wordt geplugd als de engste horrorfilm ooit. Dat is schromelijk overdreven, maar een instant klassieker is het zeker.

44 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Goov25

Avatar

Hereditary wordt geplugd als de engste horrorfilm ooit. Dat is schromelijk overdreven, maar een instant klassieker is het zeker.

Een horrorfilm dus die niet perse overdreven eng is, maar wel 5 sterren?

Da Villain

Avatar

^Dat wordt niet gesuggereerd. De film is wel éng, maar niet de éngste.

chrissie107

Avatar

Eindelijk weer eens een ouderwets enge film die je echt onder je huid gaat zitten. Muziek en sfeer is weergaloos. Toni Collette is echt fenomenaal. Gelukkig ook bijna geen jumpscares maar als die dan komt vlieg je wel uit je stoel.

Pennywise2017

Avatar

Zeker de 5 sterren waard. De film heeft een hele goede opbouw en de combinatie met de familiedrama en angsten werkt heel goed. De film is onverwachts en dit is de eerste keer dat ik echt omver werd geblazen door de geweldige acteerprestaties. De film is echt meesterlijk en ik ga hem zeker nog een keer zien.

PatJen72

Avatar

Heriditary... mensen die gillend/huilend de zaal uit lopen en wat heb ik nog meer gelezen/gehoord over deze film?!
Mijn verwachting was dus best hoog. Ik ben net terug van deze film en wat een aanfluiting. Als ik de recensies lees denk ik echt: hebben we het hier over dezelfde film?! Het werd in de zaal een aantal keren flink rumoerig omdat de film zooooo saai was ,ook werd er regelmatig gelachen om de belachelijke scenes die erin zaten.
Ontzettend jammer..

Mav Damian

Avatar

Wel opvallend is dat het zeer lovend is bij critici en bij de helft van het publiek het minder goed ontvangt. Ook dat het opvallend is dat dit weer gebeurd bij een horrorfilm van A24.
Is het omdat hun marketing zeer goed is en dat het publiek zeer hoge verwachtingen heeft of is dat er altijd hoge verwachtingen zijn bij horrorfilms en dat men gewoon een simpel verhaal willen zien met wat hier en daar jumpscares???

Xenomorph

Avatar

speciaal om iedereen geld te besparen heb ik me hier zojuist ingeschreven! wat een ongelovelijke RUK film is dit zeg. ik heb heel wat films gezien, en met name horrors, maar als het publiek gewoon moet lachen om de vreselijk cliché scenes dan is er echt wel iets gruwelijk mis met je film. wat een tijdverspilling.

Ulkiii

Avatar

Nou ik ben een grote horror liefhebber, maar de film was verre van eng en angstaanjagend. De film duurt veels te lang en verloopt erg traag. Er zijn maar 2 echte schrikmomenten. Het verhaal slaat nergens op. En as usual is er alleen maar in het laatste kwartiertje wat actie. Ik las ergens dat mensen uit angst de bioscoop zaal huilend hadden verlaten, nou ik wilde uit irritatie huilend de zaal verlaten.

Rosa

Avatar

Wat een ongelooflijke slechte film,zonde van ons geld.

Pennywise2017

Avatar

Eens met Mav.
De film negeert de jumpscares en maakt ons bang van binnen, door de spanning en de schokkende beelden. Mensen moeten bij het kijken van de film meer naar de personages en het verhaal kijken inplaats van 'wanneer gebeurt en nou iets'.

Warhasbegun

Avatar

Zeer goede (horror)film. Continu spanning, maar zonder echte schrikmomenten, dit wordt echter ruim gecompenseerd door een zeer sterk verhaal(zeker in het horror genre) en een zoals ik al zei continuë spanning, enige minpuntje wat mij betreft, het einde. Een ruime 8 voor mij

AtH1

Avatar

Gisteren gezien met zoon en een vriend. Bespaar je de ergernis en ga er niet naar toe. Heeft geen (slecht onderbouwd) plot geen diepgang en is niet eng (afgezien van de scene waarbij je de blote kont van een oude vent ziet). Was niet de enige getuige het lachen van mede bezoekers bij "enge" scenes. Snap de hype echt niet. 7.9 op IMDB is niet te begrijpen!!

DigitalHeekie

Avatar

mensen mensen mensen....
ik begin hiermee: ik ben echt een mega angsthaas voor horror films ! ik schrik echt veel te snel en ben snel bang
maar man man man, deze film.... was zoooooo ontzettend saai.... niet normaal....
1 pluspunt moet ik echt wel benoemen, zo eerlijk ben ik wel: er zaten wel hele goeie longshots in deze film dus het acteerwerk was wel van ontzettend hoog niveau, maar het was zoooooo saai. jammer !

akketa

Avatar

Als ik een aantal reacties hier lees, dan snap ik wel waarom er zoveel middelmatige horror wordt uitgepoept met teveel nutteloze jumpscares. 'Er gebeurt niks, dus saai.' 'Er wordt gelachen in de zaal.'
Nu wordt de film alleen maar interessanter voor mij. Yes, een film die het aandurft om lekker onder de huid te kruipen. Door acteerwerk en sfeer juist de spanning opschroeven.

Twee horrorfilms die voor mij, en voor velen, geweldig zijn: The Exorcist (0 jumpscares) en The Shining (1 misschien).
Een jumpscare is helemaal niet erg, als deze maar goed wordt gebruikt, maar dan wel met een fijne opbouw of sfeer vooraf.

Goede horror laat je rillen en niet omdat de volumeknop op 10 werd gedraaid. De laatste keer dat ik dit had was bij It Follows. Misschien wel een klassieker in wording.

Ik ga proberen deze film te kijken in een zo leeg mogelijke zaal en hopelijk zonder giebelende geiten. Die altijd een jumpscare weglachen of gaan zaniken dat er niks gebeurd.

filmtotaal66

Avatar

Het is mij volkomen een raadsel dat deze film 5 sterren krijgt. Ben er vrijdag met m'n zoon naar toe geweest en we hebben onze de eerst helft mateloos geïrriteerd en het laatste half uur uitsluitend gelachen. Te dom voor woorden.

Pennywise2017

Avatar

Ik vind het best raar als je bij deze film gaat lachen en vooral respectloos aangezien er mensen zijn zoals ik die de film wel willen zien.

Master Of Films

Avatar

^niet respectloos als je Hereditary als een komedie ziet ;)

Niet dat ik het als een komedie zag, maar uiteraard weer als een uitstekende A24 horrer. Als men eerder research deed wat A24 gedaan heeft met horrers zoals It Comes at Night & The VVitch, dan weet je wat toch te wachten staat. De meeste A24 films zijn toppers, geld ook voor deze.

Mooi betoog van akketa, over jumpscares trouwens Smiley face

Mav Damian

Avatar

Yooooooooooo +100 voor akketa zijn reactie.

Ang3l

Avatar

Ik wil hem graag zien en hoop net als Akketa de giebelgeiten niet in de zaal te hebben. Ik denk dat het (net als bij Mother en destijds ook Blair Witch) weer een film is weaarbij de mensen verdeeld zijn over de definitie van horror.

Je hebt de ene categorie horror.... ik noem t maar even de SAW-liefhebbers. Gore en jumpscares. Dat zijn voor mij juist de makkelijke en cliché dingen. Muziekje er onder, geluid stil laten vallen, geluid PATS op volume 10 en je hebt een jump scare. Zo ontzettend lui en makkelijk te doen.... en dan ineens vinden mensen t goed want "ze schrokken en dus was het eng".

En je hebt de psychologische horror, de onder je huid kruip horror. Totaal ander genre eigenlijk, waardoor er veel mensen van categorie 1 teleurgesteld zijn. "Er gebeurd niks! Ik schrok helemaal nergens van! Totaal niet eng want je zag niks!"

Geef mij maar 10x categorie 2. Dat is vele malen lastiger te doen en vraagt inlevingsvermogen van je publiek (en het loslaten van je mobieltje om "in de film en sfeer" te blijven). Maar eenmaal goed gedaan zoveel malen beter voor mij. En dan soms (met een bak popcorn) categorie 2.

Spijker71

Avatar

Ik vindt Saw geen horror, meer "martelporno"... Friday the 13th, a Nightmare on Elmstreet en dergelijke, dat vindt ik echte horror. Niet suggestief. en al helemaal niet subtiel...

SeanDeNiro

Avatar

Zwaar overdreven recensies. Ik denk dat de meeste recensenten onder de 35 zijn en geen idee hebben wat een goede film is. Simpelweg omdat ze de tijdgeest niet hebben meegemaakt.
Dit was bij lange na niet de engste film ooit en een hulplijn is te bezopen voor woorden.
Er had in potentie veel meer in gezeten maar zoals bij iedere moderne film ontbreekt het aan finesse en goede uitwerking.
Een magere 7 wat een 9 had kunnen zijn.

00Lisa

Avatar

Ik heb vanavond Hereditary gekeken en ik ben enorm teleurgesteld. Ik moet toegeven dat er enorm goed gespeeld werd. De 1e helft hield mij dan ook in z'n greep, met de verwachting dat er toch nog iets spectaculairs zou komen. Maar de slotcène was een aanfluiting! Zonde hoor.

Jodorowsky420

Avatar

Het feit dat mensen speciaal een account hebben aangemaakt zodat ze het niet eens kunnen zijn met deze recensie is best wel wauw

Thiver

Avatar

SeanDeNiro "Zwaar overdreven recensies. Ik denk dat de meeste recensenten onder de 35 zijn en geen idee hebben wat een goede film is."

Volgens mij heb ik tot nu toe enkel Nederlandse recensies gelezen van mensen die boven de 35 zijn. Het negatieve tegengeluid lijkt echter uit een lagere leeftijdscategorie te komen...

Pennywise2017

Avatar

Ben net terug van de tweede keer. Ik heb me vreselijk geërgerd aan de mensen die totaal geen respect hadden door hardop te praten en vaak hard aan het lachen waren. Terwijl de film niet grappig is??!! Ik hoorde ook achter me dat er gezegd werd dat de film slecht was en hoopten dat er wat schrikmomenten zouden komen. Ik hoop dat deze mensen ook een IQ hebben om te begrijpen wat de definitie is van een film. Tuurlijk, iedereen heeft een eigen mening, maar op sommige momenten moet je die echt voor je houden.

Schwartzy

Avatar

Wat een waardeloze film! Onbegrijpelijk dat o.a. de Volkskrant dit zo aanprijst.

Allereerst is de film ongelofelijk traag en er werd door het publiek in de bioscoop zaal eerst gegiecheld en later echt gelachen zo ongeloofwaardig en slecht als deze film was. Iedereen liep dan ook met lange gezichten de zaal uit. Zo ook ik, een complete verspilling van tijd en geld. Voor het eerst met zo'n slecht gevoel een bioscoop verlaten. Wilde het liefste mijn geld terug vragen zo slecht. Kan deze film alleen maar afraden.. helaas....
Deze film vergelijken met bijv. The sixth sense is totaal niet aan de orde. Deze film moet het inderdaad alleen nog enigszins hebben van het acteerspel wat niet heel slecht maar beslist niet steengoed was!

Thiver

Avatar

Pennywise2017 "Ik hoop dat deze mensen ook een IQ hebben om te begrijpen wat de definitie is van een film."

Wat, de definitie van een film...? Ehm... anderhalf à twee uur durende audiovisuele vertelling die voor geïnteresseerden op een groot wit doek wordt geprojecteerd? Zoiets? Ik denk dat ook de mensen die niets op hebben met Hereditary prima begrijpen wat een film is, hoor...

Pennywise2017

Avatar

Wat ik probeer te zeggen is dat (een groot deel van) het publiek van nu heel veel verwacht van een film. Bij een horrorfilm gaat het tegenwoordig alleen maar om de jumpscares, en als dat er niet in zit is de film gelijk slecht?? Het feit dat de film de jumpscares negeert, en in plaats daarvan goede spanning en mysterie weet te creëren, maakt de film sterk. De acteerprestaties maken de film nog sterker. Vaak is het bij films als er iemand doodgaat dat de personages het de volgende dag bijna vergeten, en hier is dat niet. Het verhaal gaat om verdriet, verlies en dat brengt zich ook een enorm schuldgevoel mee voor de personages. Hereditary is voor mij een grote inspiratie om zelf films te maken. Het verhaal blijft in m'n hoofd zitten en iedereen kan zijn eigen opvattingen hebben en hoe vaker je de film kijkt, hoe meer dingen je tegenkomt.

benjamin

Avatar

Pennywise2017 "Wat ik probeer te zeggen is dat (een groot deel van) het publiek van nu heel veel verwacht van een film. Bij een horrorfilm gaat het tegenwoordig alleen maar om de jumpscares, en als dat er niet in zit is de film gelijk slecht??"
Ik weet nu niet echt of ik dat direct onder de noemer "veel verwachten" zou plaatsen.

Jodorowsky420

Avatar

Van de mensen die deze film verschrikkelijk vonden: wat is volgens u een hele goede (horror)film?

Thiver

Avatar

Pennywise2017 "Wat ik probeer te zeggen is dat..."

Ah, oké, Tja, zeg dat dan. Want dit is gewoon een inhoudelijk sterke verdediging van Hereditary. De definitie van een film heeft daar volgens mij weinig mee te maken...

LepeltjeLepeltje "Wie heeft deze nog niet gezien en komt uit Amsterdam regio? Ik wil m nml zien maar niet alleen... Smiley face"

Ik woon in Amsterdam, maar ik heb hem al wel gezien... net als alle andere films waarbij je dit bericht hebt geplaatst. :P

kenna1

Avatar

Engste film van het jaar werd er gezegd.. diep teleurgesteld in deze film.

akketa

Avatar

Eindelijk gezien.

Zag vooraf al dat het nog relatief druk was in de zaal, dus ik hield mijn hart vast voor mogelijke giebelgeiten.

Cinemec Nijmegen houdt altijd een (niet bijzonder) praatje vooraf. Bij deze film was het eindelijk een toevoeging, want zowaar een disclaimer. Hij vertelde dat men geen "standaard horror met jumpscares" hoefde te verwachten en dat alles om sfeer draaide. Dat heeft geholpen, want het was vrij stil in de zaal. Helemaal tijdens de 3e akte.

Het begin zet al een unheimliche sfeer neer en houdt dat vast. Zoals al bekend gebeurt er de eerste anderhalf uur weinig tot niks, maar de film neemt de tijd om alles uiteen te zetten en met een aantal clichés te verrassen. 100% is dat niet mogelijk, want het genre is al vrij uitgekauwd. Oa. de sceptische partner, uiteraard.

Een film die in de verkeerde handen (=lees vaak studio) gemakkelijk fout kan doen. De finale pakt uit, maar wel in een vergrotende trap die bij de rest van de film past. Ook dan is de muziek ondersteunend en het geluid gedoseerd harder.
Er waren zoveel momenten waar een hard geluid een jumpscare kon creëren, maar de sfeer deed al genoeg. Chapeau!

Ik begrijp heel goed dat mensen na een uur kunnen afhaken, want het is eigenlijk ook een ongemakkelijk drama. Vooral als je standaardhorror verwacht. Dat zie je al aan het gros van de reacties hier.

Weet waar je naar toe gaat en stel je er voor open. Weinig zullen dan teleurgesteld zijn.

Anne-Mieke06

Avatar

Helaas weet ik niet waar die 5 sterren vandaan komen. Het eerste uur gebeurd er niks. Heb me behoorlijk verveeld. Waardeloos einde. Helaas, had ik me er veel meer van voorgesteld

freekwillem

Avatar

Jodorowsky420
Woman in black
Sinister

v512485

Avatar

Als horrorfan wou ik deze film zeker bekijken. Man, was me dat een tegenvaller. Van horror was zeker geen sprake! Zeer langdradig en slaapverwekkend. Waarschijnlijk liepen de mensen in Amerika daarom juist de zalen uit. Ik geef 1 ster voor de acteerprestatie van Toni Collette. Geef mij dan maar Child’s Play, wrong Turn, The Hills Have Eyes,...

Chris23

Avatar

Van De Witch, It comes at night en Heredity vond ik deze het best te pruimen.
Het zien van

er na hielp ook wel de film meer te waarderen.
Kheb er na Downrange gezien; da`s toch meer mijn kopje horrorthee ;) (ondanks de slechte acteurs enz)

GingerMaran

Avatar

Eens. Maar de finale is wat mij betreft wel bezwaarlijk juist omdat Aster je goed heeft ingepakt.

Jim2019

Avatar

Veel mensen zeggen dat deze film saai is, daar ben ik het totaal niet mee eens. Het is inderdaad niet een film die volgegooid is met jumpscares, maar jumpscares maken een film ook niet eng. Ze laten je alleen even schrikken en daar blijft het bij. Het jammere van het publiek is dat ze tegenwoordig alleen dat nog willen zien, een film volgepropt met jumpscares en anders vinden ze de film gelijk saai. Maar ze moeten niet kijken naar wanneer er wat gebeurd, maar juist naar het verhaal. Ook moet je bij deze film wel wat verbanden kunnen leggen om het plot te begrijpen en als je dat niet doet komt het verhaal over als een raar verhaal zonder duidelijk eind. Zelf vond ik het wel een erg goede film en geef daarom de film een 9/10.

Frietgezicht

Avatar

Opvallend dat er mensen hier zijn die denken dat ‘geen jumpscares’ een reden is dat andere de film niks aan vinden. Komt erg denigrerend over alsof je zelf een goede intelligente smaak hebt en totaal geen behoefte aan jumpscares.

Ik vond dit zelf een goede film. Engste ooit? Belachelijke uitspraak maar eentje die elk jaar wel voorbij komt( It Follows, The Babadook)
Deze film is uberhaubt niet eng.

Eigenlijk moet je deze film bekijken als een dramafilm met een heerlijke onheilspellende sfeer.
Toni Collette is echt fantastisch net als in The Sixth Sense maar hier kan ze wat verder gaan met bijv haar fantastische uitbarsting tijdens het avondeten.
Maar de beste scene is waar Charlie sterft en haar broer zich niet durft om te draaien. Ik kon mij in hem verplaatsen en 1 van de beste scene’s die ik dit jaar gezien heb in een film.

Maar nergens is de film eng. Sfeer alleen kan een film eng/spannend maken zoals The Shining maar de setting van een verlaten hotel hielp enorm en dat heeft deze film niet.

Het blijft een sterk drama tot het oproepen van geesten.
Het bewegen van glazen, rennen over muren,gozer die in het donker loopt terwijl lichtknop naast hem te zien is, enz, de film ontspoort compleet en kent een zwak lachwekkend einde die ook nog flink steelt van The Witch.


De mensen die hier worden uitgelachen voor het willen van jumpscares kunnen de anderen weer uitlachen voor dit een enge film te vinden.

Een goede dramafilm met wat mystery die een lachwekkend einde kent.

Een 7.

Nee, een 6,5 want stop eens met vogels tegen een raam te laten vliegen na 240 andere film die dat al gedaan hebben!

fest

Avatar

Regelrechte aanfluiting. Slaapverwekkend ook, het enige wat eng was waren die naakte oude mensen op het einde van deze film.

fest

Avatar

Regelrechte aanfluiting. Slaapverwekkend ook, het enige wat eng was waren die naakte oude mensen op het einde van deze film.

Tampie

Avatar

Ik heb de film zojuist op Netflix gekeken. Wat een suf verhaal zeg. En nergens eng. Deze film mag niet eens in de schaduw van "the Exorcist" staan. Ik heb me 2 uur verveeld.

Hereditary

acties