Recensie

Hereditary (2018)

Een welhaast perfecte combinatie van gedegen drama en psychologische horror. Toni Collette draagt haar rol met verve.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Arjan Welles om 23:38 in RECENSIES
Hereditary poster
Regie: Ari Aster | Cast: Toni Collette (Annie), Gabriel Byrne (Steve), Milly Shapiro (Charlie), Alex Wolff (Peter), Ann Dowd (Joan), e.a. | Speelduur: 127 minuten | Jaar: 2018

De horrorfilms die het meest onder je huid kruipen zijn veelal voorzien van een verhaal waarbij het drama net zo belangrijk is als de schrikeffecten of de gorigheid. Op de keper beschouwd is bij The Exorcist het drama prominenter aanwezig dan het ronddraaiende hoofd of de erwtensoep die Regan MacNeil de kamer inslingerde. Juist de dramatiek rondom haar personage maakte haar zo kwetsbaar voor duivelse invloeden.

Recente geslaagde 'arthouse'-horrorprojecten - we mogen inmiddels wel spreken van een trend - hadden ook alle een hoog dramatisch gehalte. Of het nou draait om ontluikende seksualiteit en repressie in It Follows of de overlevingsstrategie van een gezin in A Quiet Place. Als het in de onderlinge relaties of met de persoonlijke psyche niet zo lekker loopt dan komen angst en schrik nog net wat heftiger binnen.

Bij de debuutfilm Hereditary die vrijwel geheel wordt gedragen door een weergaloze Toni Collette, is eigenlijk ook veel meer aan de hand dan enkel wat freaky voorvallen. Filmmaker Ari Aster neemt in ieder geval ruim de tijd om zijn verhaal en personages op te bouwen. Zo kan het zo maar gebeuren dat je tot de conclusie komt dat het eerste uur razend spannend en meeslepend is, zonder dat feitelijk één schrikeffect is gepasseerd.

Toch geeft met name één behoorlijk grafisch shot aan dat het wel degelijk menens is. Aster speelt op geraffineerde wijze met het sentiment en de empathie van zijn kijker en vooral met diens verwachtingen ten aanzien van het horrorgenre. Een dode oma in een kist. Een groot houten huis. Een excentriek kind. Een zooi aan clichés schiet voorbij, maar Aster is er steeds iets anders dan normaal mee van plan.

Dat is best een knappe prestatie als je bedenkt dat het genre behoorlijk platgeslagen en vaak zelfs afgezaagd is. Collette speelt Annie, een kunstenares met een moedercomplex die miniaturen van huizen en objecten maakt. Haar eigen moeder leefde een teruggetrokken leven en onderhield een moeizame band met Annie die werd gekenmerkt door vervreemding en schuldgevoel. Als Annies moeder overlijdt weet ze dan ook niet waar ze met haar gevoelens heen moet.

Annie besluit zich aan te sluiten bij een praatgroepje en probeert om te gaan met haar gevoel van opluchting en verlichting waarover ze zich behoorlijk bezwaard en schuldig voelt. Hier ontmoet ze de behulpzame maar zonderlinge Joan. En dan is er nog Annies eigen dochter Charlie, een bijzonder kind met autistische trekjes dat een speciale plek in het hart van haar overleden oma had. Charlie begint na de dood van grootmoeder vreemde dingen te zien.

Aster gooit het dramatische roer hardhandig om nadat Charlie op sleeptouw wordt genomen door haar oudere broer Peter. Dan pas wordt duidelijk dat elk plotelement en elke karaktereigenschap in Hereditary uiterst zorgvuldig gekozen is. Er wordt niets aan het toeval overgelaten. De debutant toont zich niet alleen in visueel opzicht een genie met prachtige shots en mooie camerastandpunten, maar is misschien wel een nog een betere scenarist.

Alles klopt hier, zoals de lapzwansrol van Collettes filmechtgenoot Gabriel Byrne met wie het moeizaam communiceren is en de wijze waarop Annie met haar werk miniaturen van haar leefomgeving en belevingswereld creëert. Vooral de moeizame, vage band met man Steve zorgt ervoor dat Annie steeds meer in een isolement belandt. De belangrijkste troef die de makers achter de hand hebben is echter de onheilspellende sfeer. Hereditary moet het niet hebben van effectbejag, maar nestelt zich in de menselijke geest om er vervolgens flink in rond te wroeten.

Collette is op dreef als een radeloze vrouw die allerlei stadia van rouwverwerking doorgaat en steeds meer verstrikt raakt in een web van angst, ongeloof en onbegrip. De laatste twintig minuten zullen niet iedereen kunnen bekoren en staan in schril contrast met de onvoorspelbaarheid die eraan voorafgingen. Bezwaarlijk is dit nauwelijks, omdat Aster je als de finale zich aandient al compleet heeft ingepakt. Hereditary wordt geplugd als de engste horrorfilm ooit. Dat is schromelijk overdreven, maar een instant klassieker is het zeker.

19 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Goov25

Avatar

Hereditary wordt geplugd als de engste horrorfilm ooit. Dat is schromelijk overdreven, maar een instant klassieker is het zeker.

Een horrorfilm dus die niet perse overdreven eng is, maar wel 5 sterren?

Da Villain

Avatar

^Dat wordt niet gesuggereerd. De film is wel éng, maar niet de éngste.

chrissie107

Avatar

Eindelijk weer eens een ouderwets enge film die je echt onder je huid gaat zitten. Muziek en sfeer is weergaloos. Toni Collette is echt fenomenaal. Gelukkig ook bijna geen jumpscares maar als die dan komt vlieg je wel uit je stoel.

Pennywise2017

Avatar

Zeker de 5 sterren waard. De film heeft een hele goede opbouw en de combinatie met de familiedrama en angsten werkt heel goed. De film is onverwachts en dit is de eerste keer dat ik echt omver werd geblazen door de geweldige acteerprestaties. De film is echt meesterlijk en ik ga hem zeker nog een keer zien.

PatJen72

Avatar

Heriditary... mensen die gillend/huilend de zaal uit lopen en wat heb ik nog meer gelezen/gehoord over deze film?!
Mijn verwachting was dus best hoog. Ik ben net terug van deze film en wat een aanfluiting. Als ik de recensies lees denk ik echt: hebben we het hier over dezelfde film?! Het werd in de zaal een aantal keren flink rumoerig omdat de film zooooo saai was ,ook werd er regelmatig gelachen om de belachelijke scenes die erin zaten.
Ontzettend jammer..

Mav Damian

Avatar

Wel opvallend is dat het zeer lovend is bij critici en bij de helft van het publiek het minder goed ontvangt. Ook dat het opvallend is dat dit weer gebeurd bij een horrorfilm van A24.
Is het omdat hun marketing zeer goed is en dat het publiek zeer hoge verwachtingen heeft of is dat er altijd hoge verwachtingen zijn bij horrorfilms en dat men gewoon een simpel verhaal willen zien met wat hier en daar jumpscares???

Xenomorph

Avatar

speciaal om iedereen geld te besparen heb ik me hier zojuist ingeschreven! wat een ongelovelijke RUK film is dit zeg. ik heb heel wat films gezien, en met name horrors, maar als het publiek gewoon moet lachen om de vreselijk cliché scenes dan is er echt wel iets gruwelijk mis met je film. wat een tijdverspilling.

Ulkiii

Avatar

Nou ik ben een grote horror liefhebber, maar de film was verre van eng en angstaanjagend. De film duurt veels te lang en verloopt erg traag. Er zijn maar 2 echte schrikmomenten. Het verhaal slaat nergens op. En as usual is er alleen maar in het laatste kwartiertje wat actie. Ik las ergens dat mensen uit angst de bioscoop zaal huilend hadden verlaten, nou ik wilde uit irritatie huilend de zaal verlaten.

Rosa

Avatar

Wat een ongelooflijke slechte film,zonde van ons geld.

Pennywise2017

Avatar

Eens met Mav.
De film negeert de jumpscares en maakt ons bang van binnen, door de spanning en de schokkende beelden. Mensen moeten bij het kijken van de film meer naar de personages en het verhaal kijken inplaats van 'wanneer gebeurt en nou iets'.

Warhasbegun

Avatar

Zeer goede (horror)film. Continu spanning, maar zonder echte schrikmomenten, dit wordt echter ruim gecompenseerd door een zeer sterk verhaal(zeker in het horror genre) en een zoals ik al zei continuë spanning, enige minpuntje wat mij betreft, het einde. Een ruime 8 voor mij

AtH1

Avatar

Gisteren gezien met zoon en een vriend. Bespaar je de ergernis en ga er niet naar toe. Heeft geen (slecht onderbouwd) plot geen diepgang en is niet eng (afgezien van de scene waarbij je de blote kont van een oude vent ziet). Was niet de enige getuige het lachen van mede bezoekers bij "enge" scenes. Snap de hype echt niet. 7.9 op IMDB is niet te begrijpen!!

DigitalHeekie

Avatar

mensen mensen mensen....
ik begin hiermee: ik ben echt een mega angsthaas voor horror films ! ik schrik echt veel te snel en ben snel bang
maar man man man, deze film.... was zoooooo ontzettend saai.... niet normaal....
1 pluspunt moet ik echt wel benoemen, zo eerlijk ben ik wel: er zaten wel hele goeie longshots in deze film dus het acteerwerk was wel van ontzettend hoog niveau, maar het was zoooooo saai. jammer !

akketa

Avatar

Als ik een aantal reacties hier lees, dan snap ik wel waarom er zoveel middelmatige horror wordt uitgepoept met teveel nutteloze jumpscares. 'Er gebeurt niks, dus saai.' 'Er wordt gelachen in de zaal.'
Nu wordt de film alleen maar interessanter voor mij. Yes, een film die het aandurft om lekker onder de huid te kruipen. Door acteerwerk en sfeer juist de spanning opschroeven.

Twee horrorfilms die voor mij, en voor velen, geweldig zijn: The Exorcist (0 jumpscares) en The Shining (1 misschien).
Een jumpscare is helemaal niet erg, als deze maar goed wordt gebruikt, maar dan wel met een fijne opbouw of sfeer vooraf.

Goede horror laat je rillen en niet omdat de volumeknop op 10 werd gedraaid. De laatste keer dat ik dit had was bij It Follows. Misschien wel een klassieker in wording.

Ik ga proberen deze film te kijken in een zo leeg mogelijke zaal en hopelijk zonder giebelende geiten. Die altijd een jumpscare weglachen of gaan zaniken dat er niks gebeurd.

filmtotaal66

Avatar

Het is mij volkomen een raadsel dat deze film 5 sterren krijgt. Ben er vrijdag met m'n zoon naar toe geweest en we hebben onze de eerst helft mateloos geïrriteerd en het laatste half uur uitsluitend gelachen. Te dom voor woorden.

Pennywise2017

Avatar

Ik vind het best raar als je bij deze film gaat lachen en vooral respectloos aangezien er mensen zijn zoals ik die de film wel willen zien.

Master Of Films

Avatar

^niet respectloos als je Hereditary als een komedie ziet ;)

Niet dat ik het als een komedie zag, maar uiteraard weer als een uitstekende A24 horrer. Als men eerder research deed wat A24 gedaan heeft met horrers zoals It Comes at Night & The VVitch, dan weet je wat toch te wachten staat. De meeste A24 films zijn toppers, geld ook voor deze.

Mooi betoog van akketa, over jumpscares trouwens :)

Mav Damian

Avatar

Yooooooooooo +100 voor akketa zijn reactie.

Ang3l

Avatar

Ik wil hem graag zien en hoop net als Akketa de giebelgeiten niet in de zaal te hebben. Ik denk dat het (net als bij Mother en destijds ook Blair Witch) weer een film is weaarbij de mensen verdeeld zijn over de definitie van horror.

Je hebt de ene categorie horror.... ik noem t maar even de SAW-liefhebbers. Gore en jumpscares. Dat zijn voor mij juist de makkelijke en cliché dingen. Muziekje er onder, geluid stil laten vallen, geluid PATS op volume 10 en je hebt een jump scare. Zo ontzettend lui en makkelijk te doen.... en dan ineens vinden mensen t goed want "ze schrokken en dus was het eng".

En je hebt de psychologische horror, de onder je huid kruip horror. Totaal ander genre eigenlijk, waardoor er veel mensen van categorie 1 teleurgesteld zijn. "Er gebeurd niks! Ik schrok helemaal nergens van! Totaal niet eng want je zag niks!"

Geef mij maar 10x categorie 2. Dat is vele malen lastiger te doen en vraagt inlevingsvermogen van je publiek (en het loslaten van je mobieltje om "in de film en sfeer" te blijven). Maar eenmaal goed gedaan zoveel malen beter voor mij. En dan soms (met een bak popcorn) categorie 2.

Hereditary

acties